Grčka

Iskustva sa putovanja, razne informacije
Odgovori
gazza
Banned
Reactions:
Pridružio se: 01 Okt 2012, 12:38
Garaža: Suzuki S-Cross 4x4 1.6TD Sergio Celano

Re: Grčka

Post od gazza »

Heinz napisao: 26 Jul 2021, 09:31 Sve zavisi od organizacije i spremnosti da neko provede neplaniranih 2-3h čekanja na granicama. Brat pre neki dan 12h u putu sa Sitonije, a nije da je imao neki izbor.

Mi smo spavali u Đevđeliji na putu za Pelion jer smo krenuli oko 17h iz Beograda, sutradan lagano posle doručka ka destinaciji sa sve jednom kafe pauzom i ručkom usput.

pametno to spavanje, mi smo na pilio išli iz jednog cuga, do volosa smo još i nekako stigli (mada je u to vreme, pre više od 15 godina, i put do volosa bio loš) ali poslednjih 50km preko planine 2 sata pakla i kljucanja sa padanjem glave na volan, kako smo ostali živi ne znam...

ko kreće dole kroz smakedoniju neka obrati pažnju na ograničenja nakon izlaska iz tunela, većina radara je tamo. recimo posle demir kapije, tamo stalno stoje, isto na novom delu ka gevgeliji nekih 500m posle tunela snimaju sa parkinga gde te odmah zaustavljaju. u kontra smeru ima radar na manje od 5km od tabanovaca posle kumanova pa tu poštujte ograničenje, ako vas već kvalitet put ne natera na to (ja ne znam kako je moguće bezbedno voziti više od 120 po onakvom putu...)
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Pelion: putevi su OK, magistrala na istoku ima na par mesta nezavršenih rekonstrukcija (kratke deonice), pa se diže bela prašina. Generalno mislim da je bolje stanje nego 2016. i 2019. kada smo ovde bili. Od kad smo došli na istoku je vetar i talasi, te se nismo kupali. Prelazili smo 3x do Afisosa jer tamo je zalivsko more koje je mirno ali su plaže bezveze, a danas i to preskačemo. Bazen na programu. Po selima je vrh, ladovina i vetrić, taverne top...

@Ogi na ovu stranu dolazimo preko Portarie i Kissosa, jer ručamo u Kissosu (Synantisi taverna). Povratak najverovatnije preko Neochorija i Afisosa, kao i do sada.
Plaža Plaka nestala pola u moru, možda bude bolje kad stanu talasi.

Poslednja izmena od Heinz u 26 Jul 2021, 13:01, izmenjeno 1 put ukupno.
gazza
Banned
Reactions:

Post od gazza »

To što se digao nivo vode je isto i kod nas, uvek po punom mesecu koji je upravo bio prekjuče. Proći će to za koji dan.
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:

Post od Heinz »

Misliš da je bliži Mesec nego inače?

E da, ima i puno pene u moru, i od toga ljudi beže na drugu stranu.

Plaža Labinou
Slika

Sent from my SM-G770F using Tapatalk

gazza
Banned
Reactions:

Post od gazza »

Nisam se udubljivao u razloge (blizina meseca) ali sam primetio da je u danima oko punog meseca uvek veći nivo mora. Barem je kod nas na ostrvu na plažama na koje idemo takvo pravilo. I obrnuto, u maju se jednog dana po mladom mesecu voda toliko povukla da je plaža u susednom selu dobila skoro desetak metara (inače je plićak) da smo išli da spašavamo morske zvezde od sušenja i umiranja.

Pojačana pena i ako prilikom ronjenja vidiš da je voda mutnija nego pre je posledica ovog sranja u Mramornom moru koje se izlilo u Egej i sa vetrovima spustilo dole. Kod nas je primetna promena mada ne izgleda ovako gadno kao na slikama iz Turske, samo je mutnija voda i kad su talasi više peni, ribari se žale da je uvećana gustina vode zbog čega mreže i parangali ne tonu kao pre ali srećom barem nema ove štroke na površini kao u Turskoj. Ove godine još nema razloga za paniku, mada...

https://www.dailysabah.com/turkey/sea-s ... tists/news
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:

Post od Heinz »

Juče sam naleteo na članak da je sea snot ubila morski svet do npr 18 m dubine koliko su ronioci sišli dole.
Ako nađem link šaljem. Samo sline plivaju i sve mrtvo.

Korisnikov avatar
Inzaghi
Reactions:
Pridružio se: 11 Okt 2017, 11:31
Garaža: Peugeot 308 1.6 2010

Post od Inzaghi »

Danas plaza Alonaki Fanoriu. Vrhunska uzivo, upada mozda cak i u top 10 na kojima sam bio.

Slika

Slika

Slika
Rade
Reactions:
Pridružio se: 19 Apr 2012, 16:28
Garaža: škoda octavia 1.9 tdi

Post od Rade »

Superb III napisao:
meidling napisao: 25 Jul 2021, 19:02 @Superb III Jel znas mozda gde moze u Gevgeliji ili Dojranu da se uradi PCR test?Treba mi pri povratku iz Grcke za ulaz u Srbiju?

