nije vezano za temu bas ali za mape jeste, ima li negde da se vidi mapa evrope sa teritorijama svih drzava i kako se menjale od 20 veka pa do sad?
edit: https://www.timemaps.com
nije vezano za temu bas ali za mape jeste, ima li negde da se vidi mapa evrope sa teritorijama svih drzava i kako se menjale od 20 veka pa do sad?
milospinkfloyd napisao: 02 Mar 2019, 17:35 Citam po netu u novom sadu 1748 godine ogromna vecina srbi (wikipedija), a novi sad srbije nije video do kraja prvog svetskog rata.
Matica srpska, Srpsko narodno pozorišta i još mnogo toga je nastalo i delovalo u gradu bez Srba? Novi Sad je s pravom imao naziv "srpska Atina".milospinkfloyd napisao: 02 Mar 2019, 17:35 ima li negde da se procita istorija balkana a da ima neki sertifikat objektivnosti? Citam po netu u novom sadu 1748 godine ogromna vecina srbi (wikipedija), a novi sad srbije nije video do kraja prvog svetskog rata.
Hvala Gaginh0, poslao je HKS istu mapu tri poruke pre tvoje, već smo je i prokomentarisali.
Pa da, pri čemu mislim i da prilično kulturno pijemo. Nema mnogo "solo drinkera", a na ulicama se retko vide upadljivo pijani ljudi. Za razliku od Poljske, Rusije, Finske...Gaginh0 napisao: 02 Mar 2019, 10:12 Alkohol sam naveo uzgred, posto sam bio ubedjen da puno pijemo, a ono negde 10.-12. u Evropi...
Ako mogu da dodam: svi navedeni narodi su tu dospeli na drugačiji način. Mađari-Huni se posle doseljavanja u Panonsku niziju nisu mnogo pomerali, tako da se, posmatrajući noviju istoriju, može reći da je to njihova matična teritorija. Srbi su znatnije krenuli da naseljavaju Bačku tek posle Velike seobe. Česi i Slovaci su stvorili svoja naselja slobodnim kretanjem u okviru Austrijskog carstva (koje je posle revolucije Mađara 1848, od 1866. nazvano Austrougarska). Nemci/Austrijanci su bili kolonizatori koje je država sistematski naseljavala u udaljenim krajevima carstva. U suštini slično što i Englezi u Indiji.Darko napisao: 02 Mar 2019, 18:11milospinkfloyd napisao: 02 Mar 2019, 17:35 Citam po netu u novom sadu 1748 godine ogromna vecina srbi (wikipedija), a novi sad srbije nije video do kraja prvog svetskog rata.
Srbi su npr bili vecina u sentandreji skoro na granici danasnje slovacke. Bilo ih je u nekim momentima istorije i u budimpesti veliki procenat.
Interesantno je da je u vojvodini po popisu 1941 bilo samo 35% srba.
U vrscu odakle su moji.. nemci su cinili vecinu a koliko su bili od nemacke udaljeni..
Zvanicno ih je u vojvodini bilo 350k pred 2 rat.
Moja baba je bila cehinja iz mesta u banatu gde su vecina cesi.
Mnogo je vojvodina bila izmesana.. sad vise nije. Broj madjara ce svaki naredni popis biti prepolovljen. Bela kuga, dvojno drzavljanstvo.. isto i sa slovacima..
snork napisao: 03 Mar 2019, 00:01 Veruj mi da je Beograd pretrpeo još veći "udar" zbog priliva stanovništva, nego vi u Vojvodini.
snork napisao: 03 Mar 2019, 00:01Hvala Gaginh0, poslao je HKS istu mapu tri poruke pre tvoje, već smo je i prokomentarisali.![]()
A jbg nisam skontao![]()
Ja 4,5 god ne pusim, a pre toga sam pusio ~10 godina, sad imam osecaj da nikad nisam ni pusio.
Samo one price da prodises kad ostavis pisenje meni ne piju vodu, nista ja nisam osetio bolje ni po zdravlje ni po novcanik iako sam pusio skoro 3 kitije dnevno.
Ovo nije tačnoMuslimansko-Hrvatska Federacija čini 51 % Bosne i Hercegovine i da u njoj Srba praktično nema