Automobili iz uvoza: iskustva, mišljenja, prevare placeva...

Razne informacije u vezi kupovine automobila
Odgovori
Korisnikov avatar
igor_harris
Reactions:
Pridružio se: 12 Jan 2017, 13:47
Garaža: 2004 Mazda 3 (1.6CD)

Re: Automobili iz uvoza: iskustva, mišljenja, prevare placeva...

Post od igor_harris »

Drugar je kod njih uzeo e87, bio je kao nov. Bukvalno sam se raspametio kad sam video koliko je dobro ocuvan auto. Medjutim, on ga nije vozio kod majstora pre kupovine i posle par dana je skapirao da je zamajac za zamenu.
Posto ga je platio solidno (mozda cak i jace od realne vrednosti), odmah ga je stavio na oglase i prodao po slicnoj ceni.

Sent from my Mi A2 Lite using Tapatalk

gazza
Banned
Reactions:
Pridružio se: 01 Okt 2012, 12:38
Garaža: Suzuki S-Cross 4x4 1.6TD Sergio Celano

Post od gazza »

dobro svako ce ti reci da je zamajac potrosni deo. i ja kad sam kupio astru H u štutgartu, 4 meseca kasnije sam menjao usisnu granu.
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

igor_harris napisao: 06 Jan 2019, 11:28 Drugar je kod njih uzeo e87, bio je kao nov. Bukvalno sam se raspametio kad sam video koliko je dobro ocuvan auto. Medjutim, on ga nije vozio kod majstora pre kupovine i posle par dana je skapirao da je zamajac za zamenu.
Zar nema auto plac obavezu da to popravi?
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:
Pridružio se: 15 Feb 2013, 11:57
Garaža: Giulietta TB

Post od OMP »

zasto bi plac to morao da sredi? svako prodaje auto u vidjenom stanju, kupac treba da ga vozi u servis na proveru pre kupovine ili vidi majstora sa sobom ako vec sam ne moze sve da provali, posle kad kupis dzabe ti provere i ostalo
gazza
Banned
Reactions:
Pridružio se: 01 Okt 2012, 12:38
Garaža: Suzuki S-Cross 4x4 1.6TD Sergio Celano

Post od gazza »

i ja isto mislim, pored toga šta znači sjeban zamajac? ja sam vozio barem 30.000 sa zamajcem koji se čuo ali je kvačilo i dalje bilo funkcionalno, i zamenio sam ga tek kada mu je moja žena jebala kevu pa se raspao tako da me je šlep odvezao kod majstora. po meni servis bi bio odgovoran samo za prodaju vozila u ovakvom stanju.
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:

Post od OMP »

gazza napisao: 06 Jan 2019, 11:27 ljudi se očigledno bave time da auto dovedu u najbolje moguće stanje i to rade dobro
ja to podrzavam i ja se time vodim u prodaji kola, najvise mrzim one koji uvezu auto operu ga i stave na oglas, a gomila sitnica i mana koje bodu oci a kostaju nesto smesno ili nista nego jednostavno neki to ne zeli, nekima se ne isplati jer svi rade na neku sitnu zaradu, isto kao i kad bvidim izvadjenu muziku, patosnice i sl. detalje na kojima naknadno moze da se zaradi 20-30e, meni je to dno dna
Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi

Post od pedja »

Ovako sam ja razumeo:
Po Zakonu o zaštiti potrošača, u pitanju je garancija na polovnu tehničku robu (ako se kupuje od pravnog lica). U osnovi je dve godine, ali se u kupoprodajnom ugovoru može smanjiti na 12 meseci, za polovnu robu, ako je tako dogovoreno. Od toga ne može manje, sve i da se hoće i napiše u Ugovoru. Niko ne može da ugovori ništa nepovoljnije od zakonskog minimuma.

U cilju sprečavanja zloupotreba, od strane kupca, u ugovoru se navode svi nedostaci vozila, sa kojima se kupac složio (umanjena cena), da kasnije iste ne bi reklamirao.

E sad, to nije propisano, niti način održavanja, niti da li se radi neki pregled vozila...

Kao i većina stvari ovde, sve i da postoji garancija, ostvarivanje je verovatno skoro nemoguće, ukoliko prodavac ne želi da je ostvari. Inspekcije, udruženja, medijacije, sud, a automobil u kvaru, nema se ni vremena, ni novca, ni živaca ...

TapaT

Korisnikov avatar
Joker
Reactions:
Pridružio se: 23 Jan 2016, 15:43
Garaža: Kamiq Ambition 1.0 TSI DSG
Kontakt:

Post od Joker »

Da, na polovnu robu je po zakonu minimalna garancija (saobraznost) 12 meseci. E sad kako to ostvariti je druga priča.
Naravno kupovinom od pravnog lica.
TeaseR
Reactions:
Pridružio se: 26 Dec 2018, 20:23
Garaža: BMW F30

Post od TeaseR »

Da li je realno da potrosac, odnosno kupac moze da ostvari svoja prava u ovom slucaju?

