Vazduhoplovi
Re: Vazduhoplovi
Malo i naši piloti preteruju. Koliko sam puta na forumu pomenuo da helikopteri lete iznad naseljenog mesta. Čak su sad počeli i noću da lete. Nismo baš toliko mala zemlja da nema gde da se vežba.
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...

- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
Ako mene pitate, za ovoliku flotu kao sto je nasa, mnogo je. Ne bi me cudio da je neodrzavanje uzrok. Kazem, ne bi me cudilo, zbog generalnog stanja u zemlji, a time i vojsci, ali necu da tvrdim, mozda su sve bili nesrecni slucajevi ili greske pilota.
Avion "orao" vojnog vazduhoplovstvai srušio se 3. juna 2010. godine u blizini Kragujevca, a pilot se spasao katapultiranjem.
U blizini batajničkog vojnog aerodroma 7. jula 2009. godine srušio se avion tipa MIG 29. Pilot aviona potpukovnik Rade Ranđelović se katapultirao, ali je preminuo od posledica povreda.
Avion "supergaleb G-4" pao je 24. septembra 2008. na aerodromu u Batajnici, tokom priprema za aeromiting, a tom prilikom poginuo je pilot Ištvan Kanas.
U mestu Baranda kod Zrenjanina, na oko pedesetak kiometara severistočno od Beograda 21. maja 2008. godine srušio se vojni avion "orao".
http://www.blic.rs/Vesti/Hronika/344716 ... pet-godina
Avion "orao" vojnog vazduhoplovstvai srušio se 3. juna 2010. godine u blizini Kragujevca, a pilot se spasao katapultiranjem.
U blizini batajničkog vojnog aerodroma 7. jula 2009. godine srušio se avion tipa MIG 29. Pilot aviona potpukovnik Rade Ranđelović se katapultirao, ali je preminuo od posledica povreda.
Avion "supergaleb G-4" pao je 24. septembra 2008. na aerodromu u Batajnici, tokom priprema za aeromiting, a tom prilikom poginuo je pilot Ištvan Kanas.
U mestu Baranda kod Zrenjanina, na oko pedesetak kiometara severistočno od Beograda 21. maja 2008. godine srušio se vojni avion "orao".
http://www.blic.rs/Vesti/Hronika/344716 ... pet-godina

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
- Sloba
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:03
- Garaža: Ford Fiesta Ecoboost, Mazda CX-30 AWD
- Kontakt:
Kada je 2008. godine poginuo pilot Ištvan Kanas, poginuo je i vojnik na zemlji, ako se ne varam. Ili je to bilo neki drugi put?
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
Imas na blicu sve, samo kliknes na obojeni link.

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
- BAJKER
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:34
- Garaža: Suzuki SX4 1.5 MTB Cannondale bike
Sloba@ Negde sam cuo u medijima bas to da su se katapultirali, zato sam i mislio da si preneo ono sto sam i ja cuo 

- Sloba
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:03
- Garaža: Ford Fiesta Ecoboost, Mazda CX-30 AWD
- Kontakt:
2009. je to bilo, nađoh sad. Pilot MIG 29 i vojnik na zemlji.dragvorl napisao:Imas na blicu sve, samo kliknes na obojeni link.
Saucesce porodici poginulog pilota, to prvo.
Gledam sad na B92 sajtu(na vlicu nema NIKAKVOG teksta) oni kazu da je pala Lasta? Nisam u toku, juce nacuh da je orao u pitanju...
Inace, razloge pada ne bih da komentarisem. U VS se mnogo toga radi na mislice, a jednostavno tako ne bi smelo.
Gledam sad na B92 sajtu(na vlicu nema NIKAKVOG teksta) oni kazu da je pala Lasta? Nisam u toku, juce nacuh da je orao u pitanju...
Inace, razloge pada ne bih da komentarisem. U VS se mnogo toga radi na mislice, a jednostavno tako ne bi smelo.
What i do for the livin'? I live for the livin'.
Proslo mi je vreme za edit: poginuli pilot je radio u TOC-u,kao probni pilot kaze sajt RTS-a. Verovatno se radilo o opitovanju aviona.
Naravno, svima je jasno da je njihov posao jos opasniju i u odnosu na "obicne" pilote.
Naravno, svima je jasno da je njihov posao jos opasniju i u odnosu na "obicne" pilote.
What i do for the livin'? I live for the livin'.
-
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:34
- Garaža: Alfa Romeo Giulietta 2.0 JTDm-2 150, Opel Corsa D 1,4 FL
Lasta je pala, nova ima manje od 40 sati naleta!superboss napisao:Gledam sad na B92 sajtu(na vlicu nema NIKAKVOG teksta) oni kazu da je pala Lasta? Nisam u toku, juce nacuh da je orao u pitanju...

