Corona virus

Razne teme, pitanja, iskustva
Zaključana tema
Korisnikov avatar
snork
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:50

Re: Corona virus

Post od snork »

Jesmo, trebalo bi dva puta (drugi put pred kraj osnovne škole). Ali njen efekat traje dvadesetak godina. Takođe, u "zapadnim" zemljama se obavezna vakcinacija više ne praktikuje, ili nikada nije ni postojala.
Poslednja izmena od snork u 02 Sep 2020, 16:40, izmenjeno 1 put ukupno.
Ђенерал Јанковић
Korisnikov avatar
Slayer
Reactions:
Pridružio se: 31 Maj 2019, 00:56
Garaža: Audi A6 4F Avant

Post od Slayer »

Starija cerka, treci razred, saljem je u skolu, bar ove nedelje. Njih 12 je u grupi. Od 25-oro, samo jedno se izjasnilo za online nastavu.
Mladja cerka ne idu u vrtic od marta meseca. Posto radim od kuce, ne vidim svrhu da je saljem jer se tamo mere tek ne postuju.
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:48
Garaža: Suzuki Vitara 1.6 16v AT

Post od McGruja »

snork napisao:Jesmo, trebalo bi dva puta (drugi put pred kraj osnovne škole). Ali njen efekat traje dvadesetak godina. Takođe, u "zapadnim" zemljama se obavezna vakcinacija više ne praktikuje, ili nikada nije ni postojala.
Pa možda ne pod tim nazivom “obavezna vakcinacija”, ali u odnosu na nas primaju širi spektar zaštite, mada nismo ni mi loši
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

Moji stalno idu na neke (NL) vakcinacije.. I nose knjižicu sa spiskom... Zena se stalno nervira za nove ali sta ces. Evi zadnja je bila protiv raka grlica materice za devojčice- protiv nekog virusa koji to izaziva.. Inace i moji idu vec 2 nedelje u školu, sve maksimalno standardno. Cak su otišli i na izlet u prirodu sa školom..

Verstuurd vanaf mijn SM-A515F met Tapatalk

Korisnikov avatar
Ji 4Tze
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain

Post od Ji 4Tze »

prc virus
izaziva rak grlića materice, debelog creva, ždrela itd...
the vaccines may prevent 70% of cervical cancer, 80% of anal cancer, 60% of vaginal cancer, 40% of vulvar cancer and possibly some mouth cancer.
Boringly average, but also perfect for school run mums
Korisnikov avatar
member
Reactions:
Pridružio se: 17 Jul 2012, 15:19

Post od member »

^
najjača vakcina u poslednje vreme. Ja ću decu poslati na tu "vakcinu" čim dodju do potrebnog uzrasta za nju.
Koliko znam, u Srbiji se ta vakcinacija radi samo na lični zahtev i košta 12.000-15.000din.
Korisnikov avatar
Ji 4Tze
Reactions:

Post od Ji 4Tze »

e a za triper nema vakcina al kažu da se sad jako teško ubija antibioticima
kad smo mi bili omladina, radio je i penicilin valjda...
Korisnikov avatar
snork
Reactions:

Post od snork »

McGruja napisao: 02 Sep 2020, 16:44
snork napisao:Jesmo, trebalo bi dva puta (drugi put pred kraj osnovne škole). Ali njen efekat traje dvadesetak godina. Takođe, u "zapadnim" zemljama se obavezna vakcinacija više ne praktikuje, ili nikada nije ni postojala.
Pa možda ne pod tim nazivom “obavezna vakcinacija”, ali u odnosu na nas primaju širi spektar zaštite, mada nismo ni mi loši
Mislio sam na BCG, ne na vakcinaciju generalno. Evo spisak zemalja sa istorijom i trenutnim statusom: https://en.wikipedia.org/wiki/BCG_vaccine#Usage

One za koje smatraju da su bitne su naravno obavezne. Ljubo, ne znam da li se sećaš, ali su i nas skoro svake godine protiv nečega vakcinisali ili revakcinisali i isto smo nosili zdravstvenu knjižicu. :)

Inače, istorijski gledano, posle velikih boginja (koje su zahvaljujući vakcini prva i za sada jedina zarazna bolest ljudi za koju se smatra da je iskorenjena), druga najvažnija vakcina je bila protiv poliomijelitisa (dečije paralize). Baš pre neki dan je SZO objavila da je polio iskorenjen u Africi. Ne znam gde je još preostao - možda u Indiji. Mi smo tu vakcinu primali kao mala deca (oralno - kašičicom), ne znam da li se vakcinacija i dalje praktikuje u Evropi. Druga koje se sećam iz zdravstvene knjižice :) je bila DiTePer (difterija, tetanus, pertusis - veliki kašalj). Pa onda morbili i mumps (male boginje i zauške). Sada se te dve kombinuju u jednu MMR (dodata je protiv rubeole), ali je još bolja MMRV. Kao dete sam preležao i rubeole i varicele, i ove druge mi deluju mnogo gore. Plus ostane virus u organizmu doživotno i uvek može da se (usled stresa ili nekih drugih faktora) aktivira kao Herpes Zoster.

