Start-Stop sistem
Re: Start-Stop sistem
I nije fora da sebi uštediš bogznakoliko novca u gorivu, nego da milion kola dnevno uštedi recimo pola litre goriva, minus zagađenja, to je pola miliona litara goriva - samo za jedan dan. Nemci vode računa o štednji poprilično, kultura im je takva. Jedan čovek ne uštedi mnogo, ali kada cela zemlja štedi, računica je drugačija.
Tapatalk HD
Tapatalk HD
E i ovo da dozivim.Day Walker napisao: Dok je ljudi kao sto si ti koji misle da nece ni tih 10g pomoci, mi cemo biti na istom mestu...

Ako sam ja kriv, posaljite me u kosmos. Cenim da sam u 5% najpazljivijih na planeti po gotovo svim pitanjima.
...i kakav je sad to lazni moral? Ako hoces da ucinis koliko mozes, onda sedi na bicikl i neces zagadjivati ni tih 120-130mg/km , nego 0 mg/km. To je znatno veca razlika nego sto ja rasipam sa mojih 5mh/km vise jer ne koristim start/stop.
... ili koristi gradski prevoz. Imas mogucnost, mozes da ucinis i to.
... a ne ovako davanje izjava kao da si predsednik drzave koji prica socioloski-drustveno-politicki-korektno samo da bi zvucalo korektno, a sa druge strane vozi 2 auta. To je kao kada bih ja rekao kako sam uradio koliko sam mogao time sto sam kupio 2.0 dizela umesto 3.0 , znas koliko ja time stedim planetu? Naravno necu reci, jer bi to bilo cisto kenjanje i nije istina. Da zaista pazim toliko, vozio bih bicikl ili elektricni skuter.
Everything happens for a reason. Sometimes the reason is that you're stupid and make bad decisions!
Mislim da se ne zna jos uvek pouzdano sta je bolje.
Ustedi se malo na gorivu, utrosi se na akumilulatorima i tezim alnaserima i alternatorima...
Npr svi znaju da kola sa aluminijumskom sasijom manje trose jer su laksa, pa ispadnu ekoloskija. Medjutim, slabo se zna da je za proizvodnju takvog auta potrebno mnogo vise energije te da se sa danadnjim stanjem stvari smatra da se zagadjenje izjednaci tek na preko 200 000km i tek tada alu auto pocinje da stedi co2 i bude ekoloski raspolozen.
Ustedi se malo na gorivu, utrosi se na akumilulatorima i tezim alnaserima i alternatorima...
Npr svi znaju da kola sa aluminijumskom sasijom manje trose jer su laksa, pa ispadnu ekoloskija. Medjutim, slabo se zna da je za proizvodnju takvog auta potrebno mnogo vise energije te da se sa danadnjim stanjem stvari smatra da se zagadjenje izjednaci tek na preko 200 000km i tek tada alu auto pocinje da stedi co2 i bude ekoloski raspolozen.
- grujicd
- Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
- Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012
Pa i pluća prave neki CO2 valjdaTexonja napisao:Ako hoces da ucinis koliko mozes, onda sedi na bicikl i neces zagadjivati ni tih 120-130mg/km , nego 0 mg/km.

- Sloba
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:03
- Garaža: Ford Fiesta Ecoboost, Mazda CX-30 AWD
- Kontakt:
Istina davno, nešto slično je rekao Klarkson za Prius i društvo. Koliko ta vozila čuvaju okolinu, tehnologija kojom se prave duplo više zagađuje okolinu od tradicionalnih tehnologija.Laki021 napisao:Mislim da se ne zna jos uvek pouzdano sta je bolje.
bahati vozac BMWaTexonja napisao: Ako hoces da ucinis koliko mozes, onda sedi na bicikl i neces zagadjivati ni tih 120-130mg/km , nego 0 mg/km.To je znatno veca razlika nego sto ja rasipam sa mojih 5mh/km vise jer ne koristim start/stop.

vozaci AUDIja brinu za zagadjenje i zato koriste start&stop

Sent from my GT-N7100 using Tapatalk 2
Re: AW: Start-Stop sistem
Hvala za info, pogledacu kasnije.dragvorl napisao:Imas u tom pdfu bas kako mozes da ga iskljucis pri kratkim zaustavljanjima. Nesto kada auto potpuno stane stisnes jace kocu i onda popustis. Pronadji ako te ne mrzi.Floyd napisao:Jbg ja sam poreklom Bosanac pa mi treba vremena da skontam![]()
Meni stvarno nije problem sto on gasi auto na semaforu ali me bas smara kad zastanem za delic sekunde (npr. uzimam kartu za parkiranje) a on mi ugasi auto
Ti sa manuelnim nemas taj problem jer ces u toj situaciji i dalje drzati kvacilo tako da...
Ako tako moze za stalno da se iskljuci onda je to super.
Gesendet von meinem GT-I9505 mit Tapatalk 2
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
Ne moze za stalno, i napisano je da je to za situacije kada trebas brzo da krenes, recimo sa raskrsnice, pa da ti se ne ugasi.

