Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
blaugrana
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 17:08

Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Post od blaugrana »

@blaugrana, mogao bi da napises malo detaljnije kako proticu sami poceci. To su verovatno najzanimljivija iskustva, a koja najvise i mogu nekome pomoci...

Proslo je skoro 2.5 meseca od mog dolaska u DE.
Moja situacija ovde je malo drugacija od ostalih, posto sam ima logisticku podrsku od strane ljudi preko kojih sam dosao ovde i naravno od strane firme gde radim.
Posle prvog administrativnog udara, raznorazne prijave, otvaranje racuna sve nekako tece konstantno.

Moj tempo je takav, jer mi je bukvalno svaki dan isprogramiran prva 3 meseca. Prepodne skola jezika, popodne posao.
Ovde je najbitniji jezik. Kad znas jezik mogu da ti "pljunu pod prozor".
Jednostavno covek mora biti nacisto sam sa sobom, sta zeli ovde. Integraciju u drustvo ili samo pos'o kuca i slanje para "tamo negde".
Mora da se desi klik u glavi i bez straha da se pita, prica. Jeste tesko, ali dodje sa vremenom.

Dosta utice na psihu i pronalazenje stana. To bas opterecuje onog ko ima plan da dovede porodicu ovde.
Ovde vlasnici stanova imaju bas maste kad postavljaju uslove za stanara :)
Ja sam imao srece da nadjem stan posle malo jace od 2 meseca i useljavam se 01.03.
Generalno nikad ga ne bi dobio da moja firma nije dala pismenu garanciju da ce pare za kiriju direktno sa moje plate prebacivati na racun stanodavca.
Jel kad se pogleda, ko ce meni izdati stan kad se uzmu u obzir svi parametri vezani za mene koji su njima bitni. Tako je i moze im se.
Jednostavno toliko ljudi ima koji hoce stan da je to vise za SF.

Jedan primer, isao sam da pogledam jedan stan. Treba imati srece da vas prvo pozovu na gledanje. Izmedju ostalog kaze zena dobila je 180 prijava za stan, od toga ona je izabrala 30 potencijalnih koji ce doci na razgledanje. Na kraju je odabrala nas 2-3. Posle svega nisam dobio stan.

Zena i sin bi trebali da dodju u Aprilu. Tako da cemo onda imati ponovo administracije i svega ostalog sto se tice "spajanja porodice".

Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk

Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

Evo gledam neku emisiju na NLu za moj nivo. Došao premijer u vrtić i objašnjava klimcima kako radi vlada. Da mora da potroši godišnje 320miliardi eura, I kako je od prešle godine veliki problem da se potroše pare (ostaje mnogo) zbog nedostatka radne snage, posebno u zdravstvu i građevini - izgradnji puteva, i da ne znaju šta će da rade :)

Korisnikov avatar
Ji 4Tze
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain

Post od Ji 4Tze »

Pa što ne zovu, odma' ćemo da im objasnimo :mrgreen:
Boringly average, but also perfect for school run mums
Korisnikov avatar
Darko
Reactions:
Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
Garaža: Fiat Stilo 1.9 Mjet

Post od Darko »

Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

https://www.nu.nl/werk/5783658/uwv-aant ... 40000.html

Број слободних радних мјеста у здравственом сектору се повећава и ове године. Прошле године било је више од 130.000 слободних радних мјеста у здравству, а 2019. године очекује се да ће бити више од 140.000, извјештава УВВ агенција у понедјељак.

Посебно је тешко наћи квалификоване старатеље за индивидуалну здравствену заштиту (иг), медицинске сестре, кућне саветнике и помоћнике у хирургији. Такође постоји растућа потражња за особљем у функцијама подршке.

Недостатак медицинских сестара и старатеља видљив је широм земље. Послодавци имају велике потешкоће у попуњавању ових радних мјеста.

Постоји и оскудица на научном нивоу. То укључује, на пример, лекаре за зависност, психијатре, специјалисте за геријатријску медицину, лекаре хитне помоћи и психологе ГЗ. Проблеми ће се наставити иу наредним годинама.

Уско тржиште рада у здравству нуди могућности за тражиоце посла, према УВВ. На пример, људи са МБО дипломом на нивоу 2 могу да допуне своје знање бројним модулима и онда раде као професионални здравствени радници на нивоу 3.

