Zakon o bezbednosti saobraćaja (ZOBS)

Primena propisa, crna hronika
Odgovori
Korisnikov avatar
dragan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:09
Garaža: BMW M340i, Peugeot 2008

Re: Zakon o bezbednosti saobraćaja (ZOBS)

Post od dragan »

Heinz napisao:
dragan napisao: 02 Apr 2018, 22:47 sto se tice kazni, pre 2 dana sam pricao sa sefom smene policije kod simanovaca, u 15.10h. od 7 ujutro su zaustavili 80 i kusur za prekoracenje prosecne brzine, uglavnom izmedju 135 i 145kmh je bio prosek, sampion je imao nesto preko 160...
Da li su isto aktivni i kad nije praznik i nema puno "stranaca"?
Aktivni su uvek ali sad je bilo puno stranaca koji zure i imaju proseke oko 140kmh i preko pa je ispala kao akcija...
Taj prosek nije bas tako lako postici, pogotovo kad ima dosta saobracaja na autoputu kao kad su praznici i odmori. Ja sam letos na putu u grcku drzao stalno 135-140 na cajgeru pa je prosek po gps na kraju ispao 124 ili tako nesto. Mislim, naravno da necu taljigati sa 100 na sat 1000km :)
Dosli smo do zamene teza, pocelo je od toga da je 120 nebezbedna brzina a dosli smo do toga da je spora voznja gubljenje vremena. Sa ovim drugim mogu i da se slozim u nekim slucajevima, nekome verovatno i jeste, meni 2-3 minuta ne znaci nista ako cu izaci odmorniji uz auta, ne toj relaciji od 50tak km koje svakako prodjem ispod pola sata.
Ostalo je do saobracajne kulture, bukvalno ko sto je markoni napisao, ne radi drugome sto ne zelis da urade tebi...

Sent from my SM-G920F using Tapatalk

Korisnikov avatar
Med
Reactions:
Pridružio se: 14 Jan 2012, 21:23

Post od Med »

Markoni napisao: 02 Apr 2018, 23:26 Blicam kada neko prodje auto koji je preticao, vidi sledeci u srednjoj traci 50m ispred, i onda mu ne pada pamet da se vrati u srednju dok ne obavi i to preticanje.

Sent from my SM-G930F using Tapatalk
To mora da je baš zeznuto! Svih 50 metara ispred ? Da nije 500? Slab sam iz matematike - koliko treba kolima pri 120 kmh da prevali tih 50 metara?

A ablendovanje? Mislim, ok kod nas, ako ti prođe. Probaj u Austriji ili Nemačkoj da ablenduješ na autobahn-u. Ima kurčevitih ali ih brzo olade. Lako ih je prepoznati.
Pošto tamo ne smeju, jedva čekaju kad prođu Horgoš ili Batrovce. Onda krenu sa seljačenjem.
Korisnikov avatar
Markoni
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:47

Post od Markoni »

Lupio sam daljinu, ali i taj ispred auto ne stoji nego se krece slicnom brzinom, tako da nekima treba i 2 minuta da sustignu to vozilo. :) Zna se na sta sam mislio, kada covek ima lufta da se skloni bez usporavanja, da prodju oni koji su iza njega. Ne ocekujem na AP da iko mora da koci zbog mene, ni sporiji, ni brzi, i tako se i ponasam. Ali mentolima koji ne gledaju u retrovizor blicnem, ne 10x, ne 3x, nego jednom, cisto da me konstatuju ako nisu.
Moje je pravo da blicnem, a njihovo da me o'lade. :)
Vozio sam po mnogim putevima Evrope, svuda se ponasam kao i na nasem, i nisam do sada imao problem.

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

Korisnikov avatar
samo polako
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:15

Post od samo polako »

Jel blicanje kažnjivo?
Mene zanima da mi vi mene kazete gde ima jevtina kavurma, čvarci... Mene to brine jutros...
Korisnikov avatar
Med
Reactions:

Post od Med »

Želim ti da što pre imaš problem :) Da naletiš na civilna kola ispred sebe i da se na njihovom zadnjem staklu ovim redom pojave natpisi: Stopp / Polizei / Folgen .
Kad ti se to desi onda se vrati na ovu temu , citiraj samog sebe i napiši kako si prošao. Btw, oni ne rade na "dve crvene", ali to znaš i sam...valjda.
Ne verujem da se tako ponašaš u zapadnoj Evropi. Ablendovanje se tamo tretira kao nasilnička vožnja. Nemaš pravo da ablenduješ. Zabranjeno je. Čak te od krivične odgovornosti
ne spasava što ne poznaješ zakone te zemlje.

