Automobili iz uvoza: iskustva, mišljenja, prevare placeva...

Razne informacije u vezi kupovine automobila
Odgovori
Korisnikov avatar
member
Reactions:
Pridružio se: 17 Jul 2012, 15:19

Re: Automobili iz uvoza: iskustva, mišljenja, prevare placeva...

Post od member »

Evo moj lični primer.
Auto kupljen sa 2.5 - 3 godine starosti ,i 107.000km. Imao je falš servisnu knjižicu ali pošto je to bilo davno kada još nisu bili uvezane servisne mreže u različitim državama, nije se moglo proveriti. Možda je i moglo da se proveri ali stanje auta je bilo odlično pa se nismo bavili time.
Posle X godina sam slučajno skontao da je auto imao udarac napred desno. Posle XY godina sam opet slučajno skontao da je auto imao udarac nazad desno(jer je počela da curi voda u gepek ). Posle XYZ sam opet sasvim slučajno skontao da je na autu bila skinuta kilometraža za 120.000km Na kraju se ispostavilo da je auto koji je onomad plaćen u vrednosti jednog lepog stana za svoje 2.5godine sabio 230.000km i da je lupan i spreda i pozadi.
Da ga jebeš :-)
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:
Pridružio se: 15 Feb 2013, 11:57
Garaža: Giulietta TB

Post od OMP »

ako te je lepo posluzio svih tix xyz godina zar je bitna km i dal je bio cukan? meni licno ne bi bilo vazno da saznam tako nesto ako sam se lepo navozao sa njim, e jedino bih se mozda malo skenjao zbog cifre koju je placen jer sa tom km i tim manama nije vredeo toliko ali opet posle toliko godina dzabe kajanje
gazza
Banned
Reactions:
Pridružio se: 01 Okt 2012, 12:38
Garaža: Suzuki S-Cross 4x4 1.6TD Sergio Celano

Post od gazza »

kako nije bitno, jel si lud?!
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Post od Xepoj87 »

OMP napisao: 18 Jan 2018, 09:18 ne znam ja uvozim kola iz CH i uglavnom kupujem od vlasnika, sto se soljenja tice jbg skoro svaka zemlja sa klimom slicnom nasoj soli puteve to je relativno ali gledas da kupis dobar auto.
svajcarac nece sigurno da vrati km, to mogu ovi gastarbajteri sto preprodaju kola (srbi, turci, siptari i sl.) ali koliko znam kod njih je zakon prilicno strog za sve pa i za to, tako da ne verujem da se zezaju sa tim previse.
slupana kola nemam nameru da uvozim pa makar imao i 3x vecu zaradu, bolje uvoziti po 2-3 auta ali kvalitetna nego sleper krseva za iste pare.
ja za svaki svoj auto cuvam fotografije sa oglasa sa kog sam ga tamo kupio tako da kupac uvek moze da vidi da auto nije kupljen slupan ili u nekom raspad stanju
OMP napisao: 02 Feb 2018, 09:25 ja licno nemam nista protiv farbanih delova pa i celih kola ako je to lepo uradjeno i ako smatram da nije bilo vecih ostecenja.
moj auto je ceo farban, tako dosao iz Italije, izuzetno profesionalno uradjen, dobro sam ga zagledao u svakom pogledu i tokom ovih godina i dosta toga skidao i cackao i nisam nasao da je bilo nekih bitnih ostecenja niti da je nesto od delova menjano, 99% su originalni ostali, vrv je iz kozmetickih razloga radjen
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Sta je kontradiktorno tu? Ako je auto ceo farban ne mora da znaci da je slupan.
Korisnikov avatar
member
Reactions:
Pridružio se: 17 Jul 2012, 15:19

Post od member »

Eh da. Farban je onako jer ima viška vremena i novca. To možda kod onih zaluđenika koji farbaju u flip flop.
Farbanje i limarski radovi su veoma skupi u EU. Iz tog razloga svi plaćaju kasko. I onda se niko ne ustručava da iskoristi kasko čim dodje do čukanja. Nema peglanja starog lima nego nov lim i farbanje. Zato ima mnogo farbanih auta.
OMP, nisam se pokajao ni najmanje. Ipak je to samo gomila lima. Prešao sam s njim 200.000km bez vecih problema. A od zamene do zamene ulja za 10-12.000km potroši nešto mizerno ulja 5w40 tj.nikad ne dosipam. Majstor kaže da se takva auta više nikad neće praviti. A6 C5.
I posle svih 420.000km i dalje ga vozim sa zadovoljstvom iako je u međuvremenu kroz ruke prošlo gomila auta, a ovaj sam naveo samo kao 1 primer polovnjaka iz uvoza.
Korisnikov avatar
passenger
Reactions:
Pridružio se: 07 Maj 2016, 10:20
Garaža: KIA Cee'd sw 1.6 crdi Opel Corsa C GSI

