Biciklizam

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Re: Biciklizam

Post od Paja »

Peđa, kakva je situacija na nasipu uz Dunav? Ima li asfalta, kakav je, koliko je dugačak, ima li gladnih kerova? Šta bi bio predlog za vožnju sa tvoje strane Dunava?
Kuzmanovic napisao:Ja sam prosle godine vozio do Panceva.
Ove godine nisam isao nigde dalje od Ostruznice, uvukao mi se neki strah od pucanja gume ili neceg goreg ali sam dosta vozio po Beogradu. Ukupna trenutna kilometraza za ovu sezonu mi je 1269 km. Nadam se da cu stici do 1500 km pre Oktobra, pa da polako zavrsavam sezonu i 'vatam knjigu u ruke. :D
Lepu kilometražu si napravio. Ja se vrtim oko 400km, od toga nešto malo manje od 300 u proteklih dve nedelje.
Kad je reč o gumama, malo sam istraživao i saznao da, pored trake koju Bajker gaji u točkovima i koja štiti unutrašnju od bušenja, postoje spoljašnje gume koje imaju u sebi zaštitni sloj. Ja sam na biciklu dobio schwalbe marathon plus koje su jedne od tih i za sada sam maksimalno zadovoljan. Često i više puta dnevno prođem kroz srču i za sada nisam imao problema. Mana im je visoka cena koja bude 30-40 eura kom. Treća opcija su raznorazni sprejevi koji zaptivaju probušenu gumu i koji su se, sudeći po reakcijama ljudi koji su ih koristili, pokazali odlično. I na kraju četvrta opcija su posebne unutrašnje gume koje se samozaptivaju i koje su se takođe pokazale dobro, ali koštaju desetak evra komad.

Nego da se pohvalim da sam konačno kompletirao opremu. Pre neki dan sam kupio kacigu i rukavice, a danas i bermude. Ostaje mi samo da kupim retrovizor jer mi u saobraćaju jako nedostaje i gotov sam sa ulaganjima za sada i ostaje mi samo da vrtim pedale, ako se ne desi nešto nepredviđeno.
Korisnikov avatar
Kuzmanovic
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:31

Post od Kuzmanovic »

Cuo sam za te gume ali iskreno mi se ne daju pare na njih. Ove sezone sam kupio slikove sirine 1.5 i sa unutrasnjim gumama me je izaslo oko 2500 i prvi defekt sam imao posle nekih 800 km na njima. I to mi je pukla guma kada sam krenuo na voznju, 200 metara od kuce, i to na ulici. :uf:

Dobro si ti zgazio tih zadnjih dve nedelje, samo udri cim imas slobodnog vremena. :doubleup:
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:03
Garaža: Ford Fiesta Ecoboost, Mazda CX-30 AWD
Kontakt:

Post od Sloba »

Treba probati sa ovim gumama: :D
Prikačeni fajlovi
111.jpg
111.jpg (58.62 KiB) Pogledano 2083 puta
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Ta bi meni valjala :kezo:
Samo ne znam kako bi uzbrdo za tim cudom :D
Korisnikov avatar
Kuzmanovic
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:31

Post od Kuzmanovic »

Pa ovo ne bi mogao ni Lens da izvuce uzbrdo, sa sve onim njegovim dopinzima. :kezo:
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:

Post od Paja »

Danas opet izvozao 50+ km standardnom trasom preko ostružničkog mosta i evo nekih utisaka vezanih za opremu.

Biciklistički šorc je super stvar. Nije sedište postalo fotelja, ali jeste primetno udobnije. Glavna stvar je da se ne faltaju u predelu prepona pa nema taranja kože koje ume da bude vrlo neprijatno i koje ume da traži i nekoliko dana da se sanira.

Druga stvar koj sam danas testirao prvi put je retrovizor. Možda nekom deluje kao višak, ali meni puno znači naročito u prometnim ulicama tipa Dimitrija Tucovića ili Dunavska. Takođe je jako koristan na NBG keju ka ostužničkom mostu jer omogućava slušanje muzike preko obe slušalice. Generalno sam zadovojan. Jedino sam se zeznuo što nisam poneo šrafciger da ga dotegnem. Pri montaži ga nisam dovoljno zategao plašeći se da plastika ne pukne pa sam morao da ga štelujem s vremena na vreme.

