Biciklizam

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Kuzmanovic
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:31

Re: Biciklizam

Post od Kuzmanovic »

Znam, zato ti i kazem. :D
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

To je zbog tockova. I ja sam sa ovim mojim mtb dosta "lako" odrzavao brzinu na magistrali, znaci asfalt, sve isto kao i trekingom, isto vreme, ista prosecna brzina.

Medjutim, ja sam sve vreme vozio predzadnji i zadnji prenos na mtb.

Na trekingu ne mogu da okrecem zadnji prenos. A i predzadnji se userem. Tako da je cesto treci odnazad.

Kada jos malo ojacam, ako se to desi ikad, pa kad budem mogao da tucem zadnji prenos na trekingu, mislim da cu odvaliti svakoga, ko je u slicnoj formi, na ovom mom mtb-u, po asfaltu.

Matematika je prosta.

Ovakvo isto poredjenje se moze napraviti drumas vs treking.

Tako da je drumas potreban za odvaljivanje, ali ne i dovoljan. Potreban i dovoljan uslov je drumas plus snaga za njega.
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Post od Bax »

Tu veliku razliku pravi rama, imam prilike da menjam svaki dan bicikl, da ih vozim uporedo. Na izgled isti bicikli, sa istim delovima se razlicito ponasaju.
Od parametara, se oseto razlikuje i brzina i ubrzanje, kao i energija potrebna da se zadata brzina odrzi.

Ako i pretpostavim da ram pase vozacu, neki su potpuno inferiorni, i ne mogu da se nose ni 500 metara sa drugima.

I nije ni planirano da vozis na najmanjem lancaniku, on je tu da mozes i nizbrdo da ubrzavas, da ne provrtis...
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
Korisnikov avatar
Sh@rance
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:48
Garaža: Fiat Punto Classic 1.3 MultiJet & Cannondale Trail 7 er29

Post od Sh@rance »

Ja imam i extra gume koje stvarno puno znače i ako su široke 2,2 lete po asfaltu ,veoma mali otpor kotrljanja. Uzeo ih po preporuci Grbica sa berze nisu ni malo jeftine ali vrede svaku paru.
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:

Post od Bax »

Gume su presudne, kao slag na tortu, lose gume urnisu i najbolji bicikl.
Imam od 1,9mm, opako dobra stara Vittorio guma, pa na vise..
Korisnikov avatar
Kuzmanovic
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:31

Post od Kuzmanovic »

nikaragva napisao:
Tako da je drumas potreban za odvaljivanje, ali ne i dovoljan. Potreban i dovoljan uslov je drumas plus snaga za njega.
Zabpravio si na polozaj vozaca tj otpor vazduha. Na trekingu i mtb polozaj vozaca je takav da na velikim brzinama stvara veliki otpor, pa zato se iznenadimi kako mozemo da vozimo 50 u zavetrini, a kad si sam na pravcu jedva vozis 40 nekoliko kilometara. :)

Sent from my SM-G900F using Tapatalk
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:

Post od Bax »

Vozio bajs Winoru, sa nekim ortakom koji vozi MTB, i to dobro ga vozi, dok je Winora 4ta liga od bicikla, sto se tice performansi.
Isli smo uporedo, cak je bio mozda i brzi, jer ja prakticno nisam koristio menjace, i nema neki izbor 5 brzina.... Glavni utisak je da samo cekam vetar, kad zaduva prema nama, otkinem coveka, toliko je otpor bicikla manji...
Korisnikov avatar
mića
Reactions:
Pridružio se: 10 Apr 2013, 09:43
Garaža: Corolla

Post od mića »

Ja sam u subotu vozio taj krug
Slika

Послато са GT-I8190 уз помоћ Тапатока
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Kuzmanovic napisao:
nikaragva napisao:
Zabpravio si na polozaj vozaca tj otpor vazduha. Na trekingu i mtb polozaj vozaca je takav da na velikim brzinama stvara veliki otpor, pa zato se iznenadimi kako mozemo da vozimo 50 u zavetrini, a kad si sam na pravcu jedva vozis 40 nekoliko kilometara. :)

Sent from my SM-G900F using Tapatalk
Pa nisam zaboravio.
Rekao sam drumas vs treking vs mtb :)

Tu je uracunat u polozaj :)
Korisnikov avatar
Sh@rance
Reactions:

Post od Sh@rance »

Mićo to je to samo malo skraćena verzija ne vidim kuda si išao za BG preko nasipa prema strenemu je malo duži put do BG-a + Progari(Progarska Ada) 85km je krug da si išao i do progarske ade.

