Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
milospinkfloyd
Reactions:
Pridružio se: 25 Maj 2015, 22:32
Garaža: Mini Cooper S F56 - Brera V6 Q4

Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Post od milospinkfloyd »

starac vujadin napisao: 02 Mar 2019, 12:51 Slika
nije vezano za temu bas ali za mape jeste, ima li negde da se vidi mapa evrope sa teritorijama svih drzava i kako se menjale od 20 veka pa do sad?

edit: https://www.timemaps.com
Korisnikov avatar
TheWickerMan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 12:46
Garaža: AR Stelvio Estrema, AR Giluietta TCT

Post od TheWickerMan »

U Bosni 96%, važi što verujem ovoj karti.

Sent from my RNE-L21 using Tapatalk

Korisnikov avatar
milospinkfloyd
Reactions:
Pridružio se: 25 Maj 2015, 22:32
Garaža: Mini Cooper S F56 - Brera V6 Q4

Post od milospinkfloyd »

ima li negde da se procita istorija balkana a da ima neki sertifikat objektivnosti? Citam po netu u novom sadu 1748 godine ogromna vecina srbi (wikipedija), a novi sad srbije nije video do kraja prvog svetskog rata.
Korisnikov avatar
superboss
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:09

Post od superboss »

Pa kakve to veze ima, gde je pripadao geografski. Mogo Srba je u to vreme služilo u vojnoj krajini tako da uopšte nije čudno.

NS nije toliko blizu Mađarske da ima većinsko Mađarsko stanovništvo npr.

Ne znam koliko je Nemaca bilo...
What i do for the livin'? I live for the livin'.
Korisnikov avatar
Darko
Reactions:
Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
Garaža: Fiat Stilo 1.9 Mjet

Post od Darko »

milospinkfloyd napisao: 02 Mar 2019, 17:35 Citam po netu u novom sadu 1748 godine ogromna vecina srbi (wikipedija), a novi sad srbije nije video do kraja prvog svetskog rata.

Srbi su npr bili vecina u sentandreji skoro na granici danasnje slovacke. Bilo ih je u nekim momentima istorije i u budimpesti veliki procenat.

Interesantno je da je u vojvodini po popisu 1941 bilo samo 35% srba.

U vrscu odakle su moji.. nemci su cinili vecinu a koliko su bili od nemacke udaljeni..
Zvanicno ih je u vojvodini bilo 350k pred 2 rat.

Moja baba je bila cehinja iz mesta u banatu gde su vecina cesi.

Mnogo je vojvodina bila izmesana.. sad vise nije. Broj madjara ce svaki naredni popis biti prepolovljen. Bela kuga, dvojno drzavljanstvo.. isto i sa slovacima..
Ogi
Banned
Reactions:
Pridružio se: 14 Jan 2012, 23:20
Garaža: Seat Leon 1.2 TSI 2017

Post od Ogi »

Sto ne uzmes cesko drzavljanstvo I ne resis se bede ?
Korisnikov avatar
Darko
Reactions:

Post od Darko »

Cesi ne daju. A imam vec od jednog drugog suseda :D
Korisnikov avatar
starac vujadin
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 20:58

Post od starac vujadin »

milospinkfloyd napisao: 02 Mar 2019, 17:35 ima li negde da se procita istorija balkana a da ima neki sertifikat objektivnosti? Citam po netu u novom sadu 1748 godine ogromna vecina srbi (wikipedija), a novi sad srbije nije video do kraja prvog svetskog rata.
Matica srpska, Srpsko narodno pozorišta i još mnogo toga je nastalo i delovalo u gradu bez Srba? Novi Sad je s pravom imao naziv "srpska Atina".
Korisnikov avatar
Darko
Reactions:

Post od Darko »

Uz napomenu da je matica srpska osnovana u budimpesti 1826 god pa je posle 38 godina preseljena u novi sad.

Takodje u blizini je i najstarija srpska gimnazija. U sr. karlovcima. 1791 osnovana. I karlovacka bogoslovija iz 1794 god.
Korisnikov avatar
starac vujadin
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 20:58

Post od starac vujadin »

Zbog Matice srpske i "preseljenja" sam i napisao "delovalo" ;)

Da ne spominjemo veliki broj novina i knjiga koje su se tada štampale u Novom Sadu.

I pre svega fenomenalana grupa ljudi koji su se nekako u to vreme iz različitih oblasti borili za "srpsku stvar" odatle...što politički, što kroz kulturu i umetnost ili obrazovanje. Neki su došli iz Beča i Pešte posle školovanja da bi odatle pomogli u obnavljanju nacionalnog identiteta, neki su tu bili jer su morali da beže iz Srbije pred Turcima.
Korisnikov avatar
snork
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:50

Post od snork »

Gaginh0 napisao: 02 Mar 2019, 10:12 Evo jedana od par mapa/grafikona

Ali da smo u vrhu - jesmo.
Hvala Gaginh0, poslao je HKS istu mapu tri poruke pre tvoje, već smo je i prokomentarisali. :D
Gaginh0 napisao: 02 Mar 2019, 10:12 Alkohol sam naveo uzgred, posto sam bio ubedjen da puno pijemo, a ono negde 10.-12. u Evropi...
Pa da, pri čemu mislim i da prilično kulturno pijemo. Nema mnogo "solo drinkera", a na ulicama se retko vide upadljivo pijani ljudi. Za razliku od Poljske, Rusije, Finske...

