Darko napisao: 24 Nov 2018, 14:35
I nije mi jasno kako funcionise visevalutni racun kod mts? Isti primer putarine u hr. Da li skida dinare ili evre sa istog racuna ako je iznos u kunama?
Darko, sve zavisi od konkretne banke i njene trenutne politike za određenu karticu i tip računa.
Pre par meseci sam pisao kako je do pre par godina Intesa za Visa Electron omogućavala da, ako pridruženi devizni račun ima više partija (npr. EUR, USD, GBP) prilikom plaćanja skida tačno onu valutu koju treba. Posle su uveli da se sve preračunava u EUR, i ono što plaćaš i tvoja sredstva u drugim valutama, tako da ako npr. dolarski iznos plaćaš dolarima, vrše se dve konverzije, što je prilično nepovoljno. Postalo je besmisleno da na računu držiš bilo šta osim EUR, jer samo tako možeš proći bez (ako plaćaš iznos u EUR) ili sa jednom konverzijom (ako je račun u drugoj valuti).
Takođe je dinarski Maestro (za standardni tekući račun) osim dinarskih u zemlji, omogućavao devizna plaćanja / podizanja gotovine u inostranstvu po prilično povoljnom kursu (otprilike jednakom srednjem kursu Narodne banke). Kakva je sada Visa Inspire, ne znam, ali sumnjam da je tako povoljna.
Tako da za konkretnu banku najbolje pitaj da ti objasne, ili još bolje - otvori račun pa probaj (jer često ni službenici u banci ne znaju po kojim kursevima se šta preračunava - tj. pozivaju se na "standardne kurseve" Vise, Mastercarda, iako oni zavise i od same banke).