Realno ne znam cemu nama avijacija sluzi? Odavno smo napustili razvijanje kakvih takvih aviona, para da kupujemo nove nemamo, a ovo sto imamo je smesno spram bilo kakve modernije avijacije i protivvazdusne odbrane.
Samo ljudi gube glave bez razloga, jer njihovo to vezbanje nema poentu.
Treba da se baziramo na helikoptere, kupovinu istih, osavremenjavenje flote i vezbanje spasavanja ljudi iz pozara, poplava, snegova, ...
Samo ljudi gube glave bez razloga, jer njihovo to vezbanje nema poentu.
Treba da se baziramo na helikoptere, kupovinu istih, osavremenjavenje flote i vezbanje spasavanja ljudi iz pozara, poplava, snegova, ...
Poslednji info je da je bilo testiranje pada aviona u kovit, ali nije provereno i da je doslo do nekog problema sa komandama.
"This is Chief Inspector Clouseau’s residence. This is Chief Inspector Clouseau speaking on the pheun.”
- kvcali
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:02
- Garaža: Omega B2 2.0
- Kontakt:
ako je mogao da se napravi avion kod nas pre 30 godina, mora da moze i sad, na taj nacin treba modernizovati vojsku, treba pogasiti sve suvisne institute, fabrike, remontne zavode i oformiti jedan koji ce se baviti svim tim, proizvodnja moze i na vise lokacija, ali razvoj treba da je centralizovan, pa fabrika vagona kraljevo i IMK krusevac su izlivali M84 a te fabrike sad tavore, sve to moze ponovo da se uspostavi samo nema organizacije, nama treba kineski model komunizma, gde se za korupciju i bahatost rukovodstva placa glavom,
a naravno da sve ne moze samostalno da se razvije, tipa motore mozes sad kupiti od volvoa, mlazne na vise mesta u zavisnosti od konstrukcije aviona, a verovatno i postoji stara dokumentacija samo je treba usavrsiti i modernizovati, takve proizvode ponovo bi kupovala afrika i arapski svet, al ne vredi mi se bavimo bezveznim pitanjima, tipa EU, Rusije i ostalo, to sve treba ostaviti po strani i iscupati se sopstvenim snagama, u suprotnom nema spasa
a naravno da sve ne moze samostalno da se razvije, tipa motore mozes sad kupiti od volvoa, mlazne na vise mesta u zavisnosti od konstrukcije aviona, a verovatno i postoji stara dokumentacija samo je treba usavrsiti i modernizovati, takve proizvode ponovo bi kupovala afrika i arapski svet, al ne vredi mi se bavimo bezveznim pitanjima, tipa EU, Rusije i ostalo, to sve treba ostaviti po strani i iscupati se sopstvenim snagama, u suprotnom nema spasa

GS, GS/E, GSE, GTE, GSI, OPC # Irmscher, Mantzel, Steinmetz, Zender, Lexmaul, Mattig, Rieger, Kissling
http://www.opelteamserbia.com/forum
daleko je vojska od samostalnog razvoja bilo kakvog velikog projekta...
to se vise nikada nece dogoditi, i sto pre se to prihvati bolje ce se i brze naci resenje sta dalje raditi...
to se vise nikada nece dogoditi, i sto pre se to prihvati bolje ce se i brze naci resenje sta dalje raditi...
Sve zavisi od toga šta smatramo velikim projektom... Ako mislimo na razvoj modernog borbenog aviona, to više niko ne može samostalno da radi, osim Amerike i Rusije. Proizvodnja letelica i vozila kod nas je moguća na nivou pojedinih komponenata i u saradnji sa drugim (poželjno zapadnim) zemljama. Ako ima želje za samostalnim razvojem, njega bi trebalo usmeriti na PVO, tj. na radare i rakete.
Ђенерал Јанковић
- BAJKER
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:34
- Garaža: Suzuki SX4 1.5 MTB Cannondale bike
Tenk M84 se izradjivao u Hrvatskoj u Osjeckoj fabrici Djuro Djakovic, tamo se i izlivao oklop a delovi i komponente su stizali iz raznih fabrika sirom bibse SFRJ.kvcali napisao: pa fabrika vagona kraljevo i IMK krusevac su izlivali M84 a te fabrike sad tavore,