A sad da uprostim priču. U Srbiji je folklor voziti trakom za preticanje. I potpuno razumem tebe kao vozača. Ali sa druge strane - tebe "smara" 140 kmh u zemlji gde je dozvoljeno 120 kmh ??
Ybg, smara i mene. Pa se opet ne silim. Odeš do Nemačke pa ga raspališ 300 po autoputu. Dok ti ventili ne poispadaju :D :kezo: :P
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

E i to mi je fascinantno da gastosi ablenduju kao ludi kad su u SRB a prilicno sam siguran da to ne smeju u nemackoj.
Korisnikov avatar
samo polako
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:15

Post od samo polako »

Isto se pitam da li Turci i tamo spavaju po pumpama kao kod nas u toku sezone.
Mene zanima da mi vi mene kazete gde ima jevtina kavurma, čvarci... Mene to brine jutros...
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Außerhalb geschlossener Ortschaften darf das Überholen durch kurze Schall- oder Leuchtzeichen angekündigt werden. Wird mit Fernlicht geblinkt, dürfen entgegenkommende Fahrzeugführende nicht geblendet werden. (Outside towns it is allowed to announce the overtaking by short audio or light signals. It is not allowed to dazzle oncoming traffic with the usage of high beam).
Citat iz nemačkog zakona. Nije zabranjeno ako se koristi ispravno.

Nemci itekako blicaju na AB, ali diskretno jednom - dvaput, iz velike daljine. Ima vozila koja idu 300km/h i skroz je u redu da diskretno najavi svoj niski let.

Ono što je zabranjeno je nabijanje u dupe i blicanje, to tamo nećete videti. Ako iznervirate Nemca, obićiće vas i uključiti prskalice ispred vas.
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe

Post od Grujic »

Znaci, ipak se malo preteruje sa pricom kako te tamo swat uhapsi ako blicnes :)

Послато са HTC U Play уз помоћ Тапатока

Korisnikov avatar
Med
Reactions:

Post od Med »

TO je odgovor koji sam tražio!

A sad - šta kaže NAŠ Zakon na tu temu?

Jel vidite kako su to Nemci napisali? Svaki deo je pokriven zakonom. Znam i ja da ponekad ablenduju. Ali toliko retko da je statistička greška. Ok, ne računam ex istočnu D.
Korisnikov avatar
Nikolaa
Reactions:
Pridružio se: 09 Feb 2014, 10:58
Garaža: Reasonably Priced Car

Post od Nikolaa »

ma sta retko blicaju, isto kao i svugde. sta ste istripovali oko te zapadne evrope kao da androidi zive tamo...

samo ces tamo retko doci u situaciju koju spominje markoni, ili jos gore, da se prosecni srbenda zabode u traku za preticanje sa 120kmh, i primora te da mu se nabijas i blicas i/ili preteknes sa desne strane...

zasto je kod njih normalnije? zato sto imaju normalnu obuku za vozace...
ftj
Reactions:

Post od ftj »

Naravno da nije isto. I naravno da ti se tamo nece tako cesto nabijati u branik i blicati kao ovde dok pretices i to se smatra prekrsajem za razliku od nas.

Ne znam kako ste vi protumacili ovo - 'It is not allowed to dazzle oncoming traffic with the usage of high beam' al ovo upravo znaci da ne smes da blicas nekome da ti se skloni sa tvog oslobodilackog pohoda.
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:48
Garaža: Suzuki Vitara 1.6 16v AT

Post od McGruja »

Ili zabrana domaćeg Punta/Z10
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

Nije, "oncoming traffic" znači nadolazeći saobraćaj, tj. ovi koji dolaze iz suprotnog smera.

Inače prekjuče vozim kanjonom morače, i dolazi onaj deo gde je proširenje na dve trake. Jedno 7-8 kola ispred, i ispred njih kamion. Kako su naišle dve trake krećemo svi u levu, normalno, da preteknemo taj kamion. Kad kreće lik iza mene da mi blica. Ja sam tu osmi u koloni, ne diktiram brzinu, idem koliko i svi drugi, pretekao bi brže da mogu ali se ne pitam ništa. Šta je njemu u glavi? Da ja treba da se sklonim iako sam ispred da bi on prvi pretekao? Po čemu njegovo visočansto ima veći prioritet, a još je bio iza. I još vidi najnormalnije da smo u koloni i da ništa ne davim. Auto iz Mojkovca, mora da su ga iznervirale BG tablice.
ftj
Reactions:

Post od ftj »

ista je prica i na autoputu i to je ono sto oslobodioci ne kapiraju. Ne da mu se ne sklonim nego mu se ne sklonim ni kad se rascisti put posle.
Odgovori