Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Ji 4Tze
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain

Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Post od Ji 4Tze »

Floyd napisao:
Darko napisao:A na cehe, madjare, hrvate? Isto tako?
Hrvati su isto kao mi... generalno svi kojima se prezime završava na "ić", makar imali i DE pasoš :)

Ja ovde nisam sa SRB pasošem, odlično znam i koristim jezik zemlje čiji pasoš imam i opet me pitaju "odakle si iz exyu". Naši su se potrudili da nam izgrade imidž :)

Čeha nema puno. Mađari su počeli skoro da dolaze pa tek treba da grade imidž... a kakvi dolaze, ima potencijala da izgrade "dobar" :)
Pa eto i ti si sa dva pasoša i smeta ti što drugi hoće istu priliku...
Boringly average, but also perfect for school run mums
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

Naravno da mi ne smeta. Smeta mi kad se pljuje korupcija u Srbiji a onda se traže "kombinacije" za pasoš po susednim banana državama.

Raspad sistem nije sns, sps ili ds nego svi mi ;)
Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2013, 10:50
Garaža: Skoda Kodiaq 2.0 TDI L&K / Jeep Compass 1.3 DDCT

Post od Vladapetr »

Pljuje se korupcija jer u njoj ljudi ne žele da žive i da im to bude neizbežna svakodnevnica, pa se posluže čime god (ako treba i korupcijom) kako bi pobegli od takvog života.
Da li stvarno ne razlikuješ te dve stvari?
There are 10 kinds of people in the world:
those who understand binary and others who don't.
Korisnikov avatar
DukeNS
Pobednik Garaža - Head 2 Head lige
Reactions:
Pridružio se: 26 Nov 2012, 17:07

Post od DukeNS »

Floyd napisao: 07 Nov 2017, 15:58 Naravno da mi ne smeta. Smeta mi kad se pljuje korupcija u Srbiji a onda se traže "kombinacije" za pasoš po susednim banana državama.

Opet cu ponoviti... I ti Nemci, Francuzi, Ameri..., svi redom traze kombinacije kad su u mogucnosti. Nije do nas, vec do sistema.
Korisnikov avatar
Pulp Fiction
Reactions:
Pridružio se: 19 Jul 2015, 21:52
Garaža: Astra G 1.7 dti

Post od Pulp Fiction »

Pa ko čini sistem...Ako mi svi verujemo u kombinacije onda je to to, neće se promeniti jer ih od vrha vlasti do običnog čoveka svi održavaju.
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Post od Delija »

Jbg, samo mi nemojte reci da to nije licemerno.
Poslednja izmena od Delija u 07 Nov 2017, 16:19, izmenjeno 1 put ukupno.
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

DukeNS napisao:
Floyd napisao: 07 Nov 2017, 15:58 Naravno da mi ne smeta. Smeta mi kad se pljuje korupcija u Srbiji a onda se traže "kombinacije" za pasoš po susednim banana državama.

Opet cu ponoviti... I ti Nemci, Francuzi, Ameri..., svi redom traze kombinacije kad su u mogucnosti. Nije do nas, vec do sistema.
Pa neće baš biti.
Korisnikov avatar
snork
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:50

Post od snork »

DukeNS napisao: 07 Nov 2017, 15:25 Snork, izvinjavam se ako sam te pogresno "etiketirao".
No problemo. :pivo:

Srećna svima stogodišnjica Oktobarske revolucije! :D
Ђенерал Јанковић
Korisnikov avatar
Pulp Fiction
Reactions:
Pridružio se: 19 Jul 2015, 21:52
Garaža: Astra G 1.7 dti

Post od Pulp Fiction »

Ne zezaj snork. :D
Korisnikov avatar
Darko
Reactions:
Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
Garaža: Fiat Stilo 1.9 Mjet

Post od Darko »

snork napisao: 07 Nov 2017, 16:24
DukeNS napisao: 07 Nov 2017, 15:25 Snork, izvinjavam se ako sam te pogresno "etiketirao".
No problemo. :pivo:

Srećna svima stogodišnjica Oktobarske revolucije! :D
Demonska revolucija. Kako nazvati drugačije ljude koji carsku porodicu ubiju, iseku na komade, pale na raznju pa rastope u kiselini i zatrpaju u rudnik :uf:
To ni u africi nema.
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

Držite se teme.
Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
kragujevac
Reactions:
Pridružio se: 16 Jul 2016, 08:46
Garaža: Jaguar XF 4.2 V8 (NA)

Post od kragujevac »

ikac2000 napisao: 07 Nov 2017, 15:03 U DE ukoliko postujes domacine i ponasas se u skladu sa lokalcima, niko te i ne pita ko si i odakle si, vec kako radis i kakva si osoba.
157 X :plusone:
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Korisnikov avatar
DukeNS
Pobednik Garaža - Head 2 Head lige
Reactions:
Pridružio se: 26 Nov 2012, 17:07

Post od DukeNS »

Floyd napisao: 07 Nov 2017, 16:18
DukeNS napisao:

Pa neće baš biti.
Naravno da hoce. 7 godina sam ziveo preko i svojim ocima se nagledao hvatanja krivine ako postoji mogucnost. Druga stvar je sto sistem vecinski funkcionise, pa se to ne desava na svim nivoima i u svakom trenutku kao sto je ovde slucaj...

p.s. Da nije bilo Oktobarske revolucije, desetine miliona Rusa ne bi imale pristup obrazovanju, socijalnoj i zdravstvenoj zastiti, zene ne bi imale pravo glasa, zemlja ne bi pripala onima koji je obradjuju, a i te kako je uticala i na prosirenje stepena ljudskih i radnickih prava, ne samo u Evropi, vec u citavom svetu. Ali da ne zalazimo dublje u istorijsko/politicku raspravu po ovom pitanju...
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Xepoj87 napisao: 07 Nov 2017, 14:04 Realno, Komunizam nas je izdigao iz rata jako dobro, pravi rezim za to vreme, koji naravno, nije dobar danas.
Da smo iz njega presli direktno u demokratiju, bilo bi danas daleko bolje, da se prodalo brdo uspesnih fabrika i firmi i da su nastavile da budu jake, da su tada dosli neki sposobni ljudi na vlast, koji bi to strucno i u korist nase zemlje uradili, a ne ovi skolovani u vreme korupcije, sa pogresno ugradjenim sistemom vrednosti i odnosa prema korupciji.
Ovako nas je socijalizam unistio.

Ljubitelj, rekao sam da je stalno bio iznad proseka.

Opet, ne znam kako mozes da kazes da ljudi nisu za toliko godina zaradili penzije od 200 i 250e, jer je njihov rad doneo daleko vise od toga,
Inflacija nije nista komplikovano dobrim ekonomistima, kojima je to posao, cak sto vise, retko jednostavna stvar.
Slažem se sa prvi delom da je moglo a i trebalo da bude drugačije, ovako kako si opisao.

Bio iznad proseka, ključno. Napisao sam da neki jesu a mnogi nisu zaradili sadašnji nivo penzija jer im je plata bila manja nego sada penzija. Mnogo zavisi gde je neko radio i naročito u kom periodu je radio tj plaćao te doprinose.

Diskutabilno je da li je prosečan rad vredeo daleko više, od toga koliko je zaista uplaćivano tokom 90tih u Fond. A za mnoge nije nikada ni uplaćeno iz plate već je fiktivno "povezan staž" da bi uopšte stekli penziju.

Slažem se kako inflacija nije komplikovana iz današnje perspektive. Nije matematički ali, kako bi moglo biti jednostavna stvar obračunati nešto kada nisu postojali verodostojni podaci kolika je inflacija na dnevnom nivou.

Kako bi na primer bilo koji ekonomista obračunao doprinos kada se tokom jednog dana menja kurs dinara i nije isti ujutru u 9 i popodne u 5 a plata i doprinosi uplate nekog n-tog dana po nekom n-tom kursu?
Nije baš tako jednostavno jer nema pouzdanih brojki.

Dinar se u socijalizmu nekoliko puta iznova stvarao kao valuta sa odbacivanjem nula i stvaranjem novog novog dinara. To je nastavljeno i u SRJ sve do najnovijeg dinara (gospodina Avramovića) koji je uveden jan-feb 1994, i koji je i danas važeći.

Da izbacimo na primer sve što je prethodilo iz prošlog veka, i krenemo od 2000,te kada je plata bila 50-100 evra za većinu. Od toga je za penziju izdvajano 20-30evra. Godišnje 250evra ili tek nešto više. To bi bilo dosta jednostavnije za procenu, isti je dinar celo vreme, ima podataka.
Zato kažem da kada bi se obračunalo u nekoj čvrstoj valuti/zlatu koliko je neko uplatio tokom 40godina rada da bi bilo iznenadjenja koliko je malo zaista uplaćeno u realnom pokriću u periodu nakon bankrota SFRJ.

Mislim da je sada znatno bolje punjenje Fonda i da će shodno tome za par decenija da se stabilizuje, ipak su sada plate većine od 250-350 evra što je 10x više nego te 2,000/2001.godine a da ne pominjemo da ima i priličan broj sa 500+ evra.
I realno je pretpostaviti da će plate rasti narednih godina pa i stići 1,000 evra za 10tak godina kao tipičnu za većinu.

Samo kažem da po pitanju penzija i mišljenja da li su zaslužene, premale, previsoke treba biti obazriv i da postoje veoma značajne razlike od pojedinca do pojedinca gde je radio i godina kada je radio.Mnogi nikada nisu dočekali penziju a jesu plaćali.

Postavka kako je današja penzija svetinja svima kao zaradjeno u prošlosti meni je diskutabilna sve dok se skoro pola te penzije isplaćuje iz tekućih poreza.

Kapiram šta hoćeš da kažeš da su ljudi zaslužili penziju za nromalan život radom 40 godina i tu mislim isto što i ti. Ali i ono što je preostalo iz SFRJ je ulupano i potrošeno tokom olovnih 90tih godina se ne može zanemariti.
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

trojanac napisao: 07 Nov 2017, 16:51 Držite se teme.
A tema je? :)
Odgovori