Nov ili polovan automobil - prednosti i mane
- Rakhil
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
- Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross
Re: Nov ili polovan automobil - prednosti i mane
Ja imam siguran recept za obrtanje i umnozavanje love: svi mi posaljite po 100 evra i saljem vam uputstva 

Daj adresu, donece ti moji poznanici Gvozden i Vukan pare sledece nedelje. (trenutno su u zatvoru, neko navodno uterivanje dugova)Rakhil napisao:Ja imam siguran recept za obrtanje i umnozavanje love: svi mi posaljite po 100 evra i saljem vam uputstva

Everything happens for a reason. Sometimes the reason is that you're stupid and make bad decisions!
Navescu ti dva glupa primera koja mi prva padaju napamet.Sloba napisao:Ovo često čujem. Može, još da neko kaže kako?Floyd napisao:Kes uz malo znanja uvek moze da se obrne dok se onaj ulozen u auto stalno umanjuje i sto je jos gore nije lako osloboditi ga, posebno kad je u pitanju skuplji auto.
1. nekretnine
2. zlato
Zarada nije najveca ali je najsigurnija.
Za veci obrt kapitala postoje druge metode ali to vec mnogo zavisi od zemlje do zemlje i od situacije do situacije.
I Mesi povredi noguTexonja napisao:A da stavimo sve na Barsu?

Floyd, druze, covece koga bih do pre 15 min mogao da postavim za svog portparola koliko slicno razmisljamo, kako za ime sveta mislis da su ove dve stavke dobre za profit?Floyd napisao: Navescu ti dva glupa primera koja mi prva padaju napamet.
1. nekretnine
2. zlato

Zamisli da je neko npr pre 2 god kupio stan u Novom Sadu (ili Beogradu, nebitno) i spljeskao recimo 40.000 eur u jednosoban stan od 30 kvadrata. Danas ne bi mogao da ga proda ni za iste pare, a kamoli da zaradi.
Sto se tice zlata, to je isto kao i svaka stavka na berzi. Moze da raste, moze da pada. Evo danas da kupis zlato, opet ne znas dal ce za godinu-dve vredeti 20% vise ili 50% manje.
To kazem ja kao laik, a mogu misliti sta sve na ovu temu mogu da kazu ljudi koji su strucnjaci za ekonomiju, berzu itd...
Nekretnina ili zlato mogu biti dobar nacin da SKLONIS pare (pod tim sklonis, mislim da ne zelis da drzis cash), a za profit je vec pomalo kockarski... Oduvek je zlato bilo dobar nacin da sklonis pare, ali je oduvek i vazilo pravilo da se neces preterano ovajditi, tj da budes spreman i da izgubis. Npr ko je kupio zlato pre 2-3 god, do danas je dobrano zaradio, ali sta cemo sa onim ko je kupio pre 6-7 ili vise godina, a bio je u situaciji da mora da ga proda pre 2-3 god kada je imalo nisku vrednost? Tom bi bolje bilo da je iskopao rupu u dvoristu i tamo zakopao pare.

Kakva su vremena poslednjih godina, rizik sa bilo kakvom investicijom (pa i zlatom) je cak veci nego sa Barselonom.

