Biciklizam

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
zuzazu
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:13

Re: Biciklizam

Post od zuzazu »

paja napisao:@ Zuzazu

Misliš na točkove? :kezo: :kezo: :kezo:
Od tvojih ideja me boli novčanik. :kezo:

Kočnice je zaplenio Zuzazu.
Ne mislim na tockove, dozvoli da te iznenadim :zbunjen:

A kocnice otudji, mene uhvatilo moje ludilo skupljanja egzoticnih delova, a gde cu s njima :nemampojma:

Trebao si da slikas bajs naspram neke neutralne pozadine (kao pre prepakivanja) - ne vidi mu se geometrija.

Inace, drago mi je da si me poslusao, nadam se da ces sada to i da potvrdis na asfaltu.

Ciklokros bicikli su zaista zapostavljeni, ko zna zasto. Takodje, dugo se vodila polemika u MTB krugovima koji je smisao tockova od 26" i zasto se ne voze 28" kada se za isti prenos predje duzi put 28icom nego 26icom, al valjda je biznis u pitanju...

Guru MTBa cika Tom Ritchey

http://www.ritcheylogic.com/ritchey_index.phtml
Korisnikov avatar
starac vujadin
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 20:58

Post od starac vujadin »

Pa oni su upravo i napravljeni po uzoru na skijaške vezove i patentirao ih je Look, proizvođač vezova.
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

@ Grujicd
U suštini imaju. Fora je što se noga otkopčava tako što petu rotiraš ka spolja. To je vrlo jednostavno kad si skoncentrisan i kad imaš vremena, ali kad ti neko istrči i kad treba hitro reagovati radiš ono na šta si godinama navikao, a to nije ono što otkopčava pedalu. :D Provereno u praksi.
Vremenom ljudi toliko naviknu na SPD da ne koriste platforme. Skidanje noge sa pedale rotacijom valjda postane navika.

Priča sa SPD-om je da najviše daju na uzbrdicama jer pedalu osim što pritiskaš istoremeno i vučeš, međutim moj utisak je da je potpuno drugačiji ugođaj i na ravnom. Nekako kao da srasteš sa biciklom, noga ne šeta po pedali i vožnja je ritmičnija.

@ Zuzazu
Čekam te! :D
Slikaću.

U poslednje vreme i MTB polako prelazi na 28" ili u MTB terminologiji 29" iako je točak 28" veličina gume je tolika da na kraju ispadne 29", a pojavila se i nova kategorija 27,5"
zuzazu
Reactions:

Post od zuzazu »

Starcu Vujadinu secanje nije izbledelo :D Koja je to revolucija bila!

Kopajuci po netu, nadjoh slike tockova... BOLESNO :klanjamse:
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:

Post od Paja »

PA Look i dalje dominira na drumskim biciklima.
SPD je Shimano standard za MTB bicikle (poslednja slika u Zuzazu-ovom postu), a postoji i SPD-A stadard za drumaše.

Pored samog oblika pedale i sistema kopčanja razlika je i u patikama. MTB patike su mnogo više patike, mada i tu ima kopita, dok su drumske sprinterice dominantno pravljene tako da je hodanje u njima mučenje.
Korisnikov avatar
methane.master
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:30
Garaža: Clio III ph2 1,2 16V

Post od methane.master »

starac vujadin napisao:Pa oni su upravo i napravljeni po uzoru na skijaške vezove i patentirao ih je Look, proizvođač vezova.
Vezova i još koječega, između ostalog jedan od prvih proizvođača (ako ne i prvi) ramova za bicikle od ugljeničnih vlakana.

Inače samo jednom sam probao ovaj vez za pedale. Kad sam hteo da stanem razbio sam se ko saksija. :djavo:
Širim haos!
zuzazu
Reactions:

Post od zuzazu »

Prvi je bio VITUS (imao je aluminijumske mufove, vrat i viljusku), Look je dosao dosta kasnije, ali su francuski koreni prisutni.

Danas su zaboravljene Columbus CroMo cevi, a VITUS je bio zacetnik ramova od lakih materijala.
Danas ram izgleda smesno a bio je (preskupa) legenda.
Nas drug Dzodi mogao je da kupi auto u to vreme za te novce. Odlucio se za bicikl...
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:

Post od Paja »

Danas Look pravi bolesno lepe MTB-ove.

Slika

Slika
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:34
Garaža: Suzuki SX4 1.5 MTB Cannondale bike

Post od BAJKER »

grujicd napisao:Planiraš li da staviš one korpice na pedale?
Te "korpice" su davno iscezle u biciklizmu a inace zovu se klipseri. Sa SPD sistemom kacenja dobija se neuporedivo vise na bezbednosti samog vozaca, npr lako se preskoci neka preprekarupa nprimer celim biciklom. Spd vozim pa gotovo vec 15 godina, desavalo se da sam imao excese na putu i da sam padao ali veruj mi uopste se ne razmislja sta raditi u tim trenucima a noga sama izleti sa pedale jer je stvoren uslovni refleks da se noga otkaci sa pedale. Jednom kada se proba koliko je ovo dobro vise i ne pomisljam da vozim u obicnim patikama.
zuzazu napisao:Prvi je bio VITUS (imao je aluminijumske mufove, vrat i viljusku), Look je dosao dosta kasnije, ali su francuski koreni prisutni.