Gesendet von meinem SM-N975F mit Tapatalk
Ne znam. Ja sam isao prema Lefkadi prema Bitola.Tamo nije bilo nikakvog mobilnog tima. Nisam siguran kako je prema Evzoni ili Dojran. Znam da je bio neki punkt na granici za testiranja, ali kako priznaju i brzi testovi i PCR i potvrda da si se oporavio od kovid, stvarno ne znam dali taj mobilni tim jos uvek je tamo. Ako hoces da uradis to u Skopje mogu ti predloziti gde , mada stvarno je glupo da vam Srbija trazi PCR test sa letovanje za ulazak u zemji.
Ja sam radio brzi test na Dojranu ide brzo rezultat za pola sata. Imaš tri kontejnera koji su vezani i oni su neka vrsta laboratorija. Pumpa okta pred sam izlaz iz Dojrana

Poslato sa JSN-L21 pomoću Tapatoka

Ogi
Banned
Reactions:
Pridružio se: 14 Jan 2012, 23:20
Garaža: Seat Leon 1.2 TSI 2017

Post od Ogi »

Popunio sam upravo PLF, stigao PDF istog momenta.

@Heinz Sta vozis sada kada su ti putevi dobri ? :) Afisos je presladak, cak i plaza nije toliko losa.
Moracu i ja jednom na tu stranu, zena me gnjavi godinama ali ja izbegavam zbog puta. Nije problem stici ali sa jedne na drugu plazu je katastrofa stici, nema puta pored mora, kazu da su strmine velike prema plazama itd. evo ti bolje znas. Ali ono sto sam video, pa malo je reci da je prelepo. Citao sam putopis neke zene sa slikama, cudesno.
Korisnikov avatar
meidling
Reactions:
Pridružio se: 02 Feb 2017, 19:16
Garaža: Volvo XC90 II D4

Post od meidling »

@Rade
Hvala .To bi mi bas odgovaralo.Da se uradi PCR na Dojranu ili Gevgeliji i da rezultati budu gotovi dok stignemo na Tabanovce.
@ljuba
Meni treba za ovu "matoru"koja je vec presla 18.Ovu malu ćemo da švercujemo jer ima 2 pasosa.A ima i AT ličnu kartu.Nisam verovao da ovde u AT deca vec po rodjenja mogu dobiti licnu kartu tako da izgubih i opkladu.
@Ogi
Jel prihvata sistem na primer da popunis 2 PLF-a,jedan na Dojran a drugi na Evzoni pa po potrebi da odes na prelaz gde je manja guzva?

Gesendet von meinem SM-N975F mit Tapatalk

Volvo XC90 II D4
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:

Post od Heinz »

Sea snot

Ogi
Banned
Reactions:
Pridružio se: 14 Jan 2012, 23:20
Garaža: Seat Leon 1.2 TSI 2017

Post od Ogi »

@meidling Ne znam ali mislim da to nije moguce. :uplakan:
Rade
Reactions:
Pridružio se: 19 Apr 2012, 16:28
Garaža: škoda octavia 1.9 tdi

Post od Rade »

@meidling idi na Dojran nema gužve

Poslato sa JSN-L21 pomoću Tapatoka

Korisnikov avatar
bookmaker
Pobednik Garaža - Classic lige
Reactions:
Pridružio se: 09 Maj 2019, 02:34
Garaža: Ford Fiesta 1.1 70ks 2019.

Post od bookmaker »

ivancho napisao: 25 Jul 2021, 12:42 Da li je neko ulazio u Grčku sa potvrdom da je prelažio Covid-19? Da li je Grci prihvataju i da li eventualno prave problem oko iste?

Sent from my SM-G780F using Tapatalk
Kako izgleda ta potvrda? Pitam zbog deteta, ima ispod 16 godina i ne može preko e-uprave da se uzme potvrda za njega. On je preležao Covid-19 ali u Institutu za javno zdravlje su mi izdali dokument:
ПОТВРДА О РЕЗУЛТАТУ ТЕСТИРАЊА НА ВИРУС SARS-CoV-2
POTVRDA O REZULTATU TESTIRANJA NA VIRUS SARS-CoV-2
ANALYSIS ON VIRUS SARS-CoV-2 REPORT
E sad, tu piše da je dete bilo pozitivno i datum kada je test to potvrdio. Nigde se eksplicitno ne navodi da je preležao Covid-19.

Ja i žena smo vakcinisani. Inače, idemo na Tasos, 29.07. krećemo i planiramo da prenoćimo u Banskom. Plan je da pređemo granicu na Eksohi-u (Ilinden u Bugarskoj). Nisam išao tim putem, a čini mi se da je neko pisao ovde u temi da je to OK ruta (dalje ka Drami). 2019. smo bili na Tasosu i tad smo noćili u Sandanskom (OK je banja ali je ne bih ponavljao ako ne mora :mrgreen:).

U Banskom smo već bili 2016. pa se vraćali na Kukatu. Sad bih išao na Goce Delčev pa dalje kako sam naveo.

Još jedno pitanje. :) Da li se u povratku mora ići na isti granični prelaz? Konkretno, kada se budem vraćao išao bih na Kulatu jer ne spavamo nikad u povratku.
Korisnikov avatar
Inzaghi
Reactions:
Pridružio se: 11 Okt 2017, 11:31
Garaža: Peugeot 308 1.6 2010

Post od Inzaghi »

Ne mora. U plf se upisuje mesto i datum ulaska u Grcku. A koliko se ostaje i mesto izlaska nebitno.
Odgovori