Ovo od reči do reči može da se primeni na nasNekako deluju grubo, nervozno, namrsteno (bar 50%), prave se pametni iako nisu. Jos oni koji pricaju neke svoje dijalekte pola ih ne razumem.

Ovo od reči do reči može da se primeni na nasNekako deluju grubo, nervozno, namrsteno (bar 50%), prave se pametni iako nisu. Jos oni koji pricaju neke svoje dijalekte pola ih ne razumem.
Nije ni za očekivati da svako može da razume sve dijalekte sa kojima se sretne. Mislim, to isto ja mogu da kažem i za Švajcarce sa kojima sam radio i za Švajcarce u CH. Oni sa kojima sam bio u kontaktu na poslu su se trudili da pričaju nemački jezik i naravno da nije nikad bilo teško razgovarati sa njima. S druge strane, tu i tamo mi dodje pacijent iz CH i kad krene da priča na, hajde da ga tako nazovem, "švajcarskom nemačkom" to je živa pišijada, samo se zgledamo svi.ROCK napisao: 19 Jun 2018, 11:08 Jos oni koji pricaju neke svoje dijalekte pola ih ne razumem.
Inace imam kolega Nemaca sa kojima sam super ali oni ne spadaju u klasican opis kako sam naveo
Das vajz iš nihtikac2000 napisao:Iš 'ab al hier.![]()
Tako ti je i u Svedskoj. U frizideru sve markirano imenimakragujevac napisao: 19 Jun 2018, 13:12 Moja koleginica iz NSa je otišla da radi u Cirih za ozbiljan novac (kao vodja tima u operacionoj sali kardiohirurgije), bila je od 010115 od 310616 i dala je otkaz, vratila se u Minhen i kad smo je pitali "wtf???" samo je rekla "ja sa onim ludacima neću da radim". Bukvalno se sve vrti samo oko para i još više para, ljudi se svadjaju ko će da otme što više dežurstava da bi još više zaradio, trče ko će prvi da ode na doručak da pojedu što više mogu, bilo je i ludaka koji odu u prostoriju za ručavanje i markerom pišu svoje ima na jajima, keksu, jogurtu i slično da im neko ne bi slučajno pojeo. Da mi je bilo ko drugi pričao ne bih mogao da poverujem, ali ženu poznajem više od četvrt veka.
I onda cujes ovaj jezikpassenger napisao: 19 Jun 2018, 13:02 Hahah ovaj dijalekt ovde je katastrofa. Skroz drugi jezik.
Schweizerdeutsch ili na dijalektu Schwiizertüütsch
Ljudi - leute - lüüt
Danas heute hüüt
Ja sam opisao kako sam doziveo veliki broj Nemaca. Rekoh ima ljudi koji su sasvim ok i prijatni za saradnju.kragujevac napisao: 19 Jun 2018, 12:57Nije ni za očekivati da svako može da razume sve dijalekte sa kojima se sretne. Mislim, to isto ja mogu da kažem i za Švajcarce sa kojima sam radio i za Švajcarce u CH. Oni sa kojima sam bio u kontaktu na poslu su se trudili da pričaju nemački jezik i naravno da nije nikad bilo teško razgovarati sa njima. S druge strane, tu i tamo mi dodje pacijent iz CH i kad krene da priča na, hajde da ga tako nazovem, "švajcarskom nemačkom" to je živa pišijada, samo se zgledamo svi.ROCK napisao: 19 Jun 2018, 11:08 Jos oni koji pricaju neke svoje dijalekte pola ih ne razumem.
Inace imam kolega Nemaca sa kojima sam super ali oni ne spadaju u klasican opis kako sam naveo
Opet, Bavarski dijalekt je prilično težak, a ja ga razumem 100%, što je i normalno kad već živim ovde toliko dugo. U Kelnu je taj zavrnuti "Koelsch" dijalekt koji ne razume niko živi do samih stanovnika Kelna. Pri tom bi bilo zaista nepotrebno truditi se da se savlada neki dijalekt ako već postoji zvanični jezik države. Mislim, probaj da živiš u Vranju ili okolini neko duže vreme, grad u Srbiji a čista je lutrija da li ćeš nekog razumeti
.
Šta znači to što si naveo kao "klasičan opis" pripadnika nekog naroda? Kakav je "klasičan opis" Nemca, kakav Švajcarca a kako klasično opisati Srbina? Tako gledano su po tvom gledanju na stvari svi nemci smradovi i nadrndane uobražene budale a ti si upoznao baš tih nekoliko koji ne odgovaraju tom opisu i oni su ti OK?
Tako je i kod nas bilo u firmi u kojoj sam radio (strana), nasi ljudi isto praktikuju sto i stranci. Meni je to sasvim ok i sasvim razumem. Za 2 dana sam se prilagodio i dobio svoje parce prostora u frizideru. I u drugim domacim firmama slicno, mada se nadje neko ko kao ne razume ovako jednostavno pravilo.DasAuto napisao: 19 Jun 2018, 14:07Tako ti je i u Svedskoj. U frizideru sve markirano imenimakragujevac napisao: 19 Jun 2018, 13:12 Moja koleginica iz NSa je otišla da radi u Cirih za ozbiljan novac (kao vodja tima u operacionoj sali kardiohirurgije), bila je od 010115 od 310616 i dala je otkaz, vratila se u Minhen i kad smo je pitali "wtf???" samo je rekla "ja sa onim ludacima neću da radim". Bukvalno se sve vrti samo oko para i još više para, ljudi se svadjaju ko će da otme što više dežurstava da bi još više zaradio, trče ko će prvi da ode na doručak da pojedu što više mogu, bilo je i ludaka koji odu u prostoriju za ručavanje i markerom pišu svoje ima na jajima, keksu, jogurtu i slično da im neko ne bi slučajno pojeo. Da mi je bilo ko drugi pričao ne bih mogao da poverujem, ali ženu poznajem više od četvrt veka.Ne daj boze neko da uzme neciji Heinz kecap.