Treća stvar je da sam promenio gripove i preporodio se. Nikako nisam mogao da se naviknem na one "anatomske" pa sam uzeo obične. Ako neko želi "anatomske" ima ih na poklon.

Na kraju pitanje koliko ima zemljanog puta od ostružničkog mosta do afalta kad se krene nasipom dalje ka Boljevcima?
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

Oko kilometar. Tu sve zavisi od vremenskih uslova, kakav je put. U principu se prolazi bez problema kad je suvo, ali posle kiše ostanu bare jer ima dosta rupa.
Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:

Post od Paja »

Hvala Trojke. Videću da se provozam tuda sledeći put, ako bude suvo naravno. Po barama nemam nikakvu želju da vozim.

Inače makiški ili stari obrenovački put od gornjeg ulaza u Adu ka Umci je savršen za vožnju. Nema dece, kučića i ostalih koji poziraju što po biciklističkoj stazi što po NBG keju, a nema ni saobraćaja. Danas su me prestigla ukupno 3 automobila. Zato sam se mimoišao sa bar 20 biciklista. Asfalt je dobar i nema rupa. Mnogo bolji nego kej od 45. bloka ka ostružničkom mostu.
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:34
Garaža: Suzuki SX4 1.5 MTB Cannondale bike

Post od BAJKER »

Kao sto vidis Pajo, nije samo nabaviti bicikl i udri po pedali. Ipak je i udobnost na samom bajku bitna, s prostenjem da ti gace zuljaju jajca tesko da bi posle sedeo na bajk :kezo:
Slika
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:

Post od Paja »

Naravno da je bitna, naročito na dužim vožnjama. Sad sam kompletirao opremu i po pitanju udobnosti i po pitanju bezbednosti. Dres nisam kupio i ne planiram ove godine. Kapiram njegovu funkciju, ali mogu i bez njega, a i malo mi je previše plaćanja. Sačekaće sledećui sezonu.
Sad samo vozim.
Ono što mi je nepoznanica je da li da tražim drugo sedište. Videću kad još malo produžim vreme sedenja na istom kako će pozadina reagovati, pa ću odlučiti, ali i to može da čeka proleće.
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

Kad Paja pomenu dres, ima li neko da podeli iskustvo sa tom vrstom opreme? Koliko kapiram služi da znoj samo ispari a da sam materijal ne bude mokar. Nešto kao goretex. Pošto dolazi hladnije vreme nadam se da sa takvom majcom, potkošuljom i jaknom može da se produži sezona i vozi i kad bude hladnije i vetrovitije, a da te ne probije vetar onako mokrog ako staneš na pauzu.

A retrovizor sam imao nekad davno na starom Rogu petobrzincu, i jako je korisna stvar, naročito kad hoćeš da obiđeš nekog da ne razmišljaš da li se od pozadi neko zaleteo. Nije mi ni palo na pamet da bi mogao da nađem i sad nešto tako za novi bajs. Jedino ne znam gde bi ga zakačio, a da ne smeta. Pre je bilo lako, nije bilo ništa na ručki sem zvonca, a sad menjači, svetla, ciklometri... Jedino ako stavim rogove da stavim neke duže pa na kraj da okačim retrovizor.
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:

Post od Paja »

Retrovizori koji se kače na bicikl se uglavnom nabodu u sam korman.
Ja sam uzeo ovo:
Slika
Što se tiče preglednosti je savršen. Hvata dve saobraćajne trake sigurno. Mana je sama pozicija jer foruje van bicikla, a pri tom je i na takvoj poziciji da se desi da kad hvataš rog retrovizor zakačiš rukom pa ga pomeriš, pa moraš opet da ga šteluješ, naročito jer meni ne stoji potpuno horizontalno nego je malo iskrivljen prema gore.

Opcija za koju mislim da je bolja je ovo:
Slika
s tim da bi ja kupio desno za levu stranu i stavio ga tako da ide ispod kormana. Video sam nekoliko ljudi da tako vozi. Time ga em uvučeš u gabarite bicikla, em nije ni blizu rogova.

