Z10 / Fiat Punto Classic (opšta tema)

Opšte diskusije o markama i modelima automobila
Odgovori
Korisnikov avatar
shandu90
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo

Re: Z10 / Fiat Punto Classic (opšta tema)

Post od shandu90 »

Proveri koje ti velicine GZ pasu, preporuka za zvucnike. Ja sam astru pocastio sa 6 komada (posle sam skontao da i pozadi ima visokotonce) i prezadovoljan sam. Bilo je malo problema u pocetku jer su se elektricari pitali sta ce skretnice u paketu :rofl: I tako...

Sent from my iPhone using Tapatalk
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:03
Garaža: Ford Fiesta Ecoboost, Mazda CX-30 AWD
Kontakt:

Post od Sloba »

Sve su to zvucnici od 6.5", samo zavisi kako ih koji proizvodjac pretvara u cm. Negde je 16.5, negde zaokruze na 17 cm. Ne postoje malo veci i malo manji.

Sent from my MI 9 using Tapatalk

Korisnikov avatar
shandu90
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo

Post od shandu90 »

Meni su napred 16, pozadi 12.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Korisnikov avatar
Kuzmanovic
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:31

Post od Kuzmanovic »

Sloba napisao:Sve su to zvucnici od 6.5", samo zavisi kako ih koji proizvodjac pretvara u cm. Negde je 16.5, negde zaokruze na 17 cm. Ne postoje malo veci i malo manji.

To vec ima smisla. Ako se dobro secam ti si u materiji oko ozvucenja, s obzirom da moja Z10 ima visokotonce u vratima kod retrovizora, da li je bolje uzeti 1 sistemske ili 2 sistemske zvucnike? Sta se desava i slucaju da stavim 2 sistemske zvucnike?

Sent from my Mi A3 using Tapatalk

Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Post od Bax »

Ja iman neke dobre, ali miraju distanceri, ne noze sa otvori prozor, nisma ih ni montirao nikad...
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:03
Garaža: Ford Fiesta Ecoboost, Mazda CX-30 AWD
Kontakt:

Post od Sloba »

U teoriji visesistemski zvucnici su bolji jer zvucni opseg unutar jednog zvucnika reprodukuju dve ili tri jedinice od kojih svaka svoj raspon bolje reprodukuje nego sto to moze jedna membrana, ali mislim da to sada nije toliko bitno. Ako imas izdvojene visokotonce, to znaci da imas i skretnice, sto opet to znaci da ce visoki tonovi biti iseceni sa zvucnika koje stavis cime kvalitet njihovih visokotonca postaje nebitan (posto ce visoke preuzeti tvoji visokotonci). Bolje trazi zvucnike vece osetljivosti, to je prvo sto se primeti kod zamene ozvucenja. Koje konkretne zvucnike da uzmes tesko je reci jer u akustici 2+2 nije uvek 4. Drugim recima, losiji i jeftiniji zvucnici mogu zvucati bolje u odredjenom prostoru, sa odredjenim pojacalom, sa odredjenim muzickim materijalom... Vec sam negde pisao, ljudi kada vide fabricki zvucnik, to koliko je "jadan" naspram nekog aftermarket zvucnika, poraduju se da ce promenom dobiti jako puno, ali nekad budu i razocarani. Fabricki zvucnici jesu skromni, mali magnet i papirna membrana, ali su savrseno upareni sa HU. I osetljivi su! Onda neko stavi super zvucnike, ali "trome" tj. manje osetljivosti i rezultat izostane. Puno aftermarket zvucnika je predvidjeno za ozbiljniju preradu sistema i nisu za fabricke HU sa par W po kanalu. Moraju se pogurati jacim pojacalom da bi dali svoje.

Korisnikov avatar
neshtry
Reactions:
Pridružio se: 27 Feb 2018, 20:03

Post od neshtry »

Ja sam izvadio moje, Pioneer ove i vratio originalne,skoro pa bolji zvuk...

Sent from my motorola one macro using Tapatalk

Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

Ništa ne fali fabričkim zvučnicima ali je uslov da rade svi odnosno da svi budu ispravni. Čim recimo samo jedan visokotonac napred ne radi to se odmah jako oseti i čuje. Dodavanje fabričkog subwoofera neverovatno podiže kvalitet ukupnog zvuka odnosno "zvučnog doživljaja" te bih ja njegovo dodavanje uvek pre preporučio nego menjanje bilo kojeg zvučnika u sistemu. Tim pre što se može nabaviti za 20-tak evra i vrlo jednostavno ugraditi.

TT

Korisnikov avatar
Bax
Reactions:

Post od Bax »

Ako cemo iskreno i meni su se bolje culi fabricki, od tih velikih Pioneer zvucnika....
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

A pogotovo je sve dobro kada je i i radio/CD plejer fabrički... :)

TT

Korisnikov avatar
Kuzmanovic
Reactions:

Post od Kuzmanovic »

Ne fali nista fabrickim zvucnicima u Puntu sve dok se ne provozas u bilo kom drugom automobilu koji je iole izolovaniji i ima kvalitetniji enterijer. :)

Podesio sam zvucnike da proizvode lep zvuk i generalno sam zadovoljan zvukom, sve dok ne moram da pojacam glasno muziku a onda bas dobija onaj "plastican" zvuk koji kvari utisak. Naravno, ne ocekujem da ce aftermarket zvucnici iz neke entry level serije unaprediti zvuk ali ne bih stavljao polovne, niti bih dao 2000 din po komadu za originalni zvucnik.

https://www.kupujemprodajem.com/automob ... s/27377655

Valjalo bi naci i ugraditi fabricki woofer.

Korisnikov avatar
Saša
Reactions:

Post od Saša »

Zato sam ja malo poradio i na zvučnoj izolaciji. Pa dodao fabriči radio, subwoofer itd. Nije kod mene dakle ista postavka kao i kod tebe. Spram cene/klase auta ima on sada sasvim dobro ozvučenje.

TT

Korisnikov avatar
Kuzmanovic
Reactions:

Post od Kuzmanovic »

Sta si radio u vezi zvucne izolacije?

EDIT: I zasto mislis da je taj fabricki plejer yoliko superiorniji od nekog prodecnog aftermarket plejera, pogotovo kada aftermarket plejer ima mogucnost reprodukcije muzike sa USB-a?

Korisnikov avatar
Bax
Reactions:

Post od Bax »

Meni je bilo odlicno kad sam na starom ubacio odvojeno pojacalo, to je najbolje sviralo na tim favrickim zvucnicima.

Mada nisam imao prolike da probam fabricki radio...
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:

Post od Saša »

Kuzmanovic napisao:Sta si radio u vezi zvucne izolacije?

EDIT: I zasto mislis da je taj fabricki plejer yoliko superiorniji od nekog prodecnog aftermarket plejera, pogotovo kada aftermarket plejer ima mogucnost reprodukcije muzike sa USB-a?

Ubacio sam zvučnu izolaciju haube, a nameravam da dodam i zvučnu izolaciju na požarni zid (čim je nađem), a takođe i na koševe i u vrata.

Plejer? Zato što je jednostavno kvalitetniji i sve je podešeno da da svoj maksimum. Ovaj moj svira mp3 fajlove sa CD-a a postoji i mogućnost da mu se doda i USB ulaz (imam i to original Blaupunkt sa bluetoothom ali nikako da ga instaliram). :)

TT

Poslednja izmena od Saša u 13 Jul 2020, 14:50, izmenjeno 1 put ukupno.
Odgovori