Šta bi radio kad imaš vibracije pri kočenju na većim brzinama recimo.
Kad je očito do vrlo malo krive površine, obradiš disk i staviš nove pločice ili zameniš sve?
Šta bi radio kad imaš vibracije pri kočenju na većim brzinama recimo.
Nikad nisam imao tu situaciju, a da je imam, zamenio bih sve sa novim delovimaJi 4Tze napisao:Šta bi radio kad imaš vibracije pri kočenju na većim brzinama recimo.
Kad je očito do vrlo malo krive površine, obradiš disk i staviš nove pločice ili zameniš sve?
Ali ces tesko izmeriti komparaterom izrisan disk, bar mi je tako logicno. A u tvom slucaju po prici onda nisu ni merili istim kad su diskovi x puta menjani, a u stvari su bili ok. Prebacicu ja diskusiju u drugu temu kasnije.ddanijell napisao: 18 Jan 2018, 13:42 Problem je sto vecina misli da kada pri vecim brzinama trese da su problem risevi koji se vide na disku.
Ti risevi ne prave taj problem, a sto se tice kocione sile izrisan disk ima na istom prostoru vecu nalegnu povrsinu u odnosu na ravan ali da zanemarimo tu komponentu jer je bezacajna.
Ono sto je bitno da i na apsolutno ravnom, a i na izrisanom plocice legnu nakon par stotina km, zavisno od kocenja, i realno nema nikakvog opravdanja raditi obradu ukoliko disk nije kriv.
Ljubitelj je jako fino pojasnio kad sta i kako...
Inace vibracije pri kocenju pogotovu na vecim brzinama su najcesce posledica kada disk nema po celom obimu istu debljinu (risevi sa tim nemaju nikakve veze) .
Taj problem se jako lepo vidi sa mikrometarskim komparatorom kada se zavrti disk i izmeri odstupanje.
Pre 15ak godina sam se na opel corsi namenjao diskova i diskova, i jedno 10x nosio na obradu , cak sam imao 2 kompleta da dok se jedan obradjuje drugi se vozi,
dok konacno nisu zamenjena kociona klesta i caure koje su pravile problem i trosile neravnomerno diskove, zbog lufta i zaglavljivanja kocionih klesta.
Nisu diskovi bili ok, nisi shvatio poentu mog pisanja, probacu da pojasnim.dragvorl napisao: 18 Jan 2018, 14:02 Ali ces tesko izmeriti komparaterom izrisan disk, bar mi je tako logicno. A u tvom slucaju po prici onda nisu ni merili istim kad su diskovi x puta menjani, a u stvari su bili ok. Prebacicu ja diskusiju u drugu temu kasnije.
U teoriji jeste tako, ali u praksi ćeš pre toga da pizdiš jedno 10.000 i više kilometara od raznih zviždanja, zujenja i hučanja tih istih pločica kako na ravnom tako i u krivinama dok konačno ne legnu kako treba. Lično prošao kroz sve to nekoliko puta i zato sam za to da se diskovi ipak poravnaju pre stavljanja novih pločica - ili da se jednostavno zamene novima. To malo materijala što se skida da bi se poravnala površina na koju naležu pločice ne utiče ništa na čvrstoću diskova.ddanijell napisao: 18 Jan 2018, 13:42Ono sto je bitno da i na apsolutno ravnom, a i na izrisanom plocice legnu nakon par stotina km, zavisno od kocenja, i realno nema nikakvog opravdanja raditi obradu ukoliko disk nije kriv.
Ljubitelj je jako fino pojasnio kad sta i kako...
Znaci nekoliko puta su ti stavljali nove/obradjene diskove. Da su ti merili tako nove i obradjene komparaterom sve je trebalo biti u toleranciji, a pole par kkm bi krenuli da variraju u debljini. To je posle prvog merenja moglo da se zakljuci da nije do diskova. Nije bio problem do diskova, samo je eskaliralo i na diskove zbog pogresne dijagnoze.ddanijell napisao: 18 Jan 2018, 14:17Nisu diskovi bili ok, nisi shvatio poentu mog pisanja, probacu da pojasnim.dragvorl napisao: 18 Jan 2018, 14:02 Ali ces tesko izmeriti komparaterom izrisan disk, bar mi je tako logicno. A u tvom slucaju po prici onda nisu ni merili istim kad su diskovi x puta menjani, a u stvari su bili ok. Prebacicu ja diskusiju u drugu temu kasnije.
Kod mene se problem javljao 1000km nakon montaze novih/obradjenih, u momentu dok jos uvek nema nikakvih bitnih riseva, auto pocinje da trese na vecim brzinama kada se koci i kako vreme prolazi sve vise trese.
Na kraju ako se ostavi tako koji mesec, kada se zaustavljas na semaforu auto koci u ritmu, kao kada bi stiskao i pustao kocnicu![]()
Na komparateru se lepo videlo da se javlja problem neravnomernog trosenja po obimu, ne znam kako da objasnim. Vidi se i mikrometarskim sublerom kada se izmeri debljina izmedju ploca na disku da jedna strana recimo ima 25.00mm a druga 24.80mm.
Kada je kupljen auto montirani su novi diskovi jos u autokuci (polovan je uzet), i nakon preuzimanja vozila kada se problem pojavio par majstora je reklo da su losi diskovi (stavljeni afetrmarket losi).
Sledeci diskovi kupljeni direktno u opelu iz originala, montiram i posle 1000-2000km pocinje da trese, a riseva naravno jos uvek nema. Opet obrada, posle svake obrade bude perfektno 15-20 dana i pocinje opet da trese pri kocenju.
Par meseci obradjivanja i mucenja dok nisu zamenjena klesta i problem nestaje.
Pa jebemu misha celo vreme o tome pisemdragvorl napisao: 18 Jan 2018, 14:36 Znaci nekoliko puta su ti stavljali nove/obradjene diskove. Da su ti merili tako nove i obradjene komparaterom sve je trebalo biti u toleranciji, a pole par kkm bi krenuli da variraju u debljini. To je posle prvog merenja moglo da se zakljuci da nije do diskova. Nije bio problem do diskova, samo je eskaliralo i na diskove zbog pogresne dijagnoze.