Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
passenger
Reactions:
Pridružio se: 07 Maj 2016, 10:20
Garaža: KIA Cee'd sw 1.6 crdi Opel Corsa C GSI

Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Post od passenger »

speedy stikis napisao: 25 Sep 2017, 11:23 Svajcarci :D @laki @floid

Kako je kod vas po pitanju suncanih dana?
Sunca ne fali
Cak ove godine mislim da je bilo vise ovde nego u srb
Evo sad przi sunce. Za vikend sam imao sorc i majicu dok sam setao
''...and into the forest I go to lose my mind and find my soul''
ikac2000
Reactions:
Pridružio se: 08 Jul 2012, 22:50

Post od ikac2000 »

Ja u DE imam daleko vise vremena nego u SRB za porodicu, sve je stabilno, cak radimo i manje nego sto smo radili u SRB, a standard ne vredi pominjati. Pre DE sam radio u Poljskoj i Svajcarskoj, i Poljska mi je i dalje najlepsa (Krakow), a Svajcarska dosadna, rasisticka i to tesko, i previse regulisana.

Mada je Keln dosta razlicit od ostatka Nemacke. Svi pricaju engleski i lako se stvari zavrsavaju. Plus nisu zadrti sa nosnjama (mislim da u Minhenu ima toga dosta :-) ) I sami za sebe kazu da nisu kao ostali Nemci.

Otisli smo iz SRB gde smo imali odlicne stalne poslove, nasu nektretninu i ukupan prihod daleko iznad svakog proseka (na dve do 3 god smo menjali nove aute).
Ali nismo imali vremena i nismo mogli da planiramo kao ovde sto mozemo.

Sam kazem da mi je, nakon izbora zene, odluka da odem iz SRB druga najbolja u zivotu :-)

Za doktore se slazem, ukoliko su i sami iz doktorske porodice, gde su im roditelji ili partner zavrsili faks, kupili stan i kola i zaposlili ih, ovde nista ne dobijaju na statusu osim ukoliko zele da se bave naukom, a ne pederisanjem statusom.

Sto kaze Bora Todorovic Surdi, ako hoces da budes neko i nesto, to mozes samo kada odes dole da se pokazes :-)

Inace, ono sto je ovde dobro je to da izuzetno lako moze da se nadje posao bez obzira na strucnu spremu, cak i dodatni posao posle glavnog, ko nema skolu a ima ambiciju da vozi Mercedesa :-) I kada sve saberu, bez odricanja (osim izlazaka, ovde je to enormbo skupo ), bez problema im ostaje mozda 500 do 1000 EUR mesecno. To je u SRB nezamislivo za takve iste ljude.
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

Jel to racunica kada dvoje radi? Ako nije onda su bas velike plate u Nemackoj u odnosu na NL. Ali slazem se oko slobodnog vremena - ima ga dosta i lepo je uredjeno - odnosno nedodirljivo za poslodavce, kao i pristojne plate i mogucnost nalazenja posla za bilo koji nivo obrazovanja. Inace je sve teze i teze naci normalne ljude za rad na svim nivoima :)
ikac2000
Reactions:

Post od ikac2000 »

Racunica za, npr, LIDL radnika.

Neto 1500 EUR, dodatni mali posao jos 450 eur.

Garsonjera u predgradju 450 eur, troskovi i hrana oko 300. Jos 250 na razne stvari.

Jest da nema mnogo zivota da mu ostane, ali za godinu dve eto para za 5 god star Mercedes :-)
Korisnikov avatar
Pulp Fiction
Reactions:
Pridružio se: 19 Jul 2015, 21:52
Garaža: Astra G 1.7 dti

Post od Pulp Fiction »

Ili kredit. Moja tetka radi u kantini poslužuje carl zeiss radnike, tetak vozi kamion...Imaju G5 kupljen nov, i pre neku godinu msm 2013. na kredit Tiguan Rline. To ovde za obične šljakere neće biti moguće nikad. I to je najbolja stvar, što je svakome omogućeno da radi i od toga da ima za normalan život. Oni žive u nekom selu sa 2,3k ljudi, pa ni stan nije skup. A bliži gradić je Alen, Hajdenhajm, od većih Ulm, Štutgart.
Sestra mi je u poseti kod njih, a niakd nije bila na Zapadu, osim na eksurzijama. I sve joj super, kaže čisto, pokošeno, nema smeća pored puta, svuda šume i livade. Nema pasa lutalica. Kod nas od BG do mog sela gde god pogledaš čopori. To samo govori dosta o ljudima.
Korisnikov avatar
blaugrana
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 17:08

Post od blaugrana »

Jel dodatni posao svakodnevan ili ne? Tipa po potrebi. Pretpostavljam da je 4h u pitanju

Sent from my SM-J500FN

ikac2000
Reactions:

Post od ikac2000 »

Obicno su do 7eur/h, znaci 65 sati mesecno.

Mozda ce neko znati bolje...

