Tesla automobili

Opšte diskusije o markama i modelima automobila
Odgovori
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Re: Tesla automobili

Post od Laki021 »

Jeste ali to je druga firma, nije Tesla, 20 000 komada. Jos neku glupost je prodavao, ne mogu da se setim sada sta.
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

Pa procitaj malo teoriju ekonomije.... Ima vise veze sa ljudskom filozofijom - motivima nego sa parama, odnosno krompirima. Kao sto pare imaju vrednost samo ako ljudi veruju u njih. (evo ti Bitkon kao primer - a verovanje neki put forsira drzva - legalna valuta - a neki put istorija i resursi - zlato)

Economics (UK English: /iːkəˈnɒmɪks/, /ɛkəˈnɒmɪks/;[1] US English: /ɛkəˈnɑːmɪks/, /ikəˈnɑːmɪks/[2][3]) is the social science that studies the production, distribution, and consumption of goods and services.[4] https://en.wikipedia.org/wiki/Economics

Inace skidam kapu Elon Musk-u stvarno je napravio najveci sou i reklamu na zemlji (a i sire) sto postoji. To motivise ljude a ne pare... A o kvalitetu i berzama mozemo da pricamo... i pricamo o nelogicnostima i glupostima...
Korisnikov avatar
Dusan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:26

Post od Dusan »

Laki021 napisao: 07 Feb 2018, 10:24 Zato sto se iznenadis kad neko kaze da Tesla lozi milijarde godisnje...

Nego, Tesla veceras objavljuje poslovne rezultate za prethodno tromesecje, to ce kao i uvek biti interesantno. Standardan scenario je, katastrofalni rezultati, gori od najcrnjih predvidjanja, ali sve zacine nekim novim iznenadjenjem, atraktivnim bacanjem peska u oci i onda sve bude kao OK. Skroz smo omanuli sa modelom 3, ali zato narudzbine za kamion koji ce biti dostupan za par godina su mnogo bolje od ocekivanih!!! A tek novi Roadster, ako nas to ne izvuce, nista nece!!! Kao kad bi Mercedes svoje poslovne rezultate bazirao na narudzbinama CL 65 AMG...
Sta veceras ocekivati, hmmm, mozda najavu elektricnog zeke iz sesira ili kuce cije ce isporuke poceti 2022 a vec sada se mogu rezervisati za 99.99, videcemo...
Ako pod ''lozi'' mislis investira, ne iznenadjujem se uopste. Ne znam zasto toliko prizemno razmisljas.

Da bi se Tesla borio sa konkurencijom koja iza sebe ima preko 100 godina postojanja i godisnji revenue u stotinama milijardi, mora agresivno da ulaze u razvoj i povecanje obima proizvodnje.

Zar je toliko tesko shvatiti da se sav novac od prodatih automobila opet ulaze u gore pomenute stvari. To je jedini nacin da za relativno kratak period postanu konkurentni velikim koncernima. Uhvatio si se za to sto prave minus, a nisi usao u to zasto prave minus. Ako bi od sutra odlucili da samo proizvode modele koje vec imaju u proizvodnji i samo u tim kapacitetima, pravili bi plus, ali ne bi postojali za 5 ili 10 godina.

Za Teslom postoji ogromno interesovanje kod kupaca. Kada bi bili sposobni da proizvedu milion vozila godisnje, sve bi prodali. Poenta je samo kako ce se snaci sa tim povecanjem proizvodnje i gde ce biti sa tehnologijama u poredenju sa konkurencijom za recimo 10 godina. Tu ce vreme reci da li ce uspeti.
There's nothing worse than making your hand and losing it all, because you were drawing dead to start with.
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:

Post od Laki021 »

Vec sam ti objasnio da prave minus i kad se iz jednacine izbaci investiranje, ali to ignorises.
Korisnikov avatar
Dusan
Reactions:

Post od Dusan »

Prilozi konkretne dokaze, pa cemo nastaviti diskusiju. :)
There's nothing worse than making your hand and losing it all, because you were drawing dead to start with.
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

Laki jedno pitanje za tebe. Interesuje me kako vidis sledece sa cisto finansiskog aspekta. Kolika (i na koji nacin si dosao do toga) je vrednost brenda Tesla (a i Elon Musk-a posto je on tako to postavio). Ima dosta pokusaja materijalizovanja toga. Ona je jako bitna u celoj finansiskoj kalkulaciji..... to je variabla koja je (po mom misljenju) najveca u ovoj racunici...

PS: Evo nasao sam jedan clanak na temu o kojoj sam pricao - sa naglaskom na zadnu recenicu https://www.businessinsider.nl/tesla-va ... =true&r=US
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:

Post od Laki021 »

Pa to mozemo samo da se gadjamo i iznosimo svoje vidjenje, gde svako moze da ima svoje.

Moje je da im je vrednost oko nule. Taman vrede toliko da pokriju dug koji imaju i nesto sitno preko. Katastrofalno poslovanje, psihopata na celu, sjajna kombinacija. Buducnost vise nego klimava, ni sad kad su prakticno jedini proizvodjac el automobila ne mogu da se sastave, sta ce biti kad ozbiljni proizvodjaci udju u trku? (a ulaze, za 2god ce biti i tu konkurencije sasvim dovoljno). Ko ce za 3god pri zdravoj pameti i cistoj svesti kupiti Teslu pored el Mercedesa i BMW-a?

