Dobro veče

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Day Walker
Reactions:
Pridružio se: 12 Jan 2012, 01:58
Garaža: BMW X3

Re: Dobro veče

Post od Day Walker »

aleksa napisao:Kakvo crno navodnjavanje da sebi priusti "obican" poljoprivredni proizvodjac,to ce u buducnosti moci da rade samo ovi novi fancy veleposednici. :evil:

Pa ovde se svake godine natezu za regresiranu naftu,seme,subvencije... o navodnjavanju nemaju vremena ni da razmisljaju. :)

A i zamisli da na kraju to napravis,pa ne bi mogao da se odbranis od "lesinara" iz vojvodina voda koji bi te .ebali za svaku taksu,dozvolu... i "sakupljaca sekundarnih sirovina" koji bi ti to razvukli za 15 dana. :)

To vam kaze apsolvent poljoprivrednog fakulteta! :D
A ortakov otac dekan poljoprivrednog u BGu :mrgreen:
Brzine idu u H-a !!!

Slika

Slika
Korisnikov avatar
aleksa
Reactions:
Pridružio se: 23 Apr 2012, 13:33

Post od aleksa »

EDIT by mod: Ne citirati poruku neposredno iznad. Za ostala pravila ponašanja pogledati PRAVILNIK Garaža foruma!

Kad mozes da nas upoznas! :mrgreen:

p.s. I nije u BG-u,nego u Zemunu! :x :mrgreen:
Poslednja izmena od aleksa u 01 Sep 2012, 14:00, izmenjeno 2 puta ukupno.
Korisnikov avatar
Uroš S.
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester

Post od Uroš S. »

NexT napisao: Pa nije Srbija Tadzikistan i da ni jedan poljoprivrednik nije uspeo da zaradi na tome. Onda se niko ne bi ni bavio poljoprivredom...
Pa kilometar obicnog plasticnog creva za bastu kosta sigurno 500e, a koliko ti treba toga za nekoliko hektara?
Poljoprivredom se bavi onaj ko mora, i tajkuni. Proizvodnja u bilo kom segmentu na dnu, kod nas rade samo usluge u nekoj meri i kupim za jedan prodam za dva trange-frange trgovina.
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Post od Laki021 »

dragan napisao:
NexT napisao:Nisam stigao da fotkam posto sam kasnio, al znas ti koliko to tuzno izgleda...

Za sport me zabole, tu Ogi preteruje, al to je cista ljubav, strast, sta vec.... Aj sto ovi poljoprivrednici nece imati leba da jedu, nego cemo mi sve placati 3x skuplje zato sto su oni neradnici...

Srbija nema razgranate kanale za navodnjavanje, i na to ne mogu da uticu, al jbm mu mater, valjda mogu da iskoriste ono sto im je priroda dala i da budu bolji u odnosu na ostale, prvo zbog sebe... Najlakse je sesti i kukati....
next gresis, poljoprivreda je u jako losem stanju i dobar deo ljudi nema viska par hiljada evra da ulozi u sistem navodnjavanja...
ima tu i seljacke krivice, jer nisu bas u stanju da prate trendove i dosta su konzervativni po pitanju mnogo cega, ali su i ubijeni u pojam...
ove godine je posebno tesko jer se kriza oseti mnogo dublje nego ranijih godina i proizvodnja svega je manja nego prethodnih godina, govorim o kraju koji ja poznajem...
meni iskreno vise smetaju pijavice sledeceg tipa, a sve u vezi sa poljoprovredom - evo sta mi se desilo danas - zvoni mi telefon, zovu iz neke agencije za trgovinu na berzi, kao da im budem klijent i tralala, da ulozim novac a da me oni savetuju kako i sta dalje, i posto sam zvucao bar poluzainteresovano na kraju mi, gotovo kao u poverenju zena koja me je pozvala kaze - znate sad je dobro za berzansku trgovinu zitaricama, sad i kina su zabranili izvoz, rusija ga je ogranicila, cene su skocile ( mada sam i sam to znao ) i ocekujemo porast od jos xx procenata u sledecih mesec dana...
e, sad, da si ti na mestu seljaka kojeg takve pijavice vec godinama pljackaju koliko bi uopste imao elana da se bavis ambiciozno time, koliko bi bio spreman da uleces u kredite ( opet u korist pijavica u odelima i sa lepim pricama ) da bi napravio sistem za navodnjavanje, jer retko ko ima gotovinu da je ulozi tako, da bi na kraju neka pijavica ( u vidu drzave ili bilo koga drugog, jos gore, ovakvih brokera i ostalih strucnjaka ) uzela mastan deo kolaca a ti si se nekoliko meseci njakao u traktoru i prikolici na suncu...?
iskreno, sa te strane ih potpuno razumem, uostalom, ovaj lik je to objasnio -

