Motorna ulja

Iskustva sa gorivima i uljima
Odgovori
Korisnikov avatar
passenger
Reactions:
Pridružio se: 07 Maj 2016, 10:20
Garaža: KIA Cee'd sw 1.6 crdi Opel Corsa C GSI

Re: Motorna ulja

Post od passenger »

Već poručeno.
Aj sipaj, pa javi kakav je :)
''...and into the forest I go to lose my mind and find my soul''
Korisnikov avatar
DS9
Reactions:
Pridružio se: 18 Nov 2013, 11:35

Post od DS9 »

passenger napisao: 29 Jul 2018, 22:02 Koji Castrol da uzmem za Corsu:

dexos2:

CASTROL Motoröl Magnatec, Stop-Start C3, 5W-30, 5l

CASTROL EDGE TITANIUM FST, C3, 5W-30, 5l
Generalno uzevši, uslovno rečeno, edge serija je na višem nivou od magnatec serije.

U ovom slučaju, sa obzirom da su oba koncipirana po dexos2 dođe mu na isto. Sad, ako je čovek siguran da je konkretni magnatec punjen u nemačkoj, a za edge nije siguran gde je punjen - verujem da je zgodnije izabrati magnatec.

Međutim. voleo bih da vidim odgovor tehničke podrške castrola na pitanje - zašto ova dva ulja imaju gotovo sasvim identične osobine (a pripadaju različitim serijama), Jedino što je edge varijanti dodato da može zadovoljiti i renoove RN 700/710.

A mogao bih da kažem i ja - ni jedno.
Nego sipaj u tu corsu ovo (i uživaj) https://www.nisotec.eu/sr-lat/nisotec-a ... -sae-5w-30

Mislim, to sam i rekao svom prijatelju/majstoru koji mi održava auto kada me je pitao šta da izabere za svoju corsu c, pa se ta corsa fino voza pošto me je poslušao.
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

@DS9

Koje ulje bi izabrao od tih NIS ulja za peugeot 206 1.1 60KS?
A koje za Golf 6 1.4 atmo, 80KS?

Za oba motora pise da odgovara Total Quartz 9000 5w40, koje nije ni skupo, koja su i sipana trenutno.

Prelaskom na NIS bih se osigurao od fals ulja. Nemam predstavu koliko kostaju NIS i da li su jeftinija.

Mada razmisljam se i o Modrica uljima, na Nestro pumpama ne verujem da su fals. mada kazu da su cesto kopirali modrica ulja.
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

NIS su jeftinija, Gazprom ulja tu negde po ceni sa Totalom, a po mom mišljenju u istom rangu osobina/ kvaliteta.
NIS Sint 5w40 bih ja sipao u oba auta, pod uslovom da su motori ispravni tj nisu pohabani i nije trošenje ulja uobičajeno.

Nisam bio pitan ali eto dok se ne javi jedno onako slobodno mišljenje.
Korisnikov avatar
passenger
Reactions:

Post od passenger »

@DS9

uzeo sam Mobil ipak, takodje dexos
Prikačeni fajlovi
IMG_20180812_094841.jpg
IMG_20180812_094841.jpg (53.61 KiB) Pogledano 2287 puta
Korisnikov avatar
DS9
Reactions:

Post od DS9 »

Pa, teško može neko naći manu kada se izabere Mobil, ali seriji 3000 se plaća dosta za marketing. Mislim, ta ulja ne odskaču nešto specijalno od standardne/uobičajene ponude ostale većine, ali su bitno skuplja od njih. Slično koncipirana ulja od npr. Total-a su bitno jeftinija.

Za pgt 206 1,1, ako se ne varam to je stari TU1 motor - sasvim bi odgovarala nisotecova 5W-40ica,
https://www.nisotec.eu/sites/default/fi ... 0PDS_0.pdf

kao i za navedenog golfa, osim ako njegov motor striktno ne zahteva ulje po VW 504/507.
U potonjem slučaju https://www.nisotec.eu/sites/default/fi ... 0PDS_0.pdf

E` da, gore smo pomenuli castrolovu Edge i Magnatec seriju, a sličan međusobni odnos imaju mobilova M1 i 3000 serija, donekle.

