Nov ili polovan automobil - prednosti i mane

Razne informacije u vezi kupovine automobila
Odgovori
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Re: Audi A3 (8V) vs BMW 1 (F20) vs Mercedes A (W176)

Post od Xepoj87 »

Sve je to lepo kada prelazis te sitne kilometraze...
I kada ti ne smeta da vozis automobil star skoro 20 godina...
I kada pored tih 23.000e imas jos 10.000e godisnje na razliku u exploataciji...
C segment nije vikend automobil,nego za svaki dan,znaci oko 20k km godisnje...

U odnosu na Bmw i Mercedes, godisnje, Porsche ima vece troskove za:
2.500e vise za gorivo.
1.500e vise za registraciju.
2.500e vise za odrzavanje. I to da budes srecan ako je samo toliko.

Da ga vozis 5 godina , kupices jos jedan Bmw/Mercedes samo za razliku u exploataciji.
Sa 200.000km i kao 22 godine star,taj Porsche nece vredeti vise nego sto je placen.

Za Maserati je sve to recimo jos 50% skuplje...

Dragane,servis za Bmw-a,kao i Mercedesa je besplatan.

Nema to veze sa mudima,nego sa dzepom... Da li hoces i mozes da dajes 1.000e mesecno za automobil.
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Korisnikov avatar
starac vujadin
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 20:58

Post od starac vujadin »

Aca i ja smo izvukli račun gde smo obračunali sve stavke, on još konkretnije nego ja. Pri tome smo obojica bili restriktivni prema ovim atraktivnijim kolima - održavanje na 10000km, menjanje guma sve po propisu..kao na Zapadu i pokazali da računica nije takva.

Hajde, Xepoj šta si se stis`o, uzmi Jaguar XF i zadovolji dušu svoju, znam da ga želiš. :) :opustanje:
Korisnikov avatar
AcaKayak
Reactions:
Pridružio se: 18 Jan 2012, 11:13

Post od AcaKayak »

Ok, ja ne zelim dalje da ucestvujem u temi jer znam da necu nikome promeniti misljenje a isto tako necete ni vi moje. Zaista volim da se druzim na ovom forumu jer sam sa svima dosta dobar i najmanje sto zelim je da se posvadjam sa nekim da li je bolji polovan M3 ili nov A, tako da sto se mene tice nek ostane da je stvar ukusa i to je to ;)

P.S. Heroj, znam da se odnosilo na Starcev post, ali ja sam naveo za auto koji je presao koliko je presao i realno je prilicno pouzdan. Ali opet kao sto ekoh, ne moramo dalje o ovome ;)
Korisnikov avatar
starac vujadin
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 20:58

Post od starac vujadin »

Ma nema nikakve svađe, malo pričamo...ja sam skrenuo temu sa ovih do zla Boga dosaaaadnih kola...a nažalost većina ih je dosadna poslednjih godina...ja sam kriv. Što se mene tiče ne moramo više o tome. Izvlačenje računice nije bilo u svrhu ubeđivanja bilo koga.
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Ja se ne bih složio da su dosadni. Šta više u ovoj klasi su svi do jednog najzanimljiviji do sad. E sad to što je sama klasa malo nezahvalna u smislu da nikad neće biti zanimljiva kao neki porše 911 ili S klasa, to je druga priča.
Korisnikov avatar
AcaKayak
Reactions:

Post od AcaKayak »

Ma naravno da nema svadje, opusteno pricamo, ali znam i za mene i za Heroja da smo tvrdoglavi (heroj, bez uvrede, realno smo takvi ;) ) pa ne zelim dalje da idem jer znam da nakon tri strane pisanja nece biti bas prijatan ton a obojica cemo isto misliti kao i sada :D
Korisnikov avatar
NexT
Reactions:
Pridružio se: 09 Jan 2012, 18:49

Post od NexT »

Kretence, smanji malo normalnu kilometrazu...

Retko ko u Srbiji prelazi 15+ hiljada km. Ne racunam tebe koji se vozikas iz dosade, ili nekoga ko koristi auto za posao, komercijaliste i slicno.
Evo ti, moj burazer svaki dan do posla i nazad napravi 17 km, ode 2x mesecno na put od 200 km (u oba pravca). Ugl, retko predje vise od 1000 km mesecno. Na more ide avionom. Znaci uz svo vozikanje jos, ne moze ni 15.000 km da napravi godisnje. A to je neka najcesca brojka u Beogradu, dok oni po unutrasnjosti jos manje prave.
Korisnikov avatar
AcaKayak
Reactions:

Post od AcaKayak »

Sad sam gledao Herojev post posto me next svojim "naterao" da ga pogledam. Kako servis za Porse moze biti 2500e hodisnje kad je za GTRa koji vazi za skup za odrzavanje oko 800e recimo, za M modele recimo 500-600... A taj porse ce ma koliko glupo zvucalo verovatno imati u narednih 10 godina manje kvarova nego nova A klasa, jer je auto koji se ne kvari bas kad god padne kisa.... :)
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

Ovo postaje jos gore od teme "nov vs polovan" :mrgreen:

@starac

Evo ja npr prelazim 30kkm godisnje a znam dosta ljudi ovde koji rade isto, pa kako ti pises iz svog ugla, ja pisem iz mog ;)
Da bi kupio neki od modela koje navodis prvo trebas da volis te matore automobile a drugo trebas da imas love.
Mene onaj tvoj Maserati sa linka ne bi zadovoljio tj. trebao bi da ulozim bar 15.000e u njegovu restauraciju da bi ga vratio u "fabricko" stanje jer su godine ucinile svoje. Opet sve bi to vazilo kad bi se lozio na matore raritete, sto kod mene (i kod velike vecine vozaca) nije slucaj ;)
Ja takav hobi kod drugih postujem i uvek se odusevim kad vidim neki stariji auto u top stanju ali ja licno nisam iz te price a ne mozes zbog toga reci da sam ja (i meni slicni) ovca a ti lav...pa radije bi vozio novog Abarta 500 nego onaj kockasti Maserati sa lamperijom u enterijeru.
Ovi automobili iz teme, dosadni ili ne, prodaju se u mnogo vecem broju na godisnjem nivou nego sto ima registrovanih primeraka koje ti navodis.
starac vujadin napisao:Neću računati osećaj zadovoljstva, konstantne zabave i blagu erekciju koja bi me stalno držala dok vozim ovakva kola
To sto tebi predstavlja zadovoljstvo i izaziva erekciju za nekog drugog je mozda jos jedna od matorih krsina na putu...
naspram dosadne dnevne rutine, stresova, brige da li ću dobiti otkaz i sve što ide uz prosečan život jednog ljudskog mrava koji vozi konfekcijski auto u drugoj deceniji 21. veka.
Ovako razmislja covek koji ima puuuuuuuno love...za takvog i jesu navedeni automobili...sad, da li najnoviji modeli ili retro fazon, stvar je ukusa.
Svi ostali (koji nemaju tu lovu pa trebaju da je zarade) imaju stresove, nebitno kakav auto voze...ako ih ti nemas onda svaka cast, uspeo si u zivotu i vreme je za restauraciju neke 911ice ;)

@Aco

Da imam potrebu za autom kakav ti vozis, verovatno bih i sam uradio isto sto i ti ali ti primer (poredjenje sa navedenim automobilima) nije na mestu.
Ako neko ima love za lupam novu Nokiu C5 i ista mu zavrsava posao zasto ga ubedjivati da je bolje da uzme polovan iPhone...postoje ljudi koji ne vole polovne stvari.
Ili namestaj, npr. neko bira novi iz ikee a neko isto ili vise love da za polovnog Luja XIV, kog tek treba da sredjuje...

Druga stvar je da ne treba svakom toliko snazan auto. Neko ne zna da vozi takav auto, neko nesme, neko nema gde (npr. ja)...
Ja sam i u tvojoj temi napisao da bi rado posedovao M3 kao tvoj ali iskljucivo kao drugi auto s'tim da bi izmedju ta dva auta ubacio i jedan Harley, sto znaci da bi mi M3 bio tek na trecem mestu u garazi.
AcaKayak napisao:Kako servis za Porse moze biti 2500e hodisnje
Heroj je stavio pausalan podatak jer je nemoguce da auto star 15 godina vozis samo uz redovno odrzavanje.
Kad bi bilo tako onda niko ne bi nit prodavao polovne automobile nit bi iko kupovao nove, vec bi samo menjao ulje, filtere, plocice i vozi tako 2.000.000km (izvinjavam se vlasnicima G2 1.6D :mrgreen: ).
Korisnikov avatar
AcaKayak
Reactions:

Post od AcaKayak »

starac vujadin napisao:JA bih najskupljeg...pošto bih ga odmah prodao i kupio nešto interesantnije. :nopoints:

Što se MENE tiče kupio bih Porsche 911 i Maserati Quattroporte.
Nadam se da se Starac ne ljuti sto sam neke njegove reci napisao velikim slovom, nije lepo menjati citat ali hteo sam da ih naznacim.

Covek je lepo napisao sta bi ON uradio.

Ja nema potrebe da pisem sta bih ja uradio jer sam vec uradio ono sto meni odgovara. Da sam hteo A klasu 1.6d (ako to postoji) ja bih to i uzeo, prosta stvar.

Tako da nema potrebe naglasavati da je stvar individualna. Ja sam lepo napisao racunicu za mene kakva je, bez uvrede, ali mene apsolutno ne interesuje racunica nekog Miodraga jer su moje pare i moj auto u pitanju.

Isto tako se slazem sa tobom da je TEBI bolje to i to i zato sam i rekao da ovde nece niko promeniti SVOJE misljenje ;)

Sve sto sam napisao velikim slovima je zbog naglasavanja reci, nikako zbog nekog vikanja ili prozivanja :)
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

Ma sve bi bilo ok da nije ljude koji kupuju nove automobile nazvao misevima, ovcama, mravima i sl. a ove druge lavovima sa velikim mudima.
Pored toga kroz celu pricu pokusava da objasni kako zapravo voznja Maseratija moze da kosta manje nego voznja Juga jer Maserati zaradjuje pare tako sto mu vrednost raste s'godinama.

