Granicni prelazi?

Stanje na putevima, registracija, osiguranje i druge informacije
Odgovori
Korisnikov avatar
kragujevac
Reactions:
Pridružio se: 16 Jul 2016, 08:46
Garaža: Jaguar XF 4.2 V8 (NA)

Re: Granicni prelazi?

Post od kragujevac »

dragvorl napisao: 03 Jun 2018, 18:09 Ne znam kakve veze ima EU pasos na ulazu u Srbiju, en vidim bilo kakve prednosti, da je brze ili bilo sta, sem ako se mozda nosi neka roba. Razmisli o tome, udjes sa stranim pasosem u Srbiju, i na izlazu pokazujes srpski, ti u evidenciji nisi napustio Srbiju sa tim pasosem, nema veze sto oni ne znaju da li deca imaju dvojno. Ja ne vidim logiku u tome i ne bih radio tako, no svejedno, to je samo moje misljenje. Moj brat je imao slucaj da je u Madjarsku usao sa srpskim, a ziveo je i radio tamo, i onda su ga jednom na granici zaustavili zbog prekoracenja dozvoljenog ostanka. Onda je pokazao da ima EU papire i pustili su ga.
Kažem ti, kad Srpski pandur na ulasku u Srbiju gleda naše pasoše, tri pasoša (žena i deca) pogleda za 10 sekundi, a onda ga moj pasoš toliko zanima da sam ja baš polaskan tolikim interesovanjem za moju ličnost. Gleda ga, pa ga stavlja na čitač, pa nešto vrti stranice, pa se valjda divi pečatima (ili mojoj slici, šta li :ccc: ) .Sve to posle devet sati u kolima može prilično da nervira, pa bar skratim tu proceduru tako što mu dam tri pasoša koja ga očigledno manje zanimaju. A pasoš od klinca ističe i tako i tako 02.19, pa ga ni jedan naš pandur nikad više neće videti, samim ti neće ni moći da dodje do (realne) situacije koju si ti opisao.
Biće interesantno kad se bude rešavala logistika oko državljanstava, pošto po sadašnjem propisu klinci od tri mogu da zadrže dva, a morali bi (najverovatnije) da izadju iz Srpskog. E sad, ako im se već dozvole dva, koga bi (realno) bolelo uvo i za to treće, ali to ćemo da vidimo za par godina. Ako u D počnu da zanovetaju zbog Srpskog pasoša, moraćemo na kraju da ih ispišemo iz državljanstva, ali ajdsad, sačekaćemo još malo.
klisko napisao: 03 Jun 2018, 18:09 U Hrvatskoj je kazna za neodjavljivanje adrese oko 700 evra, bila je navala pre par godina na konzulate u Srbiji jer je tada počinjao da važi taj zakon sa povećanom kaznom.
Ovo više ne važi. Moja supruga se odjavila pre par godina, pa su je kad je vadila novi pasoš u hrvatskom konzulatu u Minhenu čudno gledali i pitali "ko vam je to rekao" (bio sam sa njom, svojim ušima čuo). Posle tog se opet prijavila u Obrovcu, i sad ima prijavu boravišta u HR a u pasošu joj je upisana minhenska adresa. Sve to hrvatske pandure na ulazu/izlazu iz Hr poprilično marginalno interesuje.
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Korisnikov avatar
klisko
Reactions:
Pridružio se: 01 Okt 2016, 00:09
Garaža: Octavi A7FL 1.6TDI 2019, Octavia A5FL 1.9TDI 2010

Post od klisko »

Možda su nešto opet menjali, ja sam dva dana proveo u redu ispred konzulata pa sam na kraju (kraj je bio u podne) seo u kola i otišao do Vukovara i tamo završio za pola sata. Kada sam tražio putovnicu u Bg prošle godine, tražili su mi tu odjavu.
Nekad je postojala razlika između boravišta i prebivališta, mislim da boravište nikad nije bilo problem, ali nisam baš siguran.
Edit: verovatno nije isto za one koji su otišli iz Hrvatske u EU i one koji su otišli za Srbiju.
Korisnikov avatar
kragujevac
Reactions:

Post od kragujevac »

Ne znam konkretno da li ima razlika izmedju boravišta i prebivališta, ali znam da je (ljubazni) službenik u Hr konzulatu baš čudno pogledao kada je došla da radi novi pasoš i kad ima je rekla da se odjavila zbog toga što je čula u medijima i što joj je rečeno u policiji u Obrovcu(odjava, kazna, blabla). Pri sledećem odlasku u Obrovac je išla da se prijavi opet a brljiva službenica dole je pokušala da je pravi blesavom po fazonu "ko vam je to rekao". A baš ona joj je to rekla, i za odjavu i za moguću kaznu za neodjavljivanje.
klisko napisao: 03 Jun 2018, 18:09 Ako imaš državljanstvo neke države, tada si prvo njen državljanin pa tek onda državljanin neke druge države i to važi i za prava i za obaveze.
Šta znači "prvo njen državljanin pa posle državjanin neke druge države :zbunjen: ". Ako su se npr. naši klinci rodili u D, time dobili nemačko državljanstvo (prvi upis) i to po sili zakona pošto sam ja tada već imao stalni boravak u D, pa smo onda decu u roku od nedelju dana prijavili u Srbiji i Hrvatskoj, koja je njhova "prva" država i "prvo državljanstvo"? Koje je drugo a koje treće?
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Korisnikov avatar
klisko
Reactions:
Pridružio se: 01 Okt 2016, 00:09
Garaža: Octavi A7FL 1.6TDI 2019, Octavia A5FL 1.9TDI 2010