Darko napisao: 02 Mar 2019, 18:11
milospinkfloyd napisao: 02 Mar 2019, 17:35 Citam po netu u novom sadu 1748 godine ogromna vecina srbi (wikipedija), a novi sad srbije nije video do kraja prvog svetskog rata.

Srbi su npr bili vecina u sentandreji skoro na granici danasnje slovacke. Bilo ih je u nekim momentima istorije i u budimpesti veliki procenat.

Interesantno je da je u vojvodini po popisu 1941 bilo samo 35% srba.

U vrscu odakle su moji.. nemci su cinili vecinu a koliko su bili od nemacke udaljeni..
Zvanicno ih je u vojvodini bilo 350k pred 2 rat.

Moja baba je bila cehinja iz mesta u banatu gde su vecina cesi.

Mnogo je vojvodina bila izmesana.. sad vise nije. Broj madjara ce svaki naredni popis biti prepolovljen. Bela kuga, dvojno drzavljanstvo.. isto i sa slovacima..
Ako mogu da dodam: svi navedeni narodi su tu dospeli na drugačiji način. Mađari-Huni se posle doseljavanja u Panonsku niziju nisu mnogo pomerali, tako da se, posmatrajući noviju istoriju, može reći da je to njihova matična teritorija. Srbi su znatnije krenuli da naseljavaju Bačku tek posle Velike seobe. Česi i Slovaci su stvorili svoja naselja slobodnim kretanjem u okviru Austrijskog carstva (koje je posle revolucije Mađara 1848, od 1866. nazvano Austrougarska). Nemci/Austrijanci su bili kolonizatori koje je država sistematski naseljavala u udaljenim krajevima carstva. U suštini slično što i Englezi u Indiji. :) Samo što nekim carstvima (Austriji, a i npr. Rusiji) kolonije nisu bile "prekomorske", već su se graničile sa matičnom državom. Istina, Nemci/Austrijanci su u civilizacijskom smislu bili na najvećem stepenu razvoja i pozitivno su uticali na razvoj cele oblasti i druge narode u njoj.

I meni je žao što se u Vojvodini gubi multietničnost i multikulturalost. Nažalost, za razliku od vremena Varšavskog pakta, kada se u Jugoslaviji živelo bolje nego u Čehoslovačkoj, Mađarskoj, Rumuniji, sada je situacija obrnuta. Zato mnogi koji mogu da dobiju EU državljanstvo, jednostavno odlaze.

Drugi faktor koji je uticao da se poveća udeo srpskog stanovništa u odnosu na ostalo je isterivanje Srba iz oblasti koju su oni nazivali "Srpska Krajina", a koju su činili Banija, Kordun, Lika i deo Dalmacije, a gde su Srbi činili preko 90 % stanovništva. Takođe su isterani iz Zapadnog Srema, Slavonije i Baranje. Još više izbeglica i prognanika je došlo tokom rata u Bosni i Hercegovini. Da ne ulazimo sada u to kakva su se kretanja i pomeranja stanovništva tamo dogodila, ali činjenica je da Muslimansko-Hrvatska Federacija čini 51 % Bosne i Hercegovine i da u njoj Srba praktično nema.

Ovo je samo uprošćeni preglad kretanja stanovništva na istok usled rata u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Mnogi su otišli još 1990/1991. kad su videli šta se sprema (neki i pod pritiskom). Mnogi su otišli u inostranstvo.Veruj mi da je Beograd pretrpeo još veći "udar" zbog priliva stanovništva, nego vi u Vojvodini.
Ђенерал Јанковић
Korisnikov avatar
DukeNS
Pobednik Garaža - Head 2 Head lige
Reactions:
Pridružio se: 26 Nov 2012, 17:07

Post od DukeNS »

snork napisao: 03 Mar 2019, 00:01 Veruj mi da je Beograd pretrpeo još veći "udar" zbog priliva stanovništva, nego vi u Vojvodini.

Ja ne verujem! :D
Korisnikov avatar
Gaginh0
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:16
Garaža: Nemam garažu :(

Post od Gaginh0 »

snork napisao: 03 Mar 2019, 00:01
Gaginh0 napisao: 02 Mar 2019, 10:12 Evo jedana od par mapa/grafikona

Ali da smo u vrhu - jesmo.
Hvala Gaginh0, poslao je HKS istu mapu tri poruke pre tvoje, već smo je i prokomentarisali. :D
Gaginh0 napisao: 02 Mar 2019, 10:12
A jbg nisam skontao :mrgreen:
Ja 4,5 god ne pusim, a pre toga sam pusio ~10 godina, sad imam osecaj da nikad nisam ni pusio.
Samo one price da prodises kad ostavis pisenje meni ne piju vodu, nista ja nisam osetio bolje ni po zdravlje ni po novcanik iako sam pusio skoro 3 kitije dnevno.
BOJ SE OVNA, BOJ SE GOVNA, A KAD ĆU ŽIVETI?

Slika
Korisnikov avatar
Gaginh0
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:16
Garaža: Nemam garažu :(

Post od Gaginh0 »

Jujuju sta sam ja sve quotavao. Ne mogu sad preko telefona sve da ispravljam :kezo:
BOJ SE OVNA, BOJ SE GOVNA, A KAD ĆU ŽIVETI?

Slika
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Muslimansko-Hrvatska Federacija čini 51 % Bosne i Hercegovine i da u njoj Srba praktično nema
Ovo nije tačno
Odgovori