Inace nema svadje vec se samo argumentovano raspravlja i suceljavaju misljenja...zato valjda i sluzi forum ;)
Ako ce svako da iznese svoj stav a drugi da budu "ZA" ili "PROTIV" to onda nema veze sa forumom.
Korisnikov avatar
Markoni
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:47

Post od Markoni »

Floyd ti kao da ne citas napisano... ;)
Nije receno za Masera da ce mu porasti cena, vec za Porsche-a sto i jeste tako...
I ja bih voleo taj 993 majku mu... :)

Tapatalk Post
ADrei
Reactions:
Pridružio se: 21 Sep 2012, 18:34

Post od ADrei »

sve je to lepo za ku**nje po kraju...
mene samo zanima da li bi smeo da sednes u taj maserati i za 10 dana napravis 6000km po evropi...

ovaj porsche je jedini stari auto koji bi voleo da imam,obozavam ga... :presrecan:
Korisnikov avatar
NexT
Reactions:
Pridružio se: 09 Jan 2012, 18:49

Post od NexT »

Ja stvarno mislim da dobar auto tipa 993 moze da se vozi za jako malo para.

Uzmimo npr da imas jedan sluzbeni auto koji ces voziti svakodnevno, ili da zena vozi nesto vece od Fiata 500, sto moze da se koristi kao prvi auto u porodici.

Onaj ko bi usao u pricu kupovine Carrere (bilo nove ili stare) mora da ima dobar posao i obezbedjeno sve ostalo, pa da ima malo para na pretek, koje ce da koristi za uzivanje.

Ako se uzme ocuvan primerak recimo tog 993 za neku normalnu svotu novca, i da nema jos par hiljada evra ulaganja, ne vidim zasto bi se on nesto posebno kvario. Gume, ako su za zamenu, to je jednokratna investicija, posto ce trajati bar 3 sezone. Gorivo, jbg, svaki trosi gorivo, ovaj malo vise. Ni to ne 10k nije preterana razlika. Radis servise i jos po neku sitnicu i teraj.

Prica o Porscheu kao svakodnevnom autu pije vodu ako kupis novu, i ako kod kuce imas jos dva auta za ostale zadatke koje 911 ne moze da ispuni.

Mislim da je najveci problem zapravo pocetna investicija (kazem investicija, jer ce taj auto zaista vratiti ulozene pare prilikom prodaje). DObar 993 kosta oko 30k, a 964 vec na trecoj strani hvata 30k... Tj tom autu tesko da ce pasti vrednost. Za 30k mozes da kupis i S klasu staru par godina, pa ces je posle 2-3 godine prodati za 15...

Dakle, ne mora to nuzno da bude bacanje para i ogroman mesecni/godisnji trosak...
Setite se uvek da mozete da kupite i dizela i da mu zvekne neki skuplji deo, pa da vas izadje 1000 evra bez problema... (pricam o novijim kolima, ne o 407 ili 156...)

edit: da, ocuvanim 993 bih bez problema smeo da odem do Azurne obale. Isto kao sto smem i dizelom koji je presao 350k.
Korisnikov avatar
AcaKayak
Reactions:

Post od AcaKayak »

ADrei napisao:sve je to lepo za ku**nje po kraju...

Bez uvrede, ali zar tvoj auto nije bas to? Imas prednji pogon (sto je najlosija opcija za sportski auto), skoro najslabiji motor koji se ugradjuje u njega, ali hoces da mu stavis velike felne (valjda 20 inca) a bas to i sluzi za privlacenje paznje...

Napisao sam gore (za sportski auto) jer tvoj auto tako izgleda i ti zelis da tako izgleda ali realno i nije bas tako.

Mislim, da se ne lazemo, ja sam ti rekao da je super auto koji si kupio i jako mi se svidja, ali nemoj onda drugima govoriti da je porse za poziranje ili maserati... Ti auti imaju jasnu svoju svrhu, dok kad uzmes slabu verziju nekog modela koji vazi za sportski auto, ipak ispadas malo "wanna be someone else who I'm not". :)

Ne kazem da aute ne treba kupovati sem u najjacim verzijama, daleko od toga, to bi bila jako glupa izjava, samo po mom misljenju, ti ces taj auto parkirati pored 3.0 quattro benzinca (fsi ili kako se vec zove) i tvoj ce zbog tih felni izgledati mnogo bolje od tog, a ipak je taj mnogo ozbiljnija masina.

Opet kazem, moj cale recimo ima novca ali nikad ne uzme najjacu verziju jer mu ne treba. I to je ok. Ali on ni ne pokusava da "napuca" auto da izgleda mocnije nego sto jeste vec ga uzima zbog nekih drugih stvari... Pazi, ako govoris vec o sportskom autu, zasto nisi za te pare koje ces dati za gume i felne uzeo 3.0 i umesto para datih na to placao registraciju za njega naredne 3 godine?
Odgovori