Corona virus

Razne teme, pitanja, iskustva
Zaključana tema
Korisnikov avatar
steva_anya
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:29
Garaža: Honda Civic 1.8 Sport 2011

Re: Corona virus

Post od steva_anya »

Sad je napolju, u novembru unutra :)
Ja mislim da ako smo ti i ja zdravi tj bez respiratornih simptoma apsolutno ne treba da nosimo maske ako odemo na pice. Ako pak neko ima blage simptome, a moramo se videti, onda obojica preventivno nosimo maske. Svaki drugi scenario je vec sa vecim simptomima pa se tad ne nalazimo.
Ako medicinska struka deli ovo misljenje onda treba to da kazu. Ma kako bilo onih koji su "neodgovorni" da li mozemo-trebamo kriviti one koji su zdravi a ne nose maske? Budimo realni. Isto tako, treba neko za kredibilitetom da iznese mere za prevenciju i suzbijanje, a to nisu ni Vucic ni Krizni stab kod nas.

Pored kontakta, pre svega kapljicnog,potrebna je duzina kontakta i infektivna doza da bi jedan drugog zarazili. To je sustina. I dok se narod ovde bavio brojanjem respiratora, kupovinom asepsola, koliko ostaje Korona na papiru ili gvozdju, dragoceno vreme edukacije NA VREME je propusteno.
Zato sto nismo imali razum na pocetku, tesko da se ima sada (mada uvek postoji sansa) i otuda toliko podeljenih misljenja i stavova (ne na forumu, ovde je profil ljudi takav da svako ima drugacije misljenje na svaku temu) medju narodom, pa i za maske, mere, ...

Pored onih koji znaju nekog ko je oboleo sa blagom, srednjom ili teskom klinickom slikom, ja znam solidan broj onih kojima je posao propao i nece se obnoviti, i kojima porodica trpi zbog toga, i koji su poceli sa tabletama za smirenje i sl. (Znam sigurno 10ak ljudi iz bliskog okruzenja)
stomatologija na drugaciji nacin: tomorrow tooth
https://www.facebook.com/LegeArtisDrKopanja
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:48
Garaža: Suzuki Vitara 1.6 16v AT

Post od McGruja »

Pa ja neću boraviti u zatvorenim prostorijama bez maske, a sigurno neću piti pivo tako.
To sro su poslovi propali, je čija greska? Nisam razumeo
Korisnikov avatar
steva_anya
Reactions:

Post od steva_anya »

Ti neces,,ok.

Ajde preformulisacu pitanje: 2 odrasle osobe bez ikakvih simptoma i zdravi u decemrbu idu na pice u kafic u kome ima 20-30 ljudi. Da li moraju nositi maske?
Ako ne nose, da li ce se zaraziti?

Za propast posla ima svega kao razlog: preveliki krediti, blokiran uvoz-izvoz tj nema kome da se proda, turizam, malo politike ... a neki su jednostavno dobili otkaz jos u aprilu (komsinica koja je drzala engleski u skoli jezika, drug koji je radio kao magacioner u nekoj firmi).
Poslednja izmena od steva_anya u 30 Avg 2020, 10:48, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Post od Bax »

Scena, da se ja pitam ja bih ovde proterao, to je tvoj stav. Moj utisak u jednoj recenici.
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
Korisnikov avatar
steva_anya
Reactions:

Post od steva_anya »

To sta ti zakljucujes je tvoje pravo. Kao sto je moje pravo da ako sam zdrav i bez simptoma mogu bez maske da popijem pice u kaficu sa nekim.

I za ovo sto ja pisem postoji i zdrav razum i medicina.
E sad ko ce sta raditi - od volje Vam. :)
Superb III
Reactions:
Pridružio se: 16 Maj 2016, 23:15

Post od Superb III »

steva_anya napisao: 30 Avg 2020, 06:39 @Superb III : ne govorim da se jede losos i steak svaki dan, ali mleko i jabuka moze.
Ne mora personalni trener ali setnja moze.
Tako da ne treba tako banalizovati stvari.

Ako imas 100kg, a realno je da imas 80-85kg, lepo korekcija ishrane i fizicka aktivnost, pa smanjiti rizik za posledice Corone, a i inace podignes zdrav status. Ali to moze/treba i bez Corone. Ljudi zatvoreni u kuci, politicki-medicinski-samovoljmo, ubijena psiha, smanjen imunitet, depresija raste.

Modeli vec postoje, kako ono sto se znalo od pre tako i ovo sto se desava 5-9 meseci: identifikacija rizicnih (stari i medicinski kompromitovani), njihova izolacija, reorganizacija posla za rad od kuce ako je moguce, maske za one sa simptomima a oni bez simptoma kako zele, deca u skole, nepoliticki vodjena medicinska strategija. Tako ja vidim.

