nikaragva napisao:
Hoces da kazes da ce ti neko sad po ovoj ceni kupiti rod unapred 2,3 godine?
Ne znam kako se radi u svetu, ali znam da se ovde ne isplati navodnjavati zitarice. Samo povrce i voce, kod njih je vece ulaganje, veci rizik, ali i veca zarada.
Ne bi verovao sta se sve moze uraditi preko odredjenih "finansijskih instrumenata" ali ukratko odgovor je da.
Ne slazem se ni da kod nas nije isplativo navodnjavanje, kod nas je cena zitarica takodje direktno povezana sa cenom na svetskim berzama, te ako se isplati navodnjavanje u americi, kako se ne bi isplatilo u Srbiji? Zapravo, ne isplati se svake godine, tj kada je dobra godina, nije susa, kukuruz dobro rodi, pa mu cena nije visoka, tada se te godine nije isplatilo... Ali onda se desi ovakva godina, pola unisteno, cena rekordna, ko je navodnjavao ima rekordne prinose (jer ima puno sunca), ukratko odvalice se od para i momentalno ce isplatiti celu investiciju. Kada sam krenuo od NS ka Hrvatskoj kroz Backu, iznenadio sam se koliko ima navodnjenih useva (sa onim ogromnim pokretnim skalamerijama za navodnjavanje), najvecim delom kukuruz, sa puta mi deluje u fantasticnom stanju, mislim da su to sve usevi velikih kompanija, mogu samo misliti koliko ce zaraditi ove godine i to zasluzeno.
Istina naravno da nije isplativo praviti navodnjavanje za 1,2,3 hektara, ali ako ko radi na desetine i stotine hektara to je sasvim druga prica. Problem je sto poljoprivreda zapravo uopste vise nije posao za seljake, to je sada ozbiljna industrija gde ogromne firme obradjuju na stotine i hiljade hektara i bukvalno se odvaljuju od para, ako si mali nista ti se ne isplati. Sve u svemu naheba mali seljak.
Iskreno, ja kad bi imao nekoliko miliona eura (aj da mastamo malo

), sve bi stuko u zemlju, masine, navodnjavanje i time se bavio, potpuno siguran posao dugorocno u buducnosti, samo treba imati milione za pocetak i malo znati sta raditi
Inace, gledao sam na TV pre par nedelja, pa sam se zgrozio, u Srbiji je 1992 prosecan prinos bio 4.8 tone psenice po hektaru, 2002 4.2 a 2011 4.6. E svaka nam cast, imamo manji prinos po hektaru nego pre 20god, kako je to moguce!!! Sa druge strane, Holandija, koja ima losije zemljiste ima preko 10 tona po hektaru, i naravno da im se isplati da navodnjavaju, djubre...
@Dragan,
Vidi, i meni je muka od svega toga, na zalost tako to sve funkcionise, ne znam samo dokle ce, jer to je i dovelo do velike krize, i sad kad god krene oporavak to ce opet ukopati sve, tako da ne znam kako ce se to sve zavrsiti. Medjutim, ta trgovina i seljaci nemaju previse veze, rekoh vec oni sto obradjuju zemlju mogu to lepo da iskoriste (jer stvaraju fizicki proizvod). Sa druge strane, trgovci nit proizvode nit trose, tako da dugorocno ne mogu da uticu na cenu, oni vise dodju ko neki buffer ili kondenzator kako god hocete, neko ce zaraditi pare, neko izgubiti, ali sve u svemu dugorocno se ispegla i na nuli su.
A za savet i pouzdanu informaciju sto ti je dala, nemam reci, da je to tako lako onda bi se svi odvalili od para (i shebali sistem), a pre svega oni ne bi redom svima pricali telefonom o tome vec bi sami ulozili pare u tome, samo fora je da niko ne moze da zna sta ce biti sa cenom za mesec dana, zato i jure druge da ulazu pare inace bi se igrali samo svojim parama. Posto pricaju da ce da skoci (jos strucno predvidjaju i za koliko procenata), ne bi me ni najmanje iznenadilo da sad padne jedno 20% za mesec dana, bas cemo videti ovde u temi sta ce biti za mesec dana...