Zimske gume - da ili ne?

Sve vezano za gume i felne
Odgovori
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Re: Zimske gume - da ili ne?

Post od Heinz »

I kod nas postoje podaci o tome, naravno ne na tehničkom ili u MUP.

Neka svako pogleda svoje uputstvo za upotrebu koje je dobio sa vozilom, čak i tu pišu samo 2-3 dimenzije.

A u praksi znamo šta se radi i vozi.
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:48
Garaža: Suzuki Vitara 1.6 16v AT

Post od McGruja »

Piše i na nalepnici za pritisak u pneumaticima, na stubu vrata
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

ROCK napisao: 04 Nov 2017, 22:38 Ti npr na 7,5J felnu mozes da stavis npr i 205 i 225mm. Napamet pisem ali za svaku felnu mozes da stavis jedan nroj sire ili uze gume od idealnih dimenzija. I to nije protiv zakona mislim
Tek guma i felna kao kombinaciji koja je homologovana je dozvoljena za upotrebu. Stavljanje i pravljenje kombinacija napamet je kaznjivo.

Felna je 7.5.
J je oblik ruba felne i isti je za sve sirine tj ne veze sa sirinom u incima..
Ne mozes napamet da stavis npr 205 i 225mm i ne mozes za svaku felnu da stavis sire ili uze gume. Ne postoje idealne dimenzije vec dozvoljene i zabranjene.
To je definisano zakonom/ pravilnikom u ECE zoni.
To sto ti verujes i predlazes je protivzakonito a u slucaju nezgode automatski ti se ponistava osiguranje auta jer se smatra da vozis tehnicki neispravan auto.

Osim sirine npr 205 moraju da se ispune sve dimenzije gume koje su dozvoljene od strane fabrike za datu felnu, znaci i visina gume (to je onaj procenat npr 60 ili 45), pa oblik ruba (npr J ili H2 kao najcesce), pa precnik ( npr 15 ili 17 inca-cola odnosno npr 385mm kao sto je bilo ranije kod nekih Michelin guma sa njihovim sistemom), pa zatim propisani indeks nosivosti, i jos propisani indeks brzine.

Kod nekih guma jos dodatno i smer rotacije mora da se ispuni.
Korisnikov avatar
Martin
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 17:38
Garaža: 2021 Dacia Logan Comfort Eco-G

Post od Martin »

Vidiš koja je original dimenzija pneumatika, pa na nekom kalkulatoru izračunaš novu dimenziju (tako da razlika ne bude +-3%).
Neki kalkulatori uzmu u obzir samo prečnik pneumatika, a neki prečnik pneumatika, širinu pneumatika i širinu felne!

A viđam mnogo automobila da je točak montiran na auto, a da smer rotacije nije ispoštovan :rofl: ne znaju ljudi da je i to bitno.
Korisnikov avatar
Ivan
Reactions:
Pridružio se: 03 Jan 2013, 09:22
Garaža: bmw 3 f31, bmw 5 f10,

Post od Ivan »

Jel primeti neko da mu skoci potrosnja kada predje sa letnjih na zimski set, verovatno jer sam jos vozio bluresponse koji je navodno stedljiva guma, ali pri 140 na tempomatu vidim trosi sada skoro 7l, a sa bluresposne je bilo 6, nema vetra, isti auto, isti put.
Ali mi zato alfa bolje lezi sa zimskim sada, ne leluja kao sa bluresponse u krivini, cudni momenti stvarno :)
nidza napisao: 12 Apr 2021, 10:56 nemam problem uvek sam najsporiji
Korisnikov avatar
carov2
Reactions:
Pridružio se: 23 Apr 2012, 20:24
Garaža: Audi A4
Kontakt:

Post od carov2 »

Ja sam primetio da mi je potrošnja skočila neposredno pre stavljanja zimskog seta. :D U poslednje vreme mi prosek ne pada ispod 7l...
U suštini, verujem da će razlika biti teško primetna, razliku u potrošnji ću pre da pripišem razlici u stilu vožnje.

Sent from my SM-G935F using Tapatalk

Korisnikov avatar
dag81
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
Kontakt:

Post od dag81 »

Visin je razlog tome, tj obrtaji tocka. Sad ti se sporije okrece tocak, i 100 predjenih km po satu sa 205 55 16 nije isto kao 100 predjenih km sa 205 60 16.

Послато са SM-A520F уз помоћ Тапатока

ROCK
Reactions:
Pridružio se: 17 Apr 2015, 23:08
Garaža: BMW F30 328i

Post od ROCK »

ljubitelj napisao: 05 Nov 2017, 08:54
ROCK napisao: 04 Nov 2017, 22:38 Ti npr na 7,5J felnu mozes da stavis npr i 205 i 225mm. Napamet pisem ali za svaku felnu mozes da stavis jedan nroj sire ili uze gume od idealnih dimenzija. I to nije protiv zakona mislim
Tek guma i felna kao kombinaciji koja je homologovana je dozvoljena za upotrebu. Stavljanje i pravljenje kombinacija napamet je kaznjivo.

