Aj sad se vrati na post gde covek lepo prica sta je google CORE business model. Prodaja reklamnog prostora. Znam ja jako dobro kako to funkcioniste, ali srz svega ostaje isti: google nudi uslugu plasiranja ciljane reklame. Uopste se ne radi o tome da li ja to volim ili ne volim, zelim da ukljucim ili iskljucim. To nije tema, i molim te da o tome ne diskutujemo kako ne bi sirili pricu u skorz nepotrebnu stranu.Laki021 napisao:I sta je tu problem? To je Win Win situacija. Ili ti smatras da ako te neka reklama zainteresuje pa kupis nesto da te je tu neko zezno i da te je Google namagarcio, prodao... Valjda je bolje da dobijam reklame koje me zanimaju nego one koje me be zanimaju (takodje imas i opciju da ovo onemogucis)
I pride ne prodaje google ni podatke o aktivnostima anonimnih korisnika, malo drugacije to funkcionise i postoji sto pravila koja te potpuno stite kao korisnika.
Da sumiramo: primarni biznis googla je reklama. Toliko. Prema tome je Kuk je u pravu. Njima nije cilj da ti prodaju uredjaj, vec im je cilj da ti prodaju reklamnu platformu ili da skupljaju podatke o tvojim interesovanjima kako bi ti bolje plasirali iste. Zato su pre neki dan poslali memorandum proizvodjacima Android uredjaja, gde zahtevaju od svakog proizvodjaca tacno sta mora da bude preinstalirano na telefonu/tabletu gde moraju precice da se nalaze itd. Isto tako pokusavaju polako da zatvore (proprietary code) android kako bi za usluge koristili servise google. Hangout je jedan dobar primer. Zbog toga Samsung zeli svoj sistem.
Kuk jeste u pravu kada kaze sta je kome primarni posao. Apple zeli da ti proda ekosistem. Zeli da ti proda iMac, iPhone, iPad, Macbook i da sve to koristis preko iTunes i placas sa Apple Pay. Dakle, zele da ti prodaju uredjaje kao i svaka druga IT kompanija. Microsoft je poceo da radi isto, makar je najavljeno sa Windows 10 (probao vec technical preview i zasta vuku u tu stranu).
Prema tome, nista tu nema neistinito i ne znam zasto si se nasao uvredjen. Nista nema lose u tome sto google to radi, ali nema razloga to ne reci kako jeste.