Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Post od grujicd »

Nekako deluju grubo, nervozno, namrsteno (bar 50%), prave se pametni iako nisu. Jos oni koji pricaju neke svoje dijalekte pola ih ne razumem.
Ovo od reči do reči može da se primeni na nas :rofl:
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Ma nema sanse. :rofl:
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
ROCK
Reactions:
Pridružio se: 17 Apr 2015, 23:08
Garaža: BMW F30 328i

Post od ROCK »

Mami smo isti oni 😂😂😂😂😂
Korisnikov avatar
kragujevac
Reactions:
Pridružio se: 16 Jul 2016, 08:46
Garaža: Jaguar XF 4.2 V8 (NA)

Post od kragujevac »

ROCK napisao: 19 Jun 2018, 11:08 Jos oni koji pricaju neke svoje dijalekte pola ih ne razumem.
Inace imam kolega Nemaca sa kojima sam super ali oni ne spadaju u klasican opis kako sam naveo
Nije ni za očekivati da svako može da razume sve dijalekte sa kojima se sretne. Mislim, to isto ja mogu da kažem i za Švajcarce sa kojima sam radio i za Švajcarce u CH. Oni sa kojima sam bio u kontaktu na poslu su se trudili da pričaju nemački jezik i naravno da nije nikad bilo teško razgovarati sa njima. S druge strane, tu i tamo mi dodje pacijent iz CH i kad krene da priča na, hajde da ga tako nazovem, "švajcarskom nemačkom" to je živa pišijada, samo se zgledamo svi.
Opet, Bavarski dijalekt je prilično težak, a ja ga razumem 100%, što je i normalno kad već živim ovde toliko dugo. U Kelnu je taj zavrnuti "Koelsch" dijalekt koji ne razume niko živi do samih stanovnika Kelna :). Pri tom bi bilo zaista nepotrebno truditi se da se savlada neki dijalekt ako već postoji zvanični jezik države. Mislim, probaj da živiš u Vranju ili okolini neko duže vreme, grad u Srbiji a čista je lutrija da li ćeš nekog razumeti :) .
Šta znači to što si naveo kao "klasičan opis" pripadnika nekog naroda? Kakav je "klasičan opis" Nemca, kakav Švajcarca a kako klasično opisati Srbina? Tako gledano su po tvom gledanju na stvari svi nemci smradovi i nadrndane uobražene budale a ti si upoznao baš tih nekoliko koji ne odgovaraju tom opisu i oni su ti OK?
Poslednja izmena od kragujevac u 19 Jun 2018, 13:03, izmenjeno 1 put ukupno.
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Korisnikov avatar
passenger
Reactions:
Pridružio se: 07 Maj 2016, 10:20
Garaža: KIA Cee'd sw 1.6 crdi Opel Corsa C GSI

Post od passenger »

Hahah ovaj dijalekt ovde je katastrofa. Skroz drugi jezik.

Schweizerdeutsch ili na dijalektu Schwiizertüütsch

Ljudi - leute - lüüt
Danas heute hüüt
''...and into the forest I go to lose my mind and find my soul''
ikac2000
Reactions:
Pridružio se: 08 Jul 2012, 22:50

Post od ikac2000 »

Iš 'ab al hier. :-)

Bar u Kelnu imaju odlicno pivo, koje se samo ovde pravi. I za razliku od Bavarije, sluzi se u čašicama od 0.2 l, i u pivnicama du toliko brzi da donesu novo dok trepnes :-)

Kazu da 0.5l se ubajati dok se popije. Pivo mora da bude frisko :-)
Korisnikov avatar
kragujevac
Reactions:
Pridružio se: 16 Jul 2016, 08:46
Garaža: Jaguar XF 4.2 V8 (NA)

Post od kragujevac »

Moja koleginica iz NSa je otišla da radi u Cirih za ozbiljan novac (kao vodja tima u operacionoj sali kardiohirurgije), bila je od 010115 od 310616 i dala je otkaz, vratila se u Minhen i kad smo je pitali "wtf???" samo je rekla "ja sa onim ludacima neću da radim". Bukvalno se sve vrti samo oko para i još više para, ljudi se svadjaju ko će da otme što više dežurstava da bi još više zaradio, trče ko će prvi da ode na doručak da pojedu što više mogu, bilo je i ludaka koji odu u prostoriju za ručavanje i markerom pišu svoje ima na jajima, keksu, jogurtu i slično da im neko ne bi slučajno pojeo. Da mi je bilo ko drugi pričao ne bih mogao da poverujem, ali ženu poznajem više od četvrt veka.
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Korisnikov avatar
TheWickerMan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 12:46
Garaža: AR Stelvio Estrema, AR Giluietta TCT

Post od TheWickerMan »

ikac2000 napisao:Iš 'ab al hier. :-)
Das vajz iš niht :)

Meni je najteže razumeti Istočne nemce, šefa iz Drezdena nikako ne kontam. Bio za vikend u Erfurtu, isti problem.

Sent from my Redmi Note 4x using Tapatalk

maniaxxx
Reactions:
Pridružio se: 14 Nov 2012, 20:34

Post od maniaxxx »

Was?
Korisnikov avatar
DasAuto
Reactions:
Pridružio se: 16 Sep 2015, 15:05

Post od DasAuto »

kragujevac napisao: 19 Jun 2018, 13:12 Moja koleginica iz NSa je otišla da radi u Cirih za ozbiljan novac (kao vodja tima u operacionoj sali kardiohirurgije), bila je od 010115 od 310616 i dala je otkaz, vratila se u Minhen i kad smo je pitali "wtf???" samo je rekla "ja sa onim ludacima neću da radim". Bukvalno se sve vrti samo oko para i još više para, ljudi se svadjaju ko će da otme što više dežurstava da bi još više zaradio, trče ko će prvi da ode na doručak da pojedu što više mogu, bilo je i ludaka koji odu u prostoriju za ručavanje i markerom pišu svoje ima na jajima, keksu, jogurtu i slično da im neko ne bi slučajno pojeo. Da mi je bilo ko drugi pričao ne bih mogao da poverujem, ali ženu poznajem više od četvrt veka.
Tako ti je i u Svedskoj. U frizideru sve markirano imenima :) Ne daj boze neko da uzme neciji Heinz kecap.
Kad spontano pocastim kolege oni se cude "gledaj kako on ima para"

Ovi ostali svi kukaju kako nemaju para, niti imaju kola, niti idu igdje na godisnji a nikad navodno nemaju para. Nekad mi dodje muka kad ih slusam, i ako sam ovdje bukvalno citav zivot. Mentalitet cudan skroz.
Korisnikov avatar
Darko
Reactions:
Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
Garaža: Fiat Stilo 1.9 Mjet

Post od Darko »

passenger napisao: 19 Jun 2018, 13:02 Hahah ovaj dijalekt ovde je katastrofa. Skroz drugi jezik.

Schweizerdeutsch ili na dijalektu Schwiizertüütsch

Ljudi - leute - lüüt
Danas heute hüüt
I onda cujes ovaj jezik :dosadno:

ROCK
Reactions:
Pridružio se: 17 Apr 2015, 23:08
Garaža: BMW F30 328i

Post od ROCK »

kragujevac napisao: 19 Jun 2018, 12:57
ROCK napisao: 19 Jun 2018, 11:08 Jos oni koji pricaju neke svoje dijalekte pola ih ne razumem.
Inace imam kolega Nemaca sa kojima sam super ali oni ne spadaju u klasican opis kako sam naveo
Nije ni za očekivati da svako može da razume sve dijalekte sa kojima se sretne. Mislim, to isto ja mogu da kažem i za Švajcarce sa kojima sam radio i za Švajcarce u CH. Oni sa kojima sam bio u kontaktu na poslu su se trudili da pričaju nemački jezik i naravno da nije nikad bilo teško razgovarati sa njima. S druge strane, tu i tamo mi dodje pacijent iz CH i kad krene da priča na, hajde da ga tako nazovem, "švajcarskom nemačkom" to je živa pišijada, samo se zgledamo svi.
Opet, Bavarski dijalekt je prilično težak, a ja ga razumem 100%, što je i normalno kad već živim ovde toliko dugo. U Kelnu je taj zavrnuti "Koelsch" dijalekt koji ne razume niko živi do samih stanovnika Kelna :). Pri tom bi bilo zaista nepotrebno truditi se da se savlada neki dijalekt ako već postoji zvanični jezik države. Mislim, probaj da živiš u Vranju ili okolini neko duže vreme, grad u Srbiji a čista je lutrija da li ćeš nekog razumeti :) .
Šta znači to što si naveo kao "klasičan opis" pripadnika nekog naroda? Kakav je "klasičan opis" Nemca, kakav Švajcarca a kako klasično opisati Srbina? Tako gledano su po tvom gledanju na stvari svi nemci smradovi i nadrndane uobražene budale a ti si upoznao baš tih nekoliko koji ne odgovaraju tom opisu i oni su ti OK?
Ja sam opisao kako sam doziveo veliki broj Nemaca. Rekoh ima ljudi koji su sasvim ok i prijatni za saradnju.
Sto se tice dijalekta. Sto taj koji dodje iz "Sovjetske Nemacke" npr ne prica "hoch Deutsch" nego tamo neki lokalni koga ljudi bas mora da se skoncentrisu da bi ga razumeli.
Sta su bolji od tog Svajcarca koji je u Minhenu pricao Schweizer dijalekt.
Vecina ljudi pita kad vide da si stranac jel ok Schweizer Deutsch ili da pricaju Hoch.
Dok taj Nemac ne "je... e" da se potrudi da prica razumljivo vec fura svoj lokalni dijalekt
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

Darko molim te, Monika bi super pričala na bilo kom jeziku. Ustvari, dovoljno je samo je gledati.
Posetite www.garaza.rs !
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

DasAuto napisao: 19 Jun 2018, 14:07
kragujevac napisao: 19 Jun 2018, 13:12 Moja koleginica iz NSa je otišla da radi u Cirih za ozbiljan novac (kao vodja tima u operacionoj sali kardiohirurgije), bila je od 010115 od 310616 i dala je otkaz, vratila se u Minhen i kad smo je pitali "wtf???" samo je rekla "ja sa onim ludacima neću da radim". Bukvalno se sve vrti samo oko para i još više para, ljudi se svadjaju ko će da otme što više dežurstava da bi još više zaradio, trče ko će prvi da ode na doručak da pojedu što više mogu, bilo je i ludaka koji odu u prostoriju za ručavanje i markerom pišu svoje ima na jajima, keksu, jogurtu i slično da im neko ne bi slučajno pojeo. Da mi je bilo ko drugi pričao ne bih mogao da poverujem, ali ženu poznajem više od četvrt veka.
Tako ti je i u Svedskoj. U frizideru sve markirano imenima :) Ne daj boze neko da uzme neciji Heinz kecap.
Tako je i kod nas bilo u firmi u kojoj sam radio (strana), nasi ljudi isto praktikuju sto i stranci. Meni je to sasvim ok i sasvim razumem. Za 2 dana sam se prilagodio i dobio svoje parce prostora u frizideru. I u drugim domacim firmama slicno, mada se nadje neko ko kao ne razume ovako jednostavno pravilo.

Isto tako, svako svoju solju opere posle koriscenja i slozi. Ne ostavlja se onako prljava u sudoperi.
To spada u osnovno kucno vaspitanje, kako zateknes nesto u zajednickom prostoru tako i ostavis za druge.
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

U CH ženina rođaka sad više nema ni svoj sto. Samo veliki open space i politika firme da se svaki dan menjaju mesta.
Odgovori