Vise se nece desiti da umiru u starackim domovima posto su na tome svi greske naucili.

Ocigledno nisi citao objave nekih naucnika cije su se tvrdnje pokazale tacne.

Nista nisam ignorisao, samo ne stizem da pisem posto sam krstio dete i slavio rodjendan.
Da bi se izvukao zakljucak moram(o) obraditi svaki podatak.

Ako se gledaju puke brojke, znate koja zemlja ima neverovatan rezultat? Slovacka! A ovde je niko nije spomenuo. Manje od 4000 slucajeva i 33 umrlih. Ima ih 5 ili 5.5 miliona, na 6 sati kolima od nas. Sta su i kako oni tacno radili? Znam da su nosili maske i zatvorili granicu.

Gde vidim smanjenje smrtnosti? Pa u celoj Evropi i svetu, pogledaj izvestaje: broj obolelih raste dok je broj umrlih manji.

Zao mi je za brojke u Mak, dolazim u oktobru pa cu pricati sa kolegama malo o tome.

Ja nisam antivakser, ali mislim da za Covid19 nije potrebna vakcina. Ali ako neko misli da ce mu vakcina pomoci - slobodno neka je primi. Isto tako, 8-9x menjani modeli terapije kod nas i ne znam koliko puta preko su vec sada pokazali neke stvari sa cime se slaze struka: respiratori su bitni ali ne i presudni. U ovom periodu jun-avg, od ljudi koje licno znam ili neko moj zna, a da su imali tezu klinicku sliku, niko nije bio na resp ili se to razmatralo, vec su bili "na kiseoniku". Hlorokin su podeljena misljemja. Za cink, vit C, vid D i sl nisu, to svi uzimaju.

U Italiji i Rumuniji je recimo puno njih na resp, oni su cini mi se vodeci u Evropu po zloupotrebi antibiotika, pa jedna grupa lekara smatra da je i to razlog za veci % smrtnosti onih koji su na rasp. (cim ides na resp automatski dobijas antibiotik)

Odoh, mali se probudio ... :)
Dali si ti ozbiljan kada pricas o zdravoj ishrani i jabuke i mleko? :D :D :D Bavio sam se bildigom, nisam koristio nikakve hemije sigurno 15 godine i znam i te kako sto je zdrava i prava ishrana isto kao sto znam da je uzasno skupa ako hoces zdravo da se hranis. Mnogo ljudi su izgubili zivot a nisu bili debeli. Tako da nema tu pravila, sve je lutrija. Inace slazem se da je "odrzavanje" kilaze pored bolje zdravlje i estetike i neki nacin kulturnog zivota. Sta bi citao bilo sto kada ono sto pise juce, ne vazi danas... Medicina oko korone je TOTALNO podbacila i stvarno ne planiram nista da citam ako ne mogu nista pametno da procitam. Nisam podrzavac Trampa al Tramp je doneo jednu veoma dobru odluku sto je otkacio SZO. Kao prvo oni nista pametno nisu rekli, cista birokratija koja sisa finasnije drzave u svetu. Apsolutno sve sto su rekli sve se pokazalo kao pogresno.Milion puta promenili mislenje i bili jedni od lavni krivci sto je virus uhvatio takvu brzinu sirenja. Niti je smrtnost direktno povezana sa antibiotice niti su staracki domovi zastiteni posto "su naucili kako".Videces da ce virus opet uci u starske domove, prije ili kasnije. Evo kod vas ako sam dobro razumeo deca se vracaju klasicnoj nastavi skoro 95% na izbor roditelja. Hoces da se kladimo u nesto da cete i vi za mesec-mesec i po kada krene sve kako ne treba da cete preci online? Niti balkanske skole imaju iste uslove kao "zapad" (a i tamo je klimavo), niti deca imaju osnovni nivo kulture da bi se nesto postovalo. Evo da upotrebim tvoj izraz videcemo sto i kako ce biti sa srpsko skolstvo uskoro. Nase pocinje od 1 OKT iskljucivo online, sada se sa zakasnjenjem ubrzano radi na online platformu jer je ranije svako skolo radilo po svome.
Sta se vakcina tice svakako ne bi je primio medju prvim, vec bi sacekao 6 meseca od pocetok upotrebe i video rezultate, ako nema nus pojave i sve tece kako treba i te kako bih se vakcinisao. Sta se tice Slovacke pa drugacija je kultura plus nemaju mnogo ljudi sa strane kao sto ima AT, DE ,CH ili ITA. Inace i kod nas recimo infektivna klinika je presla na kiseonu podrsku jer su se respiratori pokazali kao krajno nekorisni. Nista nije crno-belo. Cak i epidimiolozi u nasoj drzavi oa i kod vas svako ima drugaciji stav i nema jedno mislenje oko toga sta i kako treba da se preduzme. UGlavnom misim da mi balkanci kopiramo zapadne modele.
Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2013, 10:50
Garaža: Skoda Kodiaq 2.0 TDI L&K / Jeep Compass 1.3 DDCT

Post od Vladapetr »

Mogu li asimptomatski slučajevi da prenose koronu? Retko, ali ipak prenose.

