Pitanje je filozofsko pa i odgovor moze biti takav...kao sto rekoh, zavisi od potreba.
Imam kolege i neke poznanike koji zive u planinskim selima, jako blizu grada koja su lose povezana sa gradom javnim saobracajem a i generalno imaju vise sneznih dana godisnje. Njima je sve osim 4x4 SUV-a zimi, bezpoentno i to razumem.
Ova tema je nastala tako sto sam postavio pitanje da li je 4x4 neophodan za voznju bilo kog auta zimi po gradu. Odgovor je, naravno nije za onog ko ima vise od jedne godine vozackog iskustva. Ja sam se sa prednjim pogogonom na Alfi uspesno probijao kroz velike nanose snega (koji, istina, ovde budu brzo i ocisceni). Pretprosle godine me je jak sneg uhvatio u Srbiji na sred jedne planine a bio sam sa rentiranim C4 kome btw ni gume nisu bile najsjajnije, pa sam stigao u BG bez problema...
Zadnji je tu malo zajbaniji ali ne i neupotrebljiv. Istina nemam iskustva sa BMW-om po snegu ali imam sa Ladom kockicom koja nestabilna i na suvom.
Imate iskustva i ljudi sa foruma koji nikakvih problema nemaju da voze zadnju vucu po snegu...
Heroj je pisao kako zimi opusteno ide na Zlatibor a Next prodje celu Evropu prekrivenu snegom sa Meckom itd.
Naravno ako bi se trkali xDrive i RWD na snegu, ovaj prvi bi ubedljivo odneo pobedu samo sto ja nebih divljao kad je klizavo ni da imam najsavremeniji 4x4 sistem.
Znaci sve je u glavi i mnogo zavisi od potreba pojedinca.
Generalno najgora varijanta je kad neko neiskusan a pun love kupi nabudzeni quttro i umisli da po snegu moze da vozi kao na suvom