Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Aca BG
Reactions:
Pridružio se: 06 Mar 2013, 11:22

Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Post od Aca BG »

Nemačku dozvolu, hrvatski pasoš još i srpsku saobraćajnu da mu dam i Bog da me vidi.

Poslato sa HUAWEI GRA-L09 uz pomoć Tapatoka

ikac2000
Reactions:
Pridružio se: 08 Jul 2012, 22:50

Post od ikac2000 »

Ima u Zobsu lepo napisano da je dozvoljena voznja sa EU dozvolom. Znaci dok god imas boravak vani mozes da vozis sa EU dozvolom, nikakvih 6 meseci ne postoji. Ispod je zakon.

Unutar EU ne moras da menjas npr poljsku za nemacku, tek kada ti istekne.

Svi Hrvati voze sa HR dok im ne istekne.

Član 178

Motornim vozilom, odnosno skupom vozila može samostalno da upravlja vozač koji ispunjava propisane uslove i ima vozačku dozvolu za upravljanje vozilom one kategorije kojim upravlja.

Državljanin zemlje članice Evropske unije koji privremeno boravi u Republici Srbiji i državljanin Republike Srbije sa privremenim ili stalnim boravkom na teritoriji Evropske unije, sme na osnovu važeće vozačke dozvole koju je izdao nadležni organ zemlje članice Evropske unije da upravlja motornim vozilom na teritoriji Republike Srbije, u vreme njenog važenja.

Stranac koji privremeno boravi u Republici Srbiji ili državljanin Republike Srbije koji boravi ili prebiva u inostranstvu pa privremeno dođe u Republiku Srbiju, može upravljati vozilom na osnovu strane vozačke dozvole, odnosno međunarodne vozačke dozvole u vreme njenog važenja, pod uslovom reciprociteta za vreme svog privremenog boravka.

Ima jos jedan stos za zamenu. U zamenjenoj dozvoli pise u sekciji 12 broj i drzava koja je izdala originalnu dozvolu. Npr zamenis u DE srpsku, i odes na primer u Dansku, koja ne priznaje srpsku. Kako ti je DE dozvola izdata na osnovu RS, vazi ti isto kao i da vozis sa Srb, znaci 6 meseci. Tako da muljanje te vrste nije moguce. Moras da polazes.

Sent from my SM-T580 using Tapatalk

Poslednja izmena od ikac2000 u 01 Dec 2018, 19:22, izmenjeno 4 puta ukupno.
Korisnikov avatar
DasAuto
Reactions:
Pridružio se: 16 Sep 2015, 15:05

Post od DasAuto »

Aca BG napisao: 01 Dec 2018, 19:21 Nemačku dozvolu, hrvatski pasoš SlikaSlika još i srpsku saobraćajnu da mu dam i Bog da me vidi.

Tako smo ja i rodjaci isli za Srbiju jednom

On iz Svajcarske, brat mu zivi u Bosni, ja iz Svedske, otac u Njemackoj, auto na oca i svi sa istim prezimenom. Rece covjek na granici pa ko je sad ko ovdje :rofl:
Korisnikov avatar
Aca BG
Reactions:

Post od Aca BG »

Jel vas pustio ili jeo sto se ne jede?

Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

ikac2000 napisao: 01 Dec 2018, 19:22 Ima u Zobsu lepo napisano da je dozvoljena voznja sa EU dozvolom.

Unutar EU ne moras da menjas npr poljsku za nemacku, tek kada ti istekne.

Svi Hrvati voze sa HR dok im ne istekne.

Član 178

Motornim vozilom, odnosno skupom vozila može samostalno da upravlja vozač koji ispunjava propisane uslove i ima vozačku dozvolu za upravljanje vozilom one kategorije kojim upravlja.

Državljanin zemlje članice Evropske unije koji privremeno boravi u Republici Srbiji i državljanin Republike Srbije sa privremenim ili stalnim boravkom na teritoriji Evropske unije, sme na osnovu važeće vozačke dozvole koju je izdao nadležni organ zemlje članice Evropske unije da upravlja motornim vozilom na teritoriji Republike Srbije, u vreme njenog važenja.

Stranac koji privremeno boravi u Republici Srbiji ili državljanin Republike Srbije koji boravi ili prebiva u inostranstvu pa privremeno dođe u Republiku Srbiju, može upravljati vozilom na osnovu strane vozačke dozvole, odnosno međunarodne vozačke dozvole u vreme njenog važenja, pod uslovom reciprociteta za vreme svog privremenog boravka.