EDIT:

Šta je zanimljivo: Kod nas je oko 1975. ukinuta obavezna vakcinacija protiv velikih boginja, ali je otprilike u to vreme uvedena protiv malih (morbili). To je najzarazniji virus ljudi, nekada je bukvalno svako kao dete morao da ga preleži. Ili da umre od komplikacija (encefalitis, itd). Svojevremeno je Grujic pisao kako je još početkom 1970-ih oko desetoro dece svake nedelje umiralo na Infektivnoj klinici u Beogradu od komplikacija uzrokovanih morbilima.
Ђенерал Јанковић
Korisnikov avatar
steva_anya
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:29
Garaža: Honda Civic 1.8 Sport 2011

Post od steva_anya »

steva_anya napisao: 30 Avg 2020, 08:35 Krajem marta i pocrtkom aprila Francuska na 7000 dnevno obolelih i 700-1200 umrlih.
Sad krajem avgusta opet 7000 obolelih a broj umrlih skoro na nuli.

Necu nista pitati samo cu to ostaviti kao cinjenici i zvanican podatak ovde.

Prijatan topao dan!

Neko vreme kasnije, jos veci broj obolelih (skoro 10000) a broj umrlih?
Znaci sada imamo znacajno vise obolelih u odnosu na mart-april kada je duzi period bilo oko 5000 dnevno obolelih oko 1000 dnevno umrlih. Ali se broj umrlih nije povecao ni kad je u avgustu broj obolelij bio 5000, ni 7500 ni sad kad je skoro 10000.

Sacekacemo jos koji mesec, videcemo brojke tada.
Prikačeni fajlovi
FB_IMG_1599287587726.jpg
stomatologija na drugaciji nacin: tomorrow tooth
https://www.facebook.com/LegeArtisDrKopanja
Korisnikov avatar
snork
Reactions:

Post od snork »

Stevo, izvini ako nisam "pratio na času", ali koji je po tebi (ili po mišljenju nekog medicinskog autoriteta sa kojim se slažeš) razlog za ovakve brojeve?

Virus je "oslabio", uvedene mere su dale rezultate, stvoren je određeni imunitet kod stanovništva, lečenje je sada bolje, ili su ljudi iz najrizičnijih grupa već umrli u prvom talasu?
Ђенерал Јанковић
Korisnikov avatar
Ji 4Tze
Reactions:

Post od Ji 4Tze »

Pa kad se malo prisetimo onih prvih grafika, posle prvog talasa ide skoro ravna linija umrlih...
Korisnikov avatar
Gaginh0
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:16
Garaža: Nemam garažu :(

Post od Gaginh0 »

Počeli ponovo ljudi da umiru od raka, srčke i ostalih bolesti :(

Jedan kratak period sam verovao u ovo, kad je umro onaj Gaja kafanski pevač iz Temerina (dobar deočko bio, poznavali smo se), a onda sam shvatio takođe da sam poznavao i nekog ko je poginuo u saobraćajki, ko je umro od droge, ko se obesio, ko se utopio, i tako dolazim do zaključka da nije nerealno poznavati nekog ko je "umro od korone", jednostavno ljudi umiru na različite načine. Haos u kovid bolnicama? Pa haos je i na onkologiji, haos je i na psihijatriji, haos je i na kardiologiji...
Neki ljudi na ovom forumu su zapali u psihoze i paranoje od kad je ova korona, za nedelju dana piše se u 10 tema, od toga 7 tema su "neozbiljne", a tome je dosta kumovala ova bezvezna tema kojoj nije mesto na ovakvom forumu.

Forumi kao takvi - umiru, al nek umru dostojanstveno, a ne "od korone".
BOJ SE OVNA, BOJ SE GOVNA, A KAD ĆU ŽIVETI?

Slika
Korisnikov avatar
Pulp Fiction
Reactions:
Pridružio se: 19 Jul 2015, 21:52
Garaža: Astra G 1.7 dti

Post od Pulp Fiction »

Gaja je bio i gojazan baš. Inače dobar pevač bio sam na par proslava gde je on uveseljavao. Šteta mlad momak.
ikac2000
Reactions:
Pridružio se: 08 Jul 2012, 22:50

Post od ikac2000 »

Gagi, jesi bio na demonstracijama prosle nedelje u Berlinu :-)?

Sent from my iPhone using Tapatalk
Korisnikov avatar
steva_anya
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:29
Garaža: Honda Civic 1.8 Sport 2011

Post od steva_anya »

Za one koji misle i smatraju da su nam vakcine spas ...

https://www.reuters.com/article/us-heal ... rgjgUnQKe8

Mozete dobiti vakcinu iz Kine, III faza, uz neke iz Pakistana, i time se zastiti.

@snork: pisem posle
stomatologija na drugaciji nacin: tomorrow tooth
https://www.facebook.com/LegeArtisDrKopanja
Zaključana tema