Biciklizam

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Re: Biciklizam

Post od grujicd »

Drugar danas pao sa bajsa, pocepao arkadu, 7 kopči na urgentnom. Upao mu tocak u šine. Da je imao kacigu verovatno bi prošao bez većih posledica.
Korisnikov avatar
shandu90
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo

Post od shandu90 »

Za arkadu tesko da bi ga sacuvala kaciga, nije to moto kaciga. Ljudi ne shvataju znacaj kacige, u gradu svaka bankina moze da presudi. Ja sam se davno sljustio na putu za Lepenski Vir, kaciga je pukla ali je odradila posao.

Sent from my P10 Lite using Tapatalk

Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Itekako bi pomogla kaciga.

Sent from my SM-N9005 using Tapatalk

Korisnikov avatar
speedy stikis
Reactions:
Pridružio se: 01 Jul 2016, 12:27

Post od speedy stikis »

Darko napisao: 20 Maj 2018, 12:58 Da li neko ima elektro bajs ili je probao i kakva su iskustva?

Ona domaca firma e prime ih pravi. Ima za 800-850e vec neki pocetni model sa 50 i 80km autonomije i daju ih na 24 rate. Ako je bas dobra sprava mozda bih uzeo jedan da se vozam.
Vozio sam par KTM elektro bajkova, osecaj kada ubrzava je stvarno drugagciji od bilo koje voznje (nesto kao motor :D ), ali zavisi sta zelis od njega.
Ja kao biciklista ne mogu da prihvatim te elektro bajseve ali za nekoga ko zeli da se vozi po gradu olaksano dobra je stvar, e sada ovi nasi brendovi i to nemam pojmsa kako su se pokazali i sta nude.

grujicd napisao: 20 Maj 2018, 14:01 Drugar danas pao sa bajsa, pocepao arkadu, 7 kopči na urgentnom. Upao mu tocak u šine. Da je imao kacigu verovatno bi prošao bez većih posledica.
Biciklizam je opasan sport samo to ljudi ne shvataju, tek da se desi neko sranje onda krene da se shvata :)

shandu90 napisao: 20 Maj 2018, 14:09 Za arkadu tesko da bi ga sacuvala kaciga, nije to moto kaciga. Ljudi ne shvataju znacaj kacige, u gradu svaka bankina moze da presudi. Ja sam se davno sljustio na putu za Lepenski Vir, kaciga je pukla ali je odradila posao.

Itekako bi pomogla kaciga, ne moze da te zastiti 100% ali itekako moze da pomogne.
Kaciga i treba da pukne da ne bi prenela silu na glavu nego da se rasprsne.
Korisnikov avatar
snork
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:50

Post od snork »

grujicd napisao: 20 Maj 2018, 14:01 Drugar danas pao sa bajsa, pocepao arkadu, 7 kopči na urgentnom. Upao mu tocak u šine. Da je imao kacigu verovatno bi prošao bez većih posledica.
Ja sam kao klinac (pre oko 30 godina) takođe pao sa bicikla jer mi je točak upao u tramvajsku šinu, u ulici Vojvode Stepe. Bicikl Rog Junior, debljina guma 1 3/8". Srećom pa je brzina bila mala, pa sam se dočekao na koleno i ruku. Ali sam ih prilično odrao + boleli su me danima.

Petnaestak godina kasnije sam, kao već iskusni biciklista-rekreativac, imao jedan spust nizbrdo (brzina oko 55 km/h), posle koga je sledilo skretanje pod pravim uglom. E to skretanje je iz nekog razloga bilo skroz pod vodom. Pretpostavljam da sam zbog toga pri kočenju uspeo da zablokiram prednji točak, što je situacija koja trenutno dovodi do pada glavom u zemlju. Da nisam imao kacigu, ko zna šta bi bilo.

Od tada se trudim da kočim pre krivine, a da kroz nju prođem bez pipanja kočnica, ili čak ubrzavajući. I biciklom, i kolima. Inače, na svim vozilima je pri kretanju unapred prednja kočnica mnogo važnija, i na biciklu/motociklu generalno njom treba jače kočiti (zadnji točak ne doprinosi mnogo kočenju, a i lako se zablokira što može biti kontraproduktivno). Ali na rastresitoj ili vlažnoj podlozi treba biti oprezan, jer postoji mogućnost da se blokira i prednji točak. A tada je pad neizbežan. Inače, ovo je još važnije da znaju motociklisti, jer su brzine mnogo veće, a padovi u velikom broju slučajeva fatalni.
Ђенерал Јанковић
Ralee
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2015, 22:09

Post od Ralee »

Mozda se meni samo cini, ali grad je sve gori i gori za voznju.
Korisnikov avatar
shandu90
Reactions:

Post od shandu90 »

Kad bi se malo posvetili sredjivanju/pravljenju staza, olaksala bi se situacija dosta. Mnogo sam alergican na one oslobodioce sto voze kolovozom, a ne znaju da voze. Jutros jedna budaletina po sred Vrsacke ulice taljiga bajs. Ja mu svirnem na vreme, on nesto mitinguje. Obidjem ga, vozi klinca napred. I dalje je isao kolovozom iako su u S. Jovanovica vise nego pristojne staze. Pre neko vece druga budaletina, neosvetljena, vozi kolovozom a ja cekam levo iz Jevrejske na Bulevar. Ja da krenem eto ti njega, niti je pipao kocnicu, nista. Umislio da je tramvaj.

