2WD ili 4WD?

Tehnička pitanja i objašnjenja
Odgovori
Korisnikov avatar
Misha
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 17:55
Garaža: RAV4 2.2 D4D 4WD Executive

Re: Jos jedan SX4

Post od Misha »

Tako je lomio sam se ali sam se ipak odlucio za 4WD GS paket,jer novac svakako nije bio problem. Vecina je prijatelja me je odgovarala od 4WD a da sam otvorio ovde temu 90% forumasa bi reklo FWD. ;) Svi su pricali da je ovako jaka zima bila zadnji put pre 25 god. A sta ako bude takva sledecih 5 godina ? Da gledam u pasulj,ne hvala. Uskoro kupujem Dunlop 4D i spremno docekujem sneg. Tacno je,nisam do sada izgurao ni jednu zimu sa SX4 ali sudeci po video klipovima o SX4 4WD,nemam razloga za brigu. :D
Live TODAY as each breath is precious and will never come again.
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:34
Garaža: Suzuki SX4 1.5 MTB Cannondale bike

Post od BAJKER »

swemir napisao:za neke pustolovine je sasvim dovoljan pogon na dva tocka, samo veci klirens...

pa golf2 je vecinom pravo terensko vozilo, u praksi i dodje tamo gde ocima ne mogu da verujem, a ne jedan sx4 sa pogonom na dva tocka...
Neverovatno ali u zabitima CG gde god da sam isao nailazio sam na krseve golf2 neregistrovane koji se voze po makadam planinskim putevima, sve to sa trulim sajtnama, rubovima, cak na jednom ni boju nisam mogao da razaznam jer ga je blato prekrilo. Groblje golfova moze da se vidi na par mesta i samo ih cerupaju :mrgreen: Kolika je sigurnost voziti ovakav auto po terenima sa 20% i vise uspona i padova to se po meni granici sa ludoscu :glavomuzid:
Tamo gde sam isao sa mojim Zukijem golfovi su redovno cesali patos (izjava momka koga sam vozio terenom gde golfom redovno ide)

Da danas kupujem Zukija ne bih zalio ni tih 1700e doplate za pogon 4x4 iako me ovaj sa pogonom na dva do sada nije nigde ostavio zaglavljen na drumu, prosto jedna opcija vise koja ti taje dodatnu sigurnost.
Misha, Dunlop 4D je i moja opcija za novi zimski par pneumatika za sezonu 2012-2013 :D Fulda ide na zadnje gume
Slika
Korisnikov avatar
Misha
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 17:55
Garaža: RAV4 2.2 D4D 4WD Executive

Post od Misha »

Sloba napisao:Misha se lomio oko izbora, da li 2WD GS ili 4x4 GLX, a na kraju je ispalo ono što sam mu i savetovao, GS 4x4.

Texonja i ti ste bili jedini za 4WD pogon,ostali su bili protiv. Razmislio sam dobro i prelomio u korist 4WD. Nisam mogao propustiti takvu sansu da vozim 4WD crossovera za 13.590. :sreckovic: :D
BAJKER napisao:Da danas kupujem Zukija ne bih zalio ni tih 1700e doplate za pogon 4x4

Sada sam pogledao cenovnik razlika je ipak 1.400e GS FWD vs GS AWD.
Live TODAY as each breath is precious and will never come again.
Korisnikov avatar
RINGE
Reactions:
Pridružio se: 06 Jun 2012, 08:52
Garaža: Suzuki SX4 GS

Post od RINGE »

Mislim da nema poente raspravljati da li je bolja opcija AWD ili 2WD, svakako je bolja 4WD. Doplata nije velika ali tu vec dolazi sujebktivizam na scenu, da li se ispliati za tih 1400EUR ili ne. Ja kad sam kupovao auto izdvojio sam 10k za polovnjaka, a na kraju sam zavrsio na SX4 od 12k i tih 1400 mi je bila uzasna cifra jer sam se razmisljao izmedju GLX i GS.

Ja se secam mog swifta koji je mogao da prodje apsolutno svuda (tanke gume i lagan auto) za vikendicu kad sam isao sa drustvom (dva pezoa 206 i ja) oni su morali lance da stavljaju, ja sam isao bez problema.

