nikaragva napisao: 31 Okt 2020, 07:15
Za paušalce su mogli da izbace sve osim poreza 10%, pio i zdr samo ako baš žele. Ali da porez obračunaju na bruto zaradu. Pre tom oslobode u visini minimalne zarade da bude neoporezivo da se ne useru u život obućarima vijajući programere. I mirna bačka.
Svi bi ostali paušalci i plaćali porez.
Neko bi plaćao i pio/zdr, neko ne bi.
Pa "samo ako žele" ne ide sa poslovanjem u Srbiji, taj PIO fond i zdravstvo funkcionišu od tekućih uplata.
Plaća se porez, PIO i zdravstvo i to ide na sve biznise, ne znam da ima biznis koji se ne globi ovim dažbinama u Srbiji?
Boringly average, but also perfect for school run mums
To je aparat koji je po svemu sudeći neodrživ.
I treba prekinuti jednom sa njim. Naći drugi način za finansiranje.
Uvesti progresivan porez.
Izbaciti pio i zdr, ostaviti samo porez.
NEsam školovao poreze, ali evo rešio sam svima problem. Svi zadovoljni. U startu te ne guše, kasnije kad ojačaš puniš kasu jako jako.
Ali prosečan poreznik ovo ne može da shvati.
Zašto što on zna da MORAŠ da platiš koliko god i kako god kažu, ma koliko to glupo bilo i ma koliko loše po državnu kasu bilo.
nikaragva napisao: 31 Okt 2020, 11:43
To je aparat koji je po svemu sudeći neodrživ.
I treba prekinuti jednom sa njim. Naći drugi način za finansiranje.
Uvesti progresivan porez.
Izbaciti pio i zdr, ostaviti samo porez.
NEsam školovao poreze, ali evo rešio sam svima problem. Svi zadovoljni. U startu te ne guše, kasnije kad ojačaš puniš kasu jako jako.
Ali prosečan poreznik ovo ne može da shvati.
Zašto što on zna da MORAŠ da platiš koliko god i kako god kažu, ma koliko to glupo bilo i ma koliko loše po državnu kasu bilo.
Neodrživ a radi im godinama. To što ti misliš da je TEBI tako bolje ne znači da je i SVIMA tako bolje
To što si izbacio tabelu procenata važi samo za porez - od toga se ne finansira ni PIO ni zdravstvo.
Ako izbaciš PIO, ko će da daje penziju onima koji su je zaradili?
Ako izbaciš zdravstvo, ko će da finansira zdravstvo za sve?
Boringly average, but also perfect for school run mums
Ma bre sve se ide u smeru da se sto vise oteza ljudima odavde da rade direktno za klijente iz inostransva. Zato? Da bi par raspalih firmi tipa ncr, endava itd mogli I dalje da funkcionisu sa znacajno nizim platama u odnosu na prosek it firmi?
Da se razumemo, ne pricam iz pozicije nekog ko je freelancer. Ili sam radio u radnom odnosu ili sam radio kao pausalac. I ne u gorepomenutim firmama.