Postoji li period inkubacije? Postoji, čak nekad traje i po 10 dana. Jesi li zarazan u danima inkubacije, kad nemaš nikakve simptome? Jesi.

Ideja da se odluka o nošenju maske donosi samo na osnovu ličnog utiska o zdravstvenom stanju je besmislica na kvadrat. Nemam grafikon da to pokažem, radi se o elementarnoj logici.

There are 10 kinds of people in the world:
those who understand binary and others who don't.
Superb III
Reactions:
Pridružio se: 16 Maj 2016, 23:15

Post od Superb III »

steva_anya napisao: 30 Avg 2020, 10:50 To sta ti zakljucujes je tvoje pravo. Kao sto je moje pravo da ako sam zdrav i bez simptoma mogu bez maske da popijem pice u kaficu sa nekim.

I za ovo sto ja pisem postoji i zdrav razum i medicina.
E sad ko ce sta raditi - od volje Vam. :)
I ovo je krajno sebicno. Jer ti ako ne nosis masku ugrozavas nekog koji sedi pored tebe i koji nosi ili ne nosi masku. 33% su asimptomatski nosioci na virus odakle si ti to siguran da nisi u tih nemalih 33%? A taj koji nosi masku stiti pre svega drugog a mnogo malo sebe. Tacnije nosenjem maske stitimo ostale , al posto smo toliko sebicni i kada bismo znali da sa nosenjem maske ne stitimo toliko sebe koliko druge niko ne bi ih nosio, kao sto mene briga za ostale. Ja kada sam na posao 100% nosim masku kao odraz kulture, dok ostale kolege nose a nos im viri napolje cisto kao pro forma.
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Post od Geza »

Jedan od razloga za neodržavanje skupa/ova je baš korona, da ne bi rizikovali sa prenosom. Neko je pitao pre, nisam se setio ranije da odgovorim.
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
Korisnikov avatar
steva_anya
Reactions:

Post od steva_anya »

Odakle ti podatak da su 33% asimptomatski prenosioci?
Korisnikov avatar
Ji 4Tze
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain

Post od Ji 4Tze »

steva_anya napisao:
Vec sam na to dao odgovor ranije.
Pa i nisi, postavio si grafike i pitanja i to nazivao činjenicama a nisi nikakav odgovor niti mišljenje dao što kačiš grafike, samo pitanja, što ovo, šta je ovo, itd...
Boringly average, but also perfect for school run mums
Korisnikov avatar
steva_anya
Reactions:

Post od steva_anya »

Jesam ;)

Uzivajte, lep je dan za setnju i malo Sunca, odlicno je za imunitet, mozete i sami ako ne zelite ikakve kontakte!
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

Ja sednem napolju u kafiću i popijem piće sa nekim. Ne sedimo jedan pored drugog već prekoputa i to deluje dovoljno. Možda i nije, to je sad teško dokazivo.

Više sam stava da virus nije lako prenosiv i uz malo promena navika može normalno da se funkcioniše i živi. No opet opreza nikad dovoljno i ne smeta mi da stavim masku u zatvorenom, bilo obavezno ili ne.

Sent from my Redmi Note 8 Pro using Tapatalk

Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
Puzo81
Reactions:
Pridružio se: 11 Mar 2012, 23:42
Garaža: Ford S-Max 2.0 Tdci Titanium

Post od Puzo81 »

I supruga i ja redovno nosimo masku kada smo u blizini nekoga.
Na poslu moram da je nosim jer radim sa klijentima na pola metra pa i 20cm dok kada sam u kancelariji ne nosim je.

Svakodnevni kontakt oboje imamo sa kolegama koji su preležali covid pre mesec dana.

Evo danas, šansa za dobijanje covida?
U redu za karte 200ljudi ispred nas u 10h, troje masku. Unutra jop nismo kao nilski konji ali ok je, distanca koliko toliko ok međ ležaljkama i stolicama.

Slika
sasha015
Reactions:
Pridružio se: 04 Maj 2012, 10:59
Garaža: kia ceed 1.4, pezo 206 1.4 hdi

Post od sasha015 »

Ja bi vecinu vas u covid bolnicu.Smene po 8 sati,skafander.Pa tako 3 dana,2 odmora.

Za 60 000 din.

A Stevu,za kaznu jer ima neku medicinu zavrsenu,da volontira 10 dana,a onda nek prosipa " zdrav zivot" vs " covid 19"...

Al jbg,zelje su jedno,a realnost drugo.
Zaključana tema