Nadam se da ce i SX4 sa odlicnim zimskim gumama biti dobar po snegu.

Vec sam poceo da razmisljam o zimskim gumama i nisam siguran koje uzeti. Takodje koliko kostaju zimske gume i koje dimenzije uzeti jer planiram da uzmem i celicne felne?
Alexxxxx
Reactions:
Pridružio se: 02 Avg 2012, 14:37
Garaža: Hyundai Santa Fe 2,2 CRDI

Re: 2WD ili 4WD?

Post od Alexxxxx »

Pitanje moze ici i u podforum Gume, ali kad se vec potegla prica oko 2WD i 4WD...
Da li je bitno uskladiti sve 4 gume da budu sa istom sarom na 4x4 autu? Santa Fe je u pitanju, dakle nema stalni nego automatski pogon 4x4. U prodavnici guma nisu znali sa sigurnoscu da mi kazu, vec su me UPOZORILI da se ''moze desiti neka steta''. Trenutno imam skoro nove ljetnje Nokian 235/60 R18 i mislio sam da kupim 2 prednje Conti Winter Contact.
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Šara teško da može napraviti štetu ali može druga dimenzija gume jer onda sistem prepoznaje konstantno proklizavanje i drži zaključan diferencijal što je pogubno u konstantnoj vožnji. Mada čak nisam siguran da na hyundaiu uopšte ima zaključavanje centralnog diferencijala, već samo uključivanje 4x4 po potrebi.
Alexxxxx
Reactions:

Post od Alexxxxx »

Ima automatsko ukljucivanje 4x4 ili na dugme.
O razlicitoj dimenziji nisam ni razmisljao, tu sam cuo da bi steta nastala zasigurno. Evo sacekacu jos malo da dobijem potvrdu od jos par forumasa (jos ako se dag ukljuci) da bih trgovao ove zimske. Mada ako postoji i minimalna mogucnost stete, ne bih ulazio u to.
U kupovinu 4 zimske Conti (na akciji 880e) ne bih bas ulazio, obzirom da imamo vrlo laganu zimu u CG. Pitanje pokrecem vise zbog postovanja glupih zak.propisa kod nas
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Kolko se ja sećam prošle godine nije bila baš lagana zima u Podgorici :mrgreen:
MilisaV
Reactions:
Pridružio se: 11 Jul 2012, 15:39
Garaža: bmw 525d

Post od MilisaV »

ja sam se sa zadnjim pogonom zimus zaglavljivao i na najmanjim uzbrdicama, a još imam 4 nove zimske gume...

kad sam zimus bio u resniku morao sam u rikverc da se popnem uz brdo pošto nije hteo u napred....

a u selu sam se zaglavio na ravnom jer je zemlja bila malo vlažna, ali imao sam letnje gume širine 275.

elem pošto vozim automobile sa prednjim pogonom, smatram da takav sa odgovarajućim gumama može da zadovolji najveći broj korisnika 99% vremena.

pogotovu auto kao što je suzuki. sa tankim zimskim gumama nema tog skijališta na koje ne bi mogao da ode.

ali ako neko voli 4x4 što da ne....
žena može biti sa sela a auto mora iz nemačke
Alexxxxx
Reactions:

Post od Alexxxxx »

:) pa da, imali smo par extremnih dana, mada sam i na ljetnjim gumama uspio da se izvucem iz snijega i dodjem na selo gdje ga je bilo 0.5m. Generalno, zimske mi ne trebaju, ali zakon...
Stjepa
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:36
Kontakt:

Post od Stjepa »

Kratko i da se potrudim da ne filozofiram - ko jednom ima priliku da duzi vremenski period vozi vozilo koje ima 4X4 (kakav god posto i tu postoji dosta razlika) zelece uvek da poseduje isti na tipu vozila koje nudi 2wd ili 4wd.
"Smesno je na malom crossoveru", "zatreba 10 dana godisnje", "sta ce ti u gradu"... Paaa i nije tako. To malo kada zatreba, ma neka bi i najobicniji 2wd sa malim klirensom savladao prepreku uz malo iskustva i strpljenja, 4wd izmami osmeh na licu tog trenutka.
Jednostavno tesko opisati, treba doziveti. Od samog parkiravanja i izparkiravanja pred zgradom, osecaja sigurnosti kroz bocne slabo ociscene ulice u gradu, do vikend izletista sto leti sto zimi. Sve se ovo "prezivi" i drugim obicnim autom, ALI...