Everything happens for a reason. Sometimes the reason is that you're stupid and make bad decisions!
Zarada kroz kupovinu nekretnina je danas gotovo sigurna stvar.
Cene su toliko pale da će sigurno ići na gore samo je pitanje kada.
Nekretnine danas jesu dobar posao, ali na duže staze.
Zlato je toliko otišlo na gore da će padati, opet je pitanje kada.
Cene su toliko pale da će sigurno ići na gore samo je pitanje kada.
Nekretnine danas jesu dobar posao, ali na duže staze.
Zlato je toliko otišlo na gore da će padati, opet je pitanje kada.
- Sloba
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:03
- Garaža: Ford Fiesta Ecoboost, Mazda CX-30 AWD
- Kontakt:
Tako su i cene kola početkom prošle godine dostigle svoj istorijski minimum da bi danas bila još jeftinija nego tada, bar 5-10%. A, kleli su se onomad prodavci da je to to i da niže više ne može, po cenu da ugase posao. Tako je i sa nekretninama. Ako bude teže vreme, cene će ići još dole. Same priče da jeftinije ne može biti guraju sami prodavci i ljudi iz tog sistema, logično je i zašto.
Tex, mozda ja tako razmisljam zato sto posmataram stvari iz mog ugla.
Ulaganje u nekretnine u Srbiji (kao i bilo kakvo ulaganje) je veoma zahebana rabota...ja to vrlo dobro znam.
Cene nekretnina kod nas se formiraju prema trenutnim potrebama trzista (ratovi, izbeglice...) i prilico su nerealne i danas a ne pre par godina, kad su svi odlepili za stambenim kreditima.
Cene u Parizu konstantno rastu vec 30 godina unazad...drugar je sa zenom kupio stan pre 10ak godina za 250ke a sad ga prodaje za 450ke i trazi kucu malo dalje od Pariza.
U CH recimo ne mozes da uzmes kredit za stan ako ne ulozis 20% kesa...pa onda iz mog ugla gledano, bolje je da kes stucem tu i placam ratu umesto kirije koja mi se nikad nece vratiti.
Ko ima reseno stambeno pitanje i sve ostalo u zivotu, ima dobre prihode a nema preduzetnicki duh...onda je kupovina auta za kes ok.
Sve zavisi iz kog ugla se gleda...Djokovicu recimo ovo sto mi pisemo izgleda smesno jer ce auto dobiti za dz, garderobu isto a stan ce kupiti za kes od para koje zaradi za godinu dana
Sto se biznisa tica, naravno da nema proverene formule za uspeh, moze da ga bude a mozda i ne.
Kod automobila se svakako gubi lova pa ih opet kupujemo
Za zlato, opet mislim da je sigurnija opcija od kesa.
Ja sam prosle godine konvertovao jednu sumu franaka u eure jer su mi trebali da bi posle par meseci franak krenuo da divlja, ja evre nisam potrosio zato sto je doslo do nekih promena i tako puko par hiljada franaka, ni kriv, ni duzan.
Isto tako sad niko ne moze da mi garantuje da ce kurs franka ostati kakav jeste, tj opet moze da padne.
Ulaganje u nekretnine u Srbiji (kao i bilo kakvo ulaganje) je veoma zahebana rabota...ja to vrlo dobro znam.
Cene nekretnina kod nas se formiraju prema trenutnim potrebama trzista (ratovi, izbeglice...) i prilico su nerealne i danas a ne pre par godina, kad su svi odlepili za stambenim kreditima.
Cene u Parizu konstantno rastu vec 30 godina unazad...drugar je sa zenom kupio stan pre 10ak godina za 250ke a sad ga prodaje za 450ke i trazi kucu malo dalje od Pariza.
U CH recimo ne mozes da uzmes kredit za stan ako ne ulozis 20% kesa...pa onda iz mog ugla gledano, bolje je da kes stucem tu i placam ratu umesto kirije koja mi se nikad nece vratiti.
Ko ima reseno stambeno pitanje i sve ostalo u zivotu, ima dobre prihode a nema preduzetnicki duh...onda je kupovina auta za kes ok.
Sve zavisi iz kog ugla se gleda...Djokovicu recimo ovo sto mi pisemo izgleda smesno jer ce auto dobiti za dz, garderobu isto a stan ce kupiti za kes od para koje zaradi za godinu dana

Sto se biznisa tica, naravno da nema proverene formule za uspeh, moze da ga bude a mozda i ne.
Kod automobila se svakako gubi lova pa ih opet kupujemo

Za zlato, opet mislim da je sigurnija opcija od kesa.
Ja sam prosle godine konvertovao jednu sumu franaka u eure jer su mi trebali da bi posle par meseci franak krenuo da divlja, ja evre nisam potrosio zato sto je doslo do nekih promena i tako puko par hiljada franaka, ni kriv, ni duzan.
Isto tako sad niko ne moze da mi garantuje da ce kurs franka ostati kakav jeste, tj opet moze da padne.
Sloba napisao:Tako su i cene kola početkom prošle godine dostigle svoj istorijski minimum da bi danas bila još jeftinija nego tada, bar 5-10%. A, kleli su se onomad prodavci da je to to i da niže više ne može, po cenu da ugase posao. Tako je i sa nekretninama. Ako bude teže vreme, cene će ići još dole. Same priče da jeftinije ne može biti guraju sami prodavci i ljudi iz tog sistema, logično je i zašto.
Ne kažem da neće cene nekretnina pasti još malo u narednom periodu, ali sam siguran da će za neku godinu krenuti da skaču i to osetno. Biznis sa nekretninama nije za obrtanje para na brzinu, a treba imati u vidu i porez na kapitalnu dobit na razliku u ceni koji je trenutno 10%.
Pretpostavljam da ti je u interesu da se što više trguje nekretninama
Najbolje bi bilo kad bi mogli kleopatru da pitamo šta će biti ali kako sada stvari stoje cene će samo padati jer najgore vreme tek dolazi. Mada isto tako su 2008e govorili da će cene samo rasti i da je to sigurna lova.

