Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Darko
Reactions:
Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
Garaža: Fiat Stilo 1.9 Mjet

Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Post od Darko »

Ja ono sto primetim u poslednje vreme u svom okruzenju, drustvu, je to da ljudi u najvecem broju sve vise rade, sve im je zivot haoticniji, stresniji.. neke od drugara sa kojima sam odrastao vise ne mogu da nahvatam za kafu da popricamo jer su konstantno u nekoj frci, dolaze u 20,21h sa posla, zdravlje im popusta (jedan drugar zapatio ulcerozni kolitis na primer..).. itd..
Korisnikov avatar
passenger
Reactions:
Pridružio se: 07 Maj 2016, 10:20
Garaža: KIA Cee'd sw 1.6 crdi Opel Corsa C GSI

Post od passenger »

Skorije mi je rekao drugar da je počeo da pije bensedine. On i kolega, dva inženjera. Toliko im je stresno
''...and into the forest I go to lose my mind and find my soul''
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Ja ove ljude sto sam gledao dok sam radio kuci u autoindustriji-ne dao Bog nikom. Radis od ujutro do uvece do 10 bez prekovremenih, pun k nekih glupih poslova, To su bili oni sto su radili u tom haosu. Ove sto boli k i hvataju krivine i lopataju posao na druge, njima je vrhunski .
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
passenger
Reactions:

Post od passenger »

to je u autoindustriji
passenger napisao: 13 Okt 2018, 19:34 Skorije mi je rekao drugar da je počeo da pije bensedine. On i kolega, dva inženjera. Toliko im je stresno
Korisnikov avatar
Risto
Reactions:
Pridružio se: 24 Dec 2012, 23:51
Garaža: BMW 316d Sport Line, OEBB Desiro

Post od Risto »

maniaxxx napisao: 13 Okt 2018, 12:00
Risto napisao: 13 Okt 2018, 09:10
blaugrana napisao: 04 Okt 2018, 10:51 Risto, kako je na poslu? Jel se snalazis u ostalim sferama?

Sent from my SM-J500FN
Prošle su prve dve radne nedelje ovde, polako stičem prve utiske. Podeliću svoja zapažanja u par segmenata:

- administracija: iako je sve uređeno pod konac, rekao bi da bar u AT sve moraš da planiraš ranije. Recimo, meni su za uključenje struje u četvrtak dali termin u ponedeljak. Postoji i opcija da glumite "idiota", zovete liniju za hitne intervencije i oni kada izađu moraju da vam uključe struju, taj izlazak se plaća ali ne čekate uključenje (30 evra je trošak). Stanovi se ovde obično preuzimaju bez Ugovora za struju. Što se tiče dokumentacije za RWR kartu, tu je sve išlo brzo i lako.

- posao: Jako sam zadovoljan, na prvu loptu mi se čini da je rad ovde neuporedivo bolje organizovan nego u Srbiji. Recimo, u mom poslu (Controlling), sve je isplanirano, gleda se tvoj lični plan koji se za određene procese pravi čak i na nivou roka do kada (tj. u koliko sati) se u toku dana nešto mora završiti. Što se tiče međuljudskih odnosa, to je na vrlo dobrom nivou, svi su super prema meni i stvarno se već osećam kao deo ekipe. Ono što je posledica ovakvog načina rada jeste da se za svaku dužu konsultaciju/obuku pravi sastanak koji se održi kada kolega ima vremena. Što se tiče HR-a, to je čist sci-fi u odnosu na Srbiiju, nudili su mi da idu samnom po opštini i gde sve treba da sredim papire, da mi daju nekog da me voza i da mi bude podrška kada sam kupovao nameštaj. Povezali su me sa osobom koja je bila zadužena da mi pomogne oko osnovnih stvari u gradu kao i da mi pomogne da prvi dan dođem na posao (putujem vozom 40 kilometara). Sve u svemu, verujem da me Srbija videti neće lako kao radnika, dosta sam bio budala kući (prekovremeni, odnos firme prema tebi i sl.).

- privatni život: Klagenfurt je manji grad (100 hiljada stanovnika) sa zvanično 10-ak % stranaca, rekao bi da je ovo ipak malo provincija i da sigurno ne bi imao isti utisak da sam recimo u Beču. Grad je dovoljno velik sa jako mnogo prodavnica i sl., recimo da po sadržajima za kupovinu/slobodno vreme ne zaostaje za Novim Sadom, tu je manje više sve što vam može zatrebati. Posle 8 uveče se negde svi povlače u kuću, to im je ritual, mada sve više mi to ima smisla jer su ranoranioci i idu rano na posao (ja prvi ustajem u pola 6). Ovde kod mene je malo siromašniji kraj pa su cene po gradu manje od nekih drugih gradova. Ostaje još da se malo posvetim upoznavanju ljudi kako bi stekao i neki krug prijatelja.