A u polemiku da li je glupost ili ne kupiti neko vozilo bez 4x4 ne bih ulazio. Recimo samo da koliko god mi smatrali rav4, ima nas ovde takvih, pointless vozilom jer je niti tamo niti vamo to vozilo mi je tek promasaj kada se kupi u verziji 2wd + najslabiji benzinski agregat. E tad je, kako NexT voli da kaze, auto za tatine cerke. Dizelas 4wd sa dosta vise ob momenta je pored ovog gore navedenog nabildovana muskarcina. Barem se necim opravda. Kad nisi ekonomican, brz, nesto spec udoban... Daj necim opravdaj sto bi te neko posedvao.
Ali kao sto rekoh bolje u ovo da ne zalazim, mada sam vec krenuo, jer cemo odmah naici na mnooogo sukoba misljenja. A ja za rav4 2wd nema sanse da cu nesto lepo da kazem.
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:03
Garaža: Ford Fiesta Ecoboost, Mazda CX-30 AWD
Kontakt:

Post od Sloba »

Stjepo, a težina? RAV-u je 4x4 u nekoj situaciji potrebniji nego jednom Jugu ili nekom desetom modelu tako da je jako teško generalizovati da je 4x4 potreban ili da nije potreban, čak i u istim uslovima. Prosto, nisu sva kola ista.
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Post od Laki021 »

Treba da probate da aktivirate ESP na 4x4 limuzini. Nece pa nece, ma sta radio, bas treba debelo preterati pa ga aktivirati cak i na mokrom, bar je na mom autu tako, prosto neverovatno....
Ja sam debelo zagrizo za 4x4, planiram i sledeci auto 4x4. Ako vec ne bih vozio 4x4 onda bi radije vozio auto sa prednjom vucom, ukoliko bih imao samo RWD ne bih se osecao ni malo spokojno tokom zime kad je klizavo.
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

Pitanje je filozofsko pa i odgovor moze biti takav...kao sto rekoh, zavisi od potreba.
Imam kolege i neke poznanike koji zive u planinskim selima, jako blizu grada koja su lose povezana sa gradom javnim saobracajem a i generalno imaju vise sneznih dana godisnje. Njima je sve osim 4x4 SUV-a zimi, bezpoentno i to razumem.
Ova tema je nastala tako sto sam postavio pitanje da li je 4x4 neophodan za voznju bilo kog auta zimi po gradu. Odgovor je, naravno nije za onog ko ima vise od jedne godine vozackog iskustva. Ja sam se sa prednjim pogogonom na Alfi uspesno probijao kroz velike nanose snega (koji, istina, ovde budu brzo i ocisceni). Pretprosle godine me je jak sneg uhvatio u Srbiji na sred jedne planine a bio sam sa rentiranim C4 kome btw ni gume nisu bile najsjajnije, pa sam stigao u BG bez problema...
Zadnji je tu malo zajbaniji ali ne i neupotrebljiv. Istina nemam iskustva sa BMW-om po snegu ali imam sa Ladom kockicom koja nestabilna i na suvom.
Imate iskustva i ljudi sa foruma koji nikakvih problema nemaju da voze zadnju vucu po snegu...
Heroj je pisao kako zimi opusteno ide na Zlatibor a Next prodje celu Evropu prekrivenu snegom sa Meckom itd.
Naravno ako bi se trkali xDrive i RWD na snegu, ovaj prvi bi ubedljivo odneo pobedu samo sto ja nebih divljao kad je klizavo ni da imam najsavremeniji 4x4 sistem.
Znaci sve je u glavi i mnogo zavisi od potreba pojedinca.
Generalno najgora varijanta je kad neko neiskusan a pun love kupi nabudzeni quttro i umisli da po snegu moze da vozi kao na suvom :uf:
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Post od Laki021 »

Pa zar ne moze?
Odgovori