Sa tom valuacijom koju trenutno imaju i rizicima koji ih cekaju oni treba da prave profit od 10 milijardi (kao konkurencija), a oni to nemaju ni u snovima u narednih 10 godina. Sad posto su krenuli da se trpaju da prave povoljna vozila a ne samo premium segment, njima treba 10 miliona prodatih godisnje da tako nesto ostvare (slicno kao VAG).
Korisnikov avatar
Dusan
Reactions:

Post od Dusan »

Laki, vrtis se u krug sa tim konstantnim kritikama, a ne vidis siru sliku. Vrednost se ne znasniva na tome da li su zaradili 5 milijardi ili su u minusu 1 milijardu, cash flow ne pokazuje realnu vrednost. Vrednost se zasniva na potencijalu. Tesla vredi toliko koliko vredi jer je dovoljan broj investitora procenio da ce u odredjenom periodu tesla ostvarivati profit.

Time sto ocekujes od kompanije koja jedva postoji 10 godina, da pravi profit od 10 milijardi, kao sto prave konkurenti koji postoje 100 godina i imaju obrte u stotinama milijardi, pokazujes osnovno nerazumevanje trzista. Pritom konkurenti prodaju zastarelu tehnologiju, tehnologiju proslosti, dok se Tesla bazira na potpuno novoj tehnologiji. Tesla ulazi u trku od apsolutne nule, a ne razvijas toliko kompleksne tehnologije kao sto je automobil, kikirikijem vec parama. Iz tog razloga moraju da investiraju agresivno i imaju negativan cash flow, dok ne stignu do trazenog nivoa (milion vozila do 2020, ili tako neki cilj, ne znam tacno). Takodje treba spomenuti, da Tesla ne podrazumeva samo automobile. I ne treba zaboraviti da je potraznja ogromna. Mnogi su prodavali svoje rezervacije za model 3, sa profitom od 200-300%.

Ja sam vec pisao, ovi aktuelni teslini modeli mi nisu ni najmanje privlacni i uopste mi se nesvidja ideja, da necemo voziti, vec cemo biti vozeni, ali glupo je biti tako iskljuciv. Uopste nije izvesno da ce Tesla uspeti, ali imaju realne sanse.
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:

Tesla automobili

Post od Laki021 »

Ne kontas ti nista, al vreme ce pokazati da nisi u pravu pa cemo se vatiti na ovu temu.

Prvi put da su investitori potpuno promasili vrednost necega usled hajpa...
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Obratite paznju kako se obracate jedni drugima, bez uvredljivih sadrzaja! Ovo se odnosi posebno na poslednji post!
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Dusane kesflou je kesflou, gubitak je gubitak i to su dve razlicite stvari, bez obzira da li se puno investira ili ne.

Da postoji vera u uspeh, slazem se i otud i vrednost akcije. Da li je ta vera opravdana pokazace vreme. Jutub je imao 0 dinara prihoda u trenutku kad je bio prodat guglu za 1.65 milijardi pa je posle postao profitabilan.
Korisnikov avatar
Dusan
Reactions:

Post od Dusan »

Laki021 napisao: 07 Feb 2018, 14:21 Ne kontas ti nista, al vreme ce pokazati da nisi u pravu pa cemo se vatiti na ovu temu.

Prvi put da su investitori potpuno promasili vrednost necega usled hajpa...
Mogao si konkretno da pojasnis, sta to ne kontam i gde gresim, umesto takve pausalne izjave, ali ipak nisi. :)

Vreme ne moze da pokaze da li sam u pravu, jer ne predvidjam ni uspeh, ni neuspeh Tesle, za razliku od tebe, nisam dovoljno kompetentan za takva predvidjanja, obe opcije su moguce. Ono sto sam pokusao je da ti objasnim (sto je verovatno nemoguce), teslin model poslovanja i zasto je opcija uspeha moguca. Previse si iskljuciv i ostrascen prema bilo cemu sto nije BMW, tako da sam dzabe pisao. :D
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:

Tesla automobili

Post od Laki021 »

Objasnio sam ti jedno 7 puta te si me optuzio da se vrtim u krug, te zasto ponovo pokusavati.

Ni ja ne kazem da ne postoje malecke sanse sa Tesla uspe, ali kazem da investitori koji su naduvali cenu Tesle nisu normalni ako misle da je valuacija realna. Opet, mnoge zabole da li ce Tesla uspeti ili ne, cisto se nadaju da ce jos skociti pa da se istovare. Uostalom pisao sam i kada sam usao u Teslu na 140-180, ne jer sam verovao u kompaniju vec zato sto sam verovao u naivnost i hajp, tada se pokazalo ispravno.
Korisnikov avatar
Davor_
Reactions:
Pridružio se: 26 Dec 2016, 18:07
Garaža: Audi A6/Ford Edge/Yamaha FZ8 ON ORDER:Tesla Model 3

Post od Davor_ »

Korisnikov avatar
jovanns
Reactions:
Pridružio se: 04 Nov 2014, 22:26