Ljudi,pricate prvo o kreditima za kola od 10,15.000e,a sada pominjete stanove i zlato u 10-ostrukim vrednostima...
Onaj ko misli da preko nekretnina i zlata,pored svog svakodnevnog posla i svega,moze da izvuce zaradu i preko kamate za kredit,svaka mu cast...
Ja tvrdim da je to jedno od glupljih ulaganja zarad obrta novca za normalno vreme... Pa lakse ces obrnuti tako sto ces otici u EU,kupiti 20 otkljucanih Iphonova za 10.000e i na tome za mesec dana zaraditi minimum 3.000e... Naravno i za to treba izabrati trenutak.
Ako ih zarobis na 5 godina,koja je onda poenta nekupovine kola za kesh?
Ako ne izvuce zaradu,vec samo otplati kredit za kola,koja je razlika da li je dao kesh za stan ili kola?
Ali opet,koliko vas sto spominjete je dalo 50.000e za kola,sto je neki minimum za stan na kome moze da se zaradi?
I da li zaista mislite da je tako jednostavno obrnuti 15.000e danas?
Niko ne moze da kupi paprike i preproda ih na pijaci,posto ocigledno vec ima posao,te ne moze jos jednim da se bavi...
Sve je to lako reci,ali nije tako prosto uraditi...
Onaj ko misli da preko nekretnina i zlata,pored svog svakodnevnog posla i svega,moze da izvuce zaradu i preko kamate za kredit,svaka mu cast...
Ja tvrdim da je to jedno od glupljih ulaganja zarad obrta novca za normalno vreme... Pa lakse ces obrnuti tako sto ces otici u EU,kupiti 20 otkljucanih Iphonova za 10.000e i na tome za mesec dana zaraditi minimum 3.000e... Naravno i za to treba izabrati trenutak.
Ako ih zarobis na 5 godina,koja je onda poenta nekupovine kola za kesh?
Ako ne izvuce zaradu,vec samo otplati kredit za kola,koja je razlika da li je dao kesh za stan ili kola?
Ali opet,koliko vas sto spominjete je dalo 50.000e za kola,sto je neki minimum za stan na kome moze da se zaradi?
I da li zaista mislite da je tako jednostavno obrnuti 15.000e danas?
Niko ne moze da kupi paprike i preproda ih na pijaci,posto ocigledno vec ima posao,te ne moze jos jednim da se bavi...
Sve je to lako reci,ali nije tako prosto uraditi...
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Nema to veze sa interesom nego sa logikom. Ni jedan stan nisam ni prodao ni kupio klijentima. Jesam prodao nekoliko stanova prijateljima i rođacima koji su želeli da izbegnu agencije koliko je to moguće i imali poverenja u mene da mi prepuste sve od uknjižbe ili ostavine do prodaje i samo u onim slučajevima gde sam znao i uverio se da su papiri apsolutno čisti. Nekretnine su daleko od moje osnovne delatnosti i uopšte se ne trudim da se bavim njima jer nisam agencija koja nema uglavnom nikakvu odgovornost već sam neko čija je odogovornost kod nekretnina jako velika i to ne želim da radim.ftj napisao:Pretpostavljam da ti je u interesu da se što više trguje nekretninama
Danas su cene niske, i biće verovatno još niže, jer je tržište mrtvo. Niko ne prodaje ako nije egzistencijalno ugrožen. Jedino ko prodaje su ljudi koji zbog pada cena vide mogućnost da prodajom jednog i kupovinom drugog stana reše stambeno pitanje za osetno manje para nego pre dve godine.
S druge strane nema ni kupaca jer su krediti vrlo problematični za dobiti ih, ljudi se ne usuđuju da uđu u kredite, a keša nemaju, mnogo je stanova na tržištu sa nerealno visokm cenama, mnogi su sumnjivih papira ili kvaliteta....
Ovakvo ekonomsko propadanje ne može trajati beskonačno. U nekom trenutku če opet krenuti na bolje i tada će se desiti scenario kao 2000 tih kada su cene sa razvojem tržišta krenule jako da skaču. Stvar je lične procene kada će se to desiti, a neminovno je da se desi. Takođe je stvar lične procene da li je bolje novac oročiti ili ga uložiti u nekretninu ili bilo šta drugo.
Meni da treba stan i da imam para sada bih ga tražio.
Znam dosta ljudi koji su kupili stanove pre tri ili pet godina kada su bili najskuplji, neki i kreditima indeksiranim u švajcarce, koji sada kosu čupaju jer im rata jede platu, a stan ne mogu da prodaju ni za 30% nižu cenu od one za koju su ga kupili, tako da nikoga ne nagovaram ni na šta, već iznosim svoje mišljenje koje se zasniva na poznavanju tržišta nekretnina i logici.
U, bre, 'de odoste... 

