Servis - Razno
- srdjanyo
- Pridružio se: 12 Okt 2014, 11:44
- Garaža: Škoda Fabia Combi 1.9 TDI
- Kontakt:
Re: Servis - Razno
Ogi, da li gasiš klima uređaj kilometar ili 2 pre nego parkiraš auto?
-
- Banned
- Pridružio se: 14 Jan 2012, 23:20
- Garaža: Seat Leon 1.2 TSI 2017
Napisah da to radim.
E al ne mozes da verujes na sta to mirise, znaci znas kada se pravi rakija pa grozdje vri u kanti? E, tako! Postavljao sam sliku kada su ga prosli put izvadili, znaci budj je bila i na stranicama odnosno okviru filtera.

- srdjanyo
- Pridružio se: 12 Okt 2014, 11:44
- Garaža: Škoda Fabia Combi 1.9 TDI
- Kontakt:
14. Katalizatorsrdjanyo napisao: 30 Avg 2019, 11:06Ovo je računica, u konsultaciji sa majstorom koji održava Fabiju. Uzgred,majstor je takođe mišljenja da se Fabia proda za nekih 2700 € i da za još toliko para kupi nešto novije, provereno sa njegove strane. Svestan sam da tu cenu ne mogu ni u ludilu dobiti.A iskreno, nemam toliko novaca, a morao bih i veliki servis uraditi i verovatno bar 2 gume kupiti.srdjanyo napisao:Družino,imam par pitanja,tačnije rečeno dilema.U vezi su moje Fabije.Pozadina svega ovog je radosna vest-dizanje velikog kredita na 7 godina jer opremamo 2 stana,zatim obaveze oko stanova,garaže...Znači,krpimo se nekako.
Škoda je 2004. godište,ima pređenih 400 i kusur tisuća km,od toga kod mene je prešla 55 000 km.Posedujem je 7 punih godina.Od kvarova je preležala sve velike i to ,gle čuda ,na mom novčaniku.Menjač,dizne,zamajac je srećom fiksni.![]()
Prošle godine urađen je remont karoserije:promenjene su obe sajtne ,oba prednja krila,nova šoferka,ofarbano sve sem vrata,promenjena su oba homokinetička zgloba,novo nebo,presvučen volan,vozačevo sedište zakrpljeno (bubreg)...Veliki servis je odrađen pre 3 godine,redovne servise (4 filtera i ulje) radim na godinu dana i jedva 10000 km.Znači,redovno održavanje.Kupio sam tipske patosnice,nove sigurnosne šrafove i kapice,novi auto radio,nova centralna brava zbog mikroprekidača i klima napunjena pre 10 dana.Znači,ulažem redovno,najviše preventive radi jer su me zadesla 2 velika kvara u roku od 3 meseca 2015.
Kako je ovo auto sa dosta godina i sada već treba preventivno pregledati motor (karike,turbina,opet veliki servis),zatim nova oba seta guma + felne,možda menjanje prednjeg branika sa ristajl verzije...
Pošto bi sve ovo koštalo skoro 200 000 RSD ,šta se najbolje isplati:
1.uložiti i voziti još 7 godina do kupovine novog auta![]()
2.prodati pa dodati pomenutu sumu i kupiti polovnjak![]()
3.ne ulagati odmah ovu sumu,već popravljati jedno po jedno ?![]()
Hvala na odgovorima.Unapred molim,bez sprdanja.Hvala još jednom.
Definitivno, nakon nekih 5 godina uzećemo nov (novo) auto i odlučeno je da se isprati ovaj spisak u prilogu. Cene su ugrubo, računam i na neke ne predviđene intervencije, pa s toga mislim da je ovo približna suma. Dodao sam prednji branik koji bih uzeo sa restyle modela. Naravno,sa maglenkama.
Послато са SM-A605FN помоћу Тапатока
Da li neko zna gde i koja je cena ispravnog katalizatora?
Možda ne bi bilo loše da sad pre zamene odradiš jednu dobru dezinfekciju u nekom klima servisu. Jer ako ti se namnožile bakterije, one nisu samo na filteru, već i u kanalima oko njega. Staviš nov filter, i čim se malo navlaži, postaje odlično rasadno tle za bakterije koje su se nahvatale po zidovima sistema. Veruj mi, nemaš pojma kojom brzinom se šire na vlažnoj podlozi.Ogi napisao:Napisah da to radim.E al ne mozes da verujes na sta to mirise, znaci znas kada se pravi rakija pa grozdje vri u kanti? E, tako! Postavljao sam sliku kada su ga prosli put izvadili, znaci budj je bila i na stranicama odnosno okviru filtera.
Poslato sa POT-LX1 pomoću Tapatoka
-
- Banned
Pa ne znam, ako budem radio kod ovih slepaca a moram odnosno trebalo bi, naplatice mi to tipa 50 evra. Prosle godine sam posle zamene, izvadio filter i asepsolom natopio kuciste filtera i naprskao otvore za ventilaciju a otvore sam prskao i kasnije povremeno.
Meni je logicnije da na dezinfekciju idem nakon zamene budjavog smrdljivog filtera.
Ali mislim sa bih ja to sam uradio asepsolom isto + ona dim varijanta iz kabine.
Meni je samo neverovatno da on nije predvidjen ni jednom godisnje za zamenu a ubudjavi se posle 6 meseci.
Meni je logicnije da na dezinfekciju idem nakon zamene budjavog smrdljivog filtera.
Ali mislim sa bih ja to sam uradio asepsolom isto + ona dim varijanta iz kabine.
Meni je samo neverovatno da on nije predvidjen ni jednom godisnje za zamenu a ubudjavi se posle 6 meseci.
- pedja
- član 001
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
- Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi
Dezinfekciju možeš raditi gde god hoćeš. Osim ukoliko nemaju žig na kućištu filtera, pa da prate otvaranje 
Kupiš lepo nov filter, odeš kod nekoga ko radi dezinfekciju (recimo Ciklon). Ljudi to odrade, zađene ti filter i svi srećni. Džaba ti zamena filtera, ako štetočine opstaju.
I u Eurosumaru videh da rade dezinfekciju, bez obzira na marku vozila, za 2xxx dinara (ne znam da li je 2k 2,5, možda i 2999, nije me interesovalo).
T-T

