Ralee , pošto se očigledno razumeš u vino...onako bezveze pitam za tvoje mišljenje da li je isto vino ambalaži 0.75 i 1L ? Pitam za konkretno domaće vinarije. Plantaže 13.Jul takodje računam u domaće
Isto je samo su to tzv magnum boce i ima ih od 1.5, 3 i 5 litara. Ja iskreno nisam ljubitelj 13. jula kao i nekih srpskih vinarija, jer smatram da su za ono sto pruzaju precenjena. Dobro Luca moze da prodje ali se i kod nje previse oseti kiselina.
Možeš li malo bolje pojasniti to precenjeno?
Recimo, šardone 13jul, košta 3-4eur. Šta je tu precenjeno ,pa kud ćeš jeftinije od toga? Ili da preformulišem pitanje: šta drugo za te pare?
Ako si mislio precenjeno, u smislu reputacije, može i to da obrazložiš.
Taj Marko ako je pisao tu listu ili je nemač pojma gori od mene ili je dobio lovu da sastavi ovu listu .
Nema treće.
Imao sam tu nesreću da se više puta napijem sa Kovačević Orfelin. Jutro posle mi se glava raspadala na delove, hteo sam da umrem.
Kad kazem precenjeno, mislim na utisak koji vino ostavlja. Nekako mi je uvek isti, jak i jednolican. Cak nisam ni sa barikiranim sardoneom odusevljen. Takodje mislim da im vina nisu negovana. O tacnosti etikete ne bih da komentarisem. To je moje misljenje sto ne mora da znaci za drugoga. Mislim piju ljudi i plantaze, ali meni nisu nikad legle. Za par evra na nasem trzistu i nema bas mnogo izbora, dok je recimo za tu cenu u Francuskoj izbor solidno veci i to odlicnih vina. Od tih jeftinih najvise volim Rubin, sto je paradoks u odnosu na plantaze koje imaju bolje uslove tj bolju klimu za vinograd.
Ima dosta izvikanih vinarija cija je reputacija ili kvalitet zansovan na necemu sto nema veze sa vinima i vinarstvom uopste.
Za ovu sto je pisala clanak nije vino nego vinjak, a somelijer slobodno moze da da otkaz.
Vice ne treba uzimati baš za ozbiljno, kada nije zaje*ancija neka. Orfelin potiče iz podruma koji je Kovačević kupio, ako se ne varam, ali je daleko od njihovih vina, koja se meni i inače ne dojme nešto, iako su "u fazonu".
Aleksić ima marketing/priču, šatro tri sestre prave vino, sako što lično ne gacaju grožđe. Možda je istina, ali lično sumnjam da je sve kao što je ispripovedano. Nemam želju da ponovo probavam njihova vina. Nisu krš, ali nije da nema da se probere kod drugih.
Kad mi bude negde usput, uzmem neka strana vina,Španija, Italija itd.ono čisto bezveze da probam. 3-5-10eur.nikakva preterivanja sa skupim vinima. Meni je to sve ok.
Ne biram ja mnogo, meni valja sve, volim sve da probam. Mada, baš ništa se ne razumem u vino.
Sećam se da sam čitao negde da su nekog baš svetski poznatog somelijera za*ebali tako što su mu sipali neko najjeftinije vino u bocu od nekog skupog i posle su mu dali da ocenjuje to jeftino vino u svojoj originalnoj boci i to isto jeftino vino u boci od tog nekog skupog vina. I naravno on ispljuje ovo jeftino vino, a ovo "skupo" nahvali.
Pitanje je bilo čisto retorički pisano, spram postova iznad.
Uz sam sastav(kvalitet), mnogo činioca sa strane utiče na trenutni doživljaj vina. Ličilo to nekom na filozofsko naklapanje ili ne, često sam se uverio u to.
Od ustajanja na levu nogu, preko hrane koja se jela pre probanja vina, do aroma i temperature prostora u kom pijete.