Post od passenger »

je l 1.9 tdi motor?
''...and into the forest I go to lose my mind and find my soul''
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:

Post od OMP »

Xepoj87 napisao: 03 Feb 2018, 03:37
OMP napisao: 18 Jan 2018, 09:18 ne znam ja uvozim kola iz CH i uglavnom kupujem od vlasnika, sto se soljenja tice jbg skoro svaka zemlja sa klimom slicnom nasoj soli puteve to je relativno ali gledas da kupis dobar auto.
svajcarac nece sigurno da vrati km, to mogu ovi gastarbajteri sto preprodaju kola (srbi, turci, siptari i sl.) ali koliko znam kod njih je zakon prilicno strog za sve pa i za to, tako da ne verujem da se zezaju sa tim previse.
slupana kola nemam nameru da uvozim pa makar imao i 3x vecu zaradu, bolje uvoziti po 2-3 auta ali kvalitetna nego sleper krseva za iste pare.
ja za svaki svoj auto cuvam fotografije sa oglasa sa kog sam ga tamo kupio tako da kupac uvek moze da vidi da auto nije kupljen slupan ili u nekom raspad stanju
OMP napisao: 02 Feb 2018, 09:25 ja licno nemam nista protiv farbanih delova pa i celih kola ako je to lepo uradjeno i ako smatram da nije bilo vecih ostecenja.
moj auto je ceo farban, tako dosao iz Italije, izuzetno profesionalno uradjen, dobro sam ga zagledao u svakom pogledu i tokom ovih godina i dosta toga skidao i cackao i nisam nasao da je bilo nekih bitnih ostecenja niti da je nesto od delova menjano, 99% su originalni ostali, vrv je iz kozmetickih razloga radjen
sta ti ovde nije jasno pa si me citirao???

moj auto je kod mene vec 6 godina i tad nisam uvozio kola, kupio sam ga od nekog ko ga je uvezao, nisam u tom momentu provalio da je farban jer kao sto rekoh veoma profesionalno je uradjen, a i da jesam ne bih ga izbegao sigurno jer je auto bio i ostao perfektan u svakom pogledu i posle ovih 6 god nemam zamerke tako da me ne zanima dal je farban i koja mu je prava km ;)
Poslednja izmena od OMP u 03 Feb 2018, 09:03, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
Risto
Reactions:
Pridružio se: 24 Dec 2012, 23:51
Garaža: BMW 316d Sport Line, OEBB Desiro

Post od Risto »

Mares napisao: 01 Feb 2018, 19:52 U narednih par meseci cu krenuti u potragu za drugim autom, pa me interesuje kako inace ideo ceo proces kupovine auta od preko, u smislu ja sad nadjem neki zanimljiv primerak na mobile.de i sta dalje?

Kako se zavrsava taj posao kada hoces sam da odes preko po neki auto i sam ga dovezes? Da li je to obicnom coveku izvodljivo, ili ima previse komplikacija (oko papirologije), pa je bolje angazovati nekoga ko se time bavi?

Na osnovu svih prica koje sam cuo i procitao u zadnjih par godina o nasim placevima, deluje mi pouzdanije da sam pronadjem preko neta primerak preko granice, i dovezem ga (nekako, bilo na tockovima, ili se angazuje neki prevoz), ali opet, nemam predstavu kako ideo ceo postupak.

Npr., sad sam nasao primerak koji me interesuje....sta prvo, kontaktiram prodavca, pitam ga jel sve ok sa autom, bla truc, ja mu kazem ej sedam za avio za koji dan i dolazim, provozam ga, ako je auto ok uzimam ga...jel to kod njih prolazi, ili su u fazonu sto bi verovao tamo nekom srbendi i cekao ga ne znam koliko, kad ga vec sutra mogu prodati nekom drugom....

Vredi li se upustati u ovakvu pricu kao totalni laik :D ... ili jednostavno da se fokusiram na nase auto placeve? :(

Mares,

Mi smo uvezli dva auta u prethodnih par godina u ličnoj režiji, mi nismo išli prvenstveno zbog priče da prođemo jeftinije nego da uzmemo auto koji nije sređivan ovde za prodaju. Na kraju smo uvek imali finu matematiku, ušteda je bila u rangu 500 - 1000 evra na automobilima koji su netto u DE koštali 10 - 12 hiljada evra.

Mi imamo sreću da nam deo porodice živi tamo, pa nemamo presiju kada ćemo i kako naći auto. Auto možeš naći za dan, ako znaš šta želiš, brat je tako za dan kupio Insigniu, dok smo tatin auto tražili nedelju dana jer smo konceptualno lutali (od Qashqai-a, do C klase, pa onda uzmemo Passata).

