passenger napisao: 11 Nov 2018, 18:27
Ovo je drugi post koji sam napisao. Prvi mi se obrisao, pa sam tu pominjao već. Opel Corsa C 1800 ccm, 128ks, 2005. godište. Prešla je pravih 177 000 km. Razmisljao sam da predjem na 10W60, zato pitam za savet.
Živim u CH, kupujem u AT i DE ulja.
Mogao bih da smanjim interval na 15 000 km.
Hvala na pitanju.
Ajd` ovako - može svašta tu da se bira za te uslove koje si opisao. Dole ću predložiti par varijanti koje nisu baš šire u upotrebi po Srbiji i okolo, ali mislim da bi sa njima dobio kvalitet više. Sa obzirom na sve što si naveo, traži se neka xW-40ica, uglavnom po Dexos2 ali ovo potonje nije (previše) nužno.
Moj prvi izbor bi bio ekstremno kvalitetna ravenolova varijanta u gradaciji 5W-40, koja po specifikacijama liči na čisto sportska ulja ali je izbalansirana po pitanju materija koje ostavljaju nesagoreli ostatak pa zadovoljava ACEA C3 (što tebi i nije bitno). Isparljivost po Noak-u je egzempalrno niska što nije čudo sa obzirom da je koncipirana gotovo skroz na bazi pravog sintetskog ulja. Ravenol je nemački, pa nećeš imati previše problema da ga nađeš, Ostaje pitanje cene koja sigurno nije među povoljnijim
https://www.ravenol.de/en/products/usag ... 5w-40.html
Ostale varijante nisu tako, uslovno rečeno, kontraverzno koncipirane i uglavnom su klasične 5W-40ice po ACEA A3/B4 ili po pravilu ACEA C3 uparene sa Dexos2 što im tvom motoru daje zvaničnu pogodnost (jer je Dexos2 po svojoj definiciji unazad kompatibilan sa prethodnim GM zahtevima).
Najverovatnije da će i one završiti posao, tj. uticati na nešto nižu potrošnju ulja pod takvim uslovima. Hoću da kažem da je možda najzgodnije (tj. ekonomičnije) krenuti sa nekom od donjih klasičnijih 5W-40ica, a onaj gore ravenol mi je prvi pao na pamet za ono što si naveo, tj praktično kedna od najkvalitetnijih varijanti koje bi mogle da se upotrebe za tu Corsu.
Recimo,
Repsol ELITE COMPETICIÓN 5W40
Fuchs TITAN GT1 SAE 5W-40
Valvoline SynPower 5W-40
ADDINOL PREMIUM 0540 C3
i još gomila slično koncipiranih 5W-40ica
Suština je da ipak treba/vredi probati 5W-40 gradaciju sa obzirom da se motor forsira (i zbog eventualnog razređivanja ulja gorivom).
Inače, sa obzirom na pređenu ukupnu kulometražu te corse nadam se da je promenjeno inicijalno transmisiono ulje, pa ako nije mislim da bi to bilo vrlo uputno učiniti.
Lični predlog bi bio RAVENOL MTF-1 SAE 75W-85 ili Fuchs TITAN CYTRAC FE SYNTH SAE 75W-85, a motulov MotylGear 75W-80 bi bio default (jer je u gradaciji 75W-80 što mislim da je gradacija koju sipaju fabrički, pri čemu je konkretno ulje među najdebljim iz te gradacije)
Eto, to bi otprilike bili neki lični predlozi, koji su donekle zasnovani na tome što je u ovom slučaju ipak pogodniji nešto veći viskozitet ulja. Šta će se dešavati, tj. kako će motor reagovati na to je pitanje, ali je velika verovatnoća da će ta ulja biti pogodnija od prethodnih.
Naravno da je za tu corsu zgodno ulje 5W-30 ili 0W-30 gradacije, odgovarajućih GM normi kada se ona pretežno voza po gradu, ali mu ovo dođe - other ball game.
Srećno
P.S.
Vidi da kod dolivanja ulja uvek držiš u grnjoj trećini, mislim bliže maksimumu, tj. češće dolivaj manje količine ulja (tipa po 0,2-0,3 L). U suštini, litar ulja na 2000-3000 km je i očekivana potrošnja ulja za ovo što si prikazao na slikama, tj. nije zabrinjavajuće. Sad, koliko će dugo da izdrži takvo forsiranje....???