Zakon zaista propisuje da postoji garancija na polovnu robu ukoliko se proizvod kupuje od pravnog lica (u ovom slucaju plac).
Korisnikov avatar
Sinisa G.
Reactions:
Pridružio se: 11 Feb 2014, 11:25
Garaža: GTS, EVO500, GSI

Post od Sinisa G. »

Korisnikov avatar
gavran
Reactions:
Pridružio se: 09 Sep 2013, 15:44
Garaža: Službeno vozilo

Post od gavran »

pedja napisao: 06 Jan 2019, 13:28 Ovako sam ja razumeo:
Po Zakonu o zaštiti potrošača, u pitanju je garancija na polovnu tehničku robu (ako se kupuje od pravnog lica). U osnovi je dve godine, ali se u kupoprodajnom ugovoru može smanjiti na 12 meseci, za polovnu robu, ako je tako dogovoreno. Od toga ne može manje, sve i da se hoće i napiše u Ugovoru. Niko ne može da ugovori ništa nepovoljnije od zakonskog minimuma.

U cilju sprečavanja zloupotreba, od strane kupca, u ugovoru se navode svi nedostaci vozila, sa kojima se kupac složio (umanjena cena), da kasnije iste ne bi reklamirao.

E sad, to nije propisano, niti način održavanja, niti da li se radi neki pregled vozila...

Kao i većina stvari ovde, sve i da postoji garancija, ostvarivanje je verovatno skoro nemoguće, ukoliko prodavac ne želi da je ostvari. Inspekcije, udruženja, medijacije, sud, a automobil u kvaru, nema se ni vremena, ni novca, ni živaca ...

TapaT
Evo pošto sam ja svež sa kupovinom polovnog auta od pravnog lica sa garancijom, deo ugovora gde je navedeno šta ta garancija pokriva.
Za sve preko toga može da se doplati....i kao što vidite, nikakvi plivajući zamajci, dizne, pumpe, turbine i sl. ne ulaze u tu priču.
Prikačeni fajlovi
Garancija.jpg
Garancija.jpg (66.5 KiB) Pogledano 2330 puta
Rad je stvorio čoveka, a nerad.......gospodina
Korisnikov avatar
Joker
Reactions:
Pridružio se: 23 Jan 2016, 15:43
Garaža: Kamiq Ambition 1.0 TSI DSG
Kontakt:

Post od Joker »

Prodavac može da sastavi uslove garancije (saobraznosti) kakve on želi, samo je pitanje da li su u skladu sa zakonom.

Nigde u zakonu ne piše da polovna roba ima posebne uslove za saobraznost. Moje mišljenje čitajući ZZP je da ono što se odnosi na nove proizvode odnosi se i na polovne. A to je da potrošna roba nema kod novog proizvoda saobraznost 24 meseca, pa verovatno tako i kod polovne nema 12 meseci. Menjač, plivajući zamajac, turbina itd sigurno nisu potrošna roba, dok bi recimo kočione ploćice, diskovi, kaiševi, sijalice itd mogli da budu.

Posmatrajuću tu saobraznost od 12 meseci sa strane prodavca, veoma je nezgodno. Znamo kako placevi nabavljaju automobile. Licitacije, kupovina na placevima. Prodavac treba da da garanciju na vozilo koje je kupio polovno i na koje nema on garanciju. Da li trenutne zarade na autima omogućavaju neku manju popravku na vozilu zaista ne znam.

Ono što bi možda striktna primena ove saobraznosti donela na tržište polovnih automobila je sigurno mnogo kvalitetnije aute, ali bi to naravno bilo uslovljeno i većim cenama.

Znači obe strane su u problemu. Kupac koji je kupio polovno vozilo i može da ima tu nesreću da u prvih par meseci ima kvar(ove) od par sto a možda i hiljadu evra, a prodavac koji treba da garantuje 12 meseci za vozilo koje je i on kupio polovno.
Korisnikov avatar
gavran
Reactions:
Pridružio se: 09 Sep 2013, 15:44
Garaža: Službeno vozilo

Post od gavran »

Joker napisao: 08 Jan 2019, 10:12 Menjač, plivajući zamajac, turbina itd sigurno nisu potrošna roba, dok bi recimo kočione ploćice, diskovi, kaiševi, sijalice itd mogli da budu.
Šta znači "sigurno nisu" ili "moglo bi da bude". Da me ne razumeš pogrešno, ti dobro rezonuješ, ali te nedorečenosti u zakonu ostavljaju prostor kako različitim tumačenjima
tako i slobodi relativno proizvoljnog ugovaranja.
U širem smislu, sve je potrošno, pa i bregasta, karike, klipovi....sve se radom motora ili auta troši na ovaj ili onaj način. U užem smislu, potrošno bi trebalo da bude ono što je servisnim planom previđeno za redovnu ili periodičnu izmenu....kao što znamo nigde u servisnoj knjižici se ne navodi da se dizne ili turbina menjaju redovno ili periodično na nekoj kilometraži...već kada im radni vek istekne....jer sve, pa i sam auto ima svoj radni vek ali se ne može smatrati potrošnim u užem smislu te reči.