- Jumbo
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:34
- Garaža: Kia ceed 1,4; Renault Clio 1,2 TCe; Dacia Logan 1,4
Nisam ih dao vec ih dajem sto nije isto.Xepoj87 napisao:Pa to si dao 30% vise para...
Racunica je mnogo komplikovanija od toga da dajes 30% vise.
Nema svako u dzepu 10.000 evra pa da moze da plati u kesu.
A evo i osnovne racunice.
Da bi ustedeo tih istih 10.000 evra tim tempom kojim ide kredit treba mi 76 meseci ili 6 godina i 4 meseca.
Svo to vreme vozim pet godina (toliko je imao kad sam ga prodao) stariji auto bez serva i klime i sa 60.000 km vise na satu. Taj isti auto sam prodao za 3.500 evra, a posle tih 76 meseci za njega bi dobio 1.500.
Ili kako bi racunica izgledala za 76 meseci.
Kredit:
Auto placen 12.761 evro
Stari prodat za 3.500 evra
Neto razlika 9.261 evro
Kes koji stedim 76 meseci:
Auto placen 10.026 evra
Stari bi bio prodat za 1.500 evra
Neto razlika 8.526 evra
U prevodu gubitak od 735 evra za 76 meseci ili placam banci 9.67 evra mesecno da bi vozio noviji i bolji auto sa klimom i servom (ostale prednosti da ne racunam)
Da u to ne racunam da vozim stari auto za koji znam da cu pola delova da promenim za 76 meseci, a najverovatnije cu i da imam vece zahvate na motoru. Osim toga mnogo veca verovatnoca je da ce negde da stane kad najmanje treba. Redovno odrzavanje bi me izaslo skoro isto posto je auto prodat neposledno pre velikog servisa.
A da ne spominjem da 10.026 evra u martu 2015 nece biti isto sto je bilo u decembru 2008.
- Jumbo
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:34
- Garaža: Kia ceed 1,4; Renault Clio 1,2 TCe; Dacia Logan 1,4
Da se razumemo ovo je moja racunica i samo moja i svako drugi ima svoju racunicu.
Ja bi vrlo rado kupio auto za kes ali u zivotu nikad necu istedeti taj novac, kao i velik broj ljudi u Srbiji, dok najveci broj ljudi nemoze da sebi priusti ni ovo.
I zato opet kazem da ovo (nov na kredit) vazi samo za mene i one koji imaju slicnu racunicu i nikog ne ubedjujem da treba da radi isto posto svako radi onako kako moze i misli da mu je najbolje.
Ja bi vrlo rado kupio auto za kes ali u zivotu nikad necu istedeti taj novac, kao i velik broj ljudi u Srbiji, dok najveci broj ljudi nemoze da sebi priusti ni ovo.
I zato opet kazem da ovo (nov na kredit) vazi samo za mene i one koji imaju slicnu racunicu i nikog ne ubedjujem da treba da radi isto posto svako radi onako kako moze i misli da mu je najbolje.