Kupiš lepo nov filter, odeš kod nekoga ko radi dezinfekciju (recimo Ciklon). Ljudi to odrade, zađene ti filter i svi srećni. Džaba ti zamena filtera, ako štetočine opstaju.
I u Eurosumaru videh da rade dezinfekciju, bez obzira na marku vozila, za 2xxx dinara (ne znam da li je 2k 2,5, možda i 2999, nije me interesovalo).
T-T
-
- Banned
Da ali za 3 meseca mi dospeva mali servis i mogu da pozele da mi zamene filter a ja kazem nemojte zamenio sam sam pre 3 meseca? Hmm...
A u garancije.

Ja sam sam zamenio kad se osetio smrad. Obican filter bi trebalo da ti je oko 1000-2000 dinara. Ne znam gde ti je pozicija filtera, ali da nije zapusen neki odvod sa liscem kad ti se hvata budj?
Послато са SM-N960F помоћу Тапатока
Послато са SM-N960F помоћу Тапатока
-
- Banned
Iza fioke ispred suvozaca. Ok, mogu i ja sam da zamenim ali pitanje i dalje stoji.
Ko dobro radi dezinfekciju?
Ko dobro radi dezinfekciju?
Dag
t
t
- zdushan
- Pridružio se: 12 Jan 2013, 13:02
- Garaža: Škoda Superb 2.0 TDI 4x4
Imao sam prisutan smrad, u trenutku kad ugasim klimu da je osusim, kao i neposredno po paljenju. Daleko od tvog stanja, ali opet neprijatno.Ogi napisao:Napisah da to radim.E al ne mozes da verujes na sta to mirise, znaci znas kada se pravi rakija pa grozdje vri u kanti? E, tako! Postavljao sam sliku kada su ga prosli put izvadili, znaci budj je bila i na stranicama odnosno okviru filtera.
Homemade procedura sa asepsolom je rešila apsolutno sve. Priznajem da nisam bio optimista, ranije sam stavljao onu penu, bombice pod pritiskom itd... i sve to je samo maskiralo par dana problem.... i opet sve isto.
Asepsol je odličan, preporučujem, sad planiram da ponovim, pošto sam u junu prskao, iako još nemam simptoma smrada, neka ide preventivno.
Traje 10ak minuta, pa u letnjoj sezoni može i jednom mesečno, a asepsol je barem jeftin..
Sent from my SM-A605FN using Tapatalk
-
- Banned
Prskas povremeno u kuciste filtera? Da li je onda neko vreme potrebno ostaviti auto da duva vent bez filtera pa tek onda staviti filter? Poenta je da asepsol ode dalje u sistem...
Ne planiram do NS uskoro.
Ne planiram do NS uskoro.

- meidling
- Pridružio se: 02 Feb 2017, 19:16
- Garaža: Volvo XC90 II D4
Gde se moze kupiti asepsol?
Gesendet von meinem SM-A750FN mit Tapatalk
Volvo XC90 II D4
Imas u DM ili Rossmanu, Kauflandu... , 1.75 eur kosta, i mozda se samo drugacije zove.
U Srb se brend zove Assepsol, u svakoj apoteci ga ima.

Gesendet von meinem CLT-L29 mit Tapatalk
U Srb se brend zove Assepsol, u svakoj apoteci ga ima.

Gesendet von meinem CLT-L29 mit Tapatalk
-
- Banned
Kod nas u Liliju, DM-u....meidling napisao: 01 Sep 2019, 00:10 Gde se moze kupiti asepsol?