Servis - Razno
Re: Servis - Razno
ZNAM da će verovatno prvi komentar ispod posta biti - oderali su te! Ako! Ovo je za 4 godine bio prvi ozbiljniji kvar na elektrici i red je bio da se uradi kako Bog zapoveda.
A druga stvar je praktičnija: kvar se pojavio iznenada - bilo mi je hitno. Nemali posao - servis anlasera u vreme kad u petak ujutru nisam mogao da nađem
nikog slobodnog ko bi mi garantovao da će kola biti završena do 17 h. A kola su mi trebala za subotu ujutru za put od 600 km. Da ne pominjem i reklamiram, na Telepu kod crkve. Novosađani znaju...
Bendiks je počeo da proklizava, veče pre toga sam u ponoć okretao ključ pola sata dok nisam uspeo da upalim. Već sam bio na rubu da zovem nekog da pomogne (srećom da godinama kablove držim ispod sedišta). Da skratim, cena je bila 11500 dinara iliti u našim parama 100 evra. Znam da su ugrađeni kvalitetni delovi , servisni nalog i fiskalni račun su bili spremljeni - ne žalim para. Evo šta je urađeno i zamenjeno: demontaža, montaža i zamena delova - 3,5 radna časa. Nov bendiks, automat anlasera, nosač četkica, igličasti ležaj i dve čaure anlasera. Dopunjavanje akumulatora, kontrola punjenja, test motora, test elektronike.
A druga stvar je praktičnija: kvar se pojavio iznenada - bilo mi je hitno. Nemali posao - servis anlasera u vreme kad u petak ujutru nisam mogao da nađem
nikog slobodnog ko bi mi garantovao da će kola biti završena do 17 h. A kola su mi trebala za subotu ujutru za put od 600 km. Da ne pominjem i reklamiram, na Telepu kod crkve. Novosađani znaju...
Bendiks je počeo da proklizava, veče pre toga sam u ponoć okretao ključ pola sata dok nisam uspeo da upalim. Već sam bio na rubu da zovem nekog da pomogne (srećom da godinama kablove držim ispod sedišta). Da skratim, cena je bila 11500 dinara iliti u našim parama 100 evra. Znam da su ugrađeni kvalitetni delovi , servisni nalog i fiskalni račun su bili spremljeni - ne žalim para. Evo šta je urađeno i zamenjeno: demontaža, montaža i zamena delova - 3,5 radna časa. Nov bendiks, automat anlasera, nosač četkica, igličasti ležaj i dve čaure anlasera. Dopunjavanje akumulatora, kontrola punjenja, test motora, test elektronike.
Kako je moguće da automat anlasera (iliti bendiks u žargonu) uopšte proklizava?
Šta se zapravo dešavalo??
I što je radjeno dopunjavanje akulmulatora, provera punjenja, test elektronike, test motora- bilo još nekih kvarova nastalih u isto vreme?
Malo mi je nejasno otkuda toliko problema da se pojavi.
I što je radjeno dopunjavanje akulmulatora, provera punjenja, test elektronike, test motora- bilo još nekih kvarova nastalih u isto vreme?
Bendiks ko jedanputjedan. Ako znaš simptom kvara - jasno ti je. Akumulator se ispraznio u verglanju veče pre i nije stigao da se dopuni. A oće anlaser nakon 260K km da otkaže 
Ostale kontrole? Kao kad se požališ lekaru na jedno a on te pošalje da uradiš KKS. To se zove prevencija.
Cena mi je javljena sa specifikacijom PRE početka rada. Sve ostalo je uključeno u cenu. Ili ugrađeno, kako ko vidi.

Ostale kontrole? Kao kad se požališ lekaru na jedno a on te pošalje da uradiš KKS. To se zove prevencija.
Cena mi je javljena sa specifikacijom PRE početka rada. Sve ostalo je uključeno u cenu. Ili ugrađeno, kako ko vidi.
Prevencija i pregled svega se radi valjda jednom godišnje na kontrolnom servisu.
Nisam se nikada sreo sa situacijom da bendiks proklizava zato pitam kako se to manifestuje. A da se anlaser pokvari na 260k, pa dešava se ali nije uobičajeno.
Bitno je da je brzo i uspešno popravljeno a ti zadovoljan uslugom
Nisam se nikada sreo sa situacijom da bendiks proklizava zato pitam kako se to manifestuje. A da se anlaser pokvari na 260k, pa dešava se ali nije uobičajeno.
Bitno je da je brzo i uspešno popravljeno a ti zadovoljan uslugom

- pedja
- član 001
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
- Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi
Stavio sam Textar pločice na Suzukija. Stare su bile potrošene, baš baš potrošene. Sada koči dosta drugačije, zabadam u mestu, upinjući u pedalu kao sivonja, po navici, a i ne čuje se kad kočim 
TT

TT
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
Automat i bendiks su razlicite stvari.ljubitelj napisao: 18 Mar 2018, 19:31 Kako je moguće da automat anlasera (iliti bendiks u žargonu) uopšte proklizava?