Potrudio sam se da napišem osnovne utiske kako bi pomogao nekome ko razmišlja o selidbi ili je u procesu selidbe :)

Znaš da sam baš danas razmišljao kako ti je, kako si se snašao. Baš mi je drago da si zadovoljan. Meni je KL baš fini grad, nije prevelik i ima sve što ti treba. Samo malo teže ti je jer još nemaš avto ali dobro, biče i toga, pa da odeš do W Seeja na vidikovac i tako. Verovatno ti i fali pogled na ravnicu pošto ima malo "brda" oko tebe. :kezo:

Živiš u centru ili malo izvan?
U centru grada sam, 5 minuta od novog trga. Grad je lep, ostaje još da se motorizujem i da počnem da uživam u čarima života ovde :D
Korisnikov avatar
passenger
Reactions:

Post od passenger »

Čestitke Risto, isplatio se trud. Sad F30 ;)
Korisnikov avatar
Risto
Reactions:

Post od Risto »

:kezo:

Biće tema i za auto, ili ću uzeti neku već postojeću. Videću da li ću čekati f30, ako mi tržište ne izađe u susret i cena mu ne padne malo brže od očekivanog, nije isključeno da bude neko prelazno rešenje a da onda za godinu dana ponovo menjam auto (f30/w205).
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

passenger napisao: 13 Okt 2018, 19:52 to je u autoindustriji
passenger napisao: 13 Okt 2018, 19:34 Skorije mi je rekao drugar da je počeo da pije bensedine. On i kolega, dva inženjera. Toliko im je stresno
Pa to ti je kod nas, niko pojma nema, ne znaju sta treba i onda najlakse prebaci na drugog. Haos totalni
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
maniaxxx
Reactions:
Pridružio se: 14 Nov 2012, 20:34

Post od maniaxxx »

Baš fino da si blizu centra, lepo je tamo, posebno sad za praznike biče živo i lepo.
Korisnikov avatar
DukeNS
Pobednik Garaža - Head 2 Head lige
Reactions:
Pridružio se: 26 Nov 2012, 17:07

Post od DukeNS »

Risto, bas mi je drago da si zadovoljan. Kako vreme bude prolazilo, bice to sve jos bolje. Vec sam 100 puta napisao, ali meni je Klagenfurt ostavio jako lep ustisak.

Kako si na kraju dosao do stana? Kakav je i koliko ga placas?

maniaxxx napisao: 13 Okt 2018, 12:00 Verovatno ti i fali pogled na ravnicu pošto ima malo "brda" oko tebe. :kezo:

Covek je dosao iz Bosne u NS... :mrgreen:
maniaxxx
Reactions:
Pridružio se: 14 Nov 2012, 20:34

Post od maniaxxx »

To nisam znao, sad razumem zašto ga je vuklo u brda :mrgreen: :mrgreen:
Korisnikov avatar
Darko
Reactions:
Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
Garaža: Fiat Stilo 1.9 Mjet

Post od Darko »

Jel u klagenfurtu bio referendum posle rata da li hoce da se prikljuce jugoslaviji ili austriji?
Korisnikov avatar
kragujevac
Reactions:
Pridružio se: 16 Jul 2016, 08:46
Garaža: Jaguar XF 4.2 V8 (NA)

Post od kragujevac »

Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Korisnikov avatar
Risto
Reactions:

Post od Risto »

Ja sam iz Bosne, ali iz Posavine tako da ja baš i ne volim brdo (da ne kažem da se ne osećam baš komforno na neravnom terenu :D ).

Za stan sam na kraju išao na najskuplju varijantu ali mi nije žao uopšte, stan sam tražio preko oglasnika (willhaben), gledao sam šta ima bez provizije i sa nameštajem, toga gotovo nema, na kraju sam uzeo stan sa kuhinjom i nameštenim kupatilom ali baš lepo opremljen, novija zgrada, odlična lokacija, doduše morao sam da kupujem nameštaj i dao sam dosta za depozit ali mi nije žao.

Matematika kaže sledeće:
40m2 stambenog prostora + 8m2 terasa,
450 evra kirija + 100 evra informatika + struja i internet i tv, suma sumarum to je trenutno 620 evra.

Naravno, uložio sam i u nameštaj i tehniku, plus sam dao depozit u visini 5 bruto kirija (sa troškovima) i proviziju u visini jedne bruto kirije. Bilo je jeftinijih varijanti ali jednostavno ne ide da iz onakvog svog stana u NS Idem u neki kokošinjac kada sebi već mogu da priuštim lep i dobar stan.

Kragujevac,
hvala, taman i ja da naučim detaljnije :D
Korisnikov avatar
member
Reactions:
Pridružio se: 17 Jul 2012, 15:19

Post od member »

@kragujevac

Kako komentarišeš što su neonacisti danas dobili 11% glasova? uzeli su 4.mesto na izborima.
Odgovori