Korisnikov avatar
mića
Reactions:
Pridružio se: 10 Apr 2013, 09:43
Garaža: Corolla

Post od mića »

Ralee napisao:Mozda se meni samo cini, ali grad je sve gori i gori za voznju.
Uzas, za voznju bilo cega a i za pesacenje.
kaciga glavu cuva. Ja sam imao opasan pad negde u sremu, na putu ka asanji. Traktor koji je vukao tri prikolice je uhvatio zalet da izadje iz njive na put i bukvalno izleteo na put 10 metara pred mene. Instiktivno sam skrenuo levo pri brzini od oko 37-40 km/h i uleteo u jarak. Epilog dva polomljena rebra, bajk bez ogrebotine, sve drugo na meni citavo. Tek posle sam pomislio, sta da je neko isao u susret? Pokupio bi me na keca, da sam se zakucao u njega bilo bi fatalno, a tek sta da je umesto mene bio auto :-(
sve je manje bitno od bezbednosti, i estetika, i to sto je nekome vruce pa ne nosi kacigu...a iskreno, imao sam obicaj da kad se nadjem u poljima skinem kacigu na tako tim pravcima :-):-)

Poslato sa PRA-LX1 uz pomoć Tapatoka

Korisnikov avatar
shandu90
Reactions:

Post od shandu90 »

U pocetku uopste nisam vezivao kacigu. Kako je vezem, tako mi krene onaj nagon za 🤮 (iz istog razloga ne nosim kravatu) i generalno ne podnosim bilo sta u tom delu da me steze. Znam cak i frizeru da napomenem ako pretegne ali to nije tema. Bitno je da sam taj dan bio u propisanoj opremi.

Korisnikov avatar
Darko
Reactions:
Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
Garaža: Fiat Stilo 1.9 Mjet

Post od Darko »

Vozio sam par KTM elektro bajkova, osecaj kada ubrzava je stvarno drugagciji od bilo koje voznje (nesto kao motor :D ), ali zavisi sta zelis od njega.
Ja kao biciklista ne mogu da prihvatim te elektro bajseve ali za nekoga ko zeli da se vozi po gradu olaksano dobra je stvar, e sada ovi nasi brendovi i to nemam pojmsa kako su se pokazali i sta nude.
Meni je to vrhunski koncept. Obican bajs me ne privlaci da vozim vise.

Bike koji gledam ima motor 500w i bateriju 650wh.
Navodno autonomija do 80km. Ne znam da li je motor slab za ravnicu?
Uglavnom ima par modova. Pedalanje uz asistenciju i mod gde dajes gas i on ide bez okretanja.
Moze da razvije 25kmh jer je tako zakonski. Mozda moze i malo vise ako se skine neka blokada.
Cena je oko 800-900e i daju na 24 rate.

Slika
Korisnikov avatar
snork
Reactions:

Post od snork »

Za ravnicu bi i 50 W omogućilo da se pristojno krećeš. 500 je više nego dovoljno i za najveće uzbrdice. Kao grubo poređenje: običan "jači" rekreativac može da razvije 1/4-1/2 ks, vrhunski rekreativac (oni što idu na Jadran ili Kopaonik u jednom danu :) ) oko 3/4 ks što je približno 560 W, dok oko 1 ks razvijaju najbolji biciklisti na trkama.

Po ZOBS-u je ograničenje brzine za bicikle 35 km/h, ali ne znam da li za električne važi nešto posebno.

Ne mogu da procenim koju opremu ima bicikl sa slike, ali ako je Shimano XTR kao što piše, mora koštati znatno više od 800-900 evra.
Ђенерал Јанковић
Korisnikov avatar
jovanns
Reactions:
Pridružio se: 04 Nov 2014, 22:26

Post od jovanns »

Ma kakav xtr, to samo piše na ovom govancetu za lanac.
Korisnikov avatar
Darko
Reactions:
Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
Garaža: Fiat Stilo 1.9 Mjet

Post od Darko »

@snork
Ovde pisu specifikacije. Sad sam saznao. Kad se skine blokada moze razvije 32 do 35kmh bez okretanja.
Cena je 833e bez pdv.
Ja se uopste ne razumem u ovu pricu ali mi je veoma zanimljivo na prvi pogled.

https://e-prime.com/bicikli/evo/#148897 ... 3440e-8b1b
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

Koja ti je namena za taj bajs? Da li misliš da ga koristiš kao prevozno sredstvo umesto auta? Računaj da će brzo da ti ga zdipe ako ga budeš ostavljao kojekuda. A ako je za rekreaciju to mi nije to, tj. nije rekreacija ako on sam vozi.
Korisnikov avatar
snork
Reactions:

Post od snork »

Piše: motor 250 W, ne 500. Mislim, ok je to, nije ni poenta u jakom motoru. Masa 24 kg - to je mnogo, kao dva kvalitetnija obična MTB-a. Oprema - ne piše detaljno, ali su npr. menjači Shimano Tourney, što je najniži rang Shimano opreme.

Najbolje da prvo potražiš po internetu kakve su karakteristike skupljih električnih bicikala, posebno koja je masa. Možda je isplativije za taj novac kupiti neki malo korišćen, iz uvoza?
Ђенерал Јанковић
Odgovori