Koliko troši?

Iskustva sa gorivima i uljima
Odgovori
Korisnikov avatar
zdushan
Reactions:
Pridružio se: 12 Jan 2013, 13:02
Garaža: Škoda Superb 2.0 TDI 4x4

Re: Koliko troši?

Post od zdushan »

Ja ovde samo razumem da je klima na 21C

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

Korisnikov avatar
Skipper
Reactions:
Pridružio se: 26 Jul 2016, 21:02
Garaža: Toyota Avensis MK3

Post od Skipper »

Pločice su potrošnja po minutu a desno imaš skalu koliko je to u litrima. Svakako glup prikaz a nema bolji.
Korisnikov avatar
TheWickerMan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 12:46
Garaža: AR Stelvio Estrema

Post od TheWickerMan »

Pa logično, nije to Pug da ima dva tipa prikaza
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Skipper napisao: 03 Okt 2025, 17:41 Pločice su potrošnja po minutu a desno imaš skalu koliko je to u litrima. Svakako glup prikaz a nema bolji.
Kamenovi, drame, litre, šta nije jasno.
Korisnikov avatar
cozmo
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:50
Garaža: Peugeot 307 1.6 HDI

Post od cozmo »

ljubitelj napisao: 01 Okt 2025, 22:14
cozmo napisao: 24 Sep 2025, 11:29 Zavisi i od
tipa borda (imas dve vrste) takodje.
Kako to kada bord veze nema ni sa potrošnjom ni sa predjenim kilometrima- samo prikaz ovako ili onako.

BSI vrši računanje prosečne potrošnje, prima podatke. Bord je pasivan, običan displej prikaz, ako se misli na ono na sredini gde se očitava radio, potrošnja, temperatura itd.
U BSI se čuva i podatak o kilometraži koja će biti prikazana na kilometar satu.
Pa nije isti BSI za tipove borda, pricam za 2007. godiste. Stvarno ne znam kod starog modela kako je i ne ulazim u to. Displej je bitan jer pokazuje koji tip imas (a to imas i u uputstvu). BSI nije isti - mislim provereno na dva auta - jedan je moj sa jednim tipom, a drugi isto godiste i mesec, ali sa drugim tipom prikaza potrosnje i drugacijom opremom. Sami BSI nisu kompatibilni, ne mozes moj staviti na taj drugi auto i vice versa. Kod ovog drugog tipa (koji ima merenje dve TRIP potrosnje, sto kod mene ne postoji ni da se aktivira kao opcija) potrosnja je upravo onako kako su neki pisali - gresi solidno. Kako taj meri pojma nemam stvarno. Uostalom ako drugi tip stavis kod mene - nista nece da radi. Zasto je to tako - evo ne znam bogumi, obratite se PSA grupi :) Evo i sasvim obican primer - od te opreme ne mozes recimo kod mene staviti automatska svetla i jos ponesto - jednostavno BSI ne podrzava.

A sto se tice potrosnje, evo probao sam na +7c neku voznju od oko 800m, prosecna brzina 10kmh i 7,2L potrosnja :) Da ne bude da trosi samo 3,5...
"This is Chief Inspector Clouseau’s residence. This is Chief Inspector Clouseau speaking on the pheun.”
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

BSI ima samo za moje godište proizvodnje nekih 7 različitih.
Za 307 ima desetine.

A tek za PSA, stotine različitih su u opticaju.

Naravno da ne mogu da se menjaju kako kome dune, BSI se bira (i programira) prema VIN broju šasije i shodno tome obavlja odredjene funkcije a neke i ne obavlja.

BSI je taj koji obradjuje podatke (prima potrošeno gorivo /ubrizgano od motornog ECU a brzinu i predjeni put od ABS/ESP) i kada to sažvaće samo pošalje na displej.

Sve i kada se otkači bord i dalje se beleži potrošnja, predjeni put, kilimetraža parcijalna, kilometraža ukupna....

BSI ujedno drži u sebi i kod od ključa (a ne motorni kao kod drugih auta). I to je drugačije od uobičajenih rešenja.

Pa ja znam tačno kako BSI radi, šta ima u njemu, koje su harrdverske razlike (nemaju svi sve ugradjene komponente elektronike) a nešto malo i koje su softverske razlike.
Zato sam ti i naveo da je bord sporedna priča u konfiguraciji umrežavanja modula koju forsira PSA. Pasivna komponenta, samo prikazuje šta mu se pošalje da prikaže.

Ona ručica desna gde biraš (COM2000 oznake) šta će brod da pokaže daje signal BSI a ne bordu.
I ta ručica (gde su brisači izmedju ostalih) se uparuje sa BSI i ne može da se stavlja bilo koja.
Za moj 307 ima 3 različite ručice npr.

Tako da meni nije poznato kako je kod tebe drugačiji rad od ostalih iz PSA grupacije.

