Evo jos koji bajs da predstavim, mozda sam neki vec i slikao pre...
Koga Miyata Full Pro 1993g
Trkacko grlo, FM1 japanski celik, spiralni profil, tri puta tanjeno.
Bicikl koji je prosao najvecu torturu, pre nego sto je reaktiviran u sluzbu.
Fabricki je imao aluminijumsku viljusku, i bio je radjen za trkace penjace, te se kao model proslavio na Alpe D'Hueze usponu na TdF.
Konkretan bajs pre nego stoje stigao kod mene, je imao visestruke lomove, imao je saobracajku spreda, koja je slomila fabricku viljusku, i sabila mu head tube prema ostatku rama po vise osa.
Zatim je zavrsio kod nekoga koga bih mogao da opisem kao 'praktican' tip, koji je ostatak bicikla, upotrebio da sklepa neki krsic da bi izvukao jos koji atom zivota iz njega...
Naime, 'prakticni' tip je na ovaj bicikl, pokusao da uglavi gume balonke, i posto usled knap geometrije nije uspeo. krenuo je u adaptaciju.
Isekao je zadnji most (nosac kocnice), ali to i dalje nije bilo dovoljno, pa je i cekicem sabio down tube u duzini 20ak cm, da bi balonka napokon stala.
Naravno posto ovo verovatno nije vise licilo ninasta, bicikl je konacno rashodovan, i baceni ram je cudnim pijacnim putevima stigao do mog prijatelja, koji mi ga je poklonio u svojstvu ukrasa za zid.
Posto sam znao da je ram prva liga, bar bio, crv mi nije dao da se smirim vec sam zeleo da ga provozam.
- Sam udes, osim krivljenja head tuba, nije prelomio ni jednu od cevi, vec ih je samo nategao, posle vise-nedeljnog ispravnja cevi pomocu celicnih pluga, i nebrojenih mrdni provozajj, sesija, ram je uravnotezen sa novom cro-mo hromiranom viljuskom, i vracen na fabricku geometriju.
Bila je peripetija gde je pukla Tajvanska viljuska, pa je stigla nova na ime reklamacije.
- Zadnji most je resen, umetkom od aluminijuma kakav se radi za Keirin japanske velodrom bicikle
Ostalo je da se napakuje opremom, koja usled osteg stanja rama prepunog oziljaka je malo sarenolika, pa bajs ima Campy tockove, i pogon, i Shimano ostatak opreme, te vrhunske trkacke gume.
Bicikl je brz i precizan, mozda malo umrtvljen u odnosu na Coumbus SLX konkuretski ram iz tog vremena. Celik iako jako izgreban, na vise mesta, ni trunku rdje ne pokazuje.
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.