Imali smo, nismo znali

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
starac vujadin
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 20:58

Re: Univerzalne, ALL SEASON, M+S, gume kupovina da ili ne?

Post od starac vujadin »

Пунтилак napisao: 12 Okt 2018, 12:24
starac vujadin napisao: 12 Okt 2018, 02:16
Iznervirao si se i krenuo nešto lično da raspravljaš i da vređaš,a nema potrebe za tim. Pišem ovo jer su neki izrazili želju da saznaju "kako je to bilo nekad". Ti si u to vreme bio u osnovnoj školi, što znači da sam jedno 15 godina stariji od tebe, pa naravno da mogu da ljudima kažem kako je bilo. Ušao si u priču s nekom željom da "pobeđuješ" u raspravi. Umesto toga, opusti se, upijaj informacije, pitaj... Ništa loše ti se neće desiti ako budeš nešto novo saznao.
Ma super, verujem ja da ste "spontano i srećno" mahali vozovima sa onim srbožderom Josipom što vas opet ne čini kompetentnim.
Moguće da vam pionirska marama i dalje zaklanja vidike ali vidim da pričate bez argumenata.

Samo fali da date "časnu pionirsku" ili da se zakunete u Maršala ( onog mutavog Zagorca ne one posle njega)...ali mislim da to više ne prolazi ni kod najblesavijih.

Restrikcije struje da bi se otplaćivali dugovi ( da, i 70ih i 80ih) , benzin na bonove, vožnja samo određenim danima, kafa kod švercera- to je bila realnost SFRJ i u "zlatno doba" ....a onda mi priča skojevske bajke od 1001 Tojoti dnevno ( i to iako je sam rekao da je na celu zemllju 20 miliona uvezeno 20 hiljada :srbin: )
Sve u svemu poenta je da te ja lažem da je Toyota 1990. kod nas prodala mnogo kola zato što sam komunista i volim Tita, a ti si tada još kao dete video da oko tebe nema Toyota i da to ne može biti istina i zato je pitanje života ili smrti da budeš u pravu :)
Korisnikov avatar
member
Reactions:
Pridružio se: 17 Jul 2012, 15:19

Post od member »

ljubitelj napisao: Izgleda da nisi ziveo i radio u toj zemlji pa ti i brojke ne govore puno o stanju tada.
20.000 uvezenih novih u socijjalistickoj zemlji van trzisne ekonomije i sa zatvorenim trzistem je mega mnogo.Uz takse (carinu i poreze 82% minimalno do 141% za 1.601ccm motore, sto je tada bio extra luxusni auto).

To znaci da si za auto neto cene 20.000 DEM do registracije platio jos 28.000 DEM do ukupne cene od 48.000 DEM, na primer toliko je kostao VW Golf 2 1.8 GL benzin.
Imam cenovnik gotovo svih auta koji su prodavani u SFRJ 1987/88 godine pa ako te bas zanima neki konkretan model mozda i pogledam cenu sa svim taksama.

Pre toga (pre 1989) su brojke uvezenih bile mozda i 10x manje.
Zaboravljas da je domaca prodaja obuhvatala Fiat, VW, Reno, Pezo, Citroen, Opel u okviru robne razmene domacih kooperanta delova za gotove aute, + domaca proizvodnja u IMV, Zastavi, TASu koja je dostizala 200.000.
Ovo me zanima. Daj neki konkretan izračun.
Npr. Mercedes 190D , Audi 100 2.3 , ili nešto slično?
Korisnikov avatar
Pulp Fiction
Reactions:
Pridružio se: 19 Jul 2015, 21:52
Garaža: Astra G 1.7 dti

Re: Imali smo, nismo znali ...

Post od Pulp Fiction »

Meni je to nerealno ko bi imao 50 hiljada maraka za golfa 2? I recimo 1989. kad je kao bilo nešto bolje vreme, koliko ih je kupljeno?
Korisnikov avatar
starac vujadin
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 20:58

Post od starac vujadin »

Ove cene koej sam ja naveo kao primere (Corolla 20000 DM, npr) su bile ukupne cene sa svim dažbinama.
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Sacekaj za koji dan da odem da uzmem sa police Avto Magazin sa cenovnim iz 1988 pa cu preneti za ovo sto pitas.

Malo ko je imao 45-50.000dem za Golfa2 1.800ccm , a koliko ih je prodavano. Pa malo, mozda 10tak komada godisnje, nije Golf 2 bio trazen u toj klasi 1800+ ccm vozila.
Inace, VW je tada jedino prodavao Interexport, u Omladinskiih Brigada na Novom Bgd gde je sada Mercedes.