Moje mišljenje je da pre kupovine tamo trebaš da svedeš izbor na 2-3 modela, kontaktiraš prodavce kako bi video koje primerke (obično je to ona prva strana najjeftinijih na mobile.de) iz nekog razloga ne možeš kupiti (prodani, kaparisani, prodaju samo firmama i sl.). Budi spreman da voziš 200-300km od mesta gde si stacioniran da pogledaš auto, logistika ti je tu važna, uvek kombinuj da vidiš još nešto u povratku ako ne uzmeš prvi primerak.

Kada nađeš auto, ako ne spustiš značajno cenu, obično je prodavac voljan da o svom trošku da zoll tablice, izvadi EUR-1 i spremi ti auto za put. Oko EUR-1 se raspitaj pre odabira modela da li je moguće dobiti isti.

Kada kupiš auto, ne krećeš nazad dok ne skontaš ko će ti raditi carinu i sl. Špediteri imaju svoje carinike, lagano zoveš i pitaš koliko kod njih izađe cela papirologija za tvoj auto. Dobićeš različite ponude, kod onih što imaju najnižu, oni obično to rade preko veze i preporuka je da ideš kod njih.

Bratu je recimo osnovica za davanja državi, za auto koji ima navi, tzv. Standheizung (Webasto) i sl., bila neka klot Insignia jer su oni tako dogovorili sa carinikom, auto nije ni pogledao detaljno. Špediter ti sređuje papire i posle ti ostaje deo oko sređivanja registracije i sl.

Sve je relativno jednostavno, pretpostavljam da ćeš na kraju auto kupiti od prodavaca koji i rade export, tako da su oni vešti i sve znaju šta ti treba od papira u DE. Samo hrabro, nije to neka nauka, vrlo brzo i prosto sve ide.
ikac2000
Reactions:
Pridružio se: 08 Jul 2012, 22:50

Post od ikac2000 »

Dok god imas kod koga da prespavas, ko da ti pomogne, nije strasno. Ako si sam sa drugarom koji ne prica nemacki, uopste nije lako.
Mares
Reactions:
Pridružio se: 13 Avg 2012, 19:44

Post od Mares »

Hvala risto na ovoj informaciji.

Naveo sam primer mobile.de pa vecina poveze nemacko trziste, zapravo veca je veorvatnoca da ako budem isao na varijantu da sam uvozim auto, da ce to biti iz francuske jer ce verovatno auto biti francuz, a i sticajem okolnosti bavim se takvim poslom da saradjujem sa nekoliko francuskih firmi pa i u dobrim sam idnosima sa poslovnim partnerima, te ocekujem da bi imao i neku pomoc sa njihove strane ukoliko bi ih cimao za istu.
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Post od Xepoj87 »

ftj napisao: 03 Feb 2018, 06:58 Sta je kontradiktorno tu? Ako je auto ceo farban ne mora da znaci da je slupan.
Jok to, nego sto uvozi samo iz CH auta sa sertifikatom za prodaju, a on vozi i zadovoljan je sa autom iz Italije koji je ceo farban.
Ima tu jos par nelogicnosti u prici, ali mi nije preterano bitno da se prepirem :)
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:

Post od OMP »

pa kad ti nisam preterano bitan sto me citiras i vadis nesto iz konteksta sto nisi razumeo, ja mogu da vozim i totalno truo ili razbijen auto i to je moja briga, ali ne znaci da cu takav auto i da uvezem i nekom prodam, ne znam sta je tu najasno ili nelogicno.
Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2013, 10:50
Garaža: Skoda Kodiaq 2.0 TDI L&K / Jeep Compass 1.3 DDCT

Post od Vladapetr »

Što se tiče farbanja, ukoliko oštećenja nisu uticala na konstrukciju vozila i nisu zahtevala intervencije na nosećim delovima šasije, auto smatram potpuno ispravnim i uzeo bih ga bez problema. Tj već i jesam, S Max je imao 3 (tj 4) intervencije za koje sam znao i pre nego sam ga kupio: napred čuknut (farban branik), udarac u vrata sa suvozačeve strane (stavljena nova vrata) i dva puta je menjana šoferka.
There are 10 kinds of people in the world:
those who understand binary and others who don't.
Korisnikov avatar
Ivan
Reactions:
Pridružio se: 03 Jan 2013, 09:22
Garaža: bmw 3 f31, bmw 5 f10,

Post od Ivan »

Istina ispliva kad tad, farbanja si nam precutao kod ulaganja u maksu, da si imao tourana posle cukanja samo skines tudju farbu vlaznom maramicom i odvezes se dalje u suton uz svetlost check engina :)
nidza napisao: 12 Apr 2021, 10:56 nemam problem uvek sam najsporiji
Odgovori