Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
member
Reactions:
Pridružio se: 17 Jul 2012, 15:19

Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Post od member »

kragujevac napisao:
member napisao: 04 Dec 2018, 13:04 Vidi, nije ista situacija svima.
Ti si došao na gotovo radno mjesto, tako da tvoje znanje u struci može da se "pokrije" i samo sa C1.
Kolege ti naravno nikada neće reći da nemaš pojma o jeziku, sve dok svoj deo posla odradjuješ kako treba.
Ali neko ko treba da se obrazuje, da nauči nešto novo, pa tek onda da izadje na tržište rada i traži pravi posao, njemu je i C2 malo.
Veruj mi na reč, sve sam to davno prošao.
Ali evo, ima Kragujevac koji je tamo 28godina, ili vi momci koji ste otišli unazad par meseci/godina... Možda ja i grešim.
Retko koji Nemac će nekom strancu u današnje vreme reći da "nema pojma" nemački. Pogotovu ako taj neko ima već nivo C1 (sa ili bez diplome), pošto je C1 baš daleko odmaklo i više nego dovoljno znanje jezika. Za nostrifikovanje npr. diplome lekara u D je "dovoljno" imati C1, imamo nekoliko lekara na klinici koji su iz HR, HU, ESP, i taj nivo jezika je apsolutno OK. Naravno da se primeti akcenat, ali je gramatika i fond reči apsolutno odgovarajući poslu kojim se bave.
U "nižim sektorima", (med. tehničari)je B2 dosta dobro za početak, ali primete se ogromne razlike ako je neko došao sa B2 iz ESP ili recimo iz HR. Devojka iz HR koja je zadnja došla da radi kod mene na odeljenjeje "donela" je B2, to je bilo baš lepo za slušati. Preko puta na odeljenju radi španac sa istim nivoom, to je već malo jadnija varijanta "istog" nivoa znanja.
Naravno da dobar deo stranaca smatra Nemce "hladnima", a sami se ne trude da nauče Nemački jezik da bi se uključili u konverzaciju.
I prirodno je onda da isti taj Nemac stvara nekakav gard prema strancu koji je, recimo, vazdan godina u D a još se nije potrudio da iole nauči jezik zemlje u kojoj je odlučio da živi. A ko misli da su Nemci "hladni" nek ode malo do CH, oni dole su onda "duboko zamrznuti". :zbunjen:
Premestite samo takvu situaciju u BG, KG, NS, NI i zamislite da imate kolegu rumuna koji "natuca" Srpski i ne trudi se da ga iole bolje nauči. Da li bi ga vi prihvatili bezrezervno ili bi posle odredjenog vremena stvorili gard prema nekome ko je u vašoj zemlji a "zabole ga" da se integriše. Nemci po tom pitanju imaju i previše strpljenja. Pa mene je mnogo puta bilo blam kad čujem na nekom sastanku kako se neke kolege iz balkanskih državica koji su +20 godina u D bacakaju padežima.
Ja sam imao (ispostavilo se kasnije) ludu sreću što nam je profesorka Nemačkog jezika u medicinskoj školi bila apsolutno nenormalna i drilovala nas je gore nego Hr. Flick iz AloAlo :D, a najludja je bila kad je u pitanju gramatika . Papirološki posmatrano nemam čak ni A1 nivo, pošto sam uvek bio ekstremno neambiciozan i apsolutno me bolelo uvo da idem da "ozvaničim" znanje jezika, a garantujem da ću što se tiče Nemačkog da "olupam o patos" svakog ko dodje ca C2 diplomom. Kad su švabe 1990. došle u BG na prve razgovore sa nama o zapošljavanju u D, bio im je dovoljno i ono malo školskog Nemačkog koji smo mi uspeli da skrpimo na početku. Imali smo mali fond reči, ali smo ih gramatikom "izuli iz cipela".
Svako ima neku svoju priču i iskustvo. Recimo ti si došao 1990.i imaš slično iskustvo kao što mi juče pričala radnica. Ona je otišla 1991, a njen rodjeni brat je otišao 2 godine ranije tj.1989.

Niko ih nikada nije ni na bilo koji način diskriminisao, niti su se ikada osetili kao gradjani 2.reda.
Ali kad je počeo nagli priliv tamo oko 1995god , pa zatim s Kosova 1999god. pa onda 2004god i hiljade Rumuna,Bugara itd. Nakupilo se tu razne bagre.
E tu dolazimo do one Slobine priče gde taj ženin stric jasno kaže "oni su oni".
Čak i oni najljubazniji postanu tvrdi. Ti si došao ranije, pre svih tih stvari pa nisi osetio na svojoj koži.

Uostalom, evo ti primer, jel beše Ikac pisao ovde kako živi u kraju grada gde su uglavnom stranci. Nemci gledaju da stanuju u drugim kvartovima. I svaki grad ima takve separacije.
Korisnikov avatar
123456
Reactions:
Pridružio se: 30 Nov 2012, 05:14
Garaža: Nissan X-trail e-power Tekna

Post od 123456 »

Kragujevac, posto kako sam procitao, radis kao tehnicar sa srednjom medicinskom, sigurno si upucen u to, da li se Iz Srbije priznaje srednja medicinska ili se mora nostrifikovati? Za fakultet znam procedure....ali ovo sam kao nacuo da ne treba (naravno jezik treba ali nizi nivo nego za lekare).
Hvala
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Treba, od kolege ex žena otišla u DE da polaže neke ispite.
Korisnikov avatar
123456
Reactions:

Post od 123456 »