A pokazivanje borda ako i kada laže (kao i pokazivanje brzine kretanja) to je jer BSI programiran prema fabričkim gumama....konkretno moj HDI 107KS je predvidjen za gume 205/55-16 uz Dunlop letnje gume i tako podešen.
Promeniš felne, promeniš dimenziju gume, promeniš model gume i eto razlike stvarnog i prikazanog. Male ili velike razlike ali je ima.

Ja koristim 195/65-15 i bord pokazuje manju potrošnju od stvarne a pokazuje se i veća brzina od stvarne.

Iliti, za dato potrošeno goriva obračunava se duži predjeni put od stvarnog i eto posledično svih grešaka u svim proračunima.

BSI nije moguće kalibrisati, PSA ih je zaključao i kako izadje iz fabrike tako je podešen nezavisno od stvarnog stanja obima točka (guma+felna) koji se razlikuje od slučaja do slučaja.

Uglavnom PSA je jedno veliko sranje po pitanju fleksibilnosti same elektronike za podešavanja raznih, mora dooobro da se vodi računa o svemu. Ali sa druge strane uglavnom radi savršeno sve dok se ne dira ništa softverski več ostavi da bude onako kako je fabrika napravila.
Korisnikov avatar
elMaestro
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:07
Garaža: C2

Post od elMaestro »

Nadam se da si svestan da tih 800m ne predstavlja apsolutno nikakav uzorak. Sto se tiče borda, baš za taj tip borda ja konkretno i pišem. Sam sebi ispadam budala što pokušavam uopšte da nešto protivrečim, ali ajde kad sam krenuo.

Kako objašnjavaš to da tebi troši isto kao što piše u fabričkim podacima ako su za 307 navedeni podaci po NEDC standardu koji je jelte i ovde na forumu osvedočeno nerelevantan?

Možeš li da okačiš sliku sve tri vrednosti (km, potrošnja i Vsr)? Samo brzina i potrošnja uz tvoj komentar otprilike kuda si vozio ne ide u istu rečenicu sa tvojim merenjem na dve decimale.

Sam sam sebi smešan što pokušavam da objasnim, ali bukvalno ispadamo budale nas još koliko koji smo vozili taj auto (da ne budem bukvalno shvaćen što će se verovatno desiti, ne mislim konkretno na 307 hdi iz 2007. nego na još XY auta sa tim motorom, tim bordom, itd.)

Ok, ima X postova zajebancije i sve je to ok, ali tvoj primer prosečne potrošnje na 800m meni izgleda neozbiljnije od bilo kod našeg posta koji je očigledno jelte šaljivog karaktera.
Имам једно потпитање...
ljubitelj
Reactions:

Post od ljubitelj »

cozmo napisao: 03 Okt 2025, 19:17
Pa nije isti BSI za tipove borda, pricam za 2007. godiste. Stvarno ne znam kod starog modela kako je i ne ulazim u to.
Nije isti BSI po godinama još od 1998. godine kada su uveli tu svoju PSA mrežnu arhitekturu elektro instalacije sa modelom 607, a onda narednih godina zadržali pa i za tu tvoju 2007. godinu.
Menjaju se BSI i kroz godište i kroz modele i kroz verzije za tržišta i svašta nešto.
I naravno novije, prosto PSA tako kontruiše elektriku svojih vozila što Puga što Citro bilo stari bilo novi(ji) model od tog 2007. godišta.

ps. ja se igrao (edukativno) sa mojim BSI i mojim bordom i aktivirao pištanje borda kada se dostigne 130km/h. To je funkcija koja je fabrički aktivna za BSI namenjen tržištu Saudijske Arabije (tako piše u servisnom uputstvu PSA). Zašto ne i u evropskim modelima kada je korisno ponekad ?
I to je proradilo.
E sad, više ne može da se isključi dijagnostikom, kao deaktivira se ali ostaje da pišti.

Naravno može da se "virginizuje" BSI pa ispočetka programira ali to je toliko komplikovano bez backupa fabričkog štelovanja da je i rizično da se radi.

Uostalom., Jugoslav iz Expert servisa je dobra adresa za detalje oko elektronike, tu možeš pitati za sve dileme ako eventualno imaš nepoznanica.
Korisnikov avatar
Milos
Reactions:
Pridružio se: 04 Feb 2012, 23:30
Garaža: tedeijevi geteijevi

Post od Milos »

Nije valjda da nisi bekapovao pre izmena ?
Bob Akin : You can't make a racehorse out of a pig . But if you work hard enough at it you can make a mighty fast pig .
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

U SA sva kola pište, a neka ni ne prestaju dok ne spustiš ispod 130. Neka očitaju molitvu kad se da kontakt.

ljubitelj
Reactions:

Post od ljubitelj »

Kod mene ne prestaje da pišti dok se spustiš brzinu.
Bilo u sakrivenom meniju, na Texa je vidljvio na drugim dijagnostikama Launch, Delphi, Wurth npr nije ni vidljiva opcija.
Odgovori