Стране учеснице често могу почети да раде у здравству након скраћеног образовног пута.

PS: A to je tek vrh ledenog brega, u tehnickom sektoru nedostaje stotine hiljada ljudi...
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

B92: Često gledate filmove ovako? Zbog Popcorna platili tužbu 950 evra http://www.b92.net/tehnopolis/internet. ... id=1516783
Korisnikov avatar
kragujevac
Reactions:
Pridružio se: 16 Jul 2016, 08:46
Garaža: Jaguar XF 4.2 V8 (NA)

Post od kragujevac »

Ala su otkrili toplu vodu na B92.
Ovo je realnost u D već godinama. Jedino što nije morao da plati 950€, mogao je da ode kod drugog advokata, plati mu oko 200€ i taj bi sredio sa ovom advokatskom kancelarijom koja zastupa WB. Kad se tako uradi onda je stvar gotova zbog toga što ne može pouzdano da se utvrdi ko je kriv (ko je streamovao), a onaj ko je vlasnik IP adrese ne može po defaultu da bude krivac.
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Korisnikov avatar
Gaginh0
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:16
Garaža: Nemam garažu :(

Post od Gaginh0 »

Moze pomoc? :mrgreen:

Pricam nesto sa drugarom pa ne mozemo da se slozimo da li se Golf 6GTD moze registrovati u De bez nekih ludackih poreza, s obzirom da je mator dizel?
BOJ SE OVNA, BOJ SE GOVNA, A KAD ĆU ŽIVETI?

Slika
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Ja vidjam i matorije aute registrovane.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
passenger
Reactions:
Pridružio se: 07 Maj 2016, 10:20
Garaža: KIA Cee'd sw 1.6 crdi Opel Corsa C GSI

Post od passenger »

Vidi ti njega, odmah Golf GTD. Polako čoveče :)
''...and into the forest I go to lose my mind and find my soul''
Korisnikov avatar
kragujevac
Reactions:

Post od kragujevac »

Šta bi po vama bio "ludački porez"?
Naravno da svaki tehnički ispravan auto može da se registruje u D. Visina poreza se vrlo lako izračuna:
https://www.kfz-steuer.de/kfz-steuer_pkw_neu.php
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Korisnikov avatar
TheWickerMan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 12:46
Garaža: AR Stelvio Estrema, AR Giluietta TCT

Post od TheWickerMan »

Gaginh0 napisao:Moze pomoc? :mrgreen:

Pricam nesto sa drugarom pa ne mozemo da se slozimo da li se Golf 6GTD moze registrovati u De bez nekih ludackih poreza, s obzirom da je mator dizel?
A ti si taj drugar.
Naravno da može, relativno normalno. U 80% države možeš Evro 3 dizela da voziš.

Ps. Juče videh W124 250D u zoni gde je i Evro 4 dizel zabranjen. Kockaju se ljudi. A svaki dan neki radnici dolaze sa B5.5 2.0 TDi koji nije Evro 5 nikako.

I kako neki auto star 10ak god može biti mator? :)

Sent from my RNE-L21 using Tapatalk

Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Kako se tretira ulazak vozila sa stranim tablicama u tu zonu? Kako uopste proveravaju?
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
kragujevac
Reactions:

Post od kragujevac »

Imaju načina da provere, ako nikako onda preko VIN-a. Posebna je stvar što to otprilike nema ko da proveri, niti postoji neka preterana volja nadležnih organa da to rade. Policija ima preča posla od zagledanja nalepnica na vetrobranskom staklu, komunalna policija takodje. Ja na E39 nisam ni lepio tu nalepnicu, niko me nikada ništa nije pitao.
Ljuba Moljac
Korisnikov avatar
TheWickerMan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 12:46
Garaža: AR Stelvio Estrema, AR Giluietta TCT

Post od TheWickerMan »

Moraš da kupiš nalepnicu u ADACu npr. Skoro je neko, čini mi se Grujicd, kupovao ili hteo da kupi.
Mada, za ovu w124 koja purnja je očigledno koja je emisiona klasa.

@kragujevac
Čuo sam da nisu baš blagonakloni ako nemaš Zelenu Plaketu, čak i ako imaš elektro auto moraš da je imaš zalepljenu. Ti si verovatno imao sreće pa te nisu nahvatali.

Sent from my RNE-L21 using Tapatalk

Odgovori