E sada, kod nas je jako teško ostvariti garanciju i na nov auto, recimo garancija na kvačilo (uključujući i plivajući zamajac) kod većine se ili ne priznaje ili se priznaje nekih 15.000 km jer, po rečima njih samih, ko ne zna da vozi ili siluje auto može da uništi kvačilo za par hiljada kilometara, ali tu su ipak prodavci fleksibilniji jer zapravo tu garanciju daje fabrika i svi kvarovi se otklanjaju o njenom trošku a prodavac je onda pred zakonom čist jer je ostvario kupčevo pravo a nije ga ništa koštalo. Kod polovnog auta fabričke garancije nema, marža je manja. kvarovi izvesniji.....šta i kako da vam prodavac garantuje.

Takođe, zakon je prilčno nedorečen pod kojim uslovima se gubi pravo na garanciju. Dileri te uslovljavaju da moraš da održavaš vozilo kod njih jer su oni ovlašćeni od fabrike i tako se ne gubi fabrička garancija koju oni prenose na kupca.

Šta je sa polovnim autom koje ti prodaje neko pravno lice, plac...da li moraš da nastaviš da održavaš auto u ovlašćenom ili kod njih. Šta ako u međuvremenu vozilo neko vreme nije servisirano u ovlašćenom pa vas oni sada opet uslovljavaju na to, šta vi suštinski dobijate ako je auto jedno vreme održavan delovima koji nisu orginalni da sada ponovo počnete tako da ga održavate orginalnim delovima, kakve su suštinske garancije da nešto već nije pretrpelo oštećenje itd..itd...
Rad je stvorio čoveka, a nerad.......gospodina
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:

Post od OMP »

u 90% CH oglasa stoji napomena "bez garancije" bilo da je u pitanju plac ili vlasnik kao prodavac tako da si odmah obavesten da nemas pravo zalbe, ne nekim oglasima stoji da je moguc neki vid garancije koliko kontam nesto sto je realno mada nije definisano sta i kako, vrv nesto sto i taj prodavac moze da zna....

meni malo nije jasna ova garancija sto je kolega postavio, kako ja kao prodavac mogu da garantujem na sklop motora tipa karike, klipovi, lezajevi, radilica i sl. morao bih da pre prodaje rasturim motor i proverim stanje sto opet ne mora da znaci nista? ne kontam kako izdaju takve garancije ma koliko dobar auto prodavao i uvezao to su neke stvari koje se mogu desiti ocas posla bez ikakvih naznaka.
kontam jedino one varijante kad kupujes polovnjaka od nekog servisa u kome je taj plovnjak odrzavan pa oni eto znaju bar istoriju odrzavanja tog auta ali opet ni oni ne mogu sve da znaju.

Znam decka koji je kupio auto od dugogodisnjeg vlasnika u top stanju, i sto bi se reklo vlasnik je mogao da garantuje za auto jer ga je godinama sluzio bez problema a odrzavan kako treba, ali posle nekog vremena (nije bio dug period mozda 2 meseca max) mu se na auto putu razleti motor, doduse pri vecoj brzini ali eto, nije ustanovljeno zbog cega se desilo ali klipnjaca je napustila blok bez ikakve naznake a prethodni vlasnik je pre toga godinama vozio taj isti auto bez ikakvih problema, zamislite tek kako je sa automobilima iz uvoza gde , kao sto Joker kaze, i prodavac uzima nesto bez garancije??tako da su meni te garancije totalno nerealne i siguran sam da se na sudu ne mogu dobiti u korist kupca jer prodavac uvek moze da nadje neki izgovor tipa sipao si lose ulje, nisi se ophodio prema autu kako treba, itd.
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Post od Bax »

Izdajes garanciju na motor i menjac, tako sto procenis koja je sansa da to crken u 1 godini, recimo prodao si 100 automobila, crklo je na 5 automobila.
Prosecna cena sredjivanja motora je recimo 3000 evra. Dakle moras da odvajas 150 evra sa strane od svakog prodatog auta. Ajde da kazes dupliraces to, i preneti na kupca kupoprodajnu cenu uvecanu za 300 evra.
Ako takava ponuda ima smisla, onda postajes konkurentan, pritom to ti se ne isplati ako imas malu prodaju, jer za tako nesto moras da stvoris zalihu para, kojima ces pokrivati tu svoju garanciju..
Naporavis dil da moraju kod tebe da odrzavaju, ali to onda nije servis od 50 evra ,vec od 100 evra, gde mozes da das jos neku pogodnost tipa roduzenje pola gofine, i tako ideja je da ti sebi napravis da ti bude bolje sa tom garancijom, ako umes...
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
Odgovori