http://www.youtube.com/watch?v=sxfXA3avSns

e, da, dobro vece iz nocne smene :)

Fora je da bi poljoprivrednici ovo mogli itekako da iskoriste, mada istina je da apsolutno ne mogu da zamislim prosecnog poljoprivrednika da ovo iskoristi. Sa druge strane ne sumnjam da Kostic Miskovic i sl obilato koriste sve ovo i nije im za zameriti. Naime, cena psenice i pre svega kukuruza je trenutno vrhunska, e sad svako ko se bavi proizvodnjom kukuruza, nije previse alav (pa se ne nada jos daljem poskupljenju kako bi jos bolje zaradio) i ima nesto sredstava zahvaljujuci berzi moze komotno da prakticno po toj ceni rasproda ceo ili bar deo roda za narednih godinu dve dana i bude siguran kakvu ce cenu imati a ne da uvek strahuje kakva ce cena biti kad dodje vreme za zetvu... Ovo se u usa naveliko radi, kod nas je malo drugacije...
Korisnikov avatar
superboss
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:09

Post od superboss »

Cena je sigurno dobra, problem je sto je zbog suse u SRB prinos podbacio verovatno 80%

Mislim da je i Next a i sotali pogodili sustinu: ima sigurno zemlje koja je zapustena, zato sto su veleposednici pokupili subvencije i to im je dovoljno.

Ostali su isto u pravu, jer za prosecnog ratara, stocara(stoka se ne navodnjava, znam) ili vocara sistemi za navodnjavanje su preskupi: ne samo zbog cene nego i zbog dugorocne nesigurnosti....

SVako bi ulagao da zna da moze da plasira svoj proizvod.
What i do for the livin'? I live for the livin'.
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Laki021 napisao: Fora je da bi poljoprivrednici ovo mogli itekako da iskoriste, mada istina je da apsolutno ne mogu da zamislim prosecnog poljoprivrednika da ovo iskoristi. Sa druge strane ne sumnjam da Kostic Miskovic i sl obilato koriste sve ovo i nije im za zameriti. Naime, cena psenice i pre svega kukuruza je trenutno vrhunska, e sad svako ko se bavi proizvodnjom kukuruza, nije previse alav (pa se ne nada jos daljem poskupljenju kako bi jos bolje zaradio) i ima nesto sredstava zahvaljujuci berzi moze komotno da prakticno po toj ceni rasproda ceo ili bar deo roda za narednih godinu dve dana i bude siguran kakvu ce cenu imati a ne da uvek strahuje kakva ce cena biti kad dodje vreme za zetvu... Ovo se u usa naveliko radi, kod nas je malo drugacije...

Hoces da kazes da ce ti neko sad po ovoj ceni kupiti rod unapred 2,3 godine?

Ne znam kako se radi u svetu, ali znam da se ovde ne isplati navodnjavati zitarice. Samo povrce i voce, kod njih je vece ulaganje, veci rizik, ali i veca zarada.
NexT napisao:ALi ja nisam pricao o busenju bunara, vec o vodi koja tece ne manje od 50 metara od njive...