Dres služi da odvede znoj od tela. Generalno na biciklu izbegavaš pamuk jer on zadržava znoj uz telo. Za hladnije vreme bih probao sa aktivinim vešom tipa domaćeg čeriša. Sa njim imam jako dobro iskustvo sa skijanja, pa bih. Preko njega neki tanji flis i jakna i mislim da bi bilo dovoljno ako nije ekstremno hladno, a tada i nije neko zadovoljstvo voziti bicikl.
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:

Post od BAJKER »

Za zimu koristim termo dres sa dugim rukavima u kombinaciji sa zimskom biciklistickom jaknom takozvani dzubin, naravno bajkerske zimske rukavice se podrazumevaju :)
Slika
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:

Post od Paja »

Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:

Post od BAJKER »

Kada se setim da sam na Kopu jos 1992 vozio MTB po stazama i bogazama totalno ne pripremljenim za Mauntibajk.

Masovna biciklistička vožnja centrom grada u nedelju.
Sekretarijat za saobraćaj Beograda i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) pozvali su sve bicikliste da 16. septembra učestvuju u vožnji glavnim gradom, kako bi obeležili početak Evropske nedelje mobilnosti koja promoviše alternativne načine prevoza koji ne zagađuju okolinu.

Cilj vožnje je da se bicikl promoviše kao prevozno sredstvo u Beogradu, kao i da se poboljšaju uslovi za vožnju biciklom u glavnom gradu, rečeno je danas na konferenciji za novinare.

Planirano je da biciklistička vožnja, u dužini od 9,9 kilometra, počine u 11 sati na platou ispred Skupštine grada.

Trasa kojom će se kretati biciklisti je Trg Nikole Pašića, Terazije, Kolarčeva, Trg Republike, potom ulice Vase Čarapoća, Uzun Mirkova, Pariska, kneza Sime Markovića, Pop Lukina, Brankova.

Za kraj manifestacije predviđeno je da potez od Terazija do Slavije bude zatvoren za saobraćaj u subotu, 22. septembra.
Posle prelaska Brankovog mosta predviđeno je da biciklisti idu Bulevarom Mihajla Pupina, potom ulicama Milentija Popovića, Milutina Milankovića, Antifašističkih boraca i Jurija Gagarina, da bi vožnju završili prelaskom Mosta na Adi i prolaskom Bulevara Vojvode Mišića do Topčiderskog parka.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer rekao je da se manifestacija Evropska nedelja mobilnosti održava svake godine od 16. do 22. septembra i da je njen značaj u tome što budi svest građana o važnosti smanjenja zagađenja čiji je uzročnik saobraćaj.

Dežer je kazao da saobraćajno zagađenje skraćuje životni vek ljudi u gradu za dve godine, utiče na promenu klime, jer se 25 odsto emisije štetnih gasova dešava na putevima.

Predstavnik EU je, takođe, pozvao građane da se priključe promotivnoj vožnji biciklima, navodeći da je, dok je živeo u Briselu, svakodnevno koristio bicikl za odlazak do posla koji je bio udaljen od njegove kuće 11 kilometara.

Stalni koordinator UN u Srbiji i stalni predstavnik UNDP u Srbiji Vilijam Infante ocenio je da je Beograd napravio pomak u organizaciji održivog javnog saobraćaja i dodao da je glavni grad Srbije postao bitna tačka na biciklističkoj mapi Evrope.

Sekretar za saobraćaj Beograda Bojan Bovan kazao je da u Beogradu trenutno postoji oko 60 kilometara obeleženih biciklističkih staza i izrazio nadu da će u narednoj godini biti izgrađeno još nekoliko kilometara staza.

Cilj Evropske nedelje mobilnosti, koja je prvi put organizovana 2002. godine, jeste da podstiče lokalne uprave da uvode i promovišu mere održivog saobraćaja i da svojim građanima ponude alternativna prevozna sredstva, poput bicikla.

Ovogodišnji moto skupa je "Krenimo u pravom smeru", a predviđeno je da se u Beogradu održi niz manifestacija među kojima su takmičenja za decu u vožni bicikle, radionice o bezbednosti bicikalista u saobraćaju i održivoj urbanoj mobilnosti, promovisanje nove pešačke zone u Reljinoj ulici i zone usporenog saobraćaja u bloku 70 na Novom Beogradu.

Izvor blichttp://www.blic.rs/Vesti/Beograd/342788/Masovn ... -u-nedelju
Slika
Odgovori