Post od klisko »

U Hrvatskoj su prvo hrvatski državljani, pa tek onda bilo koji drugi. U Nemačkoj su prvo nemački državljani...
Drugim rečima, ja ne mogu kad mi odgovara da se pravim Toša i da kažem u Srbiji: „ja sam stranac ja neću da ratujem ako do rata dođe...“ pošto imam državljanstvo.
Korisnikov avatar
kragujevac
Reactions:

Post od kragujevac »

Znači da u principu samo treba da se pazi gde može da izbije neko sranje pa da se po potrebi bude na nekom drugom mestu.
Bilo bi interesantno saznati kakva je procedura ako neko udje sa pasošem neke druge države u Srbiju i uredno se u policiji prijavi kao stranac iako ima Srpsko državljanstvo. Da li se ta osoba tretira kao stranac ili kao državljanin Srbije?
Ljuba Moljac
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Sve je jednostavno, prijavaljeno prebivaliste je to koje odlucuje ciji si pripadnik kao gradjanin i tada se primenjuju propisi te drzave.
Ne treba brkati prebivaliste i boraviste.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Meni je npr. boraviste u EU, a prebivaliste ovde. To pise i u Eu dokumentu.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

Kapiram ja i ekonomske, i bezbednosne, i istorijske, i sve druge razloge, ali ne mogu u ovom trenutku da ne pomislim na ovu pesmu i kako bi lepo bilo:

Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

Kragujevac, u sva 3 pasoša imaš različite adrese? Ni to nije dozvoljeno, mora biti ista u svima - ako te države uopšte dozvoljavaju dvojna državljanstva. Recimo, meni i u hrvatskom pasošu stoji novosadska adresa. :)

TT

Korisnikov avatar
Joker
Reactions:
Pridružio se: 23 Jan 2016, 15:43
Garaža: Kamiq Ambition 1.0 TSI DSG
Kontakt:

Post od Joker »

Ako u Srbiju uđeš sa nemačkim pasošem, zar ne treba da prijaviš boravak u sup-u kao stranac? Bez obzira što imaš srpsko državljanstvo.
Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi

Post od pedja »

Na CG granici mogu da prave problem ako uđeš sa jednim, a izađeš sa drugim dokumentom (ista država, recimo SRB - lk/pasoš situacija), ukoliko provere da li si prijavljen uopšte. Verujem da je takva situacija svuda.

Kod nas izaziva sumnju lice koje se legitimiše domaćim pasošem, umesto LK. Nije da će te neko privesti, ali mogu dodatno proveriti zašto se ne koristi LK, gde je prebivalište itd. Dosta naših ljudi, koji žive u inostranstvu, imalo je ovakve provere. Mene su i naši pitali jednom da li imam LK, a na odgovor da koristim pasoš zbog putnog osiguranja, samo odmahnuše i teraj dalje.

Ja nikada nisam imao želju za tuđim dokumentima, a mogao sam ih dobiti. Nisam razumeo ni ljude koji su uzimali npr hrvatski pasoš samo da bi putovali lakše, a da im od toga ne zavisi egzistencija, već iz čistog zadovoljstva. Pogotovo ne one koji su proterani odande, preživeli razne užase itd...

TT

Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

Ja ulazim zadnjih 10 godina cisto sa NL pasosom i ni jedamput nisam prijavio adresu. Jednom me je zezao malkice carinik na Surcinu (pre par godina), i to bi bilo to... E sada ja posedujem i stan u Beogradu, i sto je jos cudnije nisam se direktno u opstini odjavio sa njega, ali sam se ispisao iz drzavljanstva i nemam boravak. Ko zna kako se to sve vodi kroz papire. Uglavom su nasi carinici jako fleksibilni - dok se ne povede neka akcija :) A sto se tice prelaska granice sa 2 pasosa u dzepu, cuo sam razne jezive price na tu temu... Kao i obicno sve ide dobro dok nekome ne stanes na zulj :) ili si jednostavno baksuz...
Korisnikov avatar
Puzo81
Reactions:
Pridružio se: 11 Mar 2012, 23:42
Garaža: Ford S-Max 2.0 Tdci Titanium

Post od Puzo81 »

Sestra ima dvojno državljasntvo, u FR pas je adresa iz FR a u SRB je naša. Nikad se ne prijavljuje ovde. Sa kojim pasošem uđe logično da sa tim i izlazi.
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Moja sestra je nagrabusila sa dva pasosa. Usla u zemlju sa jednim, a iz nje izasla sa drugim. Platila je neku silnu kaznu.
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

ljuba napisao: 04 Jun 2018, 08:56 E sada ja posedujem i stan u Beogradu, i sto je jos cudnije nisam se direktno u opstini odjavio sa njega, ali sam se ispisao iz drzavljanstva i nemam boravak. Ko zna kako se to sve vodi kroz papire.
Ako imaš umanjenje za porez onda si odjavljen sa adrese.
Odgovori