Felna je 7.5.
J je oblik ruba felne i isti je za sve sirine tj ne veze sa sirinom u incima..
Ne mozes napamet da stavis npr 205 i 225mm i ne mozes za svaku felnu da stavis sire ili uze gume. Ne postoje idealne dimenzije vec dozvoljene i zabranjene.
To je definisano zakonom/ pravilnikom u ECE zoni.
To sto ti verujes i predlazes je protivzakonito a u slucaju nezgode automatski ti se ponistava osiguranje auta jer se smatra da vozis tehnicki neispravan auto.

Osim sirine npr 205 moraju da se ispune sve dimenzije gume koje su dozvoljene od strane fabrike za datu felnu, znaci i visina gume (to je onaj procenat npr 60 ili 45), pa oblik ruba (npr J ili H2 kao najcesce), pa precnik ( npr 15 ili 17 inca-cola odnosno npr 385mm kao sto je bilo ranije kod nekih Michelin guma sa njihovim sistemom), pa zatim propisani indeks nosivosti, i jos propisani indeks brzine.

Kod nekih guma jos dodatno i smer rotacije mora da se ispuni.
Rekoh pisem napamet bas tacno koje dimenzije. Ali nije fixno da npr za felnu 9j 19" iskljucivo jedna sirina gume po preporukama proizvodjaca felni.
Evo ti tabela

Slika
Korisnikov avatar
MadMike82
Reactions:
Pridružio se: 03 Nov 2017, 13:32

Post od MadMike82 »

Evo ga AutoBildov test zimskih guma:
http://live.editiondigital.com/e/17bssf ... e#!pocetna

Послато са SM-J730F уз помоћ Тапатока

maniaxxx
Reactions:
Pridružio se: 14 Nov 2012, 20:34

Post od maniaxxx »

Zašto piše da su testirali 205 55 16 kad su testirali 225 50 17?
ljubitelj
Reactions:

Post od ljubitelj »

ROCK napisao: 05 Nov 2017, 19:09
ljubitelj napisao: 05 Nov 2017, 08:54
Rekoh pisem napamet bas tacno koje dimenzije. Ali nije fixno da npr za felnu 9j 19" iskljucivo jedna sirina gume po preporukama proizvodjaca felni.
Evo ti tabela

Slika
Evo tebi ponovo ono što sam napisao.
Tek guma i felna kao kombinaciji koja je homologovana je dozvoljena za upotrebu.

Jel ti stvarno ne razumeš da je homologacija za dato vozilo ono što odredjuje koja guma može na kojoj felni da se legalno koristi.
Tu nema preporuke bilo koga već zakonske obaveze. I to je fiksno, upisano u dokumenta vozila.
i nema nikakve napamet promene dimenzija ni iz kakve tabele ni od bilo kakve preporuke bilo koga bilo gde.

Nemaš na autu gume koju su upisane u dokumente vozila tehnički si neispravan po zakonu u Slo, jasniije?
ROCK
Reactions:
Pridružio se: 17 Apr 2015, 23:08
Garaža: BMW F30 328i

Post od ROCK »

Ne privamo konkretno o sloveniji nego generalno kako udu stvari. Htedoh reci da svaka felna tolerise sire ili uze gume za broj. Vidi se po tabeli. Nemam pojma kako koji proizvodjac preporucuje za koje modele.
Ti si se uhvatio za neke stvari ko da si pisao zakon ili pandur (mozda i jesi, nebitno)
Korisnikov avatar
Martin
Reactions:

Post od Martin »

Gde se može i kojem zakonu pogledati odredba ili član koja ne dozvoljava montiranje pneumatika u dimenziji koje nisu propisane od strane proizvođača (ali da se ne prelazi razlika od 3% u odnosu na osnovnu diemnziju)?
ljubitelj
Reactions:

Post od ljubitelj »

Pricamo vrlo konkretno o SLoveniji, i tvom predlogu da u Sloveniji napamet kolega montira gume jer ti tako misliš da može.
Jasno ti je rekao, ja ti još dodatno pojasnio da ne može.
Isto je u Nemačkoj, Austriji, Švedskoj...i generalno važi za evropske zemlje ECE zonejer su propisi uglavnom usaglašeni.
Ajmo opet, koju kombinaciju gume i felne je dozvoljeno koristi je propisana prilikom homologacije vozila od strane proizvodjača i napisana je u uputstvu za upotrebu, obicno jos nalepnica na samom vozilu, a ako i to tebi nije dovoljno da saznaš onda još piše i u saobračajnoj dozvoli/ dokumentu auta.

To je tako generalno u uredjenim zemljama, i to ne od juče.
Dodatno osiguranje ti neće biti priznato i sam ćeš snositi sve troškove svoje i tudje u slučaju nezgode.

Ti si se se uhvatio potencijalnih kombinacija koje može proizvodjač auta da odabere prilikom konstrukcije vozila, to naravno da postoji i nema veze sa konkretnom temom koje gume se mogu staviti po dimenziji na konkretni auto u konkretnoj Sloveniji.
Nema ništa napamet, jednostavno nije dozvoljeno po zakonu, nebitno je ko je pisao zakon a on te svakako obavezuje da ga poštuješ.
Korisnikov avatar
Martin
Reactions:

Post od Martin »

Jasno mi je za Slo i EU generalno, ali mislim na Srbiju konkretno. Koji je to član u zakonu, da mogu da se pozovem na isti kada nekome budem objašnjavao?
Odgovori