U vezi nisotecove 40ice, sa nezavisnog citroenovog foruma srbije (CFS) od onih koji ga koriste nema primedbi, čak šta više.
Poslednja izmena od DS9 u 13 Avg 2018, 21:22, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
passenger
Reactions:

Post od passenger »

čujemo se kod sledeće zamene, eto odaberi ulje koje misliš da ima idealan odnos kvaliteta i cene :thumbup:

hvala! :pivo:
Korisnikov avatar
DS9
Reactions:

Post od DS9 »

:pivo:

Pa, recimo da mu to dođu totalova ulja. Uglavnom niža cena, a proizvođač vrhunski tj. mejdžors. Sa obzirom da postoji generalni/ovlašćeni uvoznik za Srbiju, praktično nema sumnje u poreklo.

Sad, to što ja ič nemam nameru da koristim uvozna ulja kada u krugu od 300 km postoji nekoliko proizvođača sasvim kvalitetnih ulja, ionako godinama trubim po nekoliko auto-foruma.

Mobil ne volim, iz istog razloga iz kojeg ne volim ni američke jastrebove, ali mu se kvalitet ne može osporiti.
Poslednja izmena od DS9 u 13 Avg 2018, 21:36, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
passenger
Reactions:

Post od passenger »

Računaj da mi je kupovno područje CH, AT I DE. Ne bi trebalo da bude falsifikata.
Korisnikov avatar
DS9
Reactions:

Post od DS9 »

Hm, u tom slučaju biraj Aral, Ravenol, Addinol ili Fuchs (mada bi mogla još gomila da se navode, ali ne znam kako su pozicionirani na tim tržištima). Verujem da je u sličnoj klasi aral najpovoljniji a vlasnik je isti kao i castrolu, tj BP.

Fuchs bi mogao donekle da se okarakteriše na najjači među njima, ali verujem da ima veću cenu. Ravenol je manji proizvođač ali poslednjih godina prema nezavisnim analizama pojedina ulja mu imaju vrhunske karakteristike, a cena je uobičajena.
Poslednja izmena od DS9 u 13 Avg 2018, 21:46, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
passenger
Reactions:

Post od passenger »

Prvi put čujem za ta ulja.
Auto vozim često u crveno, novac mi nije problem, tako da mi je bolje da se držim premijum ulja, sta mislis? :)
Korisnikov avatar
Uroš S.
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester

Post od Uroš S. »

DS koje ulje za 1.0TSI 81kW, Euro 6, fiksni interval 15000km ili godinu dana šta prvo naiđe?

U stari 1.2TSI 77kW sipam Nisotec Autoline 5-30 502.00 i zadovoljan sam. Najbolje se pokazalo sa potrošnjom od Totala, Castrola, Motula, i Eko ne znam kog ali je odgovaralo po specifikaciji. Planiram pri sledećoj zameni da predjem na isto to samo 5-40, šta misliš o tome?

130.000km pravih.

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

@ DS9

Kakvo ti je misljenje o Repsol ulju?
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
DS9
Reactions:

Post od DS9 »

passenger napisao: 13 Avg 2018, 21:46 Prvi put čujem za ta ulja.
Auto vozim često u crveno, novac mi nije problem, tako da mi je bolje da se držim premijum ulja, sta mislis? :)
Pogledaj malo sajtove tih proizvođa koje sam naveo pa ćeš steći utisak zašto ih navodim, ili pogledaj/uporedi cene njihovih ulja. Fuchs je praktično vrh/vrhova, mada je malo bez veze to navoditi za proizvođače jer svi oni nude razne klase ulja.

Ko forsira motor crveno mora da bira drugačije tj. sportski koncipirana ulja, a to onda znači i češću izmenu, jer po pravilu takva ulja imaju nižu koncentraciju detergenata.

Ako ćemo o tome da pričamo, moramo da vidimo koji se to motor voza u crveno, pa na osnovu toga da izaberemo ulje

Recimo, moja lična preferenca za takvu svrhu je Galaxie serija od Yacco, https://en.yacco.com/range/2-automobile/12/

ili npr. Rallye od Ravenola https://www.ravenol.de/en/products/usag ... -oele.html

Sad, za civilni auto koji se forsira je možda i najkritičniji izbor, jer mora da se bira među uljima koja nisu striktno/primarno koncipirana za to. Znači, prvo koji motor je u pitanju, pa onda dalje.
Korisnikov avatar
passenger
Reactions:

Post od passenger »

Ne vozim ga non stop, ali recimo da ga ne šaltam baš na 2500 3000 rpm :)

Corsa C 1.8 125ks

Pogledaću ta ulja. Juče sam sipao Mobil, tkao da sam neki period miran.
Odgovori