Sent from my SM-T580 using Tapatalk
To je promenjeno nekim izmenama zakona.
Ova pravila su važila do 03.04.2018. godine – Ko može da vozi sa stranom vozačkom saznajte na linku NOVA PRAVILA O STRANOJ VOZAČKOJ DOZVOLI U SRBIJI

Imalac vozačke dozvole zemlje članice EU koji privremeno boravi u Republici Srbiji i
Državljanin Republike Srbije sa privremenim ili stalnim boravkom na teritoriji EU.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
kragujevac
Reactions:
Pridružio se: 16 Jul 2016, 08:46
Garaža: Jaguar XF 4.2 V8 (NA)

Post od kragujevac »

dragvorl napisao: 01 Dec 2018, 18:40 Ne smes imati 2 prebivalista. Prijavljen i radis napolju, a prijavljen i u Srbiji recimo.
Odakle to? Moja cela porodica ima prebivaliste i u SRB i u D, deca i supruga imaju cak tri prebivalista (SRB, D, HR) i nikad nas niko nista nije cimao po Tom pitanju. Kad u SRB uzimas novi pasos i hoces da radis po skracenoj proceduri pokazes onoj teti koja uzima papirologiju u kragujevackom MUP-u da imas boravak u inostranstvu i to je dovoljan razlog za skracenu proceduru. Ona naravno istog momenta moze da vidi da smo prijavljeni i na adresi u KGu, posto se naravno ta adresa upisuje u pasos. Ni rec nije rekla. Supruga ima HR pasos u kome je upisana adresa u Nemackoj, posto je izdat u GK Minhen, a ima licnu kartu koja je izdata u Obrovcu/HR, i u kojoj je adresa iz HR, a izdata je posle izdavanja pasosa sa nemackom adresom.
Nikog to zivog ne zanima.
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Korisnikov avatar
Aca BG
Reactions:

Post od Aca BG »

Slikacu ti papir koji sam dobio, mislim da se radi upravo o tome.

Korisnikov avatar
kragujevac
Reactions:

Post od kragujevac »

Aca BG napisao: 01 Dec 2018, 19:31 Slikacu ti papir koji sam dobio, mislim da se radi upravo o tome.
Bas me zanima sta pise, to je onda nesto skroz novo.
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Korisnikov avatar
Aca BG
Reactions:

Post od Aca BG »

EvoSlika

Korisnikov avatar
kragujevac
Reactions:

Post od kragujevac »

Ovde nije rec o boravisnom statusu, nego o cinjenici da radis u dve drzave istovremeno ( tj. da su se na tvoje ime u dve drzave uplacivali socijalni troskovi, bar do tog datuma navedenog u pismu), sto tehnicki nije nista neobicno, ali je birokratski malo zapetljano, pa te oni zato lepo mole da ih ne kontaktiras "za svaku sitnicu", nego da ce oni da resavaju to.
Ljuba Moljac
Korisnikov avatar
Aca BG
Reactions:

Post od Aca BG »

WTF? Pa ne radim u dve drzave, ako sam dao otkaz kako je moguće da se u Srbiji na moje ime uplacuju socijalni troskovi a ja od maja ne radim u Srbiji?

Korisnikov avatar
TheWickerMan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 12:46
Garaža: AR Stelvio Estrema, AR Giluietta TCT

Post od TheWickerMan »

Da nemaš neku firmu na sebe a da ne znaš? :D

Sent from my Mate10 Lite using Tapatalk

Korisnikov avatar
Aca BG
Reactions:

Post od Aca BG »

Ne verujem, mada... Ko zna, ne znam da li je moguće bez mojih dokumenata uraditi tako nesto. A dokumente nisam nikad gubio.

Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Pa jel mozes da zivis u vise od 1 drzave istovremeno, zar nije logicno? Druga je stvar sto se to na ovaj ili onaj nacin dozvoljava. I ja znam gomilu ljudi koji isto to koriste i nisu se odjavili iz Srbije, iako godinama zive napolju. Da li je normalno da se u Srbiji broje stanovnici koji nisu tu, a ulaze u statistiku, itd...

Evo za Hrvatsku:
PRIPAZITE!
Prebivalište se mijenja ako se osoba trajno nastani u drugo mjesto ili adresu
Prebivalište se odjavljuje ako se osoba preseljuje trajno u inozemstvo
Za maloljetnike je potrebno da imaju prijavljeno prebivalište na adresu jednog od roditelja
https://www.mup.hr/gradjani/prebivaliste-i-boraviste

Ili:
U Zakonima Republike Hrvatske stoji da državljanin ove zemlje može imati dvojno čak i trojno državljanstvo, ali samo jedno prebivalište. Dvojno prebivalište predstavlja prekršaj. Prebivalište je vezano za mjesto u kojem osoba živi, radi, pohađa školu i djeluje. Boravište predstavlja drugu kategoriju, u pitanju su ljudi koji imaju državljanstvo jedne zemlje, a trenutno zbog posla ili neke druge obveze borave u drugoj.
https://www.hercegovina.info/vijesti/vi ... neno-djelo

Itd... https://www.index.hr/vijesti/clanak/evo ... 44085.aspx
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
maniaxxx
Reactions:
Pridružio se: 14 Nov 2012, 20:34

Post od maniaxxx »

U Slo ti je u interesu da se odjavis iliti da nemas vise ekonomskog interesa u Slo zbog dadzbina, jer ako ne dokazes da nemas vise ekonomskog interesa u Slo onda si duzan da placas sto sta od dadzbina. A dosta je zajebano to dokazati, ne smes da imas bas nista u Slo, ni zenu ni decu ni stan ni avto ni kredit, ni pretplatu na telefon, Nista.
Odgovori