Kod drumaša je drugačije kada duva vetar uhvatiš dole za dropove saviješ se i u velikoj si prednosti u odnosu na MTB i Treking treking je tu po meni najnezgodniji jer je uspravniji položaj sedenja nego na MTB-u. Drumaš je za brzinu bez premca i tu nema priče naravno treba neko i da ga vozi(kome znači brzina). Nisam probao Hibrida(trekinga) bez amorta i bez one podešavajuće lule, cenim da ide isto extra, ali meni generalno uspravan položaj sedenja i onaj 48 lančanik napred nikako ne idu uvek sam mučio muku sa njim na trekingu(sa amortom) em prednji deo bajsa dosta podignut zbog amorta em uspravan položaj sedenja em 48 zuba veliki lančanik bar meni bilo mnogo teško za okretanje.
Korisnikov avatar
mića
Reactions:
Pridružio se: 10 Apr 2013, 09:43
Garaža: Corolla

Post od mića »

Krenuo sa b.kose. jeste malo skracena varijanta. Ka bojcinskoj sumi ima od skretanja na glavnom putu + 8 km tamo nazad.
Lakse je sa drumasem, ti bi sa tom snagom imao laksu voznju i manje bi se umorio.

Послато са SM-G360F уз помоћ Тапатока
Korisnikov avatar
Sh@rance
Reactions:

Post od Sh@rance »

Do Bojčina od Boljevaca imaš 8km, a od bojčina do Progarske ade(Pera Babuška) ima sigurno još 4km u jednom pravcu.
Nije tu pitanje snage nego isključivo kondicije, jbg ja sam se u zadnje tri godine tako disciplinovao što se bajsa tiče. Radim u smenama i imam dosta slobodnog vremena, ustanem ujutru u 6:30h spremim decu za školu ja već oblačim biciklističke i sa bajsom ih otpratim do škole sedam na bajs i imam lufta od 7:15h do 12h i tako uvek radim nebitno dali su pre podne ili popodne u školi non stop sam na bajsu dok su deca u školi i tako već tri godine.
Moj bajs ovaj cannondale je težak nisam ga merio ali sigurno ima 14kg, ali stvarno odlično ide kome god sam ga dao na probu se oduševio kako se lako okreće. Veruj kome god da ga dam može glatko na ravnom da nakuca 30km/h e sad pitanje je kondicije koliko ko može km da vozi. Ono što sam pisao za juče to je bilo samo juče takav tempo vožnje sam ne bih mogao sigurno tako da vozim. Ja nikada nisam jurio brzinu što se bajsa tiče samo idem da se vozim to mi je jedini cilj, nekada krenem u turu od 70km i znam da ga baš udavim jednostavno nije mi dan, kako god da ga vozim prosek je najbitniji juče mi je bio 26,7km/h.
Juče npr od progara do jakova sam onoko vozio brzina varirala od 27 do 30km/h gledam da dođem do određene brzine da je malo prevrtim i da lagano održavam taj tempo, posle sam na NBGD dolmi vozio lagano zverao u one vikendice, na šetalištu u NBGD i na adi nisam lud da vozim brzo samo lagano i gledam snajke unaokolo :) sve se to sabira u prosek :)
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Post od Geza »

Imali ga Jugosloveni, a Gorenje ga sada oživljava
http://www.b92.net/biz/vesti/svet.php?y ... id=1135647

Ljubljana -- Slovenački proizvođač bele tehnike Gorenje počeće proizvodnju bicikala marke Rog, pošto će od trenutnog vlasnika otkupiti pravo na naziv brenda za 40.000 evra.
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:34
Garaža: Suzuki SX4 1.5 MTB Cannondale bike

Post od BAJKER »

Slika
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:

Post od Bax »

Danas ponovo proterao Winora petobrzinku, zavrsavam testiranje. Iako je bajs daleko od bilo cega trkackog, isti ide ko nevreme, skroz dobar bajs ispao na kraju, bolji od nekih trkaca sa.napucanim cevima. Danas sam se kidao sa nekim klimcem sa alu drumasem sa samaraljkama do Surcina i nazad, i nije mi mogao nista. Verovatno sam ja i jaci, ali los bajs ti mnogo uzme od energije...

Bicikl je potpuna celicana, 12kg ima, sve je celik i pogon i tockovi i nable, i nista
mu to mnogo ne smeta, mozda malo na ubrzanju, cak i 5 brzina su sasvim dobro rasporedjene...

Prekljuce sam imao priliku da poteram stare MTB Peugeot po Budapest, auh kakvo je to neudobno djubre, spram ovih starih bicikala trkaca....

Sent from my PAP5044DUO using Tapatalk
Odgovori