Ok, nemam veze sa poljoprivredom i ne zanima me preterano, al mislim da se samo traze opravdanja zasto ne funkcionise nista...

Pa nije Srbija Tadzikistan i da ni jedan poljoprivrednik nije uspeo da zaradi na tome. Onda se niko ne bi ni bavio poljoprivredom...
Nema svako blizu kanal, nekom se vise isplati busiti bunar nego vuci iz kanala. Kanali su zapusteni, drzava ih je unistila.
Ali svejedno busenje bunara je najmanji trosak.
Sredjivanje vocnjaka, navodnjavanje, zastita od grada, ..., kosta oko 20,000e po hektaru.
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Post od Laki021 »

nikaragva napisao:

Hoces da kazes da ce ti neko sad po ovoj ceni kupiti rod unapred 2,3 godine?

Ne znam kako se radi u svetu, ali znam da se ovde ne isplati navodnjavati zitarice. Samo povrce i voce, kod njih je vece ulaganje, veci rizik, ali i veca zarada.

Ne bi verovao sta se sve moze uraditi preko odredjenih "finansijskih instrumenata" ali ukratko odgovor je da.

Ne slazem se ni da kod nas nije isplativo navodnjavanje, kod nas je cena zitarica takodje direktno povezana sa cenom na svetskim berzama, te ako se isplati navodnjavanje u americi, kako se ne bi isplatilo u Srbiji? Zapravo, ne isplati se svake godine, tj kada je dobra godina, nije susa, kukuruz dobro rodi, pa mu cena nije visoka, tada se te godine nije isplatilo... Ali onda se desi ovakva godina, pola unisteno, cena rekordna, ko je navodnjavao ima rekordne prinose (jer ima puno sunca), ukratko odvalice se od para i momentalno ce isplatiti celu investiciju. Kada sam krenuo od NS ka Hrvatskoj kroz Backu, iznenadio sam se koliko ima navodnjenih useva (sa onim ogromnim pokretnim skalamerijama za navodnjavanje), najvecim delom kukuruz, sa puta mi deluje u fantasticnom stanju, mislim da su to sve usevi velikih kompanija, mogu samo misliti koliko ce zaraditi ove godine i to zasluzeno.

Istina naravno da nije isplativo praviti navodnjavanje za 1,2,3 hektara, ali ako ko radi na desetine i stotine hektara to je sasvim druga prica. Problem je sto poljoprivreda zapravo uopste vise nije posao za seljake, to je sada ozbiljna industrija gde ogromne firme obradjuju na stotine i hiljade hektara i bukvalno se odvaljuju od para, ako si mali nista ti se ne isplati. Sve u svemu naheba mali seljak.
Iskreno, ja kad bi imao nekoliko miliona eura (aj da mastamo malo :) ), sve bi stuko u zemlju, masine, navodnjavanje i time se bavio, potpuno siguran posao dugorocno u buducnosti, samo treba imati milione za pocetak i malo znati sta raditi :)

Inace, gledao sam na TV pre par nedelja, pa sam se zgrozio, u Srbiji je 1992 prosecan prinos bio 4.8 tone psenice po hektaru, 2002 4.2 a 2011 4.6. E svaka nam cast, imamo manji prinos po hektaru nego pre 20god, kako je to moguce!!! Sa druge strane, Holandija, koja ima losije zemljiste ima preko 10 tona po hektaru, i naravno da im se isplati da navodnjavaju, djubre...