To nisam znao. Imao sam neke info, da su neke moje kolege otisle i radili su sa srednjom skolom kao tehnicari dok nisu nostrifikovali diplomu....
Korisnikov avatar
kragujevac
Reactions:
Pridružio se: 16 Jul 2016, 08:46
Garaža: Jaguar XF 4.2 V8 (NA)

Post od kragujevac »

Diploma iz Srbije se u punom obimu priznaje tek posle nostrifikacije, potreban nivo jezika da bi moglo da se radi U BOLNICI je B2, za staracke domove ne mora ni toliko. Moze da se radi i bez nostrifikovane diplome, ali je platna grupa manja (tj. manja je satnica), jer se onaj ko nema nostrifikovanu diplomu vodi kao pomocnik medicinske sestre (Pflegehelfer). Drugim recima, radi se kao medicinski tehnicar a prima se plata kao pomocnik istog +pomocnik tehnicara ne sme da radi sam nocne smene. Tako je svakom ko dodje u interesu da sto pre nauci jezik i da krene u postupak nostrifikacije, koji je u svakoj saveznoj drzavi pomalo razlicit, posto je skolstvo regulisano na republickom nivou a ne na saveznom.
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Korisnikov avatar
123456
Reactions:

Post od 123456 »

Da, tako sam nesto i ja cuo. Znam za platu i ostalo. Ipak i to je super, da ljudi imaju bar od necega da zive dok se ne snadju.

Hvala
Korisnikov avatar
Darko
Reactions:
Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
Garaža: Fiat Stilo 1.9 Mjet

Post od Darko »

Info za one koji imaju firmu u srb.
Pricalo se dosta ove godine o smanjenju provizija na placanje karticama. I svi su ocekivali da ce tu moci da se napravi neka znacajnija usteda za trgovce.
Medjutim "tresla se gora rodio se miš".
Oni su zapravo smanjili samo neku medjubankarsku proviziju. Koja je samo mali deo ukupne provizije koja se skida kad neko placa karticom.

Dakle, raiffeisen mi je poslao novi obracun koji vazi od 17/12/2018. Smanjenje je zanemarljivo.
Dina card - 2% umesto dosadasnjih 2.2%
Visa card - 2.25% umesto 2.3%.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Bas dosta pricam sa kolegama Nemcima, bas da vidim i kako razmisljaju. U sustini mislim da im nije problem ako dolazi neko ako radi sve po PSu i nauci jezik i naravno ako se ne glupira. Na kraju krajeva ni ja bas ne bih bio iskreno odusevljen da mi naviru raznorazni stranci, naravno to je delom i u interesu njihove ekonomije, ne treba to zaboraviti.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
Aca BG
Reactions:
Pridružio se: 06 Mar 2013, 11:22

Post od Aca BG »

Mi njih ne bi prihvatili kao oni nas.

Poslato sa HUAWEI GRA-L09 uz pomoć Tapatoka

Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

Treba polako prelaziti na "instant payment" sistem (implementira se sa QR kodovima i plaća pomoću mobilnih telefona) a koji je Narodna banka Srbije uvela od 22. oktobra ove godine. Novac trenutno leže na račun a provizije će biti kako sam čuo do 0.2%. Napolju su i 0% u nekim zemljama. :)

TT

Korisnikov avatar
Sinisa G.
Reactions:
Pridružio se: 11 Feb 2014, 11:25
Garaža: GTS, EVO500, GSI

Post od Sinisa G. »

Aca BG napisao: 06 Dec 2018, 16:06 Mi njih ne bi prihvatili kao oni nas.

Svaki put ih i docekamo i ispratimo sa vatrometom, sta ces vise.
:D
Korisnikov avatar
Aca BG
Reactions:

Post od Aca BG »

Ahahaha necemo bas tako. Pricao sam u vozu pre 2 meseca sa mladim nemcem, rekoh mu ponesto o Srbiji i on mi govori kako nije u redu da oni imaju mnogo a mi toliko malo, da mora neka ravnoteza(ne u fullu) da se napravi.

@Kragujevac: Jel istina da ne smeju da pominju nista u vezi Adolfa?

Korisnikov avatar
kragujevac
Reactions:

Post od kragujevac »

Nije baš tako da ne smeju da pominju ništa u vezi toga. Ima čak i puno emisija/serijala o drugom svetskom ratu i o tome šta je nemačka vojska radila, uglavnom na državnoj televiziji. Obzirom da mi u Srbiji znamo šta su gde radili i koliko je Srba pobijeno u drugom svetskom ratu, mogu da potvrdim da je ono što danas prikazuju na državnoj televiziji veoma realno. Nisu u fazonu da prikrivaju/smanjuju/preokreću činjenice. Postoje propisi da nije dozvoljeno "veličanje lika i dela" Adolfa Hitlera i toga što se dešavalo u doba nacional-socijalizma. O tome se vodi računa, postoje jasna pravila i policija je tu jako revnosna.
Toga je devedesetih godina bilo više, najvećim delom u saveznim državama koje su nekada bile u sastavu istočne Nemačke.
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Korisnikov avatar
Aca BG
Reactions:

Post od Aca BG »

Ja sam cuo da ako govore o tome kao da velicaju mogu i u corku

Korisnikov avatar
kragujevac
Reactions:

Post od kragujevac »

Maksimalna zaprećena zatvorska kazna za veličanje NS režima je tri godine, Pitanje da li se baš uvek primenjuje maksimalna, otprilike da se najvećim delom završi sa novčanim kažnjavanjem.
Ljuba Moljac
Odgovori