Danas su zaboravljene Columbus CroMo cevi, a VITUS je bio zacetnik ramova od lakih materijala.
Danas ram izgleda smesno a bio je (preskupa) legenda.
Nas drug Dzodi mogao je da kupi auto u to vreme za te novce. Odlucio se za bicikl...
Dzodi iz kontrole letenja, mozda ga Dragan zna inace komsija kod mojih matorih. Taj bicikl je bio jedan jedini karbonski u to vreme mozda i u onoj SFRJ jer je bajk kupljen s kraja 80 tih za debele pare u ono vreme oko 10000dem :) Bicikl je bio Peugeot koliko se secam i probao sam ga :presrecan:
Slika
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

Ajde da vidim da li nešto propuštam. Vozim rekreativno, i to sam. Vozim da se umorim i da spržim kalorije, a ne da stignem negde što brže i što lakše. Sa moje tačke gledišta, ne vidim neku korist od apgrejdovanja bajsa, ali možda grešim pa zato i pitam iskusnije. Da vozim su društvu, i još ako su u boljoj formi od mene - bilo bi mi jasno šta dobijam. Jedina prednost koju vidim kad vozim sam je da bi mogao da povećam domet, npr. ako sa užim gumama, tim patikama sa kopčama i drugim dodacima dobijem 20% veću brzinu za isti utrošak energije, onda mogu da uhvatim 20% veći krug i da odem do neke destinacije koja mi je ovako predaleko.

Sa druge strane postoje objektivne mane užih guma i tih pedala i patika, i to je ono što me odbija. Grešim li, ako se uzme u obzir za šta meni služi bajs?
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:

Post od BAJKER »

Meni bajk sluzi visenamenski, kao rekreativno sredstvo, kao vid prevoza npr. do posla, kao razonoda sa detetom jer se vozimo i uzivamo u tome :)
To sto ti vozis ne znaci da se trebas muciti na bicikli, npr kada vozis u obicnim patikama duzu turu verovatno ti se desilo da ti prsti na nogama trnu. To je iz razloga sto se prsti pregibaju preko pedale i time smanjujes dotok krvi u periferne delove stopala pa se javlja trnjenje istog. Patika koja se koristi za bicikl je kruta te se ne pregiba pa je mnogo komfornije voziti sa takvom obucom. Dalje ako ce mo u sitna crevca da objasnjavamo zasto je dobro voziti u dresu ili biciklistickim gacama da se izrazim tako. Inace dobro si i odgovorio na samo pitanje, izmedju ostalog lakse ces povecati domet svoje voznje. Ako si resio dapredjes na uze gume onda se necega moras i odreci npr terenske voznje, prelaz preko jacih rupa, ivicnjaka itd ali zato dobijas na brzini i lakoci voznje jer je otpor kotrljanja manji.
Slika
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:

Post od Paja »

Objektivna mana gume za asfalt ako je voziš po asfaltu ne postoji, kao što i SPD nema mane nego mi nismo navikli.

S tvoje tačke gledišta i grešiš i ne. Ne grešiš jer si zadovoljan postojećim stanjem i nemaš subjektivnu potrebu za boljim, a grešiš jer bi objektivno dobio bolje. Seti se kako si bio zadovoljan kad si kupio namensku garderobu, a mogao si i dalje da voziš sa dva duksa na sebi.
U suštini stvar izbora. Biće ti dobro i bez ulaganja, a biće ti dobro i aku uložiš, s tim da dolaziš u opasnost da te povuče da dalje ulažeš. :D
Najvažnije je da voziš i da uživaš u tome.
zuzazu
Reactions:

Post od zuzazu »

Sto se tice guma, zavisi sta mislis pod pojmom "uze gume". 19mm, 21mm, 23mm jeste usko za rekreaciju i Beograd, 32mm ne bih rekao... Bitno je da ide na visok pritisak, jer sto je pritisak veci, manji je otpor kotrljanja.

A za pedale bih uvek rekao SPD i ne postoji niti jedna, ali niti jedna stavka "protiv". Normalno, stvar je navike i vozacke kulture.

Danas imas jeftine SPD pedale i za rekreativce.

Povecavaju bezbednost, nogu drze u pravilnom polozaju, energija se sa noge pravilnije prenosi na patiku a ova na pedalu, jedna noga neminovno vuce dok druga gura (bez klipsera samo guras, znaci pola kruga jedna noga se samo vozi), mozes da skocis preko prepreke, lakse su, patike koje su kruce od obicnih ne ugibaju se prilikom pritiska, lakse vozis brdo, ne sprecavaju cirkulaciju krvi kao stegnut kais na klipserima....
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:

Post od BAJKER »

Eto Pajo reci sam da li bi sebe mogao da vidis da vozis ovakav bajk u debeloj trenerci koja landara i obicnim patikama :kezo:
Slika
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:

Post od Paja »

Nikako!
Ja postajem biciklista kad obučem one kurtonke i preživim dva minuta ženinog smeha! :kezo:

Šalu na stranu Grujicd se nije navukao kao ja.
Odgovori