@Dragan,

Vidi, i meni je muka od svega toga, na zalost tako to sve funkcionise, ne znam samo dokle ce, jer to je i dovelo do velike krize, i sad kad god krene oporavak to ce opet ukopati sve, tako da ne znam kako ce se to sve zavrsiti. Medjutim, ta trgovina i seljaci nemaju previse veze, rekoh vec oni sto obradjuju zemlju mogu to lepo da iskoriste (jer stvaraju fizicki proizvod). Sa druge strane, trgovci nit proizvode nit trose, tako da dugorocno ne mogu da uticu na cenu, oni vise dodju ko neki buffer ili kondenzator kako god hocete, neko ce zaraditi pare, neko izgubiti, ali sve u svemu dugorocno se ispegla i na nuli su.
A za savet i pouzdanu informaciju sto ti je dala, nemam reci, da je to tako lako onda bi se svi odvalili od para (i shebali sistem), a pre svega oni ne bi redom svima pricali telefonom o tome vec bi sami ulozili pare u tome, samo fora je da niko ne moze da zna sta ce biti sa cenom za mesec dana, zato i jure druge da ulazu pare inace bi se igrali samo svojim parama. Posto pricaju da ce da skoci (jos strucno predvidjaju i za koliko procenata), ne bi me ni najmanje iznenadilo da sad padne jedno 20% za mesec dana, bas cemo videti ovde u temi sta ce biti za mesec dana...
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Post od Geza »

Pokušaću u kratkim crtama da objasnim trenutno stanje u voćarstvu. :)

Pošto se uglavnom bavim voćem, pokušaću da vam iznesem računicu poslovanja kod velikih proizvođača. kao što je Delta.
Hektar zemlje košta oko 10.000 evra, sadnice koštaju od 2 do 3 evra (u zavisnosti da su domaće ili iz Italije), stubovi koštaju oko 3.000 evra za hektar, zica sa zatezačima oko 700 evra, protivgradna mreža od 5 do 7.000 evra po hektaru. Kopanje bunara sa pumpom, crevima i ostalim zezalicama je nešto preko 5.000 evra.
Gruba računica - 10.000 € zemlja + 4.500 € sadnice + 3.700 € stubovi sa zicom + 5.000 € mreža + 5.000 € navodnjavanje. Ako je u dobroj godini prinos jabuka 50 tona po hektaru, sa cenom od 50 evro centi imate prihod od 25.000 evra. Dovoljno da pokrijete skoro sve troškove. E pa nije dovoljno. Zemlju morate nađubriti i održava, voće prskati, platiti branje, transport i klasiranje, i sve što ostane je vaše. Daleko manje od početnih 25.000 €.

Pošto sam ja mali proizvođač sa skromnijim sredstvima za ulaganje, moram prvo da obezbedim 10.000 evra za kupovine zemlje. Kad se kupi zemlja kupuju se sadnice, sadnice se moraju održavati sve dok ne počnu da rađaju, što znači da sam u startu u minusu. Sve u svemu meni kao malom proizvođaču treba mnogo više vremena da svojim radom steknem osnovu za dalje proširenje. Delta, sa druge strane nema taj problem, jer odmah uleće sa gotovinom i relativno brzo podiže zasade, koji se isplaćuju već nakon 4 godine.

Navodnjavanje je super stvar, naročito u ovakvim godinama. Zamka se krije u konstantnoj upotrebi vode tokom cele godine. Stablo ne trpi oscilacije u dotoku vode i čim se nešto poremeti plod počinje da otpada. Ne može se vršiti navodnjavanje ''samo kad je to potrebno''.

A da je država kriva za zapuštene kanale ... nisam siguran. Krivi su i vlasnici parcela pored kanala koji su dopustili da sve to zaraste.
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:

Post od nikaragva »

Ti kanali su drzavni i drzava je duzna da ih cisti i odrzava, kao i da kaznjava onoga koji zagadjuje taj kanal i koristi ga nepropisno.
Sta vredi ako ja pored svoje parcele ocistim i sredim kanal, kada mi ne dolazi voda u njega, jer si ti ubacio u njega 20 mrtvih volova, 500m od moje parcele :D

Gezo sta sadis? Cime prskas, jel moguce kod nas naci organske "otrove"?
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:

Post od Geza »

Jabuke se sade. A od otrova imaš bukvalno svašta i treba jako paziti šta se uzima. I ovde postoji gomila falsifikata koji mogu da te upropaste. Najbolje da nađeš nekog zaštitara, ako planiraš da se intenzivnije baviš voćarstvom.
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
Stjepa
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:36
Kontakt:

Post od Stjepa »

nikaragva napisao:Ti kanali su drzavni i drzava je duzna da ih cisti i odrzava
Drzava je nama duzna SVE a mi njoj NISTA?
Lezi lebu da te jedem.
E zato smo tu gde jesno, nazalost. I gle cuda, opet nam je kriva drzava. :ccc:
Pzite, drzava bi mogla da nam uzore njive, izgradi puteve, stanove, dostavi hleb na trpezu, nadje posao sa visokom platom... Samo neka kaze koliko joj je vremena potrebno za to, pricekacemo mi. Nije problem. :glavomuzid:

Jednom, ali jednom, kada podjemo od nas samih tek tada cemo krenutki malim ali sigurnim korakom u napred. A gle cuda, tada ce krenuti i nasa drzava!
Simbioza, simbioza!
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:

Post od nikaragva »

Ne znam sta ti nije jasno. Cak i ta zemlja na kojoj ti se kuca nalazi i zemlja koju i ako imas je drzavna, i ako odluci da je uzme, uzece je.

Kanali su drzavni, Dunav i Tisa takodje, nema tu sta privatni sektor da trazi i prcka, jedino da ih koristi s namenom i da se ophodi prema njima u skladu sa zakonom. Neki od tih kanala su plovni i koriste se za transport, odnosno barem su se koristili.
Postoji nesto sto se zove vojvodina sume i vojvodina vode. To su drzavne institucije koje se brinu o tim stvarima.

To je kao neko javno dobro, kao put po kojem svaki dan ides na posao. Placas ga kroz gorivo i registraciju, te kanale placas kroz neke druge poreze i to je to. Treba samo da rade svoj posao.

Imam 2,3 osobe u svom okruzenju koje su zavrsile poljoprivredni fakultet, jedna radi na institutu, jedna u delta agraru, pa od njih crpim informacije :)
Nekako mi je sljiva najbliza. Starac ima mesovit vocnjak, izmedju ostalog i jabuku, i kaze da bas mora da je cesto prska. To mi se nekako ne svidja, automatski veci trosak i vise vremena trosis.
Zasto si se ti odlucio za jabuku?
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:

Post od Geza »

Vreme kada se prskalo 2-3 puta godišnje je davno iza nas. :)
Što se tiče izbora, ja ga nisam pravio. Neko pre mene je davno počeo celu priču o jabukama i breskvama, tako da sam ja trenutno samo uposlen u porodičnoj firmi ;)
Slika Slika
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:

Post od nikaragva »

Otac od mog prijatelja, a i ja imam to u planu, skuplja neke starije sorte, koje se uopste ne prskaju.
Ovde u dvoristu imam krusku staru 60-70 godina, prilicno je velika, kada rodi onako kako zna, bude na njoj 600-700kg kruske.
Planiram da je raskalemim na par komada.
Otkako taj deda zivi ovde, kuca pored mene, ta kruska nikad nije bila bolesna, niti bilo sta slicno. Prilicno zdravo i zilavo drvo. Cak je i sad rodila, posle onog smrzavanja, doduse ne kako zna.
Mada ova prica je uglavnom samo za bastu, tu oko kuce. Za vocnjak nije isplativo, nisu to "komercijalne" sorte, i ne znam koliko bi cekao da pocne toliko da radja. Nije je lako ni brati, jer je prilicno visoka.
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:

Post od Geza »

Imam i ja jednu takvu, generalno na bolesti nije osetljiva, samo što crvljivost obere plodove pre vremena.
Slika Slika
Odgovori