E vidiš, to pitanje je zanimljivo, ali na to nisam siguran da još uvek imamo odgovor. Tj imamo ga retroaktivno, znamo da je životni vek duži za ljude sa pojedinim hroničnim bolestima i za ljude koji imaju sada xx godina, ali ne znamo koliki će vek imati ljudi koji su rođeni i živeli npr 1970-1980 i živeli u kompletnom današnjem svetu.DasAuto napisao: 07 Apr 2021, 11:36A zivotni vijek je duzi nego ikad. Kako to?A170T napisao: 07 Apr 2021, 10:38 Ostaje Covid, ali ce se vremenom pretvoriti u obican grip kad vise nas stekne imunitet, bar sam cuo takve price. Svet postaje sve bolesniji, ne zdraviji...
Послато са MI 9 помоћу Тапатока![]()
Corona virus
- Grujic
- Moderator
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
- Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe
Re: Corona virus
-
- Banned
- Pridružio se: 01 Okt 2012, 12:38
- Garaža: Suzuki S-Cross 4x4 1.6TD Sergio Celano
Prosečni životni vek će se samo povećavati, sve dok nauka i medicina budu imali odgovore na bolesti kao sada.
- Grujic
- Moderator
Pa ne zavisi zivotni vek samo od ima/nema bolesti, celokupan kvalitet zivota u smislu hrane, vode, zagadjenja, zracenja, nacina zivota, stresa itd utice na duzinu zivota.
Imas ljude bez bolesti koji bioloski budu stariji od ljudi koji su kalendarski po 10-20god stariji od njih.
Послато са SM-G780F помоћу Тапатока
Imas ljude bez bolesti koji bioloski budu stariji od ljudi koji su kalendarski po 10-20god stariji od njih.
Послато са SM-G780F помоћу Тапатока
- grujicd
- Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
- Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012
Provlače se najave da će tehnologija mRNA vakcina moći da se koristi u terapiji kancera. Ako uspeju bar neke tipove tako da tretiraju, to bi podiglo životni vek, te bi cela ova propast od pandemija mogla na kraju da ima pozitivne efekte.
- Grujic
- Moderator
Ta tehnologija će izvesno biti revolucionarna, samo je pitanje gde će sve naći primenu
-
- Banned
- Pridružio se: 14 Jan 2012, 23:20
- Garaža: Seat Leon 1.2 TSI 2017
Ne d'o Bog. To nije zivot, nije humano, nije za ljude. Bolje da se svi ubijemo odmah. Ili mi koji ovako osecamo, taman da vise mesta ostane za vas koji bi da nosite masku do kraja zivota. Lepo vama, lepo nama.grujicd napisao: 07 Apr 2021, 11:10 Samo bi voleo da ostane socijalno prihvatljivo (i očekivano) da nosiš masku u javnim prostorima ili prevozu ako se osećaš kilavo, kašljucaš... A da ne budi "vidi pi..ica nosi masku". Samo teško da ćemo postati Japan.
- grujicd
- Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
- Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012
Čitaš li ti šta je napisano? Ne da nosiš masku stalno, već ako se osećaš bolesno a ulaziš u radnju, bus... Ali vidim da od toga nema ništa u Srbiji.
- Grujic
- Moderator
Gazza i Ogi, lakše malo...
Vece je pitanje kako ce se poslovi postaviti prema novim okolnostima - radu od kuce, isporuka na adresu i sl. Onda ce se jednostavno imati manje potrebe da se ulece u neku guzvu... Jedino proslave i zurke ostaju problematicne
A tada nositi masku ili ne - odnosno doci na nju i ako ti je i malkice lose je bas zeznuto...
PS: Ja i dalje mislim da je korona zadala samo primer kako ce izgledati krize u buducnosti, a da je ova bila relativno mlaka. Meni je najjaci utisak ostavio nesposobnost vladajuceg sloja - politicari - da bilo sta rese na pravi nacin i da reaguju adekvatno i konzistentno. A posebno da daju neku iole normalnu viziju o (boljoj) buducnosti - odnosno da motivisu narod da lakse prebrodi probleme.... Kao i ogromna kriza u slobodama i nacinu razmisljanja. Odnosno tenzije izmedju razlicitih slojeva ljudi - mladih / starih, vakcinasi / antivakcinasi, zainteresovani / nezainteresovani i sl. Koja ide ka smeru terora vecine nad manjinom, posto se vecina oseca jako ugrozeno... A svako zatezanje odnosa nije dobro... (Machiavelli - da li cilj opravdava sredstvo?)

PS: Ja i dalje mislim da je korona zadala samo primer kako ce izgledati krize u buducnosti, a da je ova bila relativno mlaka. Meni je najjaci utisak ostavio nesposobnost vladajuceg sloja - politicari - da bilo sta rese na pravi nacin i da reaguju adekvatno i konzistentno. A posebno da daju neku iole normalnu viziju o (boljoj) buducnosti - odnosno da motivisu narod da lakse prebrodi probleme.... Kao i ogromna kriza u slobodama i nacinu razmisljanja. Odnosno tenzije izmedju razlicitih slojeva ljudi - mladih / starih, vakcinasi / antivakcinasi, zainteresovani / nezainteresovani i sl. Koja ide ka smeru terora vecine nad manjinom, posto se vecina oseca jako ugrozeno... A svako zatezanje odnosa nije dobro... (Machiavelli - da li cilj opravdava sredstvo?)
Koliko sam čitao, ne samo kancera, već i autoimunih oboljenja (MS, diabetes tip1 itd.)grujicd napisao: 07 Apr 2021, 12:24 Provlače se najave da će tehnologija mRNA vakcina moći da se koristi u terapiji kancera. Ako uspeju bar neke tipove tako da tretiraju, to bi podiglo životni vek, te bi cela ova propast od pandemija mogla na kraju da ima pozitivne efekte.
