To mislim da vazi samo kod ovih elektronskih koji simuliraju pravu kontrolu proklizavanja i umeju da uguse motor.grujicd napisao: 27 Feb 2018, 11:30 Teorija kaže da isključivanje kontrole proklizavanja omogućava da točkovi šlafovanjem "iskopaju" sneg i tako dođu do asfalta ispod. Nisam bio u situaciji da to i probam, ali bi sistem u svakom slučaju trebalo ponovo uključiti kad se jednom iskobeljaš, a verovatno ga i on sam uključi kad pređeš neku brzinu.
Ja na 940 volvou imam automatsko zakljucavanje diferencijala (100% zakljuca vezu oba tocka) i uvek kada je to ukljuceno neuporedivo bolje povlaci auto iz snega uz slajfovanje oba tocka nego kada je iskljuceno pa slajfuje jedan tocak a auto se jedva pomera ili cak i ne moze da se pokrene.
Uprosceno, uz aktiviranu kontrolu proklizavanja/ zakljucan dif/ ide i po ravnom i uzbrdo jako dobro, uz iskljucenu kontrolu proklizavanja/otvoren dif/ ide kako kada i mnogo zavisi od stanja podloge a narocito uzbrdo ako se stane na usponu moze biti problem ponovno pokretanje ako zaslajfuje jedan tocak.
Po mom iskustvu kontrola proklizavanja, prava mehanicka je odlicna po snegu i blatu.
Kod prednjeg pogona je zakljucavanje difa dosta retko a i tada je obicno neki sper dif koji tek delimicno u nekom procentu "koci".