Biciklizam

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
pedalaš
Reactions:
Pridružio se: 02 Okt 2023, 14:01

Re: Biciklizam

Post od pedalaš »

grujicd napisao: 25 Jun 2025, 19:55 Imao sam na nekom starom bajsu retrovizor, ali je bio onako kao na motoru, iznad kormana i u stranu. Tih 15cm koliko štrči nije zanemarljivo u provlačenju, pakovanju bajsa na terasu itd. Video sam kod nekih biciklista i retrovizor sa donje strane kormana koji onda ne smeta toliko, ali ne znam kako se vidi na njemu.
U Decathlonu imaš odlične retrovozore, od oko 1.000 RSD, a izlaze iz gabarita samo par cm.
Na ostalim bajsevima imam neke (starije) CATEYE retrovizore. Samo malo su manji, ali, jednako dobri.
pedalaš
Reactions:

Post od pedalaš »

Bax napisao: 25 Jun 2025, 20:21 Cujem ja sta me zaobilazi, problem je sto autobusi i kamioni kojih je nenormalno mnogo, krecu da me zatvaraju kad me zaobilaze, izbace me sa puta, dovoljan je jedan debil i pokvari mi dan....

Valjda idem brze nego sto misle, i oni kapiraju da su me vec prosli....

Vredi ici samo starim putem preko Stoliva do Kotora, ovo oko Risna nije vise za voznju....

Mada sad je i u maju gust saobracaj, nekad je to puno manje kola bilo...

PS. Trajekt je opet gratis za bicikl.
Ako imaš retrovizor, taj bus ili kamion koji te sustižu pre ćeš iz sebe da vidiš, nego što ćeš ih čuješ (jer, ako ideš samo na to da ih čuješ, zna biciklistu to u nekim situacijama dosta i da uplaši kada prvi put oseti da ga na veoma maloj blizini pretiče bus ili šleper, pri čemu postoji rizik i da ga vrtloženje vazduha maltene usisa bliže tom vozilu ).
I ako je taj deo puta uzak gde te sustižu, ako imaš retrovizor ti imaš dovoljno vremena da sa puta "pobegneš" pre nego te sustignu te grdosije.
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Post od Bax »

Ma nema gde da se pobegne, kad je sa strane neki kanal ili bankina, mogu samo da se sledim, dok me navlaci vrtlog ka njemu, ako je on ljakse i toliko se navali na mene, ja ionako idem po liniji....
Necu tuda vise ni voziti.

Po automatizmu ako sletim, ja se krivim na kontra stranu telom, i krecem prema kamionu, tako sa ako me toliko satera, mogu samo da se razbijem. Sad sam jednom sisao sa puta i nekako stao.

On krece da me zaobidje, medjutim posto su tu serpentine, nailaze mu kola i susret, koja kasno registruje, i on onda skrece ka meni, ja ti vise nemam kud.
Put je uzak krividav, i preopterecen, nije vise za bicikl. Tu su isli karavani kamiona koji nose neku gradju...
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
pedalaš
Reactions:

Post od pedalaš »

Ma, mene je u subotu na putu od Pančeva ka Starom Tamišu ( koji put je dosta širi ) u par navarta maltene povukao vazdušni vrtlog kamiona koji me preticao. Jer je kamion to činio na nedovoljnom odstojanju od mene.
To su stvari koje se nekada prosto dešavaju.
A na nama biciklistima je da blagovremeno prepoznamo te rizične situacije i predvidimo mogućnost da se to desi. I taj prokleti retrovizor u tome može da nam pomogne, da to ipak malo ranije uočimo i ranije reagujemo.
Korisnikov avatar
shandu90
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo

Post od shandu90 »

Ja sam tako pao u siblje, jos sprinterice zakacene pa me je i bajs docekao.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Odgovori