Najveci problem je taj sto je covekov organizam jedan ultra slozen / kompleksan mehanizam, i pravljenje balansa (uredjenje) negde moze da dovede do debalansa negde drugde (ranije su to zvali - igrati se boga)... I sve to je tesko utvrditi bez kompleksnih / detaljnih kompjuterskih simulacija. Sa starim tehnologijama (testiranje, i sl) ne bi daleko stigli... A onda kada dekoduju coveka (mislim o telu na prvom mestu - kao laksem poslu
) u potpunosti (pitanje trenutka).... Nisam siguran da bih to zeleo da dozivim....

-
- Banned
Cemu takav zivot? Seti se najbanalnijih stvari kao sto su odlazak na zurke, koncerte, letovanje, zimovanje, bioskop, pozoroste, slava, rodjendani, svadbe, proslave, guranje u nocnom busu dok ti ruka viri kroz jedan a noga kroz drugi prozor... sa zilion ljudi, bez maske. Kako ti to deluje iz ove perspektive?ljuba napisao: 07 Apr 2021, 13:59 Vece je pitanje kako ce se poslovi postaviti prema novim okolnostima - radu od kuce, isporuka na adresu i sl. Onda ce se jednostavno imati manje potrebe da se ulece u neku guzvu... Jedino proslave i zurke ostaju problematicneA tada nositi masku ili ne - odnosno doci na nju i ako ti je i malkice lose je bas zeznuto...
Mora da sam preterano emotivan ali eto, tako se osecam, oprostite mi moju burnu proslost.
Spanska groznica je ugusena ali korona nece biti, hmmm, da.
@Ogi Evo od svega što si naveo, jedino što mi nedostaje su koncerti, sve ostalo mogu I sada. Ne kažem da se ništa nije promenilo, jeste i te kako, ali nije sve došlo do toga da skačemo svi sa mosta.
Žurke mi je nedostaju, i pre pandemije nisam bio nekoliko godina na nekoj žurci. Proslave, rođendani i dalje postoje, skupljam se sa najbližima, naravno sa onima koji se odgovorno ponašaju. U bus nisam ušao više od godinu dana, hvala Bogu pa ne moram, imam par kolega koji idu busom pa kažu da funkcioniše kako treba, uglavnom su gužve manje nego ranije. U pozorištu sam bio nekoliko puta letos, na moru bio prošle godine, bilo najbolje letovanje ikad. Slavili smo u novembru, bilo je nas je samo 6, I opet je bilo lepo, za promenu smo sedeli svi i pričali i smejali se, umesto da trčimo oko ljudi i gledamo kome fali pića i šta treba da se iznese na sto. Sa svim gostima koji nam inače dolaze smo se čuli (i videli) tog dana, zezali se, pričali, dogovarali kad se vidimo...
Ništa nije isto kao ranije. I bez praktično svega od stvari koje ne možemo da radimo se može. Ne može se bez lekarske pomoći koje nema za bilo šta osim korone, ne može se zameniti edukacija dece koju oni propuštaju jer ne idu u školu i ovo vide kao veliki raspust.
Sent from my SM-G985F using Tapatalk
Žurke mi je nedostaju, i pre pandemije nisam bio nekoliko godina na nekoj žurci. Proslave, rođendani i dalje postoje, skupljam se sa najbližima, naravno sa onima koji se odgovorno ponašaju. U bus nisam ušao više od godinu dana, hvala Bogu pa ne moram, imam par kolega koji idu busom pa kažu da funkcioniše kako treba, uglavnom su gužve manje nego ranije. U pozorištu sam bio nekoliko puta letos, na moru bio prošle godine, bilo najbolje letovanje ikad. Slavili smo u novembru, bilo je nas je samo 6, I opet je bilo lepo, za promenu smo sedeli svi i pričali i smejali se, umesto da trčimo oko ljudi i gledamo kome fali pića i šta treba da se iznese na sto. Sa svim gostima koji nam inače dolaze smo se čuli (i videli) tog dana, zezali se, pričali, dogovarali kad se vidimo...
Ništa nije isto kao ranije. I bez praktično svega od stvari koje ne možemo da radimo se može. Ne može se bez lekarske pomoći koje nema za bilo šta osim korone, ne može se zameniti edukacija dece koju oni propuštaju jer ne idu u školu i ovo vide kao veliki raspust.
Sent from my SM-G985F using Tapatalk
-
- Banned
Naravno da nista nije kao sto je bilo. I nikada vise nece ni biti. I to sto si ti bio, i to nije kao sto je nekada bilo. A slazem se i da se bez tih stvari moze. U sustini, sta ti treba, leba, malo masti, 5 kvadrata i mozes solidno da pozivis.
To je ono kao kada se ja zalim na rupe i kazem da ih ne krpe nego kao da se iseru u njih i to se stvrdne a neko kaze sta hoces, bolje i to nego da stoje rupe.
Znaci zavisi sve od toga kako ko vidi zivot. Ja sam covek romantik, emotivac, idealista. Mi smo posebna sorta. Trazimo vise od zivota.
To je ono kao kada se ja zalim na rupe i kazem da ih ne krpe nego kao da se iseru u njih i to se stvrdne a neko kaze sta hoces, bolje i to nego da stoje rupe.
Znaci zavisi sve od toga kako ko vidi zivot. Ja sam covek romantik, emotivac, idealista. Mi smo posebna sorta. Trazimo vise od zivota.
Za vas ce uvek biti mesta u Travel Bubble.
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.