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Oduvek je bila ista stvar kod majstora i u šoferskim razgovorima, otkuda to da je sada drugačije tj razdvojeni pojmovi.
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
Pa nije valjda da si se spustio na taj nivo, to je neozbiljno.
Evo imas ovde http://www.autostart.co.rs/reparacija-a ... upak-rada/

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Značiiii, čovek mi naplatio dva puta istu stvar. Lepo na nalogu i na računu piše:
1. bendiks
2. automat anlasera
Šta ću sad???
1. bendiks
2. automat anlasera
Šta ću sad???
- Prikačeni fajlovi
-
- Anlaser-SAJT.jpg (84.66 KiB) Pogledano 4225 puta
Oduvek se anlaser sastojao iz motora i "bendiksa" iliti automata (tako ja odmalena slušam), i tako se ustalilo naziv za ceo taj sklop po firmi Bendix.
Sam zupčanik nije posebno imao naziv niti se izdvajao. kao što ni elektromagnet se nije posebno nazivao ili izdvajao.
Prvi put čujem da neko razdvaja pojam "bendiks" i pojam automat.
Naravno da znam kako anlaser radi i šta ima, pa remontovao sam ih sopstvenim rukama ali zaista da tražim " bendiks" u radnji a neko mi ponudi samo zupčanik bio bih baš iznenadjen.
Pravilnije je svakako da se svaki deo zasebno naziva, a opet "bendiks" je ime firme kao što je Kalodont ime firme paste za zube.
Eto, uči se čovek dok je živ
btw, na toj slici nema pojma "bendix", tako da ne znam poentu te slike.
Sam zupčanik nije posebno imao naziv niti se izdvajao. kao što ni elektromagnet se nije posebno nazivao ili izdvajao.
Prvi put čujem da neko razdvaja pojam "bendiks" i pojam automat.
Naravno da znam kako anlaser radi i šta ima, pa remontovao sam ih sopstvenim rukama ali zaista da tražim " bendiks" u radnji a neko mi ponudi samo zupčanik bio bih baš iznenadjen.
Pravilnije je svakako da se svaki deo zasebno naziva, a opet "bendiks" je ime firme kao što je Kalodont ime firme paste za zube.
Eto, uči se čovek dok je živ

btw, na toj slici nema pojma "bendix", tako da ne znam poentu te slike.
Kadgod bi mi zakrčao alnaser prilikom zupčenja sa zamajcem, majstor bi mi dijagnostikovao ,,bendiks''.
Kad samo klikne, a neće ni da krene sa zupčenjem - kažu ,,automat''...
Kad samo klikne, a neće ni da krene sa zupčenjem - kažu ,,automat''...
A zašto zakrči ako je automat dobar?
Pojede se viljuška za zupčenje ili sàm zupčanik...
Ma tek ja ne znam poentu te slike
Tražio pojam "remont anlasera" pa mi to izišlo
Bajdvej, nek smo mi živi i zdravi. Hteo samo da napišem šta je rađeno i koliko je mene izišlo.
Inače, na sajtu jednog našeg servisa anlasera piše - zamena delova shodno oštećenju. Malo mi glupo... Računam da je ovo moje bilo - kompletan remont.
Pozz!

Tražio pojam "remont anlasera" pa mi to izišlo

Bajdvej, nek smo mi živi i zdravi. Hteo samo da napišem šta je rađeno i koliko je mene izišlo.
Inače, na sajtu jednog našeg servisa anlasera piše - zamena delova shodno oštećenju. Malo mi glupo... Računam da je ovo moje bilo - kompletan remont.
Pozz!
- dag81
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
- Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
- Kontakt:
Uvek su oni bili skupi. Regler je drugarova devojka pre 12 god za Yugo 55 platila kod njih 70e, ja zamenio sam na mecki 190d za 1500din tako nesto.
Ali ako je sve promenjeno od delova nije puno, ili ako je komplikovano skinuti sam anlaser kao sto je npr kod A4 B8.
Meni je Marko elektricar(znaju ga neki sa foruma) menjao cetkice samo, na anlaseru 257.000km auto kaze ostalo sve top. A imao sam prpblem da sporije vergla ponekad kao da je aku prazan.
Послато са SM-A520F уз помоћ Тапатока
Ali ako je sve promenjeno od delova nije puno, ili ako je komplikovano skinuti sam anlaser kao sto je npr kod A4 B8.
Meni je Marko elektricar(znaju ga neki sa foruma) menjao cetkice samo, na anlaseru 257.000km auto kaze ostalo sve top. A imao sam prpblem da sporije vergla ponekad kao da je aku prazan.
Послато са SM-A520F уз помоћ Тапатока