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Re: AW: Start-Stop sistem
A pa to mi onda nista ne znaci jer ja sistem stalno iskljucujem ali sto rece Tex, jednom u 20 puta zaboravim i onda me pri kratkom zaustavljanju iznenadi tj. ne bih se setio u tom trenutku da jace stisnem kocnicu 

Onomad je terao prijus maksimalnom brzinom deset krugova po stazi, a on je za njim isao sa BMW M3. Potrosnja BMW-a je bila ja mislim samo litar veca.Sloba napisao:
Istina davno, nešto slično je rekao Klarkson za Prius i društvo. Koliko ta vozila čuvaju okolinu, tehnologija kojom se prave duplo više zagađuje okolinu od tradicionalnih tehnologija.
What i do for the livin'? I live for the livin'.
- Day Walker
- Pridružio se: 12 Jan 2012, 01:58
- Garaža: BMW X3
Texonja napisao:E i ovo da dozivim.Day Walker napisao: Dok je ljudi kao sto si ti koji misle da nece ni tih 10g pomoci, mi cemo biti na istom mestu...![]()
Ako sam ja kriv, posaljite me u kosmos. Cenim da sam u 5% najpazljivijih na planeti po gotovo svim pitanjima.
...i kakav je sad to lazni moral? Ako hoces da ucinis koliko mozes, onda sedi na bicikl i neces zagadjivati ni tih 120-130mg/km , nego 0 mg/km. To je znatno veca razlika nego sto ja rasipam sa mojih 5mh/km vise jer ne koristim start/stop.
... ili koristi gradski prevoz. Imas mogucnost, mozes da ucinis i to.
... a ne ovako davanje izjava kao da si predsednik drzave koji prica socioloski-drustveno-politicki-korektno samo da bi zvucalo korektno, a sa druge strane vozi 2 auta. To je kao kada bih ja rekao kako sam uradio koliko sam mogao time sto sam kupio 2.0 dizela umesto 3.0 , znas koliko ja time stedim planetu? Naravno necu reci, jer bi to bilo cisto kenjanje i nije istina. Da zaista pazim toliko, vozio bih bicikl ili elektricni skuter.

Za razliku od tebe dajem neki doprinos i ne prozivam iste.. I ne predstavljam sebe kao nekog zelenog..
Ahh da mozda sam trebao da napomenem da se izmedju ostalog preduzece mog oca bavi i zasttitom zivotne sredine pa sam na neki nacin ukljucen u celu pricu..

Da svako od nas daje minimalan doprinos ziveli bismo bolje.. Ali ne.. Mi smo SRBENDE bre! Dok komsija vozi Golf 2 i pali svoju deponiju, i ja cu, jer to i on radi...

Brzine idu u H-a !!!

Ne zezaj DW i pogledaj kola ispod svog potpisa 
Da su ekoloska,bas i nisu
Slazem se sa Tex-om po ovom pitanju,postoji 100 boljih nacina zastite sredine od Start-Stop sistema,a cenim da si ti uzeo isti samo zato sto je dolazio uz auto i da isti ne bi doplatio umesto neke druge opreme...
Jesi uzeo verziju Corse sa CO2 reduction paketom koji smanjuje za 20g CO2 emisiju?
Naravno,ne kazem da je Start-Stop glupost koristiti ili nesto slicno,to je do coveka da li mu smeta ili odgovara...
Da ima ustede u gorivu,ima sigurno...
Pitanje je da li je zaista tolika,jer je po gradu i na kratkim relacijama merenje po bordu dosta nezahvalno,jer se meri po l/100km,te skace dosta racunica dok se stoji,jer se ne kreces,a gorivo tece i ako u malim kolicinama,bord neproporcionalno povecava,jer ako potrosis bilo koju kolicinu goriva dok stojis,da bi dosao do 100km po racunici mozes potrositi neograniceno mnogo goriva,zato i skace dokle god stojis...
Prius ima neke delove da li za bateriju ili tako nesto,koji se prave od materijala cija obrada zagadjuje opasno...

Da su ekoloska,bas i nisu

Slazem se sa Tex-om po ovom pitanju,postoji 100 boljih nacina zastite sredine od Start-Stop sistema,a cenim da si ti uzeo isti samo zato sto je dolazio uz auto i da isti ne bi doplatio umesto neke druge opreme...
Jesi uzeo verziju Corse sa CO2 reduction paketom koji smanjuje za 20g CO2 emisiju?
Naravno,ne kazem da je Start-Stop glupost koristiti ili nesto slicno,to je do coveka da li mu smeta ili odgovara...
Da ima ustede u gorivu,ima sigurno...
Pitanje je da li je zaista tolika,jer je po gradu i na kratkim relacijama merenje po bordu dosta nezahvalno,jer se meri po l/100km,te skace dosta racunica dok se stoji,jer se ne kreces,a gorivo tece i ako u malim kolicinama,bord neproporcionalno povecava,jer ako potrosis bilo koju kolicinu goriva dok stojis,da bi dosao do 100km po racunici mozes potrositi neograniceno mnogo goriva,zato i skace dokle god stojis...
Hummer 2 je bio na nekom 40-om mestu,a Prius negde na 50-om sto se zagadjenja tice u nekom istrazivanju koje sam gledao...Sloba napisao:Istina davno, nešto slično je rekao Klarkson za Prius i društvo. Koliko ta vozila čuvaju okolinu, tehnologija kojom se prave duplo više zagađuje okolinu od tradicionalnih tehnologija.Laki021 napisao:Mislim da se ne zna jos uvek pouzdano sta je bolje.
Prius ima neke delove da li za bateriju ili tako nesto,koji se prave od materijala cija obrada zagadjuje opasno...
Poslednja izmena od Xepoj87 u 08 Maj 2013, 12:07, izmenjeno 1 put ukupno.
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
ja sam skoro na faxu imao neku temu o tome da li vise zagadjuju nuklearne elektrane ili hidro elektrane( sta je sve unisteno time sto se ta reka koristi za proizvodnju energije)...
I koji je zakljucak? I opet,kako znati da ta istrazivanja nisu fabrikovana od strane industrijalaca? 

Veče u kome se svi slazu je protraceno.