Poslato sa HUAWEI GRA-L09 uz pomoć Tapatoka
Tako smo ja i rodjaci isli za Srbiju jednomAca BG napisao: 01 Dec 2018, 19:21 Nemačku dozvolu, hrvatski pasošjoš i srpsku saobraćajnu da mu dam i Bog da me vidi.
Poslato sa HUAWEI GRA-L09 uz pomoć Tapatoka
To je promenjeno nekim izmenama zakona.ikac2000 napisao: 01 Dec 2018, 19:22 Ima u Zobsu lepo napisano da je dozvoljena voznja sa EU dozvolom.
Unutar EU ne moras da menjas npr poljsku za nemacku, tek kada ti istekne.
Svi Hrvati voze sa HR dok im ne istekne.
Član 178
Motornim vozilom, odnosno skupom vozila može samostalno da upravlja vozač koji ispunjava propisane uslove i ima vozačku dozvolu za upravljanje vozilom one kategorije kojim upravlja.
Državljanin zemlje članice Evropske unije koji privremeno boravi u Republici Srbiji i državljanin Republike Srbije sa privremenim ili stalnim boravkom na teritoriji Evropske unije, sme na osnovu važeće vozačke dozvole koju je izdao nadležni organ zemlje članice Evropske unije da upravlja motornim vozilom na teritoriji Republike Srbije, u vreme njenog važenja.
Stranac koji privremeno boravi u Republici Srbiji ili državljanin Republike Srbije koji boravi ili prebiva u inostranstvu pa privremeno dođe u Republiku Srbiju, može upravljati vozilom na osnovu strane vozačke dozvole, odnosno međunarodne vozačke dozvole u vreme njenog važenja, pod uslovom reciprociteta za vreme svog privremenog boravka.
Sent from my SM-T580 using Tapatalk
Ova pravila su važila do 03.04.2018. godine – Ko može da vozi sa stranom vozačkom saznajte na linku NOVA PRAVILA O STRANOJ VOZAČKOJ DOZVOLI U SRBIJI
Imalac vozačke dozvole zemlje članice EU koji privremeno boravi u Republici Srbiji i
Državljanin Republike Srbije sa privremenim ili stalnim boravkom na teritoriji EU.
Odakle to? Moja cela porodica ima prebivaliste i u SRB i u D, deca i supruga imaju cak tri prebivalista (SRB, D, HR) i nikad nas niko nista nije cimao po Tom pitanju. Kad u SRB uzimas novi pasos i hoces da radis po skracenoj proceduri pokazes onoj teti koja uzima papirologiju u kragujevackom MUP-u da imas boravak u inostranstvu i to je dovoljan razlog za skracenu proceduru. Ona naravno istog momenta moze da vidi da smo prijavljeni i na adresi u KGu, posto se naravno ta adresa upisuje u pasos. Ni rec nije rekla. Supruga ima HR pasos u kome je upisana adresa u Nemackoj, posto je izdat u GK Minhen, a ima licnu kartu koja je izdata u Obrovcu/HR, i u kojoj je adresa iz HR, a izdata je posle izdavanja pasosa sa nemackom adresom.dragvorl napisao: 01 Dec 2018, 18:40 Ne smes imati 2 prebivalista. Prijavljen i radis napolju, a prijavljen i u Srbiji recimo.
Bas me zanima sta pise, to je onda nesto skroz novo.Aca BG napisao: 01 Dec 2018, 19:31 Slikacu ti papir koji sam dobio, mislim da se radi upravo o tome.
https://www.mup.hr/gradjani/prebivaliste-i-boravistePRIPAZITE!
Prebivalište se mijenja ako se osoba trajno nastani u drugo mjesto ili adresu
Prebivalište se odjavljuje ako se osoba preseljuje trajno u inozemstvo
Za maloljetnike je potrebno da imaju prijavljeno prebivalište na adresu jednog od roditelja
https://www.hercegovina.info/vijesti/vi ... neno-djeloU Zakonima Republike Hrvatske stoji da državljanin ove zemlje može imati dvojno čak i trojno državljanstvo, ali samo jedno prebivalište. Dvojno prebivalište predstavlja prekršaj. Prebivalište je vezano za mjesto u kojem osoba živi, radi, pohađa školu i djeluje. Boravište predstavlja drugu kategoriju, u pitanju su ljudi koji imaju državljanstvo jedne zemlje, a trenutno zbog posla ili neke druge obveze borave u drugoj.