Inace kazu da 7.5 mio ljudi u DE radi tako
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:

Post od ljuba »

Bas me interesuje kakao si dosao do ove cifre: "Garsonjera u predgradju 450 eur" posto je to ili utra jeftino ili nesto ne podrazumevas pod time. Kod se na to dodaje bar:
- Struja sa grejanjem (iliti struja i gas) min 50Eur a i vise zavisi koliko drndas grejanje i masina,
- Voda i ostali porezi uz stan (bilo da je tvoj ili ga iznajmljujes) oko 50-70Eur mesecno,
- Iternet, TV i tel oko 50 Eur mesecno
- Odrzavanje zgrade / stana (vrlo cesto ide i uz iznajmljivanje ) od min 50Eur (a ide do velikih 150 Eur i vise u zavisnosti od stanje zgrade)
- Osiguranja razna sto idu uz stan - od poplave, kradje i ostalih sranja od 15 - a cesto su 25Eur
- A gde dodje opremanje i odrzvanje tvog inventara...

Sto dodje min ostalih troskova bar 225 Eur bez placanja stana :) a stanovi su minimalno (iznajmljivanje) 500Eur (socijalni)i to najveci trash :) i po kvalitetu i po komsijama :) Druga stvar je sto se dobija ekstra kes ako zaradjujes manje od potrebnog za zivot pa te drzava subvencionise, to nisam uracunao u celu racunicu...

A sto se tice hrane i ostalih troskova to je bar diskutabilno.... Kako idu zdravstveni troskovi u Nemackoj? U NL je oko 120Eur minimalno mesecno osiguranje (bazicno) plus jedno 30Eur zubno, plu valjda 350 Eur (godisnje) tvog ucesca ako pocnes da ga koristis, plus za hronicare ide jos neka suma preko toga...
ikac2000
Reactions:

Post od ikac2000 »

Holandija je onda dosta skupa.

Moj primer prvog stana ovde od 50 kvadrata, u predgradju koje ne vazi za problematicno.

740 EUR kirija sa internetom i svim troskovima osim struje, koja me je izasla 50 EUR za mene samog tada, i to najvise zbog protocnog bojlera.

Rtv pretplata 17.5 EUR mesecno.

Godisnje osiguranje od stete je 99 EUR, ali za celu porodicu. Ne znam koliko je za jednu osobu.

Zdravstveno nula, sve mi firma placa, tj neto je sa uracunatim, kao i svima.

Mobilni 7.99 EUR mesecno Lidl Connect sa 1.25 gb i 300 minuta.

Hrana za nas 4 je 450 EUR mesecno, plus minus, sa pivom i vinom :-)

Porez na auto 196 EUR godisnje. Prvo osiguranje bez bonusa je 650 EUR godisnje, pada na 550 dogodine.
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:

Post od ljuba »

Hrana za nas 4 je 450 EUR mesecno, plus minus, sa pivom i vinom :-)
Sada cu odmah da pokazem zeni tvoj post :) Holandski supermarketi nisu skuplji ni cent u odnosu na Nemacke a mi (4 clana porodica) koliko toliko zatvaramo mesec sa 1000Eur mesecno (bez vina :)) samo za hranu i hemikalije, plus dodje jedno (min) 150 Eur mesecno samo obnova garderobe plus jedno 300-450 Eur ekstra aktivnosti decije (muzika, sport), pa na sve to dodje jos kojekakva obavezna placanja za skole od min 50Eur mesecno (eskurzije, podnevno cuvanje i sl)

A o porezima na auto necu cak ni da komentarisem :) zbog toga sam razmisljao da se preselim u Nemacku :)
ikac2000
Reactions:

Post od ikac2000 »

Nama je 95% Lidl, odmah nam je pored zgrade i odgovara nam odnos kvaliteta i cene, a alkohol je definitivno jevtin ovde. Plus nismo alkoholicari da svaki dan pijemo.

Inace toliko nas je kostalo i u SRB otprilike, ali je hrana daleko raznovrsnija i kvalitetnija.

Inace za normalan porodicni zivot, naravno, ima i troskova garderobe, aktivnosti, kao i veceg stana bas u gradu, i to menja sliku.

Ali poenta je da za sljakerske poslove postoji varijanta da se lepo ustedi. :-)
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:

Post od ljuba »

Ma slazem se ja, i mi cesto kupujemo u Lidlu, i nama je pored zgrade, ali je u drugom (regularnom) supermarketu AH (isto pored zgrade) cesto cak i jeftinije nego u Lidlu, a i mi trosimo manje nego u Srbiji na hranu, ali ne da se ispod 1000Eur mesecno, plus smo mi zaista ne preterujemo, osim mozda na vocu...

A sto se tice jednog coveka to je sasvim druga prica, to moze da se smanji drasticno, ali ne pricam o tome :)
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Post od Laki021 »

Ali je daleko raznovrsnije i kvalitetnije nego u Srb?
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

:kezo:
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:

Post od ljuba »

Definisi sta to znaci kvalitetnije i raznovrsnije. Kod nas jeste posto imamo izbor:
- Lidlovske hrane (vuce na nemacki uksu)
- Holandkse (AH, Jumbo,... supermarketi) standardna hrana mnogo manji izbor marki nego u Nemackoj ali jako kvalitetno
- Turske (supermarket)
- Marokanske (supermarket)
- Indiske (supermarket)
- Bugarske (supermarket)
- Yugoslovenske :) (supermarket)

Osim Jugoslovenskog svi su max 1000m od stana, a zadnji je niekih 5 km od mene... I svi su podjednako jeftini sa razlicitom ponudom. Srpska hrana je (cesto) jeftinija nego kada se kupuje u Srbiji... ali to kupujemo bas retko koliko zbog udaljenosti a i nedostatka zelje. Obicno kupimo kiseli kupsu i suvo meso jedmput godisnje i to je to...
Odgovori