Sto se tice prekidaca,to je uglavnom "blokada cetralnog diferencijala"(i pise 2wd,4wd i 4wd lock) i to uglavnom ne sluzi nicemu. Ozbiljni offroad sistemi poput onog u wrangleru(zadnja vuca,4x4 i 4x4 sporohodni) su rezervisani za ozbiljna terenska vozila koja cine ni 5% trzista. Ti prekidaci u part time sistemima su tu vise da ostave utisak neke ozbiljnosti nego sto stvarno znace.Woodoo napisao: 06 Sep 2018, 10:15 Postoje 4x4 modeli koji imaju pristojan centralni tunel, koji ne stvara "kade" pozadi. To je kod Kodiaqa kriminalno, obesmišljava peto mesto u sredini pozadi.
U vezi pogona, kod Kodiaqa ne postoji prekidač, "poluga" kojom možeš da ga menjaš u zavisnosti od uslova na putu (radi bez uticaja vozača). To imaju neki mnogo jeftiniji modeli nižeg segmenta, 2 ili 3 opcije.
Haldex koji ide u kodiaqa je uvek aktivan na sva 4 tocka,nikada ne gasi zadnju osovinu cininmi se 10 posto ide nazad,i to znaci u uslovima na npr autoputu,dok se moze i cini mi se 90% prebaciti nazad po potrebi. Haldex je i "proactive" sistem sto dalje diktira brzu reakciju jer se mnogo parametara uzima u obzir(polozaj volana,gasa itd.),tako da ako npr ides kroz dosta vezanih krivina(npr planinski put) neces imati 90/10 odnosu vec mnogo drugacije. Pogledaj i koja kola imaju haldex,iznenadices se.
Haldex(imao sam kola sa 4. i 5. generacijom,za ove pre ne znam) nikada nisam uhvatio da nije prebacio snagu pre krivine,dok u santa feu osetim da ume da zakasni(a ima "modove" za 4x4 sistem).
190ks u tolikom autu je daleko od neke snage koja ce da impresionira ubrzanjima ali nece ni da fali snage. Takodje treba ubaciti mode select,jer u sport modu je auto zivlji i linearniji(pa i samo u S modu na DSG).
Za vozne karakteristike-ja jos nisam probao SUV te velicine sa poprecno postavljenim motorom koji je nesto inspirativan za voznju,nije to porsche macan,to je "fensi" i prakticnija forma MPV-a.
Na sve to pogledaj 4x4 sistem na trenutno aktuelnom CRV-u,apsolutno se nije proslavio vec je na samom zacenju.
https://teknikensvarld.se/honda-cr-v-4w ... ain-163708