Zapadnih autoobila te srednje -vise klase 50.000DEM bilo je jako malo kupovano od strane gradjana, a uglavnom su to bili auti direktora ondasnjih SOURa. Popularni su bili Peugoet 505, Opel Kikinda 2.5 ili Opel Senator 3.0, Fiat Argenta/132 2.0, pa kasnije Croma i slicne limuzine. Nesto kasnije Audi 100 2.0 se pridruzio pozeljnima (i dopustenima od radnickog saveta za nabavku).

Sasvim druga cena, i prica je, Golf 2 JX TAS tj sarajevski koji je bio dosta drugaciji od nemackog i imao je samo i jedino motore sa manje od 1.600 kubika, tj beninzac 1.000 i 1.300 kubika (G1 odnosno G2) i dizel 1.500 odnosno 1600 (tacnije 1588) kubika.

Golf JX 1300 kubika sa 4 brzinskim manuelnim menjacem 1988-1989. kostao je oko 12-13.000 DEM.

VW Golf Modeli GL, GT, GTD, GLX nisu bili u ponudi TASa, Kao ni automatici.
Korisnikov avatar
mića
Reactions:
Pridružio se: 10 Apr 2013, 09:43
Garaža: Corolla

Post od mića »

Evo ga racun za corollu iz 90-te. Koliko se secam uplacena je u martu ili aprilu a stigla je u novembru. Bilo ih je zaista puno, secam se da je u sarajevskoj ulici gde je bio salon ( dva auta izlozena) bila jeziva guzva, ne bas red na ulici ali unutra u svakom momentu bar pet ljudi. Sve to je trajalo od 1987 do proleca 1991. Isao sam sa tatom da podignemo auto negde na novi beograd, to je bio ogroman parking pun automobila, corolle, carine, odmah do je bio parking gde su podizali vw golf, jeta, tu i tamo neki pasat. Od prijatelja mojih roditelja i kolega sad se secam ko je sve pokupovao i sta, mazde 323 i 626, toyote corolla i carina najcesce.
evo pa sad, mozda neko moze da izvuce koliko je to tada bilo u DEM. Jedno je racun za auto a drugo transportni troskovi.SlikaSlika
Korisnikov avatar
jaksa
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:15
Garaža: Jugo 45

Post od jaksa »

Otvorili ste se za XL, ona je imala npr zadnje naslone za glavu :) Malo je falilo da je i mi kupimo, znao sam razliku izmedju svih varijanti corole, i onih mazdi 323, napamet tada,
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

U medjuvremenu naletim izmedju ostalog i na:
--------------
1. 1. - Ukinuto ograničenje za putovanje iz Jugoslavije (odgovarajući depozit u banci).
------------------------------
26. 2. - Jugoslavija i MMF dogovorile novi jednogodišnji stand-by kredit od 300 miliona dolara (u zamenu za ekonomska prilagođavanja u zemlji).
------------------------------------
mart - Godišnja inflacija u SFRJ 70,4% (skok sa 65,2% u februaru); u poslednje četiri godine troškovi života porasli oko 340%.
----------------------------------
april - MMF odobrio zajam od 300 miliona dolara Jugoslaviji i reprogram dugova. Prekinuti pregovori o dugovima sa komercijalnim zajmodavcima.

april - XVII sednica CK SKJ - "ofanziva" protiv programa premijerke Planinc[4].
-----------------------------------
4. 5. - Pesma Evrovizije u Göteborgu: pobedili Bobbysocks! iz Norveške, Jugoslavija ne učestvuje zbog petogodišnjice Titove smrti (trebali su učestvovati Zorica Kondža i Josip Genda sa "Pokorom").
--------------------------
9. 5. - U Beogradu održana vojna Parada 85, povodom 40. godišnjice od pobede nad fašizmom.
----------------------------------------
12. 5. - Nastavljena izgradnja Hrama Svetog Save u Beogradu.
-------------------------
23. 5. - Skupština SANU odlučila da osnuje komisiju za sastavljanje dokumenta o stanju u Jugoslaviji (→ Memorandum SANU).
-------------------------------
31. 5. - Milka Planinc, predsednica SIV-a, u poseti SAD.
-----------------------------------------
4. 6. - Zapadnonemački kancelar Helmut Kohl stigao u posetu SFRJ.
--------------------------
14. 6. - Potpisan Schengenski sporazum među pet europskih zemalja: Belgija, Francuska, Njemačka, Luksemburg i Nizozemska.
------------------------
25. 6. - Vidoje Žarković novi jednogodišnji predsednik Predsedništva CK SKJ nakon Ali Šukrije.
jun - Inflacija u Jugoslaviji 70-75%.
-------------------
jul - Milka Planinc u poseti SSSR.
---------------------------

19. 7. - Hleb u SFRJ poskupeo 35%, skok cena i ostale hrane i energije (godišnja inflacija u junu iznosila 76%).
-------------------
23. 7. - Krenuo prvi kontigent Juga iz Kragujevca u Ameriku.
---------------------
30. 7. - Rezolucija CK SKJ u kojima se svojim članovima preti isključenjem ako odstupaju od politike CK (pokušaj ojačanja centralnog aparata u odnosu na republike i pokrajine).
------------------------------
avgust - U SAD stigla prva pošiljka od 500 automobila Jugo[8].
----------------------------
22. 9. - Sporazum iz Plaze: vlade SAD, Japana, Zapadne Nemačke, Francuske i Velike Britanije dogovorile da će spustiti kurs dolara putem intervencije na valutnim tržištima - dolar je apresirao 50% tokom 1980-85, opašće 51% prema jenu tokom 1985-87.
-----------------------------------------
9. 10. - "Jugo" zvanično predstavljen američkom tržištu u Njujorku.
-----------------------------------
oktobar - Milka Planinc nameravala dati ostavku zbog osporavanja ekonomskog programa[14].
--------------
Novčanica od 5.000 dinara ("pola miliona" starih)
9. 12. - Novčanica od 5.000 dinara sa Titom ušla u opticaj - nisu se svi slagali sa stavljanjem Tita na novčanicu, s obzirom na inflaciju. Prosečna plata je 40.000 dinara ili 133 dolara[17] (ekvivalent 298 dolara iz 2016). Ovo je prva novčanica sa novim dizajnom.
https://sh.wikipedia.org/wiki/1985
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Prosecna plata manja nego sad. :kezo:
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Post od Geza »

Iz vremena kad je moj ćale planirao da kupi Kadetta 1.6 sredinom 80-ih. :)

1.639.581 dinara (novih) + porez oko 205 miliona dinara (starih).
Ne znam odnos stari i novi dinari...
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:
Pridružio se: 15 Feb 2013, 11:57
Garaža: Giulietta TB

Post od OMP »

moj otac je 89. godine isao u nemacku da uveze auto, doterao je reno 5 ph2, 3 godine je bio star sa nesto malo km, to je bila druga petica u gradu, mesec-dva ranije jedna zena je uvezla istog samo sa 4 vrata, bio je hit tada, svi se okretali za njim, godinu dve kasnije se pojavio kampus u dosta siromasnijem izdanju i njih su poceli dosta da ih kupuju.
secam se da mi je pricao da je mogao da kupi kadet kocku 5-6 godina staru, alfu sprint isto par god staru, pezo 205 ali reno mu se najvise svideo
Korisnikov avatar
mića
Reactions:

Post od mića »

Kampus se u sloveniji pravio, sluzio sam vojsku u novom mestu i kasarna je bila vrlo blizu fabrike, gledali smo fabricki parking sa tim novim peticama svaki put kad idemo u grad. Na mestu te kasarne je danas spomenik u cast slovenacke nezavisnosti, bas na tom mestu je sve krenulo u sloveniji.Slika
Пунтилак
Banned
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2018, 16:16

Post od Пунтилак »

member napisao: 12 Okt 2018, 15:33 Ovo me zanima. Daj neki konkretan izračun.
Npr. Mercedes 190D , Audi 100 2.3 , ili nešto slično?
Aha, sve ih pitaj samo ih za argumente nikad ne pitaj. Šta god da kažu, mora da im se veruje na časnu pionirsku

Slika
Korisnikov avatar
mića
Reactions:

Post od mića »

Ja tebe zaista ne razumem :-(
ako po saobracajnoj guzvi procenjujes standard tada i sada uzmi u obzir jos par faktora, migraciju stanovnistva iz sela i iz bivsih republika uglavnom u bg i vece gradove i priliv povoljnih polovnjaka pa sada imas situaciju da u jednom domacinstvu imas dva ili tri auta. Konkretno komsije imaju focusa iz 2002 i punta isto tako neka godina, to na gomili vredi mozda 3-4 k eura ali to su brojcano dva auta na jednu kucu, ako si na to mislio?
Пунтилак
Banned
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2018, 16:16

Post od Пунтилак »

dragvorl napisao: 12 Okt 2018, 12:29 Ne razumem u cemu je problem i sta zelis da isterujes? Prodato 20k auta i jos 100+k domacih kola, tad je tako bilo, sad je skroz drugacije.
Ništa više nego to što si rekao.
čovek u jednom postu kaže da je uvezeno 20k auta na 20 miliona ljudi, da se benzin kupovao na bonove ( ograničene količine), da se vozilo par-nepar... a onda malo kasnije recituje pionirsku zakletvu i priča o "zlatnom dobu", Tojotama, nikad većem uvozu i prodaji auta itd ( iako se na ulicama fudbal igrao)?? Mnogi ćutke prelaze preko toga ( ako uopšte prate tekst ) :srbin:

Tako su okupatori ( komunisti ) i ujahali u Srbiju. Sitna slovca su bitnija od naslova ;)
Poslednja izmena od Пунтилак u 12 Okt 2018, 21:22, izmenjeno 1 put ukupno.
Odgovori