Dobro veče

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
maniaxxx
Reactions:
Pridružio se: 14 Nov 2012, 20:34

Re: Dobro veče

Post od maniaxxx »

Meni je vrlo čudan sistem piši kao što govoriš i nikad u životu neču napisati "đejms" ili "Kejt" ( ups, upravo jesam :mrgreen: ), i čudno mi je kad čitam to. Ali to je posledica školovanja u nekom drugom okruženju i jeziku.

Inače, pre nego što se počne pisati čirilicom u večoj meri, treba naučiti ljude pravilne upotrebe jezika. Jebeno je, kad ja koji nisam ni jedan dan išao u školu u Srbiji, govorim pravilnije od nekog koji živi ceo život u Srb ( to ne leti na nikog sa foruma da ne bude zabune).
maniaxxx
Reactions:
Pridružio se: 14 Nov 2012, 20:34

Post od maniaxxx »

DukeNS napisao: 07 Avg 2018, 19:33 Nebitno za temu (iako je i ona odlican pokazatelj)... Kako ce oni nas lagano uvuci u jos jedan rat kad se pokaze potreba za istim...

:klanjamse: :klanjamse:
Korisnikov avatar
igor_harris
Reactions:
Pridružio se: 12 Jan 2017, 13:47
Garaža: 2004 Mazda 3 (1.6CD)

Post od igor_harris »

:)

Korisnikov avatar
passenger
Reactions:
Pridružio se: 07 Maj 2016, 10:20
Garaža: KIA Cee'd sw 1.6 crdi Opel Corsa C GSI

Post od passenger »

Ја сам дипломски рад морао да пишем на ћирилици. Маш. факултет је у питању, не знам како је на другим факултетима.
''...and into the forest I go to lose my mind and find my soul''
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

ikac2000 napisao: 07 Avg 2018, 20:15 Najbolje je Grcima, njihovo pismo deluje kao mesana cirilica i latinica :-)
Mnogo volim da dok sam u GR "dešifrujem" njihove natpise i nazive.
Da nije bilo Mehanike na faksu ne bih nikad saznao za sva slova, i to naravno velika i mala, štampana i pisana :)
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

A prvo na novcanicama latinica.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
ddanijell
Reactions:
Pridružio se: 24 Maj 2017, 23:41
Garaža: SEAT ATECA 2.0 CR TDI 190hp DSG 4Drive XCELLENCE

Post od ddanijell »

maniaxxx napisao: 07 Avg 2018, 20:19 govorim pravilnije od nekog koji živi ceo život u Srb ( to ne leti na nikog sa foruma da ne bude zabune).
To samo ti tako mislis :pssst:
Mada realno nisi daleko od istine, svasta moze da se procita i cuje u danasnje vreme.
Meni na forumima jako bode oci kada neko umesto verovatno napise skraceno "vrv" !
Shvatam da to vuce korene iz doba sms ere od 160 znakova , brze kucanje itd. ali danas pisati skracenice nema nikakvog opravdanja, bar ga ja ne vidim.
Opet to je moje misljenje koje ne mora biti ok, i ovi sto pisu "vrv" i slicne skracenice nemoj da se uvrede :) sto ti kazes ne mislis na nikog licno.
Korisnikov avatar
snork
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:50

Post od snork »

igor_harris napisao: 06 Avg 2018, 10:05 Nekako sticem utisak da i dalje previse prodavaca deli kese za dzabe. Pijace, pekare, trafike, str...
Neke pekare naplaćuju. Npr. Hleb & Kifle - 1 din.

Velja napisao: 06 Avg 2018, 10:15 Ekologija se sprovodi pravilnim odlaganjem i tretiranjem đubreta,a ne uskraćivanjem pozitivnih i praktičnih dostignuća civilizacije kojoj kao pripadamo.
A trgovci će naravno lepo profitirati naplaćivanjen i ove trećine kesa, to je i poenta ovog hipi-pros.......
Namerno tražim kese umesto metalnog kusura, uvek zatrebaju kući za nešto...
Naplatu kesa je nametnula država, jer se trenutno usaglašavamo sa evropskim ekološkim normama. Trgovci će možda uštedeti novac, ali nije to bila poenta i nije inicijativa potekla od njih. Bilo je primitivnih kupaca koji su se grabili za besplatne kese, ali još češće su prodavci (npr. u Maxiju) po dve-tri sitne stvari bespotrebno pakovali u posebnu kesu. Takođe su imali pravila koje artikle moraju obavezno da razdvajaju. Tako npr. ako kupim hleb (već upakovan), kafu i sapun, sve tri stvari stave u tri odvojene kese, ukoliko ne požurim pa ih sam gurnem u jednu. Ja sam višak kesa slao na reciklažu (u reciklažnom džaku), iako znam da beogradsko JKP "Čistoća" nema liniju za reciklažu folijskih plastika (polietilen male gustine). Bolje da ih negde odvoje, nego da završe u običnom smeću i razgrađuju se 100 godina. "Čistoća" od plastike najviše reciklira flaše (PET), a čak ni zapušače (PP - polipropilen) ne mogu da prerade. Zato njih odvajam i prilažem za akciju "Čep za hendikep", jer se recikliraju u Austriji (nema nigde bliže), a dobijena sredstva se koriste za kupovinu invalidskih kolica i ortopedskih pomagala onima kojima je potrebno.

Geza napisao: 06 Avg 2018, 23:50 Da li se Novi Sad prvo zvao Novi Sad ili Ujvidek? Višejezične table u Vojvodini nisu tu samo zbog manjina, one označavaju i kako se jedno mesto tokom vekova sve nazivalo.
Moglo bi da stoji i Neoplanta, pod tim latinskim nazivom je grad osnovan ukazom Marije Terezije. Srpski naziv je njegov zvanični prevod iz istog ukaza ("sad", u smislu zasad, voćnjak, kao što se i danas kaže u nekim slovenskim jezicima). :)

superboss napisao: 07 Avg 2018, 11:01 Ćirilica je naše pismo oduvek bilo-latinica je bratstvo-jedinstveni dodatak koji je ostao.
Oba su naša. Srbi su koristili latinicu mnogo pre "bratstva i jedinstva". Pogledaj npr. Sveto pismo Staroga i Novoga zavjeta; preveo stari zavjet: Đ. Daničić, novi zavet prevjeo: Vuk Stef. Karadžić. Izdanje britanskoga i inostranoga biblijskoga društva. U Biogradu (da da, baš ovako napisano), 1870. Pismo: ćirilica. Pre toga objavljena od reči do reči ista knjiga, samo latinicom. Umesto Biograda 1870, stoji "U Pešti, 1868". I jedno i drugo napisano ijekavicom. Itd, itd... Svojevremeno je na starom forumu Observer tvrdio da su "Srbi koristili latinicu mnogo pre ćirilice". Ja ne bih išao tako daleko, ali činjenica je da su Srbi severno od Save i Dunava vekovima koristili latinicu ravnopravno sa ćirilicom. Kao i oni koji su živeli uz Jadransko more.

superboss napisao: 07 Avg 2018, 11:01 Meni lično ne smeta ni jedno ni drugo-u stvari mi smo u prednosti u odnosu na neke druge zemlje koje koriste ćirilicu(u Rus uopšte ne uče abecedu-ako ne uče strani jezik).
I u Bugarskoj isto.

McGruja napisao: 07 Avg 2018, 10:56 Ja ne razumem kako i zašto imamo dva pisma
Deluje šizofreno
Reci Japancima da je šizofreno što koriste kandži, hiraganu i katakanu, umesto da se odluče za jedno od ta tri pisma :)

ikac2000 napisao: 07 Avg 2018, 20:15 Najbolje je Grcima, njihovo pismo deluje kao mesana cirilica i latinica :-)
Pa od njihovog pisma je nastala latinica, pa onda više od 1000 godina kasnije i ćirilica. :)

ljubitelj napisao: 07 Avg 2018, 17:29 Podrazumevam da pripadnici svih nacionalnih manjina u Srbiji mogu i treba da znaju ćirilicu i srpski jezik u celini, ovde žive rodjeni i obrazovani pa ne razumem da neko može da sam sebe izopšti iz društva u kome živi i radi. Znam pre 15tak godina kada je bilo priča kako ima nekih koji ne razumeju i ne čitaju srpski a rodjeni u Subotici. Ne doseljeni, ne imigranti već ovde rodjeni. Nepojmljivo je da postoji neko toliko ograničenih vidika i toliko izgubljenih šansi za komunikaciju i integraciju u društvo. Koliko se sećam Jožef Kasa je tada forsirao takve priče o posebnostima.
To je zato što se kod nas zvanična upotreba jezika nacionalnih manjina ne vrši uz srpski jezik, već kao zamena za njega. Svake godine u junu se čudim kako se za upis u srednju školu polažu prijemni ispiti iz srpskog ili "maternjeg" jezika. Zamislite da u Nemačkoj umesto nemačkog može da se polaže turski, albanski, ili srpski jezik. Koja bi bila poenta toga?

Heinz napisao: 07 Avg 2018, 21:03 Mnogo volim da dok sam u GR "dešifrujem" njihove natpise i nazive.
Da nije bilo Mehanike na faksu ne bih nikad saznao za sva slova, i to naravno velika i mala, štampana i pisana :)
To baš htedoh da napišem, svako ko se malo više bavio matematikom ili fizikom, nema problema sa čitanjem grčkih natpisa. Inače nemaju pisana slova - samo mala i velika. U starom veku su korišćena samo velika (isto je i sa latinicom), mala su izmišljena posle.
Ђенерал Јанковић
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Tako je, nemaju pisana, ne znam što sam ih spomenuo.
Zanimljivo je da koriste i svoje stare brojeve, makar neki konobari po tavernama. To mi je isto misterija bila.

Slika
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Post od Laki021 »

Pa vidimo, i njima dobro ide
Korisnikov avatar
aviator
Banned
Reactions:
Pridružio se: 24 Nov 2014, 10:41
Garaža: Peugeot 308 1.6 HDI

Post od aviator »

Gde bi tek bio kraj "švajcarske" nadutosti da imaju istoriju jedne Grčke.
Korisnikov avatar
snork
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:50

Post od snork »

Grci su izuzetno veliki nacionalisti. Strogo vode računa da ne dozvole ulazak stranih reči u njihov jezik. Čak ni latinskih! Npr. pošto je "mobile" latinska reč, ne kaže se automobil već autokinito. :)

Tek su relativno skoro (oko 1980. godine), posle pada vojne hunte, a u sklopu priprema za ulazak u EU i NATO izvršili veliku reformu jezika. Do tada su postojali narodni jezik (demotiki) i službeni jezik (katarevusa) koji je bio kompleksna veštačka tvorevina zasnovana na staro i srednje grčkom jeziku, iako njima već vekovima narod nije govorio. Nešto kao "slavjanoserbski" koji su do sredine 19. veka forsirali intelektualni krugovi kod nas, dok se Vuk Karadžić nije izborio da se narodni jezik koristi za sve svrhe, državne i naučne jednako kao i za običan govor, te da nema mesta uvođenju "učenih" reči i veštačkom očuvanju arhaizama.

Običan narod je slabo razumeo taj "učeni" grčki, a s druge strane je morao da se koristi u državnim institucijama. Osim komplikovane gramatike i zastarele/veštačke leksike, odlikovala su ga četiri akcenta (slično kao što imaju srpskohrvatski ili letonski), dok sada više nema razlike između dugih i kratkih, te silaznih i uzlaznih akcenata. Postoji samo jedna vrsta, koja se eventualno obeleži običnom crtom (kao što je slučaj i u većini evropskih jezika). Takođe, postojala su tri gramatička broja (jednina, dvojina i množina), kao što danas postoji još samo u slovenačkom, a u srpskom ne postoji od srednjeg veka. I u grčkom se u narodnom govoru to izgubilo pre više stotina godina, ali je npr. zvanično pisalo (na novcu) 1 drahma, 2 drahmai, 3, 4, 5, itd drahmes. Posle reforme su dvojinu izbacili.

Jezik je sada mnogo jednostavniji i koristi se narodni u svim prilikama. Taj starinski sistem pisanja brojeva je takođe bio obavezan u državnim institucijama, sada ga verovatno poneko koristi "iz fazona". Zamisli kad bi u Italiji bilo obavezno korišćenje rimskih brojeva, kako bi to izgledalo. :) Iz vremena odvojenog formalnog i narodnog jezika preostale su samo poneke reči, npr. pomenuta "autokinito" ili npr. "astinomia" za policiju (nemam predstavu od kojih reči su je sastavili, mogao bi neko ko zna grčki da napiše).
Ђенерал Јанковић
Korisnikov avatar
Gaginh0
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:16
Garaža: Nemam garažu :(

Post od Gaginh0 »

BOJ SE OVNA, BOJ SE GOVNA, A KAD ĆU ŽIVETI?

Slika
Korisnikov avatar
Gaginh0
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:16
Garaža: Nemam garažu :(

Post od Gaginh0 »

Da razbijem monotoniju

Auslenderi, sta je ovo levo? :)

Slika
BOJ SE OVNA, BOJ SE GOVNA, A KAD ĆU ŽIVETI?

Slika
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Post od Laki021 »

snork napisao: 07 Avg 2018, 22:54 ili npr. "astinomia" za policiju (nemam predstavu od kojih reči su je sastavili, mogao bi neko ko zna grčki da napiše).

Ne znam grcki, ali kolega Grk kaze: Asti = grad, Nomia = zakon. Sto mu dodje oni koji sprovode zakon u gradu.

Mada